Ennustearkisto

Rajuilmaennuste 25.7.2018

Last Updated: Tuesday, 24 July 2018 21:51
Written by A-J Punkka

Keskiviikko 25.7.

Ukkosen todennäköisyys 50 - 70 %

 

Suomen eteläpuolella on laaja ja hidasliikkeinen ylämatala. Venäjällä on puolestaan yläselänne. Lännestä lähestyy lounaisessa virtauksessa lyhyt yläsola Fennoskandian pohjoisosaa. Tämän myötä keskitroposfääri on epävakain maan pohjoisosassa ja stabiilein etelässä. Alatroposfäärin kosteutta on runsaimmin maan länsiosassa sekä erityisesti Lapin pohjoisosassa. Ennustettu yhdistelmä luo otolliset olosuhteet salamoivien kuuropilvien muodostumiselle Pohjois-Lapissa. Kyseisellä alueella kosteus lisääntyy päivän mittaan ja siellä sijaitsee myös alatroposfäärin tuulikonvergenssivyöhyke. Tilanne on melko vahvasti tulpattu, joten kehitys käynnistynee em. tekijöiden vaikutuksesta vasta myöhään iltapäivällä tai alkuillasta.

 

Aktiivisella alueella ympäristö on varsin dynaaminen ja tarjoaa otolliset olosuhteet järjestäytyneen ja tuulisen syvän kostean konvektion muodoille. Leading line - trailing stratiform -tyyppisen konvektiivisen järjestelmän syntyminen on mahdollista illan tunteina. Myös yksittäisten supersolujen esiintyminen on mahdollista. Merkittävin vaaratekijä lienee voimakas tuuli, joka voi puhaltaa puuskissa yli 20 m/s. Puuskien todennäköisyys on suurin kaakko-luodesuuntaisissa kuuronauhamuodostelmissa. Huomioon ottaen vaara-alueen sijainnin tilanteen vaikutukset jäänevät vähäisiksi.


 

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
50 Seuraa
50 Ei vaaraa
Torstai 26.7.

Ukkosen todennäköisyys 40 - 60 %

 

Uusi aiempaa terävämpi yläsola saapuu Suomeen lännestä, mikä saa syvän kostean konvektion ainesosat liikahtamaan hieman keskiviikkoa etelämmäksi. Keskitroposfääri on ehdollisesti epävakaa erityisesti Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa sekä Lapin eteläpuoliskolla. Alatroposfäärin kosteus on suurinta maan itäosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Etelä-Lapissa. Asetelma luo salamoiville kuuropilville otolliset olosuhteet erityisesti Pohjois-Pohjanmaalla sekä  Lapin kaakkoisessa neljänneksessä. Vähäinen salamointi on mahdollista myös maan itäosassa, vaikkakin stabiilihko keskitroposfääri hidastaa pilvien kasvua. Erityisesti Lapin puolella pilvien kehitysympäristö on kinemaattisesti melko vahva, joten alueella voimakkaat ukkospuuskat ovat mahdollisia. Kuuropilvet saattavat jälleen ryhmittyä konvektiiviseksi järjestelmäksi, joka poistuu iltapäivän tunteina Kuolan niemimaalle. Vaikutukset jäänevät Suomen puolella jälleen melko vähäisiksi.

 

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
40 Seuraa
60 Ei vaaraa
Perjantai 27.7.

Ukkosen todennäköisyys < 20  %

 

Yläselänne vahvistuu lännestä Suomeen ja samalla keskitroposfääri muuttuu laajalti stabiiliksi. Alatroposfäärin runsaimmat kosteudet väistyvät kohti etelää ja asetelma ei kaiken kaikkiaan suosi salamoivien kuuropilvien muodostumista.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
0 Seuraa
100 Ei vaaraa

Lauantai 28.7. -

Tiistai 31.7.

 

Ei ennustetta.


 

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
0 Seuraa
0 Ei vaaraa
Pitkää rajuilmaennustetta päivitetään keskimäärin kaksi-kolme kertaa viikossa. Tarkempia päiväkohtaisia ennusteita julkaistaan edelleen karttakuvineen merkittävimpien säätilanteiden yhteydessä. Pitkä ennuste syntyy suppeahkon analyysin perusteella, joten se on tarkkuudeltaan ja osuvuudeltaan heikkolaatuisempi kuin päiväkohtainen ennuste. Ennustetta laaditaan vapaa-ajalla, joten laatijat eivät voi taata ennusteen säännöllistä saatavuutta.
päivitetty 24.7.2018 klo 21:50/AJP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Add comment


Security code
Refresh