Ennustearkisto

Rajuilmaennuste 7.-9.6.2019

Last Updated: Friday, 07 June 2019 03:28
Written by A-J Punkka

Perjantai 7.6.

Ukkosen todennäköisyys 50 - 80 %

 

Merkittävä salamaepisodi todennäköinen. Yläselänne dominoi Suomen alueella suursäätilaa ja helleilmamassa yltää lähes pohjoisimpaan Lappiin saakka. Keskitroposfääri on koko maassa ehdollisesti epävakaa  ja etelästä leviää iltapäiväksi runsaamman kosteuden kieleke (MIXR500 jopa 12 g/kg) maan keskiosaan. Toinen runsaamman kosteuden vyöhyke on maan pohjoisosassa. Kyseinen kombinaatio luo kesäkauden 2019 tähän asti suurimmat energiamäärät kosteille alueille iltapäivän tunteina. Salamointia voi esiintyä Saimaalta Päijänteen poikki länsirannikolle ulottuvalla vyöhykkeellä sekä maan pohjoisosassa.

 

Ukkospilvien kinemaattinen ympäristö on lähes koko alueella vaisu. Ilmamassan lämpimyys takaa, että kehitys patoutuu suurelta osin aamupäivän aikana, mutta mahdollinen yläinversio rikkoutunee nopeasti alkuiltapäivästä. Tällöin saatetaan nähdä monin paikoin pulssimaisia voimakkaita ukkoskuuroja, jotka liikkuvat hitaasti kohti pohjoista tai koillista. Vaisun kinemaattisen ympäristön vuoksi selvästi suurin haittatekijä on runsas sade. Tilanteessa voidaan nähdä myös hyvin pienialaisesti vahinkoa aiheuttavia syöksyvirtauksia sekä suuria salamatiheyksiä. Ohjaavat virrtaukset ovat pohjoisessa voimakkaampia ja siellä etenkään idässä ei voida sulkea pois supersolujen kehittymisen mahdollisuutta.

 

Yksittäiset solut muodostavat nopeasti konvektiosoluryppäitä, jotka voivat olla paikoin taakserakentuvia tai kehittyä ulosvirtausten ohjaamaan suuntaan. Ensin mainittua kehitystä voi tapahtua rannikkoa lähimpinä olevissa soluryppäissä ja näissä taajamatulvien todennäköisyys on erityisen suuri.Rannikon läheisyyteen kehittyvä merituuli voi vielä entisestään fokusoida konvektiosolujen esiintymistä.

 

Perjantain maasalamamäärä nousee todennäköisesti muutamaan tuhanteen ja ehkä myös kuluvan kesäkauden kärkipaikalle.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
5 Varaudu
50 Seuraa
45 Ei vaaraa
Lauantai 8.6.

 

Ukkosen todennäköisyys yli 60 %

 

Merkittävä salamaepisodi todennäköinen. Keskitroposfäärin instabiilisuus muuttuu niukempaan suuntaan, mutta toisaalta alatroposfäärin runsaan kosteuden alue on selvästi perjantaita laajempi. Kosteus alkaa kertyä leveäksi vyöksi lännestä lähestyvän kylmän rintaman eteen ja yltää maan länsiosasta Pohjois-Pohjanmaalle ja Lappiin. Juuri tälle kosteimmalle alueelle kehittyy iltapäivän aikana runsaasti ukkoskuuroja.

 

Ukkoskuurojen kinemaattinen ympäristö on edelleen melko vaisu, mutta on marginaalisesti vakavampien syvän kostean konvektion muotojen puolella Pohjanmaalla sekä Lapissa. Yksittäiset ukkoskuurot liikkuvat koilliseen ja muodostavat nopeasti pieniä ryppäitä. Mikäli joukkoon muodostuu kaakko-luode-suuntaisia kuuronauhoja, näissä voi esiintyä vahinkoa aiheuttavia ukkospuuskia. Merkittävin haittatekijä lienee edelleen runsas sade ja paikallisesti suuret salamamäärät. Lauantain maasalamamäärä muodostunee selvästi perjantaita suuremmaksi. Alueen laajuus huomioiden jopa 10 000 maasalaman rajapyykki saattaa olla koetuksella.

 

Lauantain ennustetta tarkennetaan perjantain kuluessa.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
5 Varaudu
50 Seuraa
45 Ei vaaraa
Sunnuntai 9.6.

Ukkosen todennäköisyys yli 60 %

 

Merkittävä salamaepisodi todennäköinen ja vaaraa aiheuttavan sään todennäköisyys saattaa kasvaa. Terävä yläsola ja kylmä rintama saapuvat lännestä. Tämän myötä keskitroposfääri stabiloituu ja alatroposfäärin ilma kuivahtaa nopeasti maan länsiosassa. Samalla ukkospilviä ohjaavat virtaukset voimistuvat, mikä kohottaa vaaraa aiheuttavan sään todennäköisyyttä. Iltapäivän aikana ukkoskuuroja muodostuu laajalle alueelle maan itä- ja pohjoisosassa. Erityisesti salamointialueen takareunassa syvän kerroksen tuuliväänne kasvanee merkittävästi ja saattaa mahdollistaa tuulisen ukkoskuuronauhan muodostumisen. Ennusteen yksityiskohdissa on kuitenkin vielä epävarmuuksia.

 

Tilanne on ohi sunnuntai-illan aikana ja samalla salamaepisodi päättyy. Episodin kokonaissalamamäärä nousee hyvin todennäköisesti viisinumeroisiin lukemiin.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
10 Varaudu
60 Seuraa
30 Ei vaaraa

Maanantai 10.6. -

Torstai 13.6.

 

Ei ennustetta.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
0 Seuraa
0 Ei vaaraa
Pitkää rajuilmaennustetta päivitetään keskimäärin kaksi-kolme kertaa viikossa. Tarkempia päiväkohtaisia ennusteita julkaistaan edelleen karttakuvineen merkittävimpien säätilanteiden yhteydessä. Pitkä ennuste syntyy suppeahkon analyysin perusteella, joten se on tarkkuudeltaan ja osuvuudeltaan heikkolaatuisempi kuin päiväkohtainen ennuste. Ennustetta laaditaan vapaa-ajalla, joten laatijat eivät voi taata ennusteen säännöllistä saatavuutta.
päivitetty 7.6.2019 klo 3:30/AJP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments  

#1 marcoo 2020-04-20 09:32
Your website is very interesting, i have bookmarked it.
Quote