Ennustearkisto

Rajuilmaennuste 2.-3.8.2018

Last Updated: Wednesday, 01 August 2018 23:56
Written by A-J Punkka

Torstai 2.8.

Ukkosen todennäköisyys 50 - 80 %

 

Yläkorkea on lopultakin väistymässä Suomen yltä, kun Atlantin laaja matalapaineen alue siirtyy idemmäksi. Ensimmäinen lyhyt yläsola saapuu lännestä torstain kuluessa. Keskitroposfääri on ehdollisesti epävakaa lähes koko maassa ja epävakaus kasvaa lännestä alkaen, kun yläsola lähestyy. Rajakerroksen kosteutta on heti vuorokauden aluksi huomattavasti keskimääräistä suurempi määrä koko maassa. Välittömästi Suomen länsipuolelle on muodostumassa pintamatala, joka tuo vielä uuden annoksen hyvin kosteaa ilmaa (MIXR500m 13-14 g/kg) maan länsiosaan iltapäivästä alkaen.

 

Asetelma on erittäin otollinen merkittävälle salamaepisodille iltapäivästä alkaen. Salamoivia kuuropilviä muodostuu iltapäivällä laajalle alueelle. Runsainta salamointi lienee runsas energisimmillä alueilla maan keskiosassa (etenkin lännessä) sekä toisaalta Lapin eteläosassa. Iltaa kohti aktiivisuus siirtyy idemmäksi/kaakommaksi. Yöllä pintamatala advektio runsasta kosteutta Pohjanmaan ja Suomenselän alueelle, jolloin salamointi saattaa käynnistyä uudelleen edeten tältä alueelta itään. 

 

Tilanteen kinematiikka on heikko, jolloin merkittävimmiksi haittatekijöiksi muodostuvat jälleen runsas salamointi sekä rankat sateet. Taajamiin osuessaan sade voi aiheuttaa laaja-alaista tulvimista. Suurten energiamäärien vuoksi myös syöksyvirtausten esiintyminen ja tuulivahingot ovat pienialaisesti mahdollisia. Vaikka ennustetut tuuliprofiilit ovat melko vaisuja, on todennäköistä, että kuuropilvet muodostavat laajempia rykelmiä. Mikäli rykelmät kerryttävät riittävän laajan ja voimakkaan kylmän ilman patjan, kasvu konvektiiviseksi järjestelmäksikin on mahdollista.

 

Iltapäivästä eteenpäin laskettu 24 tunnin salamamäärä saattaa paisua kesän suurimmaksi. Liukuvan vuorokauden salamamäärä saattaa kohota suurimmillaan huomattavasti yli 5 000 iskuun. Tilanteen pitkän keston ja suuren vaikutusalueen vuoksi, vaaratason kohottaminen keltaisen tason alalaitaan on perusteltua.

 

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
50 Seuraa
50 Ei vaaraa
Perjantai 3.8.

Ukkosen todennäköisyys 50 - 80 %

 

Suomi siirtyy pitkän tauon jälkeen matalapaineen alueen vaikutuspiiriin. Pintamatala yltää kaakosta maan itäosan kautta Länsi-Lappiin. Keskitroposfääri on iltapäivällä edelleen ehdollisesti epävakaa lähes koko maassa ollen epävakain em. vyöhykkeellä. Myös runsas kosteus majailee laajana kielekkeenä samalla alueella.

 

Matalapaineeseen liitkosteusadvektion ruokkima kuuropilvien muodostus saattaa jatkua vuorokauden ensitunneilta eteenpäin (maan keskiosassa). Päivemmällä, mikäli pilvisyys sallii, uusia salamoivia kuuropilviä muodostuu maan itäosaan, Kainuuseen sekä Pohjois-Pohjanmaalle. Mikäli aurinko pääsee kunnolla lämmittämään, myös perjantain salamamäärä kasvaa useisiin tuhansiin. Haittatekijät ovat samat kuin torstaina kuuropilvien ollessa edelleen varsin hidasliikkeisiä.

 

Tilanteen aiheuttamat vaikutukset voivat nousta torstain tasolle tai jopa ylemmäs (riippuen osumista taajamiin), mutta muun muassa pilvisyyteen liittyvien epävarmuuksien vuoksi vaarataso oli keskiviikkoiltana perusteltua pitää alimmalla tasolla.

 

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
40 Seuraa
60 Ei vaaraa
Lauantai 4.8.

Ei ennustetta.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
0 Seuraa
60 Ei vaaraa

Sunnuntai 5.8. -

Keskiviikko 8.8.

 

Ei ennustetta.

 

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
0 Seuraa
0 Ei vaaraa
Pitkää rajuilmaennustetta päivitetään keskimäärin kaksi-kolme kertaa viikossa. Tarkempia päiväkohtaisia ennusteita julkaistaan edelleen karttakuvineen merkittävimpien säätilanteiden yhteydessä. Pitkä ennuste syntyy suppeahkon analyysin perusteella, joten se on tarkkuudeltaan ja osuvuudeltaan heikkolaatuisempi kuin päiväkohtainen ennuste. Ennustetta laaditaan vapaa-ajalla, joten laatijat eivät voi taata ennusteen säännöllistä saatavuutta.
päivitetty 2.8.2018 klo 00:00/AJP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Comments  

#1 AbertFaift 2022-03-05 13:52
коли закінчиться війна в україні 2022 скільки триватиме війна в україні 2022 коли закінчиться війна в україні 2022 передбачення
Quote