1996 Tulvia etelärannikolla

Last Updated: Monday, 16 January 2017 20:16
Written by Leevi Korpela

MYRSKYT 1996

 

 

 

06.07.1996

UKKONEN JA RAEKUUROT  koettelivat koko pääkaupunkiseutua ja Uuttamaata lauantaina. Ilmatieteen laitoksen mukaan ukkosrintama ulottui Helsingistä länteen ja liikkui kohti Hämettä. Muun muassa Espoon Olarissa satoi usean senttimetrin mittaisia, pitkulaisia rakeita. Raekuuro kesti vain muutaman minuutin, mutta rakeet olivat niin suuria, etteivät sulaneet heti kuuron päätyttyä. (Viisisenttisiä rakeita satoi kello 17-18 aikaan, lähde Jari Tuovisen raetutkimus).

Olarin Ylistörmässä asuva Lars Lönnqvist seisoi shortseissaan sisällä katsomassa, kun raekuuro rummutti voimakkaasti hänen parvekkeensa kaidetta.

- Rakeita oli kuuron jälkeen nurmikolla harvakseen; ei niissä nyt ihan hiihtää voinut, mutta drinkkilasin sai hyvin poimittua täyteen.

Lämpötila heinäkuisena lauantaina vaihteli Helsingissä 12-17 asteen välillä. Helsingin keskustassa salamoi ja jyrähteli kello 18 maissa. Sää aiheutti myös muutaman tunnin katkoksen Helsinki Television ohjelmistossa Tapiolan alueella.

 

 

 

09.07.1996

UKKOSTA JA RANKKASATEITA ETELÄ-SUOMESSA

Ukkonen jyrisi tiistaipäivänä lähes koko eteläisessä Suomessa liittyen ylitse kulkeneeseen lämpimään rintamaan. Illan aikana sadealue siirtyi kohti Keski-Suomea. Kesän rankimman sadepäivän  suurin sademäärä mitattiin Helsingin Kaisaniemessä, 44,9 mm. Lahden Launeen sääasemalla satoi 12 tunnissa 26,9 mm.

 

Rankkasade valui kaduilta kellareihin Helsingissä

Helsingin keskustassa rankkasade sekoitti liikennettä ja valui kellareihin tiistai-iltana. Poliisi joutui ohjaamaan liikennettä Pohjoisrannassa ja Hämeentien alkupäässä vesi lainehti polveen asti. Ainakin parinkymmenen henkilöauton matka päättyi lainehtivalle kadulle, kun vesi kasteli sähkölaitteet. Vallilan suunnasta Hämeentietä ajanut taksikuski ei muistanut nähneensä vastaavaa koskaan aikaisemmin.

- Hämeentie oli kuin virtaava joki, vettä tuli kaatamalla yhteen menoon ainakin 15 minuuttia siinä kahdeksan maissa illalla. Yhtä paha tilanne oli rautatieasemalla ja Katajanokalla. En muista tällaista nähneeni koskaan, helsinkiläinen taksiautoilija Markku Mäkinenihmetteli. 

Kaduilta vesi valui talojen kellareihin. Iltakymmeneen mennessä Helsingin aluehälytyskeskukseen oli tullut noin 200 ilmoitusta kellareiden vesivahingoista.

Raju puuskittainen tuuli katkoi oksia Eteläisen ja Pohjoisen Hesperiankadun välisessä puistossa. Puiston Mannerheimintien puoleisessa päässä tuuli kiskoi puolenpäivän aikaan irti heikkokuntoisen hevoskastanjan oksia, jotka putoilivat suoraan pysäköityjen autojen päälle. Yksi auto kolhiintui pahoin ja pari muuta naarmuuntuivat. Ihmisiä ei loukkaantunut.

Isosaaressa Helsingin edustalla tuulen nopeudeksi mitattiin 17 metriä sekunnissa, joka luokitellaan kovaksi tuuleksi. Myrskyn raja 21 metriä sekunnissa  ylittyi merellä, jonka vuoksi Tallinnaan liikennöivien katamaraanialusten ja kantosiipialusten lähtöjä jouduttiin perumaan pitkin päivää. (HS)

 

Päijät-Hämeessä iltapäivällä alkaneet rankat sade- ja ukkoskuurot teettivät Lahden hätäkeskuksella sekä lähiseudun palokunnilla runsaasti töitä. Iltakymmeneen mennessä oli tullut 22 hälytystä; puita oli nurin teillä, vettä kellareissa, pikku tulipaloja ja sähkökatkoja siellä täällä. Lahti Energian verkkomestari Erkki Tolonen arvioi ukonilmasta selvityn kuitenkin ihmeen pienin vaurioin. Junaliikenteelle koiranilma aiheutti vain muutaman minuutin myöhästelyjä.

Pahimmat vesivahingot tapahtuivat Sysmässä ja Asikkalassa, joissa vesi tulvi omakotitalojen kellareihin. Myrsky pyyhkäisi tieltään myös puita ja irrotti laitureista veneitä ajelehtimaan. (ESS)

 

Hämeenlinnan pumppaamot tukkeutuivat rankan vesisateen vuoksi tiistaina iltapäivällä. Kello neljän aikaan kaikki yli 70 sade- ja jätevesipumppaamoa olivat tukossa. Pumppaamojen tukkeutumisen vuoksi muutamissa taloissa nousi vesi kellareihin. Hämeenlinnassa ja Hattulassa saderintaman edessä kulkenut myrskytuuli repi puita juuriltaan.

 

Raju ukkosmyrsky keskeytti Savonlinnan oopperajuhlien esityksen tiistai-iltana. Mazeppa-oopperan loppukohtauksen aikana tuuli tarttui sadekatokseen ja rankkasade alkoi tihkua katoksen läpi. Pietarilainen orkesteri joutui keskeyttämään esityksensä arvokkaiden jousisoittimien suojelemiseksi vain kolme minuuttia ennen ohjelman päättymistä. 

 

 

 

13.07.1996

TUULI JA SADE RIEPOTTELI ETELÄRANNIKKOA                                                                         

Syysmyrskyltä tuntunut rajuilma riepotteli pääkaupunkiseutua ja Uuttamaata lauantaina. Vesimyrsky kaatoi satoja puita etupäässä Helsingissä, Espoossa ja Kirkkonummella. Sateenvarjonsa hajottaneet pääsivät vähällä, sillä tuuli sai myös ikkunoita hajoamaan ja kattopeltejä lentelemään ilmaan. Sähköt olivat poikki monin paikoin linjoille kaatuneiden puiden takia.

Kovimmin tuuli puhalsi Hangon ja Porkkalan välissä olevalla Bågarskärin saarella, missä mitattiin reilusti myrskylukemat eli yli 25 metriä sekunnissa.

Läntisellä Suomenlahdella tuuli yltyi myös paikoitellen myrskyksi. Porvoon edustalla Emäsalossa tuulen nopeudeksi mitattiin iltapäivällä 21 m/s, puuskissa jopa 25 m/s. Lounaasta puhaltanut tuuli nosti yli kolmimetrisen aallokon, eikä Tallinnan vuorojen katamaraaneilla ollut asiaa merelle.

 

Myrsky saapui pääkaupunkiseudulle idästä. Sen aiheuttama sähkövika myöhästytti jo perjantai-iltana Moskovasta Helsinkiin lähtenyttä junaa yli viisi tuntia.

Palokunnille rajuilma tiesi runsaasti lisätöitä. Hälytyksiä tuli noin kolminkertainen määrä normaaliin verrattuna, kaikkiaan 160. Apuun hälytettiin lauantaina kuusi vapaapalokuntaa, joissa oli toistasataa miestä, kun vakinaisia oli vajaa 30. Palokunnat katkoivat pääkaupunkiseudulla toistasataa puuta, jotka olivat kaatuneet tai uhkasivat kaatua sähkölinjojen, autojen, talojen tai teiden päälle.

Lauantai-iltapäivänä myrsky paiskasi muun muassa Hesperian sairaalan tornitalosta ikkunoita sisään, niin että ne hajosivat. Kenellekään ei kuitenkaan aiheutunut vaaraa.

Helsingissä palokunta kävi vielä sunnuntaina korjaamassa muutaman kaatuneen puun.

- Jos eilen olisi tullut tulipalo, olisi ottanut koville. Viisi, kuusi tuntia olimme melkoisen paineen alla, mutta saimme homman hoidettua, eikä puheluitakaan ollut missään vaiheessa pahemmin jonossa, kertoi hälytysmestari Jan Lindell.

 

Kirkkonummella rajuilma kaatoi puita sähkölinjoille ja monia puita syttyi palamaan. Pahimmillaan yli puolet kunnasta oli ilman sähköä. Myös teitä oli poikki.

Kova tuuli kaatoi kymmeniä puita teille ja sähkölinjoille myös eri puolilla Etelä-Kymenlaaksoa lauantaina illalla. Kotkan pelastuslaitokselle tuli runsaasti ilmoituksia kaatuneista puista klo 18.30 jälkeen.

 

 

Laitevika rantaradalla pelasti mahdolliselta suuronnettomuudelta

Mahdolliselta suuronnettomuudelta vältyttiin lauantaina Turun ja Helsingin välisellä rantaradalla, koska VR:n ohjausvalot paloivat punaisella salaman tai kosteuden aiheuttaman laitehäiriön takia. Radalle oli vyörynyt runsaasti savea ja jos juna olisi ajanut siihen täydellä 140 km/h nopeudella, se olisi saattanut suistua kiskoilta. Nyt kuljettaja hiljensi punaisten valojen takia 60 kilometriin tunnissa, mikä lyhensi jarrutusmatkaa pelastaen törmäykseltä.

VR:n rakennusmestari Timo Mäkelän mukaan Halikon saviluiskat ovat "sateitten takia erittäin herkässä tilassa". Veturi painaa 80 tonnia ja savi on pehmeää, mutta "juna olisi saattanut puskea läpi kiskoilla pysyenkin". Luiskat tarkastetaan aina ennen kuin juna ohittaa paikan, sanoi Mäkelä. 

 

 

HANGOSSA POIKKEUKSELLINEN TULVA

Apuun tarvittiin koko Länsi-Uudenmaan pumppauskalusto

Rankkasateen aikaansaamat tulvat aiheuttivat toistasataa vesivahinkoa Hangossa perjantain ja lauantain välisenä yönä. Kahdelta yöllä alkanut sade tukki viemärit, ja vesi tunkeutui talojen kellareihin. Hangon palolaitos alkoi saada hälytyksiä kolmelta yöllä, ja lauantai-iltaan mennessä pumppaustehtäviä oli ollut yli 110. Myös useat laiturissa olleet veneet täyttyivät sadevedestä ja olivat vaarassa upota.

- Vettä on tullut poikkeuksellisen paljon erittäin lyhyessä ajassa. Viemärit eivät kestä tällaisia vesimääriä. Muutama autokin on pitänyt pelastaa kellariautotalleista, kertoi Hangon palopäällikkö Bo-Erik Forsbäck.

Palokunta sai tehdä pitkän päivän vesivahinkojen kanssa. Apuun jouduttiin kutsumaan koko Länsi-Uudenmaan pumppauskalusto Karjaata myöten ja lisäksi pumppuja lainattiin jopa yksityisiltä. Palopäällikön mukaan iltakahdeksalta näytti vielä siltä, että homma jatkuu samanlaisena.

Sadevahingot työllistivät Hangon palokuntaa vielä sunnuntainakin. Palomiehet pumppasivat vettä kellareista myöhään yöhön saakka ja pitivät pienen tauon aamuyön tunteina. Pumput olivat toiminnassa läpi yön.

 

Uima-allasta pihan täydeltä

Rolf Lönnberg kertoo olleensa saaristossa, kun kotoa soitettiin tulvasta. Hän tuli kotiinsa yhdentoista aikaan ja hälytti heti palokunnan. Palokunta tuli paikalle noin tunnissa. Vielä neljän aikaan piha oli täysin veden vallassa, mutta tilanne alkoi olla parempaan päin, sillä kaivinkone kaivoi juuri ojaa, jonka oli määrä vetää vesi pois tontilta. Ojasta koitui sen verran harmia, että se katkaisi Lappohjan Satamatien.

- Onhan siinä melkoinen uima-allas,  naurahti Rolf Rönnholm.

- Kyllähän vesi nousee joka kevät, mutta ei sitä näin paljon ole koskaan ollut. Vettä pääsi jonkin verran myös Rönnholmin talon kellariin. Hän ei ryhtynyt arvailemaan, kuinka paljon vedestä lopulta tuli vahinkoa.

- Tiedä sitten, miten tuo vaikuttaa esimerkiksi sokkeliin. Pitäisi saada ensin tuo piha kuivaksi, jotta pääsisi tyhjentämään kellaria. Kellaria on turha nyt pumpata tyhjäksi, koska vesi valuisi heti takaisin, tuumi yksi talkoolaisista.

Rönnholmin pihassa pyöri vajaa kymmenkunta auttajaa. Myös huolto pelasi: puutarhapöydällä oli kahvitermoskannuja ja limsakori. Termoskannuissa oli tarra, joissa luki "Hangö FBK" - Hangon VPK. Juomia oli tarjoilemassa Greta Fagerström.

- Tulimme koko perhe lomanvietosta palokunnan hommiin. Olisi meillä ollut tekemistä ilman tätäkin, kun omakin vene täyttyi sadevedestä ja yritti upota, kertoo Greta Fagerström

 

 

 

30.09.1996

SYYSMYRSKY MOUKAROI ETELÄ-SUOMEA

Syksyn ensimmäinen myrsky riepotteli eteläistä Suomea yöllä ja maanantaiaamuna. Koko maan yli pyyhkäisseen matalapaineen äkäisimmät tuulet jäivät Suomenlahden etelä- ja länsipuolelle. Kovimmat tuulilukemat rannikolla kirjattiin Hangon Tulliniemellä, jossa puhalsi aamuyhdeksään asti keskimäärin 23 metriä sekunnissa. Puuskissa tuuli äityi välillä jopa 27:ään sekuntimetriin. Myrsky ei aiheuttanut Hangossa pahoja vahinkoja.

Eteläkaakosta puhaltanut tuuli kaatoi puita, runteli muutamia peltikattoja ja katkoi laitureihin kiinnitettyjen veneiden köysiä pääkaupunkiseudulla. Päivystävä vuoromestari Juha Nieminenihmetteli, miksi ihmiset ostavat kalliita veneitä ja jättävät ne sitten suurin piirtein pyykkinaruilla kiinni laitureihin. Kantosiipialukset jäivät satamaan. Harmajan luotsiasemalla Helsingin edustalla tuulen nopeudeksi mitattiin aamulla 18-19 m/s.

Myös lounaisessa Suomessa myrskytuuli katkoi puita. Turussa puita kaatui Ruissalossa ja Lokintiellä, Naantalissa ja Raisiossa muun muassa Vanhalle Naantalintielle. Salon aluehälytyskeskus sai ilmoitukset teille rojahtaneista puista Kiikalasta ja Muurlasta. Rauman ja Porin seuduillakin tuuli voimakkaasti, mutta siellä ei ole tehty vahinkoilmoituksia.