Pitkä rajuilmaennuste

Last Updated: Wednesday, 21 June 2017 23:23
Written by Pauli Jokinen

Torstai 22.6.

Ukkosen todennäköisyys 20 - 30 %

 

Ylämatala on Suomen itäpuolella ja koleaa polaari-ilmamassaa on virrannut koko maahan. Keskitroposfääri on ehdollisesti epävakaa eteläisessä Suomessa, jossa on Lapin itäosan lisäksi suurin alatroposfäärin kosteussisältö. Kombinaatio tuottaa salamoivia kuuropilviä päivällä maan eteläosaan. Lukumääräisesti pilviä on runsaasti, jolloin yksittäisten konvektiosolujen käytettävissä olevat energiavarat ovat melko niukat. Salamoiden kokonaismäärä jää vähäiseksi. Alhaisten lämpötilan nollarajojen vuoksi voimakkaimmat konvektiosolut voivat kylvää suuria määriä lumirakeita tai pieniä jäärakeita.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
0 Seuraa
100 Ei vaaraa
Perjantai 23.6.

Ukkosen todennäköisyys < 20 %

 

Lännestä lähestyy yläselänne, jonka myötä keskitroposfääri stabiloituu koko maassa. Alatroposfäärin kosteusmäärät vähenevät torstaista. Salamoivaa syvää kosteaa konvektiota ei ole odotettavissa. Juhannusta vietetään poutaisessa, mutta selvästi tavanomaista koleammassa säässä.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
0 Seuraa
100 Ei vaaraa
Lauantai 24.6.

Ukkosen todennäköisyys < 20 %

 

Yläselänne saapuu vaimentuen Suomeen. Keskitroposfääri on edelleen varsin stabiili. Vaikka alatroposfäärin kosteusmäärät ovat kasvussa maan länsiosassa, ukkosen esiintyminen on koko maassa epätodennäköistä. Sää lämpenee jonkin verran perjantaista.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
0 Seuraa
100 Ei vaaraa

Sunnuntai 25.6. -

Keskiviikko 28.6.

 

Heti viikon aluksi matalapaineen alue liikkunee Suomen yli itään. Tähän liittyy todennäköisesti ukkosia etenkin maanantaina maan etelä- ja keskiosassa. Ilmamassa ei kuitenkaan ole erityisen lämmintä ja ukkosherkkää, joten kyseessä saattaa olla vähäisten energiamäärien ja heikon kinemaattisen ympäristön ukkosista. Salamamäärä saattaa toki karttua tämän kesäkauden mittapuulla kohtalaisesti, mutta varsinaiseksi episodiksi tilanne tuskin kehittyy.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
0 Seuraa
100 Ei vaaraa
Pitkää rajuilmaennustetta päivitetään keskimäärin kaksi-kolme kertaa viikossa. Tarkempia päiväkohtaisia ennusteita julkaistaan edelleen karttakuvineen merkittävimpien säätilanteiden yhteydessä. Pitkä ennuste syntyy suppeahkon analyysin perusteella, joten se on tarkkuudeltaan ja osuvuudeltaan heikkolaatuisempi kuin päiväkohtainen ennuste. Ennustetta laaditaan vapaa-ajalla, joten laatijat eivät voi taata ennusteen säännöllistä saatavuutta.
päivitetty 21.6.2017 klo 23:30 /AJP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Comments  

#5 Marko Helin 2016-06-21 10:05
Hei! Saisinko jostain "tilattua" tätä ennustetta rss-muodossa? Aina kun ei muista käydä täällä sivustolla katsomassa onko päivitetty vai ei. Olisi hyvä saada siis spostiin tietoa päivityksestä. Kiitos! :)
Quote
#4 Janne 2016-05-30 20:49
Moro.
Hienoa nähdä, että taas alkanut ennustuksia tulemaan.
Mutta oisko sivustoa mahdollista päivittää niin, että myös älypuhelimella toimisi?
Quote
#3 M 2015-06-13 11:48
Minkähän takia noista 13.6 mahdollisista ukkosista Keski-Suomessa ei ole mitään esimerkiksi Forecan täsmäsäässä taikka MTV3:n sääkartoissa eikä myöskään Ilmatieteenlait oksen sivuilla??
Quote
#2 Janne 2015-06-06 21:19
Voisiko sivustoa saada älypuhelimilla luettavaan muotoon?
Quote
#1 Toni 2014-08-08 18:26
Onkos teillä suunnitteilla mobiili versiota? Harmittaa kun ei ennusteesta näe kuin kolme päivää, ainakaan wp.llä.
Quote