Kokemuksia keskustelusta Linda Pulkkisen ja Toni Arposen kanssa parkkipaikkakolhun jälkeen. Tapaus epärehellisestä toiminnasta kolhun jälkiselvittelyssä.
Asianomistaja Auton kuljettaja: A. Punkka (AP), auton omistaja: A-J. Punkka (AJP)
Vahingonaiheuttaja Auton kuljettaja: Linda Pulkkinen (LP), auton omistaja: Toni Arponen (TA) (Tmi Tontos)
Tapahtuma-aika 5.12.2016 klo 15.35 Mäntsälän Citymarketin parkkihalli
Tapahtuman kuvaus LP peruutti parkkihallissa AP:n kuljettaman auton keulaan siten, että LP:n kuljettaman auton peräkoukku teki peräkoukun muotoisen lohkeaman AP:n kuljettaman auton muoviseen etupuskuriin.
Syyllisyyden toteaminen Syyllisyys todettiin tapahtumapaikalla, mikä ilmenee myös myöhemmin käydystä tekstiviesti- ja sähköpostikeskustelusta.
Miksi tästä tapauksesta on tehty julkinen? Rahallisesti tapauksessa on kyse vain muutamasta sadasta eurosta ja mitättömästä muoviosan lohkeamisesta, joten asianomistajan motiivi ei ole rahallinen. Sen sijaan motiivi esittää tapaus julkisesti pohjautuu periaatteeseen vastustaa ja tuoda esille epärehellistä toimintaa sekä ehkäistä muiden joutumista vastaavaan tilanteeseen.

Tapahtuman eteneminen aikajärjestyksessä
Vahinkopäivänä 5.12.2016 Klo 15.35 Vahinko tapahtuu. LP peruuttaa AP:n kuljettaman auton keulaan Citymarketin parkkihallissa.

Klo 15.40 LP ja AP vaihtavat yhteystietoja.

Klo 19.33 AP viestittää LP:lle, että auto viedään vahinkotarkastukseen ja LP voi harkita tekeekö vakuutusyhtiölle ilmoituksen vai maksaako aiheuttaman vahingon suoraan asianomistajalle.

Klo 20.03 LP vastaa, että asia sopii.

8.12.2016 Sovitaan, että viestittely siirtyy sähköpostiin. AP käyttää autoa VV-autossa vahinkotarkastuksessa. Osien ja töiden hinnaksi arvioidaan 624 euroa. AP viestittää VV-auton antamat tiedot LP:lle.
9.12.2016 LP kirjoittaa AP:lle: "Sopiiko että palaamme ensi viikon aikana asiaan selviteltyämme miten korjaus kannattaisi hoitaa? TA asiaa huomenna alkaa selvittää kun hän autoista tietää ja hänellä on tuttuja autoalalla. Kuulostaa aika kovalta hinnalta tuo merkkiliikkeen arvio."
11.12.2016 AJP kirjoittaa LP:lle: "Aiempaa viestiä täytyy vielä tarkentaa, että varaosa ei tule suoraan oikean värisenä, vaan korjaus sisältää maalauksen oikeaan väriin (tässä tapauksessa mustaksi). Veljeni tekee työkseen erikoismaalauksia ja vauriokorjauksia ja voin kysellä myös häneltä, miten tuo kannattaa hoitaa." Tämän jälkeen AJP lähettää vielä LP:lle eritellyn kustannusarvion: Varaosa 140e, maali 89.72e, maalaustyö 225.16e, osan vaihtotyö 161.74e, pientarvike 8.09e
12.12.2016 LP kirjoittaa AJP:lle: "Mieheni soitti tänään Auto-muovi Oy:n (sijaitsee Malminkartanossa), sieltä sanottiin että pystyisi korjaamaan ilman osan vaihtoa. Liike on erikoistunut muovikorjauksiin. Jos kuitenkaan ei onnistu, niin tietysti ostamme sitten uuden osan."
15.12.2016 AJP kirjoittaa LP:lle: "Saitteko Automuovista minkäänlaista kustannusarviota? Ellei sellaista ole, ehdotamme, että arvio tehdään. Hinta kiinnostaa varmaan teitäkin? Veljeni karkea arvio oli, että useamman satasen tämä todennäköisesti maksaa joka tapauksessa. Muovityötä veloitetaan todennäköisesti parin tunnin verran."
15.12.2016 LP kirjoittaa AJP:lle: "Olemme saaneet kustannusarvion. Jos varaatte sinne ajan ja ilmoitatte meille niin me käydään sitten maksamassa paikanpäällä."
16.12.2016 klo 13:34 AJP kysyy tarkennusta: "Paljonko korjaus siis maksaa?"

klo 14:28 LP vastaa: "Tarkkaa hintaa eivät tietenkään voineet antaa kun eivät ole autoa nähneet. Satasista kuitenkin puhutaan."

klo 21:44 AJP vastaa: "Periaatteessa voisin ehtiä näyttämään autoa Automuovissa työmatkalla tämän vuoden puolella. Sitten tietäisi hinnan vähän tarkemmin kuin satasten tarkkuudella. Varsinainen korjaus menisi siis reilusti tammikuun puolelle. Voimme kyllä hoitaa varauksen itse."

18.12.2016 LP kirjoittaa: "Meidän puolesta voitte viedä auton suoraan korjaukseen Automuoviin, ilman että tarvitsee enää erikseen käyttää arvioitavana."
21.12.2016 AJP poikkeaa työmatkalla Automuoviin. Vahinkoa tulee arvioimaan muovikorjaaja Jyrki Pelkonen. Hänen arvionsa on, että puskuria ei ole järkevää muovikorjata. Kulut tulevat nousemaan jota kuinkin samalle tasolle kuin osien vaihdossa.
23.12.2016 AJP viestittää LP:lle, että vaihtoehtoina ovat merkkiliikkeen tekemä korjaus tai 500 euron maksu ja kirjallinen sopimus, jolla asianomistajat ottavat täyden vastuun osien vaihtamisesta ja asian hoitamisesta loppuun. AJP muistuttaa, että vahingon kärsineellä osapuolella on oikeus valita korjauspaikka ja -tapa.
4.1.2017 AJP kysyy uudelleen LP:lta: "Oletteko jo päättäneet, kuinka asiassa edetään?"
9.1.2017 AJP kysyy toisen kerran samaa asiaa.
17.1.2017 klo 21:40 AP lähettää tekstiviestin LP:lle, jossa pyytää vastausta ja esittää samat vaihtoehdot kuin 23.12.2016.

klo 21:44 LP vastaa: "Vastasin sähköpostilla miehellesi että tekee vakuutusyhtiöön vahinkoilmoituksen." Mitään sähköpostia ei kuitenkaan todellisuudessa saavu perille, vaikka kaikki edeltävät viestit ovat kuitenkin kulkeneet ongelmitta.

30.1.2017 AP pyytää LP:lta ajoneuvo- ja vakuutustietoja.
2.2.2017 AP pyytää uudelleen LP:lta ajoneuvo- ja vakuutustietoja.
4.2.2017 AP tavoittaa LP:n puhelimitse ja pyytää tietoja. Vastauksena on, että tiedot on lähetetty sähköpostitse, vaikka näin ei ole. AP pyytää aikuismaista käytöstä ja lopettamaan venkoilun. Miesääni vierestä pyytää lopettamaan puhelun. Keskustelu loppuu tuloksettomana.
7.2.2017 AJP viestittää sähköpostitse LP:lle: "Emmepä olisi uskoneet, että joulukuinen tapaus etenee tähän pisteeseen. Odotamme autonne ja autovakuutustenne tietoja huomiseen klo 18 saakka. Ellei tietoja tule siihen mennessä sähköpostiini tai APn puhelimeen tekstiviestillä, teemme asiasta rikosilmoituksen."
10.2.2017 AP soittaa Keski-Uudenmaan poliisille tehdäkseen rikosilmoituksen. Poliisi haluaa kuitenkin ensin soittaa TA:lle, joka kiistää AP:n kertomuksen. Poliisi suosittelee rikosilmoituksen tekemistä. AJP viestittää illalla LP:lle sekä TA:lle: "Poliisi suositteli meille rikosilmoituksen tekemistä ja sellainen lähti eteenpäin hetki sitten. Ilmoituksen liitteinä lähtivät tunnistetietoineen kaikki käymämme sähköposti- ja tekstiviestiliikenne."
17.2.2017 Poliisi ottaa yhteyttä AJP:hen ja kertoo, että LP kiistää peruuttaneensa AP:n kuljettaman auton keulaan. Sen sijaan LP syyttää AP:n ajaneen hänen kuljettaman auton perään. Poliisi suosittelee, että vakuutusyhtiö ratkaisee asian. Poliisi saa vastapuolen ajoneuvon rekisterinumeron, jonka avulla AJP avaa vakuutusyhtiöön vahinkotapauksen. Mukana menee käyty tekstiviesti- ja sähköpostikeskustelu.
28.2.2017 Vakuutusyhtiöstä soitetaan AJP:lle ja ilmoitetaan, että tapaus päätyi heidän käsittelyssään ratkaisemattomaan sana vastaan sana -tilanteeseen. Kyseisessä tilanteessa vahingon tekijä voi siis piiloutua itsekriminointisuojan taakse, vaikka olisikin aluksi myöntänyt teon ja ollut sopimassa korvausmenettelystä.
Linda Pulkkinen Toni Arponen Tontos www.autotjuhliin.fi