Ennustearkisto

Pitkä rajuilmaennuste 21.-23.7.

Last Updated: Sunday, 22 July 2018 22:45
Written by Pauli Jokinen

Lauantai 21.7.

Ukkosen todennäköisyys 50 - 70 %

 

Pieni yläsola on päivällä Selkämeren yllä hitaassa liikkeessä pohjoisemmaksi samalla auttaen indusoimaan sen etupuolelle pintamatalapaineen.

 

Stabiilimmin kerrostunut keskitroposfääri valtaa alaa kaakosta käsin. Ehdollisesti epävakaa ilma löytyy länsirannikolta sekä maan pohjoisosasta.

 

Erittäin kosteaa ilmaa virtaa Suomeen kaakosta, kattaen lähes koko maan Keski- ja Pohjois-Lappia lukuun ottamatta. Ukkosten muodostuminen ei siis jää lauantaina kosteudesta kiinni. Paras instabiilisuus-kosteus-combo ja myös suurin ukkosen todennäköisyys löytyy länsirannikon läheisyydessä sisämaassa Satakunnasta Meri-Lappiin ulottuvalla alueella. Toissijainen ukkosalue muodostuu alatroposfäärin suihkuvirtauksen avittaman runsaamman kosteusadvektion yhteyteen Pohjois-Karjalasta kohti Pohjois-Pohjanmaata ulottuvalle kapealle vyöhykkeelle. Muuallakin maan etelä- ja keskiosassa muodostuu sadekuuroja, mutta kehnon instabiilisuuden vuoksi salamointi jää em. alueiden ulkopuolella vähäiseksi.

 

Yksittäiset kuurosolut liikkuvat pohjoiseen, mutta lännessä osakeskuksen tuoman synoptisen pakotteen / idässä voimakkaan kosteusadvektion myötä voi joidenkin alueiden yli kulkea useampi ukkoskuurorypäs päivän kuluessa. 

 

Suurin ukkosiin liittyvä haitta on taajamatulvien riski, sillä ilmassa on erittäin paljon kosteutta. Lisäksi salamointi voi olla hetkittäin runsasta eikä konvektion käytettävissä olevasta runsaasta energiamäärästä johtuen yksittäistä syöksyvirtausta voida sulkea pois.    

 

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
50 Seuraa
50 Ei vaaraa
Sunnuntai 22.7.

Ukkosen todennäköisyys 50 - 70 %

 

Osakeskus liikkuu päiväksi Länsi-Lapin ylle. Salamointia voi esiintyä jo yöllä osakeskuksen luoman kosteuskonvergenssin myötä Perämeren tuntumassa Länsi-Lapissa, myös itärajalla P-Karjalasta Koillismaalle voi alatroposfäärin suihkuvirtauksen myötä kehittyä salamoivaa kohokonvektiota. Päivällä runsain alatroposfäärin kosteus on itärajalla sekä Lapissa, aivan maan lounaisosaan virtaa jo selvästi kuivempaa ilmaa. Keskitroposfäärin lämpötilavähetteessä ei ole runsaasti "hurraamista", labiileinta on Länsi-Lapissa sekä maan lounaisosassa. Näin ollen suurin ukkosen todennäköisyys keskittyy Lappiin ja pienemmässä määrin itärajalle aina P-Karjalaan saakka. Lapin kuurosolut syntyvät kinemaattisesti parempaan ympäristöön kuin perjantain ukkoset. Lisääntyneen tuuliväänteen sekä synoptisen pakotteen myötä muodostuu todennäköisesti järjestäytyneempää syvää kosteaa konvektiota, jossa ukkospuuskariski on kohonnut. Epävarmuutta tilanteeseen tuo osakeskuksen voimakkuus, joka puolestaan riippuu osittain lauantain ukkosista. Joissakin skenaarioissa synoptinen pakote on heikompi ja siten myös kuurosolujen järjestäytyminen jäisi vähäisemmälle. Silti runsas salamointi sekä sade voivat aiheuttaa ongelmia.  

 

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
40 Seuraa
60 Ei vaaraa
Maanantai 23.7.

Ukkosen todennäköisyys 20 - 50   %

 

Maanantain tilanteessa on huomattavaa epävarmuutta, johon vaikuttaa paljon edeltävien päivien ukkoset ja kosteuden mahdollinen advektoituminen pois Suomesta. Osassa numeerisista malleissa löytyy syvän kostean konvektion käytettävissä olevaa potentiaalienergiaa aina Etelä-Pohjanmaalta Lappiin, toisissa vain kapealla vyöhykkeellä Pohjanmaan maakunnissa. Todennäköisimmin salamointia voisi kehittyä maan keskivaiheille, mutta ennuste on varsin epävarma. 

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
0 Seuraa
100 Ei vaaraa

Tiistai 24.7. -

Perjantai 27.7.

 

Ei ennustetta.


 

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
0 Seuraa
0 Ei vaaraa
Pitkää rajuilmaennustetta päivitetään keskimäärin kaksi-kolme kertaa viikossa. Tarkempia päiväkohtaisia ennusteita julkaistaan edelleen karttakuvineen merkittävimpien säätilanteiden yhteydessä. Pitkä ennuste syntyy suppeahkon analyysin perusteella, joten se on tarkkuudeltaan ja osuvuudeltaan heikkolaatuisempi kuin päiväkohtainen ennuste. Ennustetta laaditaan vapaa-ajalla, joten laatijat eivät voi taata ennusteen säännöllistä saatavuutta.
päivitetty 20.7.2018 klo 22:30/PJ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Comments  

#1 AbertFaift 2022-03-05 13:02
скільки може тривати війна в україні коли почалась друга світова війна скільки може тривати війна в україні
Quote