Arvoituksellinen myrskymatalapaine

Last Updated: Thursday, 01 January 2015 21:02
Written by Pauli Jokinen

Perjantaina 2. tammikuuta Suomea lähestyy lännestä äkillisesti syvenevä matalapaine, joka jatkaa matkaansa lauantain kuluessa Suomen itäpuolelle. Matalapaineen tuuliennusteissa on esiintynyt merkittävää epävarmuutta usean päivän ajan eikä vielä vuorokautta ennen h-hetkeä ajetut säämallit ole kunnolla päätyneet yksimielisyyteen myrskytuulten voimakkuuksien osalta.

Todennäköisin skenaario on, että maan lounaisosassa lounaistuuli voimistuu aamupäivästä alkaen ja voi iltapäivällä aiheuttaa yksittäisiä tuulivahinkoja. Suurin epävarmuus liittyy matalapaineen jälkipuolella puhaltaviin luoteistuuliin. Pe-illan ja lauantain vastaisen yön aikana nämä tuulet voivat olla puuskissa lähinnä maan lounaisosassa noin 20 m/s ja vähäisiä tuulivahinkoja näillä näkymin syntyy paikoitellen. Laaja-alaisilta tuulivahingoilta tässä skenaariossa vältytään.

Osa malleista on ajoittain väläytellyt ratkaisua, jossa matalapaineen jälkipuolella puhaltavat luoteistuulet yltävät puuskissa noin 25 m/s luokkaan ja kattavat laajemman alueen maan länsi- ja eteläosassa. Tässä tapauksessa tuulivahinkoja syntyisi yleisemmin, joskin jouluviikon pakkasissa syventynyt routa hillitsisi vahinkoja ehkä vielä jonkin verran.

Nyt torstai-iltana jälkimmäisen (tuulisemman) skenaarion todennäköisyys on arviolta 10-20 % ja ensimmäisen "heikomman" skenaarion todennäköisyys on 50-60 %. Lisäksi on olemassa noin 20-40 % todennäköisyys, että tuulisin alue jää kokonaan Suomen manneralueiden ulkopuolelle.

Näin ollen maan lounaisosassa (lähinnä Varsinais-Suomi, Satakunta ja Uusimaa) kannattaa varautua yksittäisiin puunkaatoihin ja paikallisiin sähkökatkoksiin. Tilanteen ja varoitusten kehittymistä kannattaa seurata tiiviisti mikäli matalapaine päättääkin toteuttaa tuulisimman skenaarion.

Add comment


Security code
Refresh