1969

Last Updated: Friday, 02 December 2016 19:34
Written by Leevi Korpela

MYRSKYT 1969

 

 

19.09.1969

AIKAINEN LUMIPYRY yllätti suuren osan Etelä-ja Keski-Suomea. Yöllä idästä levittäytynyt voimakas matalapaine sadealueineen aiheutti lumisadetta jopa Tampereella ja Turussa asti, mikä on hyvin poikkeuksellista näin varhain syyskuussa.

Varsinkin itäosissa maata pyryyn liittyi voimakas 7 boforin koillistuuli, joka yhdessä märän lumen kanssa kaatoi paikoin puita ja aiheutti sähkönjakeluhäiriöitä. Lämpötila oli Etelä- ja Keski-Suomessa 0-asteen vaiheilla. Eniten satoi lunta Mikkelissä, 15 senttiä ja Suonenjoella 10 cm.  Aurauskalustoa tarvittiin. Iltaa kohti lämpötila alkoi kohota. (Radiouutiset ja Savon Sanomat).

 

1-2.11.1969

RUNSAS MÄRKÄ LUMENTULO yhdessä voimakkaan tuulen kanssa aiheutti kertakaikkisen kaaoksen sähkönjakelussa Etelä-Suomessa 1-2 päivien välisenä yönä. Märkä lumi jäätyi puihin sään pakastuessa lisäten vahinkoalttiutta entisestään. Puita katkeili sadoittain Itä-Uudellamaalla ja esimerkiksi Pernajassa  oli korjattavana korkeajännitejohtoa 20 kilometriä.

Juna- ja lentoliikenne myöhästeli. Turun ja Toijalan väliselle rataosuudelle kaatui myrskyn voimasta puhelinpylväitä.

Suomea myrsky vain raapaisi, mutta Etelä- ja Keski-Ruotsia se riepotteli todella kovakouraisesti samana yönä. Myrskyn voima oli 35 m/s ja se repi kattoja, rikkoi tuhansia ikkunoita, kaatoi jopa lentokoneita kentillä ja kaatoi suuret määrät puustoa. Maanteillä syntyi täydellinen kaaos, lento- ja rautatieliikenne lähes pysähtyi. Arlandan lentoasemalla jouduttiin turvautumaan kynttilänvaloon. (ESS:n mikrofilmiarkisto).