2003 Huhtimyrsky Irene, harvinaisen voimakas toukoukkonen

Last Updated: Tuesday, 05 November 2019 18:43
Written by Leevi Korpela

MYRSKYT 2003

 

12.01.2003

YÖLLINEN PUHURI sai aikaan erikoisen luonnonilmiön Lahden seudulla. Järvien jäille ja pelloille ilmestyi tuhansittain lumisia kiekkoja. Yön suojakelin aikaan voimakas puhuri lennätti kevyttä puuterilunta liikkeelle pieninä palloina, jotka vieriessään kasvoivat halkaisijaltaan 30-40-senttisiksi hauraiksi kääryleiksi.

Lahden itäpuolisen Kymijärven rannalla 23 vuotta asuneet Heikki ja Ritva Vuori hämmästelivät merkillistä näkymää, jota eivät ole nähneet koskaan aikaisemmin. Kiekkoja oli jäällä tuhansittain ja kaukaa katsottuna ne näyttivät jäällä kökötteleviltä valkoisilta linnuilta. Lähempää katsottuna niissä näkyi spiraalirakenne.

Lumipalloilmiötä on ollut myös seudun muilla järvillä ja peltoaukeilla, joilla tuuli pääsi vapaasti puhaltamaan. Tällainen paikka oli esimerkiksi Nastolassa Villähteentien varressa, jossa kiekkoja näkyi joitakin kymmeniä. (ESS)

 

 

 

18-19.03.2003

HIRMUMYRSKYÄ TUNTUREILLA

Ilmatieteen laitoksen tiedotteen mukaan tuntureilla puhaltanut myrskytuuli ei ollut ennätyksellinen, mutta maaliskuiseksi melko harvinainen. Utsjoella mitattu 23 m/s (keskituuli) on toiseksi kovin tasamaalukema vuodesta 1961 lukien (13.3.1967 26 m/s). Puuskissa yllettiin jopa hirmumyrskylukemiin yli 32 m/s. Tämänkaltaisten tuulien toistuvuudeksi ilmastopalvelu arvioi kerran 20 vuodessa. Matalan keskus liikkui Norjan rannikkoa hipoen itäkaakkoon ja kovimmat tuulet mitattiin illalla ja yöllä.

Tuntureilla ylitettiin hirmumyrskyraja myös keskituulimittauksissa. Kovimmat tuulilukemat (keskituuli/puuska):

Tunturit:  Laukukero 32,6/41,1…Ruka 26,4/34,1…Saariselkä 25,6/34,9…Levi 24,6/34,2

Tasamaa: Nuorgam 23,4/32,3…Kevo 23,2/35,5…Kilpisjärvi 23,0/31,1…Sevettijärvi 21,4/33,7

 

Myrskyn vaikutuksia:

Pahinta tuhoa tapahtui tiistaina iltapäivällä Enontekiön Hetan lentoaseman lentokonehallille. Tuuli hajotti ensin hallin isot, ylös kelattavat ovet. Sisään päässyt paine nosti kattoa ja kuori sitä pois kahden kolmasosan verran, noin 400 neliötä. Myös hallin päädyn kaksi suurta paljeovea repeytyi osiin. Hallissa ollut pienlentokone ja muutama henkilöauto saivat pieniä kolhuja ja sähköjohtoja rikkoontui. Henkilövahingoilta vältyttiin.

Tuuli rikkoi myös Rovaniemen lentokentän lentokonehallin oven. Kaaresuvannossa tuulenpuuska tarttui terveysaseman katon reunaan, mutta ei ehtinyt saada sitä irti.

Maan ollessa jäässä puita kaatui vain yksittäisinä runkoina. Enontekiön palopäällikkö Urho Keskitalo arveli, että sulan maan aikana tuhot olisivat olleet huomattavan suuria.

Hiihtohissejä jouduttiin sulkemaan tiistaina ja keskiviikkona myrskytuulen vuoksi ainakin Ylläksellä, Saariselällä, Levillä ja Pyhätunturilla. Iso-Ylläksen huipulla mitattiin tiistai-iltana jopa 38 m/s tuulenpuuska. (Lapin Kansa)

 

 

 

05.04.2003

IRENE-MYRSKY TOI TAKATALVEN JA ENNÄTYSTUULEN

Ilmatieteen laitoksen tiedotteen mukaan huhtikuiseksi poikkeuksellisen voimakas myrsky myllersi Pohjois-Itämerellä, Ahvenanmerellä, Saaristomerellä ja Selkämerellä. Uudet huhtikuun keskituuliennätykset mitattiin Bogskärissä 28 m/s, Utössä 24 m/s ja Rauman Kylmäpihlajassa 25 m/s. Märketissä Ahvenamerellä, Kumlingessä ja Nyhamnissa sivuttiin entisiä huhtikuun ennätyksiä.

Erityisen voimakas pohjoismyrsky puhalsi myös maa-alueilla Etelä- ja Keski-Suomessa. Lumimyräkkä alkoi jo perjantai-iltana lännessä, kun Islannin tienoilla syntynyt matalapaine saapui. Lauantain kuluessa se siirtyi maamme eteläpuolelle, jolloin pohjoisvirtaus nopeasti voimistui.

 

Virallisia tuulilukemia (keskituuli/puuska m/s):

Merialueet: Bogskär 28/33,2…Märket 26/31,2…Nyhamn 25/32,8…Kylmäpihlaja…25/27,9…Utö 23,8/30,7…Kumlinge 21,5/31,6.

Maa-alueet: Kokemäki Hyrkölä 13,2/20,2…Turku Kupittaa 13,1/21,3…Vantaa lentoasema 13/20,4…Niinisalo Kankaanpää 12,6/21,4…Turku Artukainen 11,6/21,3…H-linna Katinen 11,1/19,8.

 

Huono sää aiheutti kolarisuman.

Neljä ihmistä sai surmansa liikenneonnettomuuksissa, kun huono sää aiheutti kymmeniä kolareita pitkin Etelä- ja Keski-Suomea.

Karjaalla kaksi ihmistä kuoli aamupäivällä pakettiauton jäädessä junan alle vt. 25:llä. Säkylän ohitustiellä kuoli kaksi ihmistä myöhemmin päivällä. Hämeenkoskella kahdeksan ihmistä loukkaantui lievästi linja-auton ulosajossa.

Ahvenanmaalla myrsky aiheutti sähkökatkoksia, kun puita kaatui johtojen päälle saaristossa ja mantereella. Tuulituhot jäivät kuitenkin vähäisiksi.

Joitakin lauttavuoroja jäi ajamatta ja Viking Linen Turku-Tukholma yölaivat jäivät satamiinsa.

 

 

 

26.05.2003

VOIMAKKUUDELTAAN HARVINAISEN RAJU TOUKOUKKONEN

Harvinaisen voimakas ukkonen säväytti toukokuun loppupuolen päivää Länsi-Suomessa ja osassa Lappia. Suomen alueella paikannettiin vuorokauden aikana runsaat 19 000 salamaa, mikä ylittää kaksinkertaisesti toukokuun keskimäärän ja oli suunnilleen sama kuin kuuluisassa Unto-myrskyssä v. 2002. Salamoiden määrä oli toukokuiseksi harvinaisen suuri.

Ukkosta esiintyi pitkin päivää, mutta vilkkaimmin välkkyi kello 15-22. Voimakkaimmat ukkossolut etenivät kahtena rintamana Lounais-Suomesta ja Etelä-Pohjanmaalta koilliseen, ja myös Lapin poikki muodostui voimakas rintama.

Maan etelä- ja keskiosissa lämpötila kohosi paikoin 27 asteeseen.

 

UKKOSMYRSKYN UUTISOINTIA:

Hurja sademyrsky Huittisissa.

Kuuma kesäpäivä äityi maanantaina illansuussa aivan Huittisten keskustassa hurjaksi ukkosmyrskyksi. Vettä satoi noin klo 17 alkaen 15 minuuttia sananmukaisesti kuin saavista kaataen. Pahimmissa sateenpuuskissa näkyvyys rajoittui 20 metriin ja kaduilla virtasi vettä jalkakäytävään saakka. Myräkässä saattoi sataa vartissa jopa 100 mm.

Salamat leiskuivat mutta pahoja vahinkoja ei aiheutunut. Palolaitoksen saaman yhden maastopalohälytyksen sademyräkkä oli ilmeisesti jo tukahduttanut.

Huikankulmantielle ydinkeskustan tuntumassa kaatui Yrjö Hakalan isoja kuusia kolme ja yksi meni keskeltä poikki. Hakala katseli tapahtumaa ikkunasta ja häneen mukaansa näky oli uskomaton, kun ”kaikki lensi ilmassa”.

Kaupungintalon luona asuva Tauno Autio sanoi katselleensa ikkunasta, kun musiikkiopiston luona olleet isohkot roskalaatikot lensivät sademyrskyssä kymmenen metrin matkan korkealla ilmassa. Hänen pihastaan halkesi omenapuu.

Kaduille ja pihoille repeytyi puista hentoja oksia ja lehtiä, mutta vahingot jäivät vähäisiksi. (Satakunnan Kansa)

 

Trombi Teiskossa

Pitkin päivää jyristellyt ukonilma yllätti rajuudellaan ja yltyi todennäköisesti trombiksi Teiskon Terälahdessa.

Jäljet olivat hurjaa nähtävää. Puut olivat kaatuneet niin teille kuin huviloiden päälle. Mökkiläiset kertoivat katosta irronneista kattotiilistä, ilmaan karanneesta leikkimökistä ja vedestä maihin lentäneestä katkenneesta soutuveneestä.

Eritoten Löytänäntiellä ja Majakarintiellä myrskyn jäljet näkyivät noin 50 metrin levyisenä ja 250 metrin pituisena aukkona.

- Myrsky iski kello 16 Syvälahdesta päin kestäen vain muutaman minuutin. Naapuri kertoi torkkuneensa ulkona keinussa, kun trombi hujautti ohitse. Rytinä oli valtava, vettä tuli kaatamalla ja tuuli oli niin hirmuinen, että hän taisteli toista minuuttia päästäkseen läpimärkänä kymmenen metrin päähän mökkiinsä, kertoi mökinomistaja Pekka Kuusela.

Nurmi – Aitolahti - Teiskon alueella sähkökatkos kesti pisimmillään reilut 4 tuntia. Se vaikutti noin 3800 talouteen. Länsi-Tampereella Lamminpäässä 13000 taloutta oli sähköä vailla lyhyen ajan kello 18 jälkeen. (Aamulehti)

 

Raju ukkosmyrsky teki rumaa jälkeä Lapualla

Maanantainen ukkosmyrsky koetteli Lapuaa poikkeuksellisen rajusti. Kattoja irtosi, kodit pimenivät, hautausmaalla kaatui 60 puuta.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Lapualla salamoi yli 3 000 kertaa tunnissa usean tunnin ajan. Tuulenpuuskien voimaksi mitattiin jopa 56 metriä sekunnissa. Tutkimuspäällikkö Tapio Tuomen mukaan näin voimakkaita myrskyjä on Suomessa harvoin toukokuussa ja kesäisinkin keskimäärin vain pari. Tuomen mukaan tämä myrsky tutkitaan perusteellisesti viime kesän Unto-myrskyn tapaan.

 

Hävitys hautaasmaalla

Simpsiön hautausmaa muistutti myrskyn jälkeen tykistökeskityksen kohdetta. Yli 60 puuta kaatui hautojen päälle yhdeksi röykkiöksi ja kymmeniä puita jäi vaarallisesti kallelleen. Myrsky oli myös katkonut puita kuin tulitikkuja ja juurakot nostivat hautakiviä pois paikoiltaan aukoen vainajien leposijoja karmealla tavalla.

Hautausmaatyöntekijä Raili Nelimarkka kauhisteli näkyä:

- Kevään työ menee uusiksi ja korjaamista piisaa pitkälle kesään.

Tiistaina hautausmaalla parveili väkeä kuin jouluaattona, kun omaiset tarkistivat hautoja. Huonojalkaisimmat eivät päässeet ryteikössä minnekään. Hautausmaalla riitti savottaa, nosturit ja traktorit raivasivat ja moottorisahat lauloivat.

- Ei tuonne tohdi keppeineen mennä, huokasi Anna-Liisa Mannila. Kun ukkonen Simpsiön yli tulee, se on kova. Mutten minä tämmöistä ole ikänäni nähnyt. Myrskyä ennakoi kova jylinä ja taivas oli Härmän suunnalla ihan valkosenaan.

- Kauhia paikka. Me ei oltu kotona, mutta iskän veli soitti ja sano, että Lapualla on kauhia myrsky. Kun tultiin kotiin, käpyjä oli ihan kamalasti pihassa ja koivunlehdet liimautuneet ikkunaan, kaksospojat Anssi ja Tero Vainio kertoivat kilvan. He olivat tulleet katsomaan, oliko mummin ja paapan hauta kunnossa. (HS, IS).

 

Ukkospuuska Äetsässä

Ukkosenjylinä tahditti maanantaina elämää Äetsässä. Pari rajumpaa puhuria aiheuttivat myös aineellisia vahinkoja.

Kova puuska kuori iltapäivällä Urpo-kerrostalon katon rojauttaen sen alas Pehulassa. Tapaus keräsi illan mittaan paljon kiinnostuneita silmäpareja Päätien varteen. Lisäksi puhuri kaatoi puita useamman talon pihasta Talankylässä lähellä vetoketjutehdasta.

Puita katui myös sähkö- ja puhelinlinjojen päälle. Vehkakorventiellä kaatuneet kookkaat kuuset haittasivat liikennettä.

Radan sähköjohdoille Äetsässä kaatuneet puut keskeyttivät junaliikenteen Tampereen ja Porin välisellä radalla pariksi tunniksi. (sopuli.net/uutiset)

 

Olihan ukkonen!

Koillismaalla, lähinnä Taivalkoskella ja Kuusamossa, koettiin maanantaina vuosikymmenen toukokuun ukkonen. Pitkin päivää jyrähdellyt ukkonen iski kapeana rintamana ensin Taivalkoskelle iltapäivällä ja myöhemmin Kuusamoon.

Vettä tuli kaatamalla ja Taivalkosken taivaanrantaa komistikin ukkosen jälkeen  kaksikerroksinen sateenkaari. Vilho Tynin yksityiseen sademittariin kertyi 43 mm vettä. Kuusamon sademäärä oli 27 mm.

Kuusamossa salama iski maahan aivan keskustan tuntumassa hieman ennen puoltayötä katkoen sähköt laajalta alueelta, pimensi osan kaapelitelevisioverkosta ja rikkoi lukuisia puhelimia vaihteineen, televisioita ja tietokoneita. Koillismaan kantaverkko pimeni useaan otteeseen, kahdesti selvästi pidempään.

Kuusamon palokunnalle ilta oli kiireinen, mutta palomiehiä juoksuttivat pääasiassa automaattiset palohälyttimet. (Koillissanomat)

 

 

 

14.07.2003

SUOMESSA ALKOI PITKÄ KOLMEVIIKKOINEN HELLEKAUSI, jonka aikana varsinkin heinäkuussa esiintyi voimakkaita ilmamassaukkosia lähes päivittäin. Heti hellejakson alussa Turussa päästiin viitenä päivänä peräkkäin yli 30 asteen.

 

Ukkosmyrskyjä Salpausselällä ja Itä-Suomessa

29,5 asteen helle puhkesi maanantaina 14 pv paikallisiksi ukkosmyrskyiksi Turun seudulta Salpausselän ylle ja Kouvolaan, sekä itäisessä Suomessa.

Heinolan itäosissa kaatui satoja puita klo 19. aikoihin alkaneessa ukkosmyrskyssä. Eniten vahinkoa tapahtui Sahanniemen, Tommolan ja Rautsalon alueilla, yhteensä useiden hehtaarien kaistoilla. Tommolassa puita kaatui talojen pihoille ja yksi auto vahingoittui pahasti. Rautsalossa kaatui ja katkeili järeitä runkoja, myös tammipuita.

Heinolan palotoimi korjasi maanantai-iltana viitisenkymmentä puuta ajoradoilta. Sähkölinjoille kaatuneet puut aiheuttivat pahimman tilanteen Konnisaaren mökkiläisille, joilta virta loppui pitkäksi aikaa. Linjaa jouduttiin rakentamaan uudelleen kaivinkoneiden kanssa.

Heinolan Reumasairaalassa jouduttiin turvautumaan omaan varavoimalaan pariksi tunniksi. Puita kaatui myös sairaalan pihalta.

 

Lahden seudulla myrsky kaatoi puita häiriten sähkönjakelua ja puhelinliikennettä. Muun muassa  Lahden hätäkeskuksen puhelinlinjat mykistyivät kuuden jälkeen ja keskustasta menivät sähköt.

Lahdessa Päijät-Hämeen Keskussairaalassa ukkosvaurioita korjattiin vielä tiistaina kuumeisesti. Puolenpäivän jälkeen kolme neljäsosaa atk-verkosta oli vielä pois käytöstä. Viimeksi vastaavanlainen tilanne oli ollut kolme vuotta sitten.

Muuten Lahti Energian alueella sähkönjakeluhäiriöt jäivät melko pieniksi. Kuitenkin Paavolan Citymarket jouduttiin sulkemaan tunniksi ja Vaanian ja Asikkalan suunnalla sähkövikoja korjattiin yöllä kahteen asti.

Kärkölässä Lahden lounaispuolella myrsky kaatoi linjoille puita, joita raivattiin vielä tiistaina iltapäivällä. Valkjärven länsipuolella puhelinmastolle johtavalla linjalla puiden poistamiseksi tarvittiin metsäkone.

Puita kaatui myös Loviisan seudulla ja salama löi ankkurissa olleen purjeveneen mastoon Pernajassa. Tyhjillään poijussa olleen veneen laitteet vaurioituivat ja pohjaan tuli kaksi reikää. (ESS/Karjalainen)

 

Myrsky repi puita Pohjois-Karjalassa

Ukkonen teki maanantaina tuhojaan pitkin maakuntaa. Pahin myräkkä pyyhki itärajan tuntumassa hieman kuuden jälkeen illalla. Ilomantsissa Haapovaarantie tukkeutui kahdesta kohtaa myrskyn kaadettua kymmeniä puita tielle. Kuusi miestä palokunnasta ja paikalliset asukkaat tekivät raivaustöitä toista tuntia.

Autiotalo paloi maan tasalle Tohmajärvellä. Talon omistaja asui tien toisella puolella ja kertoi salamaniskun olleen todella voimakas, sillä salama oli tutisuttanut hänenkin kotiaan. Pieniä maasto- ja tulipaloja syttyi muuallakin maakunnassa.

Myrskyrintamat etenivät kapeina vyöhykkeinä iltapäivällä ja alkuillasta aiheuttaen vahinkoa muuallakin Itä-Suomessa Etelä-Savoa myöten. Puita kaatui, sähköt katkeilivat ja salamat sytyttivät ainakin kolme maastopaloa. Sulkavan Vilkonharjulla kaatui puita jopa  satamäärin.

 

 

 

15.07.2003

SALAMA SURMASI MERIKARVIALLA

Äkillisesti noussut ukonilma surmasi kirkkonummelaisen 35-vuotiaan naisen illansuussa Merikarvian leirintäalueella. Nainen oli keräillyt perheen tavaroita rannan lähellä kolmen koivun juurelta salaman iskiessä keskimmäiseen koivuun kohtalokkain seurauksin. Kuusi muuta loukkaantui, joukossa menehtyneen naisen kaksi lasta. Heidät toimitettiin Satakunnan keskussairaalaan lähinnä lieviä palovammoja saaneina.

Onnettomuushetkellä rannalla oli kymmeniä ihmisiä paistattamassa päivää ja osa vielä uimassa. Onnettomuuden sattuessa klo 17.50 ukkonen oli nousemassa, mutta salamanisku tuli kuitenkin rannalla olijoiden mukaan lähes kirkkaalta taivaalta. Yhtäkkiä kuului vain kova räsähdys, kertoi vastaanotossa työskentelevä merikarvialainen Teemu Oksanen.

Ylöjärveläinen Aimo Ruusunen oli onnettomuuden sattuessa muutaman kymmenen metrin päässä tapahtumapaikasta.

- Mantereen puolella taivas oli synkkä, meren puolella aivan kirkas. Sanoin naapurille, että kohta tulee paha ilma ja noin kolmen minuutin päästä paukahti, hän kertoi. Ukkonen nousi päälle nopeasti yllättäen ihmiset. Puusta hieman kaarnaa irrottanut salamanisku oli todella kova.

- Salaman iskiessä näytti aivan kuin säteitä olisi mennyt joka suuntaan ja rantaan nousi kova pöly.  Pudottauduin itsekin kyykkyyn ja ihmiset kirkuivat.

Onnettomuuden jälkeen leirintäalueen lippu laskettiin puolitankoon. Väki istuskeli hiljaa vaunuillaan ja keskusteli tapahtumasta. Ilma oli ukkosen jälkeen edelleen hautova. Hiljainen mies oli myös leirintäalueen hoitaja Altti Mäntylä.

- Tämä oli todella ikävä tapahtuma. Koskaan ennen leirintäalueella ei ole sattunut mitään onnettomuutta, hän sanoi. (mm.TS)

 

 

 

17.07.2003

UKKOSTUHOJA HAAPAJÄRVELLÄ JA HAAPAVEDELLÄ

Raju ukkosmyrsky teki tuhojaan Haapajärvellä Pohjois-Pohjanmaalla torstaina. Kello 16 jälkeen alkanut ukonilma kesti muutaman tunnin ajan. Kymmenkunta hälytystä sekä keskustan läheisyydessä kaatuneiden puiden raivaaminen työllisti Haapajärven palolaitosta pitkälle iltaan. Yksittäinen puu aiheutti pienen maastopalon kaatuessaan sähkölinjan päälle. Salama sytytti muuntajan. Salamaniskujen määrä oli noin 15.000.

Ukkonen kävi paikoin rajuna jo edellisenä päivänä maan länsiosassa ja Oulun läänissä. Trombityyppinen ukkosmyrsky kaatoi Haapaveden hautausmaalla kymmeniä puita juurineen hautakivien päälle. Myrskyn katkomia puita kaatui myös talojen päälle ja teiden tukkeeksi. (HS)

 

 

 

18.07.2003

KOVIA UKONILMOJA, SUURIA RAKEITA

Ukkonen riehui jälleen maan keskiosissa Pohjanmaalta Itä-Suomeen saakka. Ilmatieteen laitoksen mukaan päivän aikana maahan iski noin 15 000 salamaa.

Pohjois-Karjalassa voimakkain ukkossolu kulki Tuupovaaran, Tohmajärven ja Värtsilän maisemissa aiheuttaen pieniä maasto- ja tulipaloja. Rankkasade kasteli luontoa antaen helpotusta kuivuuteen. Kaatuneita puita raivattiin Onkamon-Niiralan maantieltä.

Tohmajärvelle ukkonen iski pohjoisen suunnasta. Tikkalassa vesi teki erääseen pihatiehen 30 sentin syvyisen uurteen. Toisessa paikassa kaivon pintarakenteet siirtyivät penkassa. Niillä maisemilla kuvailtiin tulleen pesäpallon kokoisia rakeita.

- Oli se kyllä kunnon myrsky. Vaikeaa tuli sähkökatkosten takia vesitorneissa, kertoi Tohmajärven vt. palopäällikkö Raimo Hirvonen.

Pohjois-Karjalan Sähköllä oli kahdeksan keskijännitehäiriötä iltapäivän alkutunteina. Salama katkoi johtoja tai tuuli kaatoi puita linjoille. Metsissä epäiltiin siellä täällä sattuneen pientä apuharvennusta.

Etelä-Savossa ukkosmyrsky niin ikään kaatoi puita sähkö- ja puhelinlinjoille ja Keski-Suomessa kaivot täyttyivät nopeasti sadevedestä.

 

Länsirannikolla alkuillasta pikkupilvinä alkanut ukkonen tiivistyi Viitasaari- Pihtipudas-Ylivieska-linjan länsipuolelle näyttäen loppuillasta voimaansa erityisesti Pohjois-Pohjanmaalla Haapajärven, Haapaveden, Ylivieskan ja Nivalan tienoolla. Nivalassa omakotitalo syttyi salamaniskusta tuleen.

Itään ja Pohjois-Savoon ehdittyään salama sytytti perjantai-iltana useita kesämökkejä palamaan.  Ukkonen myllersi kiivaana vielä perjantain vastaisena yönä Pohjois-Savossa ja Keski-Suomessa ulottuen Kuopion tienoilta lähelle Jyväskylää.

Myrskybongari Eero Karvinen kuvaili ukkosyötä Jyväskylästä käsin:

”Näin viime yönä ehkä elämäni komeimman yöukkosen. Pilvi oli noin 20 km Jyväskylästä koilliseen ja räpsi lähes joka sekunti. Leiskunta oli jotain aivan mahtavaa tästä monisolupilvestä, jonka vieressä kohosi toinen yksisolusysteemi, joka sekin räpsi tiuhaan. Näin jopa salamaniskuja näiden kahden solun välillä.”

 

 

 

19.07.2003

UKKONEN YÖKSI POHJOIS-KARJALAAN

Ukkonen aloitti jälleen myllerryksensäPohjois-Karjalassasiirryttäessäperjantaista lauantain aamuyötä kohti. Valtimolla herättiin paukkeeseen kello kahden aikaan. Historiallisessa mielessä arvokas v. 1887 rakennettu hirsitalo paloi täysin Valtimon Sivakkajoella. Tuupovaaran Öllölässä paloi vanha saharakennus ja sinne varastoidut traktori, peräkärry ja vene.Salamaniskuja eri kohteisiin oli muitakin eri puolilla ilman pahempia vahinkoja.

Pohjois-Karjalan Sähkö Oy:llä oli kaksi muuntajan tuhoa, kolme keskijännitevikaa ja lisäksi sulakkeiden menoa eri puolilla maakuntaa lauantain vastaisena yönä.
Osa maakunnasta sai paljon kaivattua vettä kuivuuteen, mm. Joensuu ja Viinijärvi.

- Vettä tuli yöllä ja paljon, sitä tuli kuin ämpäristä kaadettuna. Runsas sade alkoi äkkiä ja loppui yhtä äkisti, kuvailtiin Valtimon palokunnasta.

Ukkonen riehui yöllä jälleen myös Etelä-Savossa. Joroisissa maatilan päärakennus paloi pahoin. Nukkumassa ollut isäntäväki heräsi jylinään ja kävi yläkerrassa katsomassa paikkoja eikä havainnut mitään, mutta alas palattuaan huomasivat pian, että yläkerta on tulessa. (Karjalainen)

Lauantai-iltapäiväksi ukkonen kiersi jälleen Pohjois-Pohjanmaalle, jo viidettä päivää peräkkäin. Palokunnilla riitti kiirettä maasto- ym. palojen sammuttamisessa mm. Ruukissa, Alavieskassa, Kalajoella, Pyhäjoella ja Raahessa.

Myös Etelä-Pohjanmaalla ukkonen sytytteli  maastopaloja. Kauhavan Oravikylässä tuhoutui varastorakennus maatalouskoneineen tulipalossa iltapäivällä ennen kello kolmea. Lisäksi salamaniskut katkoivat puita ainakin Peräseinäjoella, Kauhavalla ja Alavudella.

 

 

SADE- JA RAEKUUROT TEKIVÄT TUHOJAAN

Voimakkaat sade- ja raekuurot aiheuttivat harmia maanviljelijöille ja autoilijoille lauantaina. Rankkasade lakoonnutti viljaa monin paikoin eri puolilla maakuntaa. Lisäksi rakeet pakottivat autoilijoita tien sivuun ainakin Kuortaneentiellä Veneskosken kohdalla.

Hurja raekuuro yllätti myös Vt.3:lla Jalasjärven jälkeen, jossa Kari Rantamäki oli matkalla Kurikkaan päin kello 16.50 aikaan. Suuret rakeet tulivat alas niin suurella voimalla, että ne vaurioittivat auton peltiä.

- Taivaalta tuli melkein pingispallon kokoisia rakeita. Minulla on uusi auto, joka on nyt kuin perunapelto. Autoja oli tiellä enemmänkin, joten en varmasti ole ainut, jolle näin sattui, Kari Rantamäki harmitteli.

Alkuillasta ukonilma ehti myös Oulun seudulle tekemään pahojaan. Kaiken kaikkiaan iltapäivällä ja illalla ukkosti voimakkaasti suunnilleen Vaasa-Tampere-Jyväskylä-linjan pohjoispuolella aina Oulun korkeudelle saakka. Tällä alueella rekisteröitiin yli 20.000 salamaniskua.

 

 

 

21.07.2003

PAIKALLINEN MYRSKYyllätti veneilijät Helsingin edustalla maanantaina iltaseitsemän aikaan. Suomenlahden merivartiosto sai useita ilmoituksia merihätään joutuneilta huviveneilijöiltä, kun voimakkaimmillaan 21 m/s puhaltanut tuuli nostatti rajun aallokon ja kaatoi veneitä.

Tunnin ajan Lauttasaaren tuntumassa ja Pihlajasaaren tienoilla puhallellut myrskytuuli saattoi merihätään kuusi venettä. Kaksi purjevenettä kaatui ja kaksi ajautui karille. Veden varaan joutui kaikkiaan neljä henkilöä, mutta hukkumisilta vältyttiin.

Merivartiostosta kerrottiin, että paikalliset myrskyt ja pienet trombit ovat varsin yleisiä Helsingin edustalla varsinkin ukkosten yhteydessä. Nyt merellä ei kuitenkaan jyrissyt tai salamoinut.

Meripelastusyhdistyksen aluksella pelastustehtävissä ollut myrskybongari kertoi tilanteen muuttuneen kymmenessä minuutissa aivan uskomattomasti. Tuuli kiihtyi kovaksi ja muutti myös suuntaa. Kaukana merellä oli näkynyt pari salamaa ja Ilmatieteen laitoksen iskukarttojen mukaan Viron rannikolla päin ukkosti. Parissakymmenessä minuutissa siirryttiin melkein tyynestä hirveään myräkkään.

 

 

 

23.07.2003

UKKONEN RIEHUI PORVOOSSA

Poikkeuksellisen voimakas ukkosmyrsky riehui tänään Porvoossa. Uhkaavin tilanne sattui kaupungin keskustassa, kun salamanisku aiheutti puolen päivän jälkeen Citymarketin sähkölaitteisiin oikosulun, jonka seurauksena kahdeksan tavaratalon savunpoistoluukkua rämähti auki. Citymarketin asiakkaat ja henkilökunta pelästyivät räjähdysmäisestä pamauksesta perusteellisesti, mutta paniikkia ei syntynyt.Luukkujen auettua pahimman kaatosateen aikana vettä pääsi soljumaan sisään tavarataloon.

Ylimmässä kerroksessa sijainnut urheiluosasto kärsi jonkin verran vahinkoja ja jouduttiin sulkemaan neljäksi tunniksi. Henkilövahingoilta säästyttiin.

- Aineelliset vahingot tuntuvat pieniltä, kun kerran ihmiset säästyivät. Yleensä Fortumin jalostamo hajottaa mereltä saapuvan ukkosen, mutta nyt se vyöryi voimalla kaupunkiin asti. Tämä oli ehdottomasti pahin ukkosmyrsky Porvoon keskustassa jalostamon rakentamisen jälkeen, Citymarketin omistaja Lasse Wallden päivitteli.

Vajaan tunnin pituinen ukkoskuuro oli poikkeuksellisen raju. Kaupungin keskustan kadut muuttuivat koskimaisiksi virroiksi, missä veden nopeus oli muutamia metrejä sekunnissa. Talojen kellareihin meni vettä, sähköt katkeilivat ja Aleksanterinkadun siltatyömaalta pääsi paalutuksessa käytettyjä tukkeja Porvoonjokeen.
Ukonilma rellesti Porvoon lähistölläkin. Muualla Uudellamaalla pelastuslaitokset saivat lähinnä automaattihälytyksiä, jotka käytiin tarkistamassa. (HS)

 

 

 

27.07.2003

MAAN KESKIOSAT JÄLLEEN UKKOSEN KOURISSA

Ukkosmyrskyt piinasivat erityisesti maan keski- ja itäosia sytyttäen tulipaloja ja kaataen puita. Keski-Suomen hätäkeskuksessa Jyväskylässä piti kiirettä sunnuntaina illansuussa. Hälytyssoittoja tuli yli 400, mikä on nelinkertainen määrä normaalisunnuntaihin verraten.

Salamat sytyttivät rakennuspaloja mm. Jyväskylän ja  Pieksämäen maalaiskunnissa, Jäppilässä, Leppävirralla, Konnevedellä, Rautalammilla, Suonenjoella, Nilsiässä ja Heinävedellä.

Myrsky kaatoi puita katkoen sähkö- ja puhelinlinjoja myös Savossa, missä oli pahimmillaan 20 000 taloutta ilman sähköä. Vähän lievemmin ukkosmyrskyt kiusasivat Etelä-Pohjanmaata ja Oulun seutua.

 

Myrskybongari Eero Karvisen kuvaus Jyväskylästä:

"Noin klo 15 iski Jyväskylään todella raju ukkonen. Pilveen liittyi mahtava vyörypilvi ja heti sen alla tuuli voimistui muutamiksi minuuteiksi todella voimakkaaksi, arviolta 20-30 m/s kovimmillaan. Salamointi oli taukoamatonta ja iskuja maahan tuli noin joka toinen sekunti. Salamoiden iskiessä lähelle tunnelma oli hurja"…

 

Voimakas ukonilma ravisteli varsinkin Pohjois-Karjalan keski- ja eteläosia sunnuntai-iltana. Isoimmat vahingot aiheutuivat kahdesta salamaniskusta syttyneestä omakotitalon tulipalosta.

Maakunnan eteläosassa ukkonen katkoi sähköjä ja kaatoi puita. Muun muassa Kesälahdella puita kaatui useille eri tienpätkille, ainakin Ukonniemen- ja Sarvisalontietä raivattiin  klo 21 jälkeen. Sähköt katkesivat noin 1500 taloudelta pääasiassa puunkaatojen vuoksi. Myös MTV-3:n lähetykset katkesivat Pohjois-Karjalassa klo 22 Kolin lähettimen pimentyessä. (HS ja Karjalainen).

 

 

PARISKUNTA MYRSKYNSILMÄSSÄ. (Ilta-Sanomat)

Kemiläinen keski-ikäinen pariskunta joutui Perämerellä sunnuntai-iltana raivonneessa ukkosmyrskyssä hengenvaaraan.

He olivat lähteneet Oulusta vähän ennen puoltapäivää, jolloin keli oli vielä aurinkoinen ja leppoisa. Jo iltapäivällä 24-jalkainen purjevene osui ensimmäisen kerran myrskyyn ja ukonilmaan, mutta se meni nopeasti ohi. Vajaan parin tunnin kuluttua pariskunta joutui Simon ja Ajoksen välillä uudelleen myrskyn kouriin. He laskivat purjeet jatkaen matkaa pelkän moottorin avulla.

- Etelästä päin tuli tumma pilvirintama ja takaa aallokko, joka saavutti meidät nopeasti. Yhtäkkiä huomasimme olevamme myrskynsilmässä: joka puolella salamoi, nainen kertoi.

Vettä tuli niin hurjasti, että näkyvyys oli vain metrin luokkaa. He pelkäsivät veneen uppoavan kun kaikki vesi ei ehtinyt valua mereen letkujen kautta. Venettä ohjannut mies yritti pitää suunnan kaikin keinoin, mutta myrskyn voima oli niin ankara, että kun pariskunta luuli ottaneensa suunnan kohti etelää, kompassi näyttikin pohjoista.

 

Vakavimmat vaarat tulivat kuitenkin ympärillä välkkyneistä salamoista.

- Pidimme veneen reunoista ja vanteista kiinni ja tunsimme, kuinka salamat menivät lävitsemme. Huusin miehelleni, että älä koske rautaesineisiin, nainen kertoi. Tajuntaansa he eivät menettäneet.

Huonon kännykkäyhteyden vuoksi Lapin hätäkeskukseen klo 21.40 tulleesta avunpyynnöstä selvisivät vain sanat ”vene…täyttyy…härkä…ajos”. Puhelun perusteella merivartiosto käynnisti etsinnät Kemin edustalla Härkäleton ja Ajoksen välillä. Näkyvyyttä oli pahimmillaan vain 50 metriä, sillä vettä tuli todella rankasti.

Pariskunta löytyi vihdoin 12 mpk:n päästä Kemistä klo 23. Myrsky oli jo tuolloin laantunut. He olivat hyvässä kunnossa ja venekin oli ehjä. Pariskunta on harrastanut purjehdusta 7 vuotta.

- Koskaan ei tällaista myrskyä ole ollut. Luulin, että emme ikinä selviä, nainen kertoi järkyttyneenä.

 

 

 

28.07.2003

MYRSKY MELLASTI KAUHAJOELLA. Ukkosmyrsky kaatoi puita Nummijärven pohjoisrannalla maanantai-iltana. Silminnäkijöiden mukaan myrsky nousi yllättäen ja teki tuhonsa nopeasti.

- Myrsky tuli yhtäkkiä ja tempoili ovet ja ikkunat selälleen. Olin sisällä ja kuulin vain ritinää, kun puita kaatui. Meiltä meni parikymmentä runkoa nurin, Timo Pihlaja kertoi.

Majaniemessä iltaa viettänyt Kyllikki Frantti kertoi kuulleensa pari ukkosenjyrähdystä. Kotiin tultuaan hän ensin luuli, että heillä oli käynyt varkaita.

- Puutarhatuolit olivat lentäneet nurinniskoin pitkän matkan päähän. Sitten huomasin, että omenapuusta oli revennyt iso pala pois ja puita kaatunut kauempana tontillamme. Muistin ukkosen ja epäröin mennä sisään taloomme. Siellä oli kuitenkin kaikki kunnossa.

- Se oli harvinainen myrsky. Kiersi hetken tässä kapealla ranta-alueella ja meni sen tien. (Kauhajoen paikallislehti)

 

 

 

28-29.07.2003

YÖLLINEN UKONILMA VARSINAIS-SUOMESSA

Pitkään jatkunut lämmin ja kostea sää aiheutti maanantain ja tiistain välisenä yönä ukkosmyrskyn. Vähän ennen puoltayötä ukkonen rantautui Turkuun mereltä aiheuttaen kesän siihen asti näyttävimmän salamoinnin Varsinais-Suomessa. Ilmatieteen laitoksen mukaan Varsinais-Suomessa väläytti yli tuhat salamaa, mikä ei sinänsä ollut pahimmasta päästä. Kesän kovimmassa ukkosessa Pohjanmaalla havaittiin yli 20 000 salamaa.

Hätäkeskus otti pitkin yötä vastaan 180 soittoa eli kolme kertaa tavallista enemmän, mutta suuremmilta vahingoilta vältyttiin. (TS)

 

"Tunsin läheiset salamat töytäyksinä"

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Ari-Juhani Punkka lähti kokemaan ukkosmyrskyn Helsingistä asti seurailtuaan ensin tilannetta Itämeren yllä pitkin maanantai-iltaa.
- Kello kahdeksan maissa hyppäsin autoon ja lähdin ajamaan Kemiötä kohti, ukkosia harrastuksekseen bongaileva Punkka kertoo.

Yöukkonen siirtyi maalle Itämereltä. Myrskyssä oli kaksi ukkossolua eli laajaa ja korkeaa pilveä, joista ensimmäinen liikkui yhdentoista maissa Turun ylitse. Toinen kulki puolenyön jälkeen Turun ja Kemiön välitse, molemmat kohti sisämaata.
Kemiön länsipuolella ukkosta tarkkaillut Punkka kertoo tunteneensa lähelle sattuneet salamat töytäyksinä.

- Tunsin koko kehossani muutaman kerran kevyen töytäyksen salaman iskettyä, Punkka kuvailee. (TS)

 

Heinäkuun 28-29 päivien välinen yö oli poikkeuksellisen lämmin.Yön alimmat lämpötilat vaihtelivat suuressa osassa maata 19-23 asteen välillä, mikä on hyvin harvinaista. Lämpimin ääripää mitattiin Kotkassa.

Lisäksi ilman suhteellinen kosteus yöllä oli poikkeuksellisen suuri, laajalti 90-98 prosenttia. Vastaavia kostean ilman ja korkean lämpötilan kombinaatioita ilmenee keskikesällä ehkä pari kertaa vuosisadassa. Päiväsaikaan kosteusprosentit ovat olleet  70-75 prosentin luokkaa useana päivänä, mikä sekään ei ole tavanomaista, kerrottiin Ilmatieteen laitokselta. Iltapäivällä helle paahtoi monin paikoin yli 30 asteessa.

 

Iltapäivällä jytisi taas

Lämpö ja kosteus purkautuivat tiistaina päivällä  jälleen koviksi ukonilmoiksi Varsinais-Suomesta Kainuuseen ulottuvalla melko kapealla vyöhykkeellä. Voimakas ukkosmyrsky kaatoi kymmeniä puita Ypäjällä ja Loimaan kunnassa  iltapäivällä. Salamamäärä oli noin 11500.

 

 

 

30.07.2003

LÄHES 15 000 SALAMANISKUA SUOMEN ALUEELLA

Ukkosia esiintyi kaikkina vuorokauden aikoina Selkämereltä Sallan tienoille ulottuvalla janalla ja iltapäivällä Itä-Suomen alueella. Ylikiimingissä satoi 2,5-senttisiä rakeita.

Polvijärvellä klo 13 aikoihin alkanut myräkkä kesti pari tuntia ja työllisti palokuntaa koko iltapäivän. Puita kaatui teille ja sähkö- sekä puhelinlinjoille Lipasvaarassa, joka sijaitsee noin 25 km Polvijärven keskustasta pohjoiseen.   Eri puolilla maakuntaa salamaniskut sytyttivät mm. maasto- ja metsäpalonalkuja.

Myös naapurikunnissa Koillis-Savossa palokunnilla oli kiireinen päivä niiden joutuessa sammuttamaan useita rakennuspaloja.

 

 

 

31.07.2003

RAJUILMA YLLÄTTI VAASAN MERELTÄ

Mereltä saapunut rajuilma koetteli Vaasaa ja sen lähistöä torstaina iltapäivällä aiheuttaen monenlaista vahinkoa. Äkillinen rintama poistui noin tunnin rymistelyn jälkeen Maksamaan suuntaan.

Ensimmäinen ilmoitus Pohjanmaan hätäkeskukseen tuli Sundomista kello 13.40 koskien myrskyn kaatamia puita. Ukkonen eteni keskikaupungille ja edelleen pohjoiseen Palosaaren, Isolahden, Gerbyn ja Vestervikin suuntaan hätäilmoitusten seuratessa samaa reittiä. Tunnin aikana hätäkeskus vastaanotti kolmisenkymmentä ilmoitusta kaatuneista puista. Parikymmentä hälytystä tuli liiketiloihin ja kellareihin tunkeutuneesta vedestä ja saman verran tuli myös salamaniskujen aiheuttamia automaattihälytyksiä.

- Hälytysilmoituksia alkoi sataa niin tiheään, että oman työvuoron lisäksi hälytettiin pelastustehtäviin Vaasan ja Vetokannaksen vpk:t. Suurin työmaa oli Vestervikin tiellä, jolle oli kaatunut runsaasti puita. Niitä kaatui myös talojen katoille, mutta vahingot jäivät lähinnä lommoutumisiin. Kaatuneet puut katkoivat myös sähköjohtoja, kertoi palomestari Dan Gref myrskyn mentyä.

Pelastuslaitoksen yksiköt kiirehtivät paikasta toiseen. Mm. Vaasan keskustassa vakuutusyhtiön tiloihin tunkeutunut vesi peitti lattiapintaa noin 400 neliön alalta parinkymmenen sentin verran. Vesi kaduilla haittasi liikennettä.

Kello 16 aikaan pelastusmiehet olivat Gerbyssä ja "ohjelma" jatkui:

- Gerbyssä omakotitalon päälle kaatuneen puun poistettuamme kävimme raivaamassa Hietalahden Villan läheiselle pyörätielle kaatuneen puun. Sieltä siirryimme Asevelikylään, jossa kaksi puuta oli kaatunut ja kaksi uhkasi kaatua omakotitalon päälle. Hoideltuamme sen tilanteen olemme nyt matkalla takaisin Gerbyyn Isopellontielle raivaamaan puuta, ehtii paloesimies Håkan Björksten  huikata kesken kiireisen työrupeaman.

 

Vestervikissä huvilallaan ollut Tiina Ferm oli helpottunut auringon paistaessa jälleen ukkosmyrskyn jälkeen.

- Olen tottunut olemaan huvilalla säällä kuin säällä, mutta nyt pelotti. Raju tuuli ikään kuin pyöri ympäriinsä. Salamat leimahtelivat joka puolella ja koko ajan paukkui ja jyrisi. Rakeiden lisäksi vettäkin tuli niin rankasti, että sitä oli myrskyn jälkeen nurmikolla parinkymmenen sentin kerros, muisteli Tiina ainutlaatuista myräkkää.

 

Äkillinen, äärimmäisen raju ukkosrintama yllätti merelläkin

Pohjanlahden merivartioston mukaan koettiin useita vaaratilanteita. Ison kalastusveneen ja kaksimastoisen purjeveneen karille ajautumisesta selvittiin kuitenkin vain aineellisin vaurioin. Merenkurkussa myrsky puhalsi kovimmillaan noin 25 m/s.

Merivartioston pelastus- ja johtovalmiutta vahvistettiin ja Rajavartiolaitoksen helikopteri lensi alueelle päivystämään. Alueen radioille jaettiin ylimääräisiä varoituksia luettavaksi. (Ilkka)

Vasabladet kertoi uutisessaan luumun kokoisista rakeista myrskyn aikana.

 

Päivän aikana ukkosia kehittyi runsaasti pitkin Pohjanlahden rannikkoa Porin korkeudelta Ouluun saakka, illemmalla myös Itä-Lappiin. Aamulla ukkosti Selkämerellä ja iltapäivällä Merenkurkussa.

 

 

MAAILMAN POHJOISIN TROMBI.

Trombi viskoi Tenon lohiveneitä (Ilta-Sanomat)

Utsjoen torstainen ukkosmyrsky sai aikaan harvinaisia trombeja. Yksi niistä kulki tuntureiden yli ja siirtyi sitten Tenojoen uomaa pitkin lennättäen ilmaan ja rikkoen useita lohiveneitä. Tiettävästi ainakin kolme venettä tuhoutui rannalla, mutta onneksi sellaisella myrskyllä kukaan ei ollut lohta pyytämässä.

Utsjokelainen Seppo Punna harmitteli omatekoisen tenolaismallisen veneensä menetystä.

-Katselin kotini ikkunasta, kuinka trombi lähestyi ja näin veneeni nousevan ilmaan ainakin viisi metriä. Se kieppui hurjasti ilmassa ja paiskautui sadan metrin päähän rantakivikkoon.

-Ei tästä ole kuin nuotiopuiksi. Laita on irti, pohjalaudat halki, tässä meni hyvä vuoden vanha vene. Vain teljut ja airot säilyivät ehjinä. Niitä sai keräillä pitkin rantakivikkoa. Rahallinen menetys on yli 10 000 mummon markkaa.

 

Luotettavat lähteet ovat varmistaneet kyseessä olleen todellakin maailman pohjoisimman tornadon. Sitä oli myös edeltäjä 3.8.1997 Enontekiön Nunnasissa. Asiaa selvitti myrskybongari Olli Haukkovaara.

 

 

 

04.08.2003 

UKKOSMYRSKYT VAVISUTTIVAT POHJOIS-KARJALAA

Puita kaatui ja sähköt katkeilivat. Pohjois-Karjalan alueella ukkonen tuhosi kuusi muuntajaa ja noin tuhat taloutta jäi ilman sähköjä enintään kahdeksi tunniksi. Salamoiden lisäksi sähköjä katkoivat linjoille kaatuneet puut. Joensuussa myrsky kaatoi puita hieman ennen klo 18 muun muassa Nurmeksentiellä ja Prisman rampissa Kuopiontiellä.

Aamupäivällä Joensuuta koetellut sadekuuro oli niin rankka, että viemärit eivät ehtineet vetää vesivirtoja. Muun muassa Kauppakadun Citymarketiin tulvi vettä. Salamaniskut sytyttivät pienehköjä maastopaloja mm. Liperissä, Ilomantsissa ja Kiihtelysvaarassa. Monin paikoin yhtämittaisesti yli kaksi viikkoa kestänyt helleputki päättyi maanantaina. (Karjalainen)

 

 

04-05.08.2003

BONGAUSUNELMA: NÄYTTÄVÄ MONISOLUINEN YÖUKKONEN

Elokuun yöstä muodostui muutamille ukkosilmiöistä elämyksiä hakeville myrskybongareille Suomen oloissa lähes ainutlaatuisen vaikuttava. Merellä Ahvenanmaan pohjoispuolella myöhään illalla kehittynyt ukkonen siirtyi hitaasti lounaista rannikkoa sekä Selkämeren rannikkoaluetta kohti välkyttäen pitkän aikaa 15-30 salamaa minuutissa. Kanta-Hämeeseen ja Pirkanmaalle muodostunut  erillinen ukkosrypäs iski salamoitaan kiihkeimmillään jopa sekunnin välein!

Hidasliikkeiset ukkossolut antoivat kosolti aikaa ihailuun ja tarjosivat näyttävän valoshown kaikilla herkuilla. Sopivissa paikoissa pilvimuurien alasimien sivustalla ihasteltiin moninkertaisia maa- ja pilvisalamoita öisen tähtitaivaan alla. Paikoin näyttäytyivät myös yöntummat mammatus-, jopa vyörypilvet. Pilvisysteemien alapuolella saatiin rankkasateita ja myös rakeita.

(Tämän kirjoittaja itse ajoi sattumoisin nelostietä Helsingistä Lahteen puoliyön tietämillä ja näki vain Hämeen massiivisen pilvimuurin ”väärää puolta” taivaankajoa vasten muutamine heikkoine välähdyksineen.)

 

Jyväskylän eteläpuolelle kehittyi yön mittaan erillinen ukkossolukko, joka iski tulta mallikkaasti aamuvarhaiseen saakka. Jyväskyläläinen myrskybongari Eero Karvinen kertoi, että puolet taivaasta oli selkeänä ja nouseva aurinko valaisi ukkospilvet todella kauniin värisiksi. Pilvi oli kuin ”tulessa” usean salaman iskiessä eri puolilla suurta pilvimassaa.

 

Säätilanne muodostui otolliseksi yöukkosille varsinkin lounaassa. Poikkeuksellisen pitkän hellejakson viimeinen hellepäivä, heikko kylmä rintama, luoteesta lähestyvä voimakas ylämatala ja lämmin merialusta muodostivat ilmakerroksiin riittävästi epävakautta (CAPE max 1100 ja lifdet-indeksi max –4), joka puhkesi yölliseksi salamointinäytökseksi.

Enin osa salamoista iski meren päällä. Ahvenanmerellä salamoi rajusti ja kello 21 jälkeen välähti Ilmatieteen laitoksen mukaan 2000-3000 salamaa.

 

Salamanisku Fortumin öljynjalostamolla

Maanantain ja tiistain välisenä yönä ukkonen teki taas tuhojaan ympäri Varsinais-Suomea.

Naantalissa Fortumin öljynjalostamolla salamanisku vaurioitti lastausjärjestelmää kello 3.20 ja pysäytti öljytuotteiden kuljetukset noin puoleksi vuorokaudeksi. Öistä rajuilmaa lähistöllä kotonaan seurannut jalostamon viestintäpäällikkö Timo Tunturi epäili iskun säteilleen jalostamolle läheisestä voimalinjasta.

-Oli se kova paukaus, kuin lekalla olisi lyöty lähelle, Tunturi kuvaili tapahtunutta.

Kaarinassa paloi salaman sytyttämänä tyhjillään ollut kesämökki. Tiistain aikana huoltoliikkeisiin alkoi kertyä yön ukkosen aikana rikki menneitä televisioita tavanomaista enemmän. (TS).

 

Keski-Suomen ukkoset

Ukkoskuurot aiheuttivat vahinkoja edetessään tiistaiaamun tunteina Keski-Suomen yli Mikkelin seudulle. Salama iski mm. Jämsän rautatieaseman relelaitteisiin, poltti rantasaunan Jämsänkoskella ja sytytti Längelmäellä maatilan päärakennuksen tuleen. Mäntyharjulla salama vaurioitti muuntajaa. Mäntyharjun Lahnaniemessä kaatui muutamia puita sähkölinjalle. Mikkelin seudulla sadevesi tulvi paikoin kellareihin. (Keskisuomalainen).

 

Myöhään tiistai-iltana 5.8 satoi Heinävedellä halkaisijaltaan jopa 5,5-senttisiä rakeita. Heinäveden paikallislehti 13.8:

UKKOSMYRSKY PÄÄTTYI RANKKAAN RAEKUUROON

Irma ja Mauri Natunen kokivat Vaaluvirralla viime viikolla (5.8) elämänsä kuurosateen, kun ukkosmyräkän päätteeksi pilven häntä heitti läpimitaltaan jopa viisisenttistä jääraetta tai oikeastaan jääkuulia. Myräkkä koetteli Torvelan seutukuntaa iltayöstä kymmenen-yhdentoista välillä siinä määrin, että rakeet olivat paikoin sulamatta vielä seuraavanakin päivänä.

- Enpä ole moista sadetta koskaan aiemmin kokenut. Olin juuri hakenut siskoni Lailan ukkoselta meille turvaan, kun saderyöppy iski päälle. Luulimme ensin, että sataa vain kaatamalla. Mutta kun näytti siltä, että ikkunatkin tulevat kohta sisälle, huomasimme että taivaalta tuleekin valtavan isoa jääraetta,Mauri muistelee.

Raesade oli ohi kolmessa-neljässä minuutissa ja nurmikko saanut viiden sentin paksuisen jääkerroksen peitteekseen. Kukkapenkit saivat kovakouraisen kohtelun ja erikoiseksi muuttunutta maisemaa kuvattiin yöhämärissä kameralla. Muistoksi kerättiin pakkaseen myös tarjottimellinen rakeita, jotka olivat jopa 5-6 senttisiä ja muodoltaan mielikuvituksellisen monisärmäisiä.

- Jää ainakin oli niin kirkasta ja kovaa, ettei siihen hammas pystynyt. Kävin auton peltejäkin lävitse, mutta niissä ei onneksi näyttänyt olevan naarmuja tai lommoja.

Natuset ovat tottuneet siihen, että ukkosrintamat koettelevat muutaman kerran kesässään erityisen kovasti juuri heidän tienoitaan ja melkeinpä joka kesä on luvassa ukkosvaurioita sähkölaitteisiin.

 

 

15.08.2003

TROMBI PORVOON MERIALUEELLA. Useampi henkilö oli ottanut kuvia melko näyttävästä trombista. Niitä saattoi olla enemmänkin kuin yksi.

 

 

 

21.08.2003

KOVIA SATEITA UKKOSKUUROISTA UUDELLAMAALLA

Voimakas sade ja jyrisevä ukkonen kiersivät torstaina Uudellamaalla Päivän kovimmat ukkoskuurot tulivat ilmatieteenlaitoksen mukaan itäisellä Uudellamaalla iltapäivällä.

Salamoiden aktivoimat automaattihälytykset työllistivät Loviisan pelastuslaitosta muutaman tunnin ajan iltapäivällä. Porvooseen ukkonen siirtyi noin kello neljä. Tuolloin Porvoossa alkoi myös sataa isoja rakeita. Rankan sadekuuron seurauksena Porvoon viemäriverkko tukkeutui monin paikoin, mikä aiheutti useita vesivahinkoja ympäri kaupunkia. Niistä pahimmat koettiin Porvoon sairaalan ja Peipon koulun kellareissa, josta palomiehet imivät vettä pois peräti neljällä moottoriruiskulla.

 

Alkuillasta raekuurojen alle jäätiin Vantaalla ja paikoitellen myös Helsingissä ja Espoossa. Suurimmat rakeet mitattiin Vantaalla, jossa niiden läpimitaksi arvioitiin yli sentti. Helsinkiin sade saapui hieman ennen kahdeksaa ja meni ohitse melko nopeasti. Paikoitellen kaupungin kaduille satoi viiden sentin vesikerros. Salamoiden määräksi Ilmatieteen laitos ilmoitti noin 180.

Helsingissä sateet aiheuttivat vesivahinkoja ja noin kello kahdeksalta hälytyskeskus tukkeutui ilmoituksista. Pelastuslaitoksen mukaan vesivahingot jäivät kuitenkin suhteellisen pieniksi. Vantaan pelastuslaitokselle ei tullut ilmoituksia vesivahingoista.

Sähkönjakeluverkot selvisivät ukkosesta suuremmitta vahingoitta. (HS)

Kouvolassa sataneista parisenttisistä rakeista kertoi Kouvolan Sanomat.

 

 

 

21-22.09.2003

SYYSUKKONEN kulki illan ja yön aikana eteläisen Suomen yli lännestä itään. Ukkostus alkoi Tampereen tienoilta ennen klo iltakahdeksaa ja pohjoisimmillaan se ulottui noin Jyväskylän-Mikkelin korkeudelle. Etelä-Karjalassa jyrähteli puoliyön ja kello kahden välillä.

Ukkonen syntyi lämpimän rintaman etureunaan ja väläytti kaikkiaan vajaat 1000 salamaa. Lämpimän rintaman ukkoset ovat harvinaisempia syksyisin.

Ukkonen ei juuri aiheuttanut vahinkoja. Kouvolan seudulla oli enimmillään tunnin sähkökatkoksia myöhään sunnuntai-iltana. Kouvolassa salama iski Vahteronmäen sähköasemaan ja katkaisi kaksi johtoa Kotkan-radan vierestä. Vaurio vaikutti aina Utin varuskuntaan saakka. Ukkonen sekoitti myös katuvalojen ohjauksia ja rikkoi sulakkeita monista asunnoista. (Etelä-Saimaa)

 

 

 

23-24.09.2003

VOIMAKAS SYYSMYRSKY "MIELIKKI" 

Voimakas syysmyrsky kulki maamme yli illan ja yön aikana. Kovimmin myrsky koetteli Kainuuta, jossa pahimmillaan 20 000 taloutta oli vailla sähköä ja hankalimmat korjaukset kestivät useamman päivän. Graninge Kainuun mukaan tilanne oli keskiviikkoaamuna pahin Suomussalmen alueella. Joitakin sähkölinjoja joudutaan rakentamaan kokonaan uudelleen. Vioittuneita linjoja tarkastettiin helikopterilla ja linjojen korjauksissa oli noin 70 miestä. Laajimmat vika-alueet sijaitsivat Oulujärven pohjoispuolelta Suomussalmelle saakka.

Yhtä suuria häiriöitä oli viimeksi parikymmentä vuotta sitten, kun Manta-myrsky riehui alueella.

Myös muualla maassa aivan kaakkoisinta osaa lukuun ottamatta myrsky kaatoi puita. Sähkökatkoja esiintyi lähes kaikkien sähköyhtiöiden alueella ja niistä kärsivät yhteensä kymmenettuhannet kotitaloudet.

Pirkanmaalla myrskyisä tuuli juoksutti pelastuslaitoksen yksikköjä jo pitkin iltapäivää. Varsinainen ruuhka syntyi tuulen voimistuttua vähän ennen iltaseitsemää. Tampereen aluepelastuslaitos sai yli 70 tehtävää. Uhkaavin tilanne oli Pirkkalassa, jossa sähkölinja uhkasi kaatua Naistenmatkantielle ja tie jouduttiin sulkemaan.

Myös Pohjois-Karjalassa palokunnat joutuivat raivaamaan kaatuneita puita teiltä eri puolilla maakuntaa. Sähköt katkeilivat jo iltapäivästä alkaen ja suurimmillaan klo 22 oli Pohjois-Karjalan Sähkön jakelualueella yli 10 000 taloutta samanaikaisesti ilman virtaa. Katkoja oli enemmän maakunnan itä- ja pohjoisosissa. Tuulen nopeus puuskissa oli 15 metriä sekunnissa. (Karjalainen, MTV-3, STT)

 

Tuulen nopeus nousi länsirannikolla lähelle 30 m/s. Vakavilta onnettomuuksilta kuitenkin vältyttiin niin maalla kuin merellä, vaikka myrsky repi irti peltikattoja ja riepotteli veneitä. Vaasan rannikolla havaittiin myös ukkosta.

Kaikkein kovimmat tuulet mitattiin Perämerellä. Hailuodon keskituuli/puuskalukemat olivat 26,8/31,7 m/s ja Nahkiaisten 24,6/32,6.

Sisämaan tuulilukemia: Maaninka 15,4/23,7, Ylistaro Pelma 15,3/25,6, Taivalkoski 14,8/22,6, Turku Artukainen 10,3/21,0. Rukatunturilla mitattiin 24,9/34,2.

 

 

 

07-08.12.2003

TALVIMYRSKY kaatoi puita eri puolilla Suomea maanantain vastaisena yönä. Sähkökatkoksia esiintyi runsaasti varsinkin Keski-Suomessa ja Pohjois-Savossa, mutta myös Hämeessä ja Pohjanmaalla.

Kovimman tuulen, 24 metriä sekunnissa, Ilmatieteen laitos mittasi Pohjanlahdella, mutta puita kaatui pahiten Päijänteen länsipuolella, Jämsässä ja Kuhmoisissa, joissa sähköt alkoivat katkeilla ensimmäiseksi kohta iltalypsyn jälkeen. Atron alueella jäi ilman sähköä noin 8000 taloutta.

Savossa pimeni 3 000 taloutta. Pohjois-Savossa pisimmät katkokset venyivät kymmeneen tuntiin. Etelä-Savossa pahin tilanne oli Mikkelin, Juvan ja Sulkavan seuduilla. Hämeessä sähköittä jäi parituhatta taloutta.

Vikoja korjattiin koko yön ja vielä maanantaipäivänä. Lähinnä yksittäisiä puita kaatuili myös teiden ja rakennusten päälle työllistäen palokuntia aina Uuttamaata myöten. Aivan maan itäosat pääsivät vähemmällä.

Uudellamaalla, lounaassa ja Etelä-Pohjanmaalla jo itsenäisyyspäivän 6.12 kovassa pohjoistuulessa kattoja irtoili, yksittäisiä puita kaatui ja vähäiset sähkökatkokset kiusasivat.

 

 

 

22.12.2003

TALVIMYRSKYKAUDEN TOINEN MYRSKY

Talvimyrskykauden toinen myrsky oli ensimmäistä voimakkaampi ja siihen liittyi voimakas lumisadealue. Matalan keskus liikkui suunnilleen Suomenlahtea pitkin koilliseen ja kovimmat tuulet mitattiin Itämeren pohjoisosassa 21-22 päivien välisenä yönä. Tuulen suunta oli pohjoinen.

Ilmatieteen laitoksen virallisia tuulilukemia, keskituuli/puuska m/s:

Merialueet: Märket 27,6/33,8…Bogskär 25/…Utö 23,6/31,6…Kylmäpihlaja ja Isokari 27/.

Maa-alueet: Helsinki-Vantaan lentoasema 13,4/22,4…Jokioinen 13,4/…Kokemäki 13,3/19,6.

 

Lumimyräkkä ja raju tuuli haittasivat liikennettä Etelä-Suomessa varsinkin rautateillä maanantaina. Pahoja ongelmia oli myös tieliikenteessä. Merellä vaikutukset jäivät vähäisemmiksi normaaleja Tallinnan nopeiden laivavuorojen peruutuksia lukuun ottamatta. Neljä Tukholman autolauttavuoroa joutui ohittamaan Maarianhaminan käymättä satamassa.

Turun lentokentällä jouduttiin perumaan kaksi saapuvaa ja yksi lähtevä vuoro.

Voimakkaimmin pyrytti linjan Pori-Tampere-Mikkeli-Savonlinna eteläpuolella. Turun lentoaseman mittauspaikalla lumipeite kasvoi 33 senttiä. Turussa sademäärät olivatkin suurimpia, mitä edesauttoi rannikon läheisyydessä avoin meri.

Kello 21 mennessä oli ilmoitettu 135 kolaria tai tieltä suistumista Etelä-Suomen läänin alueella, Turun ympäristössä noin 80. Lahden-Helsingin moottoritien työmatkaliikenteessä sattui poikkeuksellisen paljon ojaanajoja. Kuolonkolareiltakaan ei vältytty. Toinen niistä sattui Orimattilassa, toinen Juvalla.

Kaukoliikenteen junat myöhästelivät 1-3 tuntia ja koko maassa parikymmentä vuoroa peruttiin kokonaan. Etenkin Helsingissä junaliikenne oli kaaoksessa. Lumen tukkimien vaihteiden takia myös suurin osa pääkaupunkiseudun lähiliikenteen vuoroista peruttiin. Myös raitiovaunuliikenne oli hetkittäin täysin jumissa. Bussit myöhästelivät jatkuvasti ja taksikeskukset ruuhkautuivat.

 

Sähkönjakelun häiriöt jäivät yllättävän vähäisiksi tuulen ja pyryn voimaan nähden. Kuiva pakkaslumi ei tarttunut puihin ja häiriöt johtuivat pääasiassa johtojen päälle lennelleistä irtorisuista. Lounais-Suomessa muutama tuhat asiakasta kärsi lyhyistä sähkökatkoista.

Päijät-Hämeessä Padasjoen Virmailan saaressa kaatui useampia puita johdoille aiheuttaen seitsemän tunnin sähkökatkoksen.

 

 

 

28-29.12.2003

MYRSKYMATALAPAINE RIEPOTTELI ETELÄÄ

Voimakas matalapaine riepotteli Etelä-Suomea koetellen pahimmin rannikkoalueita lauantain ja sunnuntain välisestä yöstä myöhäiseen maanantai-iltaan. Myös sisämaassa tuuli aiheutti paikoin vahinkoja.

Lounaistuuli myrskysi voimakkaimmin sunnuntaina Pohjois-Itämerellä Bogskärissä, 27 m/s. Utössä mitattiin 25/31,9 m/s (keskituuli/puuska). Maa-alueitten vastaavat olivat H-ki Vantaa 16,9/26,9 ja Hämeenlinna Katinen 13,3/25,6.

Maanantaina kovin lukema mitattiin läntisellä Suomenlahdella Jussarössä, 24,9/31,6 ja Helsingin majakalla 24,2/29,0. H-ki Vantaalla tuiversi 15,9/23,6.

 

ERI PÄÄLEHTIEN MYRSKYUUTISOINTIEN YHTEENVETOA 28.12:

Lounais-Suomessa myrsky repi kymmeniä kattoja ja kaatoi puita. Huittisissa puhuri kuori pois kolmikerroksisen talon huopakatteen lähes koko katon mitalta. Forssassa autoilija törmäsi kymppitielle kaatuneeseen puuhun, mutta selvisi vähin vaurioin. Alueen pelastuslaitoksille tuli toistasataa hälytystä.

Helsingissä jalankulkijoiden oli välillä vaikea pysyä pystyssä tuulen puhaltaessa ajoittain jopa 25 metriä sekunnissa. HS mainitsi, että hälytyskeskusten tuulimittarit osoittivat järjestään tuulen nopeudeksi 20 metriä sekunnissa. Iltaa kohti tuuli heikkeni.

 

Lounaassa ja läntisellä Uudellamaalla Fortumin alueella sähkönjakelu katkesi 35 000 kotitaloudelta 1-6 tunniksi, saaristossa pidemmäksikin aikaa. Vikoja oli eniten Kemiön, Raision ja Salon liepeillä. Pahoja ongelmia ilmeni myös Tuusulan ja Järvenpään lähistöllä. Varsinkin Tuusulassa myös monet pikkutiet menivät poikki kaatuneiden puiden takia.

- Pahin myrsky alkoi aamukahdeksan jälkeen. Vikoja on tullut tasaisen tappavaan tahtiin. Kun yksi paikka on saatu korjattua, uusi on tullut tilalle, Fortumin verkkopalvelupäällikkö Jukka Salmela kertoi.

Linjatöihin ja vikojenetsintään valjastettiin kaikki saatavilla oleva väki. Malmin lentoasemalla liian kova tuuli esti helikoptereiden nousun vikapaikkojen etsintään. Ypäjällä palomies mursi jalkansa puun kaaduttua hänen päälleen raivaustöissä.

 

E.O.N:in alueella Espoossa ja Kirkkonummella arviolta noin 20 000 taloutta kärsi useiden tuntien mittaisista sähkökatkoksista. Sähköyhtiön alueella on paljon maanpäällisiä johtimia, jotka ovat alttiina kaatuville puille toisin kuin Helsingissä ja Vantaalla, jossa kaapelit ovat maan alla.

Idempänä ja sisämaassa sähkökatkot jäivät vähäisiksi ja puustovauriot yksittäisiksi.

Pääkaupunkiseudun seitsemän kunnan hätäkeskukseen tuli ennen pimeää kuutisensataa soittoa. Alueella kirjattiin noin 220 myrskyvauriota, joista parisensataa kaatuneita puita ja loput mm. irronneita peltikattoja, vanhoja romahtaneita savupiippuja, irti päässeitä veneitä ja rakennustyömaiden telineitä ja suojapressuja. Kauniaisissa Kirkkotiellä myrskyn kaatamien rakennustelineiden alle ruhjoutui neljä henkilöautoa.

 

Muualla Uudellamaalla ja Kaakkois-Suomessa kirjattiin vajaat 200 lähtöä erilaisiin avunpyyntöihin, pääasiassa sähköhäiriöihin. Porvoossa putoili talojen katoilta tiiliä kaduille ja kattopeltejä irtoili. Eri kaupunginosissa kaatui muutamia kymmeniä puita. Myös Loviisan seudulla kaatui runsaasti puita. Eniten raivaustöihin jouduttiin rannikkokunnissa Pernajassa ja Ruotsinpyhtäällä.

Anjalankoskella kova tuuli repi irti koko Myllykosken koulun 400-neliöisen peltikaton ja heitti sen puisine tukirakenteineen koulun ohittavalle Länsiasemantielle. Katto irtosi kertarysäyksellä. Palokunta sai hälytyksen klo 12.22.

- Karmeata, että noin iso määrä peltiä voi lähteä lentoon noin nopeasti. Ensin puolet katosta taittui ja sitten toinen puolisko seurasi perässä. Koko tilanne kesti varmaan noin viisi sekuntia, kertoi katon irtoamisen nähnyt Anne Papanthimou. Hän piti lisäksi onnena onnettomuudessa, että ei ollut arki- ja koulupäivä, jolloin kadulla kulkee paljon lapsia.

Voimakas tuuli levitti eristeenä olleen puhallusvillan koulun ympäristöön ja palokunta sulki sen vuoksi Länsiasemantien liikenteeltä. (Kouvolan Sanomat).

 

Laivaliikenne häiriintyi jonkun verran myrskytuulesta. Tallinnan nopeat yhteydet  jäivät tavanmukaisesti satamiin ja Tukholman alukset tekivät joitakin reittimuutoksia. Hinaaja Henric joutui vaikeuksiin hinatessaan troolarinrunkoa vastamyrskyssä pohjoisella Itämerellä pahimmillaan yli 10-metrisessä aallokossa. Se pysytteli paikallaan ja pääsi jatkamaan matkaansa tuulen hellitettyä.

 

 

Maanantai 29.12:

MYRSKY NOSTI TULVIA JA KATKOI PUITA

Tuuli yltyi myrskyksi Etelä-Suomessa jälleen maanantai-iltana. Merivesi nousi lähelle ennätyksiä ja sähköjä oli poikki. Varsinkin Uudellamaalla kaatui runsaasti puita. Sähkökatkosalueella oli mm. kauppakeskus Iso Omena ja 10 000 kotitaloutta.

Helsingissä meriveden korkeus oli iltaseitsemältä 117 senttiä yli normaalitason. Joulukuun ennätys on 120 cm ja kaikkien aikojen ennätyskorkeus 136 cm.

Helsingin Kauppatori oli vaarassa peittyä veden alle ja suurimmat aallot löivät jo reunakiveyksen yli. Monet helsinkiläiset suuntasivat iltakävelynsä torille seuraamaan harvinaista luonnonnäytelmää. Suomenlinnan lautta oli vaikeuksissa korkean veden ja tuulen vuoksi.

Hätäkeskus vastaanotti iltaa kohti kiihtyvällä tahdilla puheluja myrskyn tuomista ongelmista. Kello 23 mennessä myrskyvahinkokoodilla kirjattuja tapauksia oli yli 120. Surkeimpia uhreja oli rauhoitettu iso riippapaju Lasipalatsin läheisyydessä. Tuuli mursi vuonna 1924 rauhoitetun luonnonmuistomerkin tyvestään noin kello 18.30. Puu oli tiettävästi peräisin Venäjältä ja istutettu jo 1700-luvulla

Kaksipäiväisen myrskyn nostama merivesi katkaisi tien numero 170 Helsingistä itään Karhusaaren risteyksen kohdalla Sipoon Östersundomissa, ja Kotkassa välillä Tavastila-Leikarin liittymä.

 

Porvoossa ja Loviisassa vedenpinta nousi myöhään maanantai-iltana noin 170 senttiä normaalia korkeammalle aiheuttaen varsinkin Porvoossa liikenneongelmia. Poliisi katkaisi liikenteen Porvoonjoen lähikaduilla keskustassa ja pelastuslaitos pumppasi vettä Jokikadun kerrostalojen kellareista.

Porvoonjoen länsipuolella Kokonniementiellä oli tulvavettä lähes metri ja neljä henkilöautoa sammui iltapimeällä siihen. Ihmiset pelastettiin paloautolla turvaan ja autot hinattiin kuiville kaupungin kaivinkoneella.

Pelastuslaitos vartioi Rantakadun varrella olevaa patoa. Lisäksi sitä työllisti Loviisan seudulla jälleen kaatuneitten puiden raivaamiset.

 

Merellä rahtilaivat jäivät odottamaan myrskyn tyyntymistä etenkin Hangon ja Helsingin edustoilla. Vesi huuhtoi satama-aluetta Turussa ja Porvoossa. Turun merivartioalueella nostamatta olleet huviveneet saivat kyytiä ja vaijereita katkeili.

 

Salama iski Aeron lentokoneeseen Keski-Suomessa maanantaina sen ollessa matkalla Jyväskylästä Helsinkiin. Isku ei tuntunut koneessa tärähdystä ja paukahdusta kummempana, eikä se aiheuttanut vaaraa 57:lle matkustajalle ja neljän hengen miehistölle.

Finnairin viestintäjohtaja Christer Haglund oli tapauksesta huvittuneen epäuskoinen.

– Kuulemani mukaan salama iskee koneeseen muutamia kertoja vuodessa, mutta se, että salama iskee keskellä talvea on jo todella harvinaista.

- Aika harvinaistahan salamointi tähän vuodenaikaan on, mutta siinä on näköjään ollut tarpeeksi voimakas säärintama, johon syntyi salamointia, totesi päivystävä meteorologi Anssi Vähämäki Ilmatieteen laitokselta.

Jyväskylän seudulla tehtiin myös pari havaintoa salamasta maanantaina.