1997 Talvimyrsky Alli, syyskuiset trombit (Himanka, Närpiö)

Last Updated: Thursday, 14 November 2019 11:21
Written by Leevi Korpela

MYRSKYT 1997

 

 

 

31.01.1997

ALLI-MYRSKY RIEHUI RAJUNA

Perjantaina Allin päivänä eri puolilla maata riehunut myrsky aiheutti paljon harmia, mutta vain vähän vakavia vaurioita. Myrsky oli kuitenkin harvinaisen raju. Ilmatieteen laitoksen mukaan näin kovia ja laaja-alaisia myrskyjä esiintyy Suomessa vain kerran kymmenessä vuodessa. Myrskyn aiheutti Grönlannin itärannikolta Norjan läpi Suomeen kulkenut syvä matalapaine.

Ylä-Lapin tunturialueilla tuuli yltyi puuskissa hirmumyrskylukemiin. Rajuin hetkellinen tuulen nopeus mitattiin Kittilässä, peräti 46 metriä sekunnissa. Tunturin huipulta mitattua lukemaa epäiltiin kuitenkin virheelliseksi.

Ilmatieteen laitoksen virallinen merialueiden korkein keskituulilukema oli Kokkolan Öjassa mitattu 28 m/s pohjoistuuli ja maa-alueilla vastaavasti Oulun Ruokolahden 19 m/s.

 

Lapissa myrsky tukki teitä niin, että eristyksiin jääneillä alueilla Sodankylässä, Inarissa ja Utsjoella koululaiset saivat perjantaina vapaapäivän ja veroilmoituksen jättämisen määräaikaa siirrettiin perjantaista ensi maanantaihin.

Tuuli lennätti yön aikana irtolunta niin, että tiet umpeutuivat, vaikka lunta ei satanutkaan. Monin paikoin teille oli kaatunut myös puita. Perjantaiaamuna valtatie neljä Kaamasesta Utsjoelle oli ummessa, samoin Kaamasen ja Karigasniemen välinen tie sekä valtatie 21 Käsivarressa Kilpisjärven ja Norjan rajan välillä. Tielaitoksen liikennekeskuksen mukaan edes aura-autot eivät pystyneet liikkumaan noilla alueilla. Muuten pohjoisimmassakin Lapissa näytettiin selvityn vähin vaurioin. Iltapäivän aikana tielaitos oli saanut kaikki päätiet auki.

 

Kuolonkolari lumituiskussa

Ajoittain myrskyksi äityneen tuulen pöllyttämä irtolumi piti Ylä-Lapin teitä tukossa perjantai-iltapäivään asti. Inarin Laanilassa kuuden opiskelijan matka päättyi puolenpäivän aikaan onnettomuuteen, jossa nuori nainen kuoli ja kuusi muuta loukkaantui. Opiskelijat matkasivat tila-autossa, joka hiljensi vauhtiaan aura-auton nostattamassa sankassa lumipöllyssä, jolloin takaa tullut avolavamaasturi törmäsi tila-auton perään ikävin seurauksin.

Poikkeuksellinen sää aiheutti lisäksi joukon pienempiä kolareita, vaikeutti lentoliikennettä, repi kattoja ja katkoi puita.

 

Kuopion pohjoispuolella Kallansilloilla kaksi ketjukolaria tukki pahoin viitostien liikennettä. Puolen päivän aikaan sattuneissa kolareissa oli osallisena ainakin 17 autoa ja loukkaantui viisi henkilöä, joista yksi jäi autoon puristuksiin. Onnettomuudet sattuivat kello 11.40 Savisaaressa Kallansilloilla molempiin suuntiin johtavilla ajoradoilla.

Ensin rysähti etelään johtavalla väylällä, jossa autot luistelivat toistensa perään lumimyräkässä. Pohjoiseen menevä väylä tukkeentui monen auton peräänajoissa pian vielä pahemmin ja pitempään.

- Jouduimme etsimään myrskyssä jalkaisin kolariautoja ja mahdollisia loukkaantuneita. Eteensä näki ehkä 10-20 metriä, kertoi pelastustöitä johtanut Kuopion päivystävä palomestari Risto Heikkinen. Hinauskuntoon meni viisi autoa.

 

Perämeren rannikolla tuiversi

Kokkolassa tuuli puhalsi puuskissa 30 metrin sekuntivauhdilla. Hehtaarihallien peltikatot Kokkolan Ykspihlajan syväsatamassa ja kantasatamassa irtosivat satojen neliöiden alalta.

- Satamassa ei ollut paljon tehtävissä, tuuli oli niin kovaa, ettei pystyssä pysynyt. Katolle menemistä ei voinut edes ajatella, sanoi palomestari Matti Koivisto. Kaikkiaan Kokkolan aluehälytyskeskukseen tuli 30 avunpyyntöä. Tavallisin syy oli katon irtoaminen.

Oulun seudulla myrsky repi  kattopeltejä ja kaatoi puita teille ja junaradalle, mutta vakavilta onnettomuuksilta vältyttiin.  Intiön kaupunginosassa jouduttiin naulaamaan kahden korkean kerrostalon osittain irti revennyt peltikatto kiinni. Myrsky oli vähällä vetää rullalle koko katon. Päivän mittaan palokunnalle tuli useita muitakin katon naulaamisia.

 

Autontestaajat myrskyssä

Hailuodossa myrsky yllätti uusia BMW-merkkisiä autoja testanneet saksalaiset. Kaksi rannalle pystytettyä suurta huoltotelttaa siirtyi tuulen mukana 400 metriä Raahen suuntaan.

- Telttojen metallikehikot pitivät kuitenkin teltat kasassa. Autotestaajat eivät uskaltaneet tulla pahimpaan tuuleen teltan perään, Marjaniemen luotsiaseman ikkunasta tuulen tuiverrusta seurannut luotsi Mauri Lindroth kertoi. Iltapäivällä tuuli tyyntyi 15 metriin sekunnissa ja saksalaiset saivat purettua teltat ja lopetettua ajokkien talvitestauksensa. (HS/ESS)

 

Myrsky katkoi sähköjä Hämeessä

Poikkeuksellisen voimakas, puuskissa lähes 30 m/s puhaltanut  pohjoistuuli aiheutti sähköverkossa kymmeniä suurjännitevikoja Hämeen läänissä ja Pirkanmaalla. Tuuli kaatoi puita linjoille ja heitteli risuja johdoille. Sääennusteen perusteella perjantaiaamuna osattiin varautua tuleviin vikoihin, joita korjattiin koko päivän useiden kymmenien asentajien voimin. (ESS)

 

 

 

11.04.1997

KAUHAKUORMAAJAN APUA TARVITTIIN perjantaiaamuna Mustasaaren Köklotin tien avaukseen. Aamuyöstä äitynyt myräkkä puhalsi maantielle sadan metrin matkalta liki puolentoista metrin kinokset.Tuuli puski kinoksen pinnan niin kovaksi, että se kantoi aikuista kulkijaa.Paikalle hälytetystä vinoetuaurasta ei ollut mitään apua, aura ei päässyt tiivistä kinoksesta läpi. Oli pakko turvautua kauhakuormaajaan, joka siirsi lumivallit pois.

Koillisen ja pohjoisen välinen, puuskissa 27 metrin sekuntivauhdilla puhaltanut myrsky piiskasi aamuyöstä alkaneen lumipyryn paksuiksi kinoksiksi teille ja hioi aukeilla paikoilla tienpinnat peilikirkkaiksi jäätiköiksi. (Ilmatieteen laitoksen tilastoista: Märketin keskituuli N 26 m/s).

 

 

 

09-10.05.1997

KEVÄTMYRSKY eteläisimmässä Suomessa ja rannikkoseudulla aiheutti lauantain vastaisena yönä runsaasti onnettomuuksia ja aineellisia vahinkoja. Tuulen voima yltyi merialueella 26 metriin sekunnissa ja oli puuskissa ajoittain tätäkin voimakkaampaa.

Pääkaupunkiseudulla, Tammisaaressa, Kirkkonummella ja sisämaassa Lohjaa ja Lahtea myöten tuuli kaatoi puita ja irrotti talojen kattoja. Palokuntien ohella myrskysää työllisti merivartiostoa, joka joutui vaikeissa oloissa etsintöihin rannikkoalueella. Lopuksi mitään pahempaa ei päässyt tapahtumaan.

Helsingin aluehälytyskeskuksessa yön kerrottiin olleen kiireisempi kuin vappuyön. Hälytyksiä tuli kaatuneista puista, repsottavista katopelleistä ja tuulen viemiksi joutuneista kattotelineistä. Kalliossa kaatui puu ravintolan terassille ja Vartioharjussa autojen päälle.

Voimalla puhaltanut tuuli kaatoi puita myös Lahden seudulla. Palolaitokset raivasivat kaatuneita runkoja Lahdessa ja ympäristökunnissa. Myös ukkonen jyrähteli paikoin Päijät-Hämeessä. (HS/ESS)

 

 

 

23.07.1997

UKKOSMYRSKYJÄ KESKI- ja KAAKKOIS-SUOMESSA

Pitkän poutajakson katkaissut raju ukkosmyrsky sytytti kymmeniä rakennus- ja maastopaloja keskiviikkona iltapäivällä Keski-Suomessa. Alueen hätäkeskukseen tuli kello 12 ja 18 välillä lähes 30 hälytystä.

Ukkonen sytytti Keski-Suomessa kymmeniä maastopaloja. Sammutustöitä hankaloitti vaikea maasto, mutta toisaalta avusti rankkasade. Vihannissa syttyi puolen tunnin aikana neljä erillistä maastopaloa, joita sammutettiin usean kunnan pelastusyksiköiden sekä helikopterin voimin. Useita rakennuspalojakin syttyi, mm. Jämsässä.

Palokunta joutui pumppaustehtäviin Kyllön sairaalassa Jyväskylässä rankkasateen vuoksi ja veden joutuminen sairaalan sähkökeskukseen saatiin estettyä viime tipassa.

Ajoittain rajun ukonilman aikana satoi Etelä-Karjalassa ja Kymenlaakson kaakonkulmalla paikoin runsaasti vettä ja myös rakeita. (ESS).

 

Salama surmasi pojan Etelä-Savossa

Etelä-Savossa Mikkelin maalaiskunnan Hiirolassa keskiviikkoiltana riehunut ukkosrintama aiheutti kuusivuotiaan pikkupojan kuoleman. Hänet löydettiin tajuttomana ns. sähköpaimenen vierestä eivätkä elvytysyritykset enää auttaneet.  Pojan kaulan alueella todettiin palojälki, joka viittasi sähköiskuun. Hankolaispoika oli viettämässä kesälomaa vanhempiensa kanssa.

Poliisitutkimuksissa selvisi, että salama oli iskenyt 300 metrin päässä olevaan koivuun. Siitä salama oli kulkenut sähköpaimenlankaa pitkin sen muuntajaan ja käyttölaitteeseen, sillä lanka todettiin osittain sulaneeksi. Mahdollisena pidettiin myös 220 voltin virran pääsemistä paimenlankaan salamoinnin seurauksena.

 

 

 

24.07.2007

RUNSAASTI TULIPALOJA, RAKEITA JA RANKKASATEITA

Ukkonen riehui torstaina iltapäivällä Etelä-Suomessa. Salamat sytyttivät paljon tulipaloja ja metsäpaloja. Rankka- ja raesateet aiheuttivat myös vahinkoa.

Orimattilassa salama sytytti tuleen omakotitalon, Lopella paloi kesämökki ja Artjärvellä sekä Padasjoella saunarakennukset maan tasalle. Iitissä salama iski taloon ja kesäasuntoon. Iskun voimasta kesäasunnon aitta siirtyi paikoiltaan. Iitin Vuolenkoskella tuhoutui palossa vanha navetta. Anjalankoskella ukkonen sytytti kolme taloa tuleen ja mykisti puhelimia Kymenlaaksossa.

Hämeen Tuuloksessa palokunta tarkisti kirkosta tullutta automaattihälytystä joutuen sieltä metsäpalon sammutukseen, jonka aikana tuli hälytys salamaniskusta osuman saaneeseen omakotitaloon. Talo ei syttynyt tuleen, mutta rikkoi muuten paikkoja tuntuvasti, muun muassa kuistin ikkunat.

Hausjärven kirkonkylässä salama iski antenniin ja teki reiän omakotitalon kattoon. Lisäksi palokunta joutui sammuttelemaan latoa, saunaa ja maastopalon alkuja.

 

Varsinais-Suomessa Salon seudulla salamat sytyttivät seitsemän maastopaloa, ja Uudessakaupungissa salaman tihutöitä taltutettiin kahdeksassa maastokohteessa.

Päijät-Hämeen maastopalojen saldo oli lähes 20, mutta suurin osa saatiin taltutettua heti alkuunsa. (ESS)

(Asuinalueellani Nastolassa salama tuli maihin voimajohtopylvästä pitkin noin 150 metriä omakotitalostamme. Kuului voimakas pamaus ja haistoimme palaneen käryä. Palokunta kävi varmistamassa kytemispaikan).

 

Paikoitellen ukkonen toi mukanaan poikkeuksellisen rajuja raekuuroja. Meteorologi Jouko Korhonen Ilmatieteen laitokselta oli itse torstaina Orimattilassa todistamassa iltapäivän ukkos- ja raekuuroa. Hyvinkäällä syntyi uusi paikallinen vuorokautinen sade-ennätys 57,2 mm.

 

 

Asikkalan Vesivehmaalla läpimitaltaan 3-4-senttiset rakeet piiskasivat marjat ja vihannekset maahan. Raekuurosta kertoi Etelä-Suomen Sanomat 26.7:

RAEKUURO REPI KASVIMAAT

Torstaina iltapäivällä alkoi 10-vuotiasta Mikko Kunttua pelottaa. Hän oli yksin kotonaan, kun luonnonvoimat käänsivät yhtäkkiä kesän talveksi. Taivaalta sinkoili jatkuvasti salamoita ja vihreä pihamaa peittyi valkoisiin rakeisiin. Ikkunoista ei pystynyt näkemään ulos.

Kun isä Ahvo Kunttu ennätti pihaan naapurikylästä, oli kotitiellä joainakin 15 sentin lumikerros. Talon peltikattoon osuvat rakeet tehostivat tunnelmaa. Suurimmat niistä olivat lähes pingispallon kokoisia, mutta valtaosa sentään vain sentin mittaisia.

Raekuuron jälkeen alkoi tuhojen arviointi. Kasvimaa oli kuin lammaslauman tallaama ja tuholaisten syömä. Perunamaassa törrötti pelkkiä ruotoja, punajuuret olivat lakoontuneet pitkin pituuttaan ja leveälehtiset kasvit täynnä suuria reikiä.

Vielä seuraavana aamuna Mikko pystyi haalimaan ikkunan alta ainekset lumipalloihin.

 

 

Rankkasateita, suuria rakeita ja tulipaloja Keski-Uudellamaalla

Pitkin torstai-iltaa riehunut ukonilma aiheutti vahinkoja eri puolilla Uuttamaata. Kovimmassa paineessa työskenteli Keravan aluehälytyskeskus, kun iltapäivän ja illan aikana alueen pelastuslaitosten palveluja tarvittiin yli 40 kohteessa.

Hyvinkäällä pääradan junat myöhästelivät pitkin torstaipäivää todennäköisesti salamaniskusta vioittuneiden opastinlaitteiden vuoksi. Vika havaittiin jo puolen päivän jälkeen, mutta sitä ei saatu korjatuksi koko päivänä.

Nurmijärvellä ja Keravalla salamat sytyttelivät metsäpaloja ja Tuusulan Nahkelassa paloi sauna. Järvenpäässä Ainolan aseman tietyömaalla viemäröinti petti illan rankkasateessa, ja vesi katkaisi Poikkitien alikulun. Tielaitos sai pumpattua metrin, kahden syvyisen lammikon kuivaksi vasta perjantaiaamuna. Myöhään illalla henkilöauto joutui alikulussa veden varaan. Autossa olleet selvisivät ulos, mutta itse ajoneuvon joutui pelastuslaitos hinaamaan kuiville.

Sipoon Linnanpellossa hirsihuvilan aluskate petti vesisateessa ja kolme huonetta kärsi pahoja vesivahinkoja; vauriot olivat 100 000 markan luokkaa. Viereisessä talossa vesi puolestaan täytti kellarin, kun salaojien veto ei enää riittänyt.

Enimmillään Sipoossa mitattiin 60 millimetrin sademääriä, ja pelastuslaitoksen mukaan rakeet olivat pingispallon kokoisia. Rankat kuurot olivat kuitenkin paikallisia.

 

Mies hukkui ukkospuuskassa Vehmersalmella

Ukkospuuska kaatoi verkonlaskijoiden veneen Vehmersalmella torstai-iltana kello 23 aikoihin. Veneen kaaduttua miehet roikkuivat siinä kiinni, kunnes 33-vuotias vehmersalmelaismies lähti uimaan kohti rantaa. Hän kuitenkin vajosi lähellä Likosaaren rantaa ja hukkui. Avunhuutojen hälyttämänä mökkiasukas pelasti veneellään toisen verkonlaskijan, 68-vuotiaan miehen.

                                  

 

 

25.07.1997

UKONILMOJA LÄNNESSÄ JA ETELÄSSÄ

Rajut ukkoskuurot aiheuttivat perjantaina kymmeniä maastopaloja Pohjanlahden rannikkoseudulla sekä Pohjanmaalla ja Pirkanmaalla. Tampereella rankkasade tunkeutui kellareihin ja työllisti pelastuslaitoksen koko illaksi. Voimakas salamointi mykisti osittain pelastuslaitoksen radioliikenteen.

Kortesjärvellä salamasta syttynyt palo turmeli metsää liki kymmenen hehtaaria. Jalasjärvellä salama sytytti ulkorakennuksen. Kokkolan hätäkeskuksen alueella kirjattiin toistakymmentä ja Kristiinan kaupungin ympäristössä lähes kymmenen sekä Alavudella kolme salaman sytyttämää maastopaloa.

Turun seudulla kirjattiin iltaan mennessä neljä ja Uudenkaupungin pohjoispuolella viisi maastopaloa.

 

Vesi tunkeutui liiketiloihin Tampereella

Tampereen pelastuslaitos pumppasi koko lauantaiyön vettä teollisuus- ja liiketiloista Harjuntaustan alueella Tampereen Lielahdessa. Apua hälytettiin perjantai-iltana, kun raju ukkoskuuro tukki viemärit ja nostatti pahimmillaan lähes metrin korkuisen tulvan. Pelastuslaitoksen ohella apuun hälytettiin VPK ja vesilaitoksen väkeä avaamaan viemärikaivoja.

Alue suljettiin kokonaan liikenteeltä, sillä kadut olivat veden alla. Tulvan vahinkojen arvellaan nousevan useisiin miljooniin markkoihin. Vakuutusyhtiöiden edustajat ovat jo aloittaneet arvioinnin.

(Omat muistiinpanot: Tampereella Tampere-Vaasa valtatiellä oli 70 senttiä vettä rankkasateen seurauksena).

 

 

 

09.09.1997

PYÖRRE LENNÄTTI MIESTÄ JA VENETTÄ 50 METRIÄ NÄRPIÖSSÄ

Voimakas pyörre lennätti kalastajaa veneineen Närpiössä Pohjanlahden rannikolla Märagrundin saaren edustalla maanantaina kello 10.50.

Vene oli keulanarustaan kiinni rannassa ja ankkuri laskettuna. Sateen uhatessa kalastaja päätti peittää veneen. Silloin pyörre tarttui veneeseen, jonka kansirakenne irtosi ja nousi ilmaan samoin kuin keulanarunsa katkaissut venekin. Muutaman sekunnin ja 50 metrin ilmalennon jälkeen koko 700 kilon painoinen mahonkivene, kansi ja kalastaja putosivat  rantaveteen. Myös kuusikiloinen ankkuri kimposi pohjasta irrottuaan veneeseen.

Onnekseen mies putosi metrin syvyiseen rantaveteen eikä läheisille rantakiville. Hän sai silti murtumia jalkoihinsa ja rintakehäänsä ja hänet vietiin sairaalaan.

Alueen yleistuuli oli varsin leppeä, merivartioston mukaan alle 10 metriä sekunnissa, mutta Närpiön ylitti maanantaina saderintama ukkosineen. Alueella partioineesta poliisiveneestä havaittiin toinen, vesipatsaan nostanut pyörre. (HS)

 

 

 

13.09.1997

HIMANGAN RAJU TROMBI

Voimakkaat tuulenpyörteet tuhosivat kiinteistöjä myöhään lauantai-iltana Keski-Pohjanmaalla. Himangalla raivokas trombi ravisteli minuutin verran Pahkalan kylän kilometrin levyistä kyläaukeaa lauantaina iltakahdeksan maissa. Rajusti mutkitelleen trombin jäljiltä kylä oli kuin taistelutanner.

Trombi irrotti kokonaan omakotitalon peltikaton Pahkalan kylässä, jonka alueella tuuli oli voimakkaimmillaan. Puhuri siirsi lisäksi yhden saunarakennuksen kokonaan sijoiltaan, irrotti maatilan konehallin kivijalaltaan, painoi puunavetan lyttyyn, repi siilorakennuksen elementtirakenteet ja kaatoi traktorin ison peräkärryn.

- Ilma oli hetken verran täynnä kaikenlaista moskaa, kattopelleistä puutarhakalusteisiin. Teräksinen peräkärry keikahti kyljelleen ja kattoa vaille valmiista kuivaamorakennuksesta jäi vain yksi nurkka pystyyn, kertoi Lasse Pahkala.

- Me juostiin Sadun ja Tompan kanssa niin lujaa kun päästiin tuolta peltomajalta mummolaan", selitti kokemaansa Arto Pahkala, 6 vuotta. Naapurin nelivuotiaan Annan leikkimökin trombi viskasi toista kymmentä metriä sijoiltaan kyljelleen.

 

Himangan palopäällikkö Veikko Peltola kuvaili tapahtumia:

- Eräskin isäntä sanoi katselleensa ikkunasta, että näky oli kuin elokuvista: Taivas oli täynnä tavaraa – rautalapiotakin se nakkasi monta kymmentä metriä.

Kyläläiset avustivat Himangan palokuntaa tuulituhojen paikkailussa. Peltikaton menettäneen puolitoistakerroksisen omakotitalon asukkaat saivat yläkertaansa väliaikaiseksi suojaksi muovipeitteet.

 

Toinenkin trombi

Kalajoen Pitkäsenkylässä voimakas trombi kulki useiden satojen metrien matkan ja rikkoi rakenteita kolmesta maatalousrakennuksesta ja yhdestä päärakennuksesta. Kalajoen palopäällikön Sakari Viljamaan mukaan tuuli vei asuintalon kattopellit mukanaan ja rikkoi seiniä. Pellit paiskautuivat sähkölinjalle, ja sähköt katkesivat koko kylästä. Paikalta on Himangalle noin 17 kilometriä. (HS)

 

Helsingissä salamoi

Helsingin pelastuslaitos sai lukuisia hälytyksiä lauantai-iltana kaupungin päällä riehuneen ukonilman vuoksi. Osa hälytyksistä oli salaman turhaan laukaisemia automaattihälytyksiä.

Munkkiniemen Tarvossa vanhusten virkistyskeskuksessa salama iski pihapuusta isoja säleitä, rikkoi puutarhakalusteita ja muutamia ikkunoita sekä repi ovilistoja. Tanssilavan reuna syttyi kytemään ja lavasta irtosi vanereita.Salama kaivoi lisäksi muutaman metrin pituisen ja noin 15 senttiä leveän ojan pihamaahan sekä katkaisi keskuksesta sähköt. Pitäjänmäellä salama sytytti maakaapelin tuleen. (HS)

 

 

 

14.09.1997

SYYSMYRSKY

Etelä-Suomessa raivonnut syysmyrsky  kaatoi sunnuntaina runsaasti puita ja aiheutti lukuisia muita vahinkoja. Voimakkaimmat myrskyt koettiin rannikkoseuduilla, mutta tuuli oli kovaa lähes koko maassa pohjoisinta Suomea lukuun ottamatta.

Tuuli oli kovimmillaan iltapäivällä kello 14-16. Puuskien nopeudeksi mitattiin Helsinki-Vantaan lentoasemalla jopa 19 metriä sekunnissa, keskinopeus oli korkeimmillaan 13 metriä sekunnissa, mihin päästään vain kerran 10-15 vuodessa. Keskituulen ennätys lentoasemalla on syyskuussa 14 metriä sekunnissa. Helsingin Kaisaniemessä tuulen nopeus oli puuskissa korkeimmillaan 15 metriä sekunnissa ja muuten keskimäärin 6-7 metriä sekunnissa.

Harmajan majakalla puuskien ja keskimääräisen tuulen ero ei ollut suuri. Tuulen nopeus oli enimmillään vajaat 17 m/s.

Pääkaupunkiseudun pelastuslaitosten tietoon oli iltaan mennessä tullut lähes 100 puun kaatumista. Liikenne katkesi useaan otteeseen tielle kaatuneiden puiden vuoksi. Helsingin pelastuslaitos sai yli 20 myrskyvauriohälytystä, valtaosa kaatuneiden puiden raivauksia kello 14-16 välillä.  Töitä riitti myös sähkö- ja puhelinlaitoksilla. Suuria vahinkoja ei tapahtunut.

Kattopeltejä piti kiinnittää muun muassa Koskelan sairaalassa, Kirkkokatu 20:ssa ja sitä vastapäisessä rakennuksessa Kruununhaassa sekä valtion virastotalossa Asemapäällikönkadulla Itä-Pasilassa. Rakennustelineet uhkasivat kaatua kolmessa kohteessa, mm. Telakkakadun ja Tehtaankadun kulmassa.

 

Tuuli alkoi aiheuttaa vahinkoja aamupäivästä alkaen. Espoossa pelastuslaitoksella oli yli 40 ja Vantaalla lähes 30 tehtävää. Puita kaatui omakotitalojen, autojen, autotallien ja sähköjohtojen päälle, sähköjä oli poikki. Vantaan sähkölaitoksella oli pahimmillaan kahden tunnin korjausjono. Koivukylän Koivutie 23:ssa iso koivu katkaisi sähköjohdot ja poliisi joutui ohjaamaan liikennettä. Myös Kirkkonummella jouduttiin sulkemaan tie liikenteeltä puhelinlinjojen kaaduttua ajoradalle.

Vantaalla oli vakava onnettomuus lähellä puun kaadettua kaksi puhelinpylvästä, joista toiseen törmännyt moottoripyöräilijä loukkaantui lievästi.

Tuuli työllisti myös muita Uudenmaan palokuntia. Sekä Lohjan että Tammisaaren aluehälytyskeskukset saivat kumpikin noin 30 hälytystä.

 

Länsirannikolla myrsky katkoi puita ja irrotteli veneitä laitureista ja poijuista pitkin rannikkoa, mm. Porin ympäristössä ja Raumalla. Joitakin veneitä upposi laitureihinsa. Turun saaristossa jouduttiin useita veneseurueita kuljettamaan saarista myrskyn takia turvaan mantereelle. Rannikkokaupunkien palokunnat olivat kovin työllistettyjä sunnuntaina veneiden pelastustöissä ja puiden sahauksissa.  Illalla myrsky alkoi jo laantua.

 

Puuskainen tuuli aiheutti vahinkoja myös sisämaassa. Tampereella sekä eri puolilla Keski-Suomea, Päijät-Hämettä, Etelä-Savoa ja Kymenlaaksoa tuuli kaatoi puita teille ja jopa talojen päälle. Kouvolassa puu kaatui tyhjän taksin päälle.

Lahden hätäkeskus sai kymmenittäin ilmoituksia teille kaatuneista puista. Maakunnassa kärsittiin sähkökatkoista ja puhelimia mykistyi, mutta kaikki tietoon tulleet viat saatiin korjatuksi sunnuntai-illan aikana. (HS/Karjalainen)

 

 

 

17.09.1997

JUNA JUUTTUI MYRSKYYN

Kovan tuulen kaatamat puut pysäyttivät Iisalmeen matkalla olleen Intercity-junan Pieksämäen ja Mikkelin välille keskiviikkoiltana. Puita kaatui sekä junan edessä että sen takana, ja juna joutui jäämään metsän keskelle odottamaan raivausavun saapumista. Matkustajia ei huonojen yhteyksien vuoksi voitu kuljettaa esimerkiksi busseilla. Myös Kontiomäeltä tullut juna joutui jäämään Pieksämäelle. Sen matkustajille on järjestetty kuljetuksia muun muassa Jyväskylän kautta Helsinkiin. VR:stä ei kahdeksalta illalla osattu arvioida kuinka kauan radan kunnostaminen kestää

Haukivuori. Kalamiehen pelätään hukkuneen syysmyrskyssä Haukivuorella. Poliisi sai ilmoituksen miehen katoamisesta iltapäivällä. Haukivuorelainen mies oli lähtenyt yksin kokemaan verkkoja pienellä soutuveneellä Kyyvedelle, kun myrsky yllätti. Etsintään hälytetty helikopteri löysi miehen käyttämän veneen kumollaan Pulkonsaaren lähistöltä. Helikopterin ohella miestä etsittiin vaikeissa oloissa myös palokunnan voimin. Etsintöjä jatketaan torstaina. (HS)

Voimakkaita ukkosia Keski-Suomessa. Kylmä rintama. Ilmatieteen laitos antoi trombivaroituksen Perämeren rannikolle.  Tiettävästi ensimmäinen säätiedotuksen yhteydessä annettu trombiennustus Suomessa (omat muistiinpanot)