Pitkä rajuilmaennuste

Last Updated: Wednesday, 19 July 2017 22:39
Written by Pauli Jokinen

Torstai 20.7.

Ukkosen todennäköisyys 20 - 50 %

 

Ylämatala on viikonloppuun saakka Suomen yllä. Keskitroposfääri on torstaina ehdollisesti epävakaa suuressa osassa maata, erityisesti Pohjois-Karjalasta Pohjois-Pohjanmaalle ulottuvalla alueella. Alatroposfääri on verrattain kuiva koko maassa, mutta runsain kosteus löytyy maan itäosasta sekä Kainuun ja Koillismaan alueelta. Instabiilisuus & kosteus yhdistelmän myötä torstaina salamoi todennäköisimmin Etelä-Karjalasta Pohjois-Pohjanmaalle ulottuvan alueen itäpuolella. Tuuliväänne on olematonta ja ohjaavat virtaukset heikkoja. Kuurosolut tulevat olemaan hidasliikkeisiä ja lyhytikäisiä. Joitakin kylmän ilman patjojen organisoimia kuuroryppäitä saattaa syntyä. Haittaa voi esiintyä lähinnä pienten rakeiden suurista kertymistä sekä paikallisesti runsaista sademääristä.

Yksittäisiä ukkoskuuroja voi syntyä myös Satakuntaan ja Varsinais-Suomeen, joskin vaatimattomampi rajakerroksen kosteus pitää näillä näkymin salamoinnin näillä alueilla melko heikkona.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
20 Seuraa
80 Ei vaaraa
Perjantai 21.7.

Ukkosen todennäköisyys 30 - 50 %

 

Keskitroposfääri on varsin instabiili maan etelä- ja keskiosassa, Lapissa stabiilimpi. Rajakerros on hieman kosteampi laajemmalla alueella kuin torstaina. Numeeristen mallien perusteella runsaamman kosteuden alue ulottuisi maan kaakkoisosasta kohti Pohjanmaan maakuntia. Samalle alueelle näyttäisi painottuvan myös parhaat syvän kostean konvektion edellytykset. Käytettävissä oleva potentiaalienergia on edellispäiviä suurempaa, mikä voisi tietää hieman voimakkaampia ukkoskuuroja. Toisaalta tuuliväänteet ovat edelleen vaatimattomat, joten järjestäytynyttä konvektiota ei ole suuremmassa mittakaavassa odotettavissa. Voimakkaimpiin kuuroryppäisiin voi liittyä 15-20 m/s puuskia, mutta suurin riski liittyy jälleen runsaisiin sademääriin. Epävarmuutta ennusteeseen tuo mahdollisesti runsas pilvisyys, joka voi torpata ukkoskuurojen laajemman esiintymisen.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
40 Seuraa
60 Ei vaaraa
Lauantai 22.7.

Ukkosen todennäköisyys 20 - 40 %

 

Ylämatala pitää keskitroposfäärin edelleen ehdollisesti epävakaana koko maassa eli syvän kostean konvektion edellytykset riippuvat paljolti kosteudesta. Runsain kosteus näyttää löytyvän maan eteläosasta kohti Keski-Suomea ulottuvalta alueelta. Epävarmuutta kosteuden määrän ja alueen suhteen on jo kuitenkin edellispäiviä enemmän. Silti mahdollisesti kehittyvien ukkoskuurojen yhteydessä ovat runsaat sateet edelleen pääasiallinen riskitekijä.  

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
30 Seuraa
70 Ei vaaraa

Sunnuntai 23.7. -

Keskiviikko 26.7.

 

Aluksi ylämatalan myötä ukkoskuuroja saattaa vielä kehittyä maan keskivaiheille, mutta tämän jälkeen Suomeen näyttäisi vahvistuvan idästä tilapäisesti yläselänne. Suomen rajojen läheisyydessä etelässä ja idässä ilmamassa on selvästi tämänviikkoista lämpimämpää, mutta vielä on epävarmaa saapuuko Suomeen mahdollisesti helleilmamassaa ja mikä sen kosteussisältö olisi. Ukkosten kannalta ennustettavuus on siis melko huonoa. 

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
0 Seuraa
100 Ei vaaraa
Pitkää rajuilmaennustetta päivitetään keskimäärin kaksi-kolme kertaa viikossa. Tarkempia päiväkohtaisia ennusteita julkaistaan edelleen karttakuvineen merkittävimpien säätilanteiden yhteydessä. Pitkä ennuste syntyy suppeahkon analyysin perusteella, joten se on tarkkuudeltaan ja osuvuudeltaan heikkolaatuisempi kuin päiväkohtainen ennuste. Ennustetta laaditaan vapaa-ajalla, joten laatijat eivät voi taata ennusteen säännöllistä saatavuutta.
päivitetty 19.7.2017 klo 22:40 /PJ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Comments  

#8 AJP 2017-07-20 12:18
Kiitokset palautteesta. Meteorologinen jargon on ollut aina osa myrskyvaroitus. comin ennustetta. Kohderyhmiä ovat etenkin sään puoliammattilai set ja vakavat harrastajat, jotka osaavat väsätä ennusteita osin omaehtoisesti ja ymmärtävät ammattisanastoa . Vastaavaa ennustepalvelua ei ole muualla saatavilla eikä ennusteen kieliasuun ole tämän vuoksi suunnitteilla hienosäätöä. Siirtyminen yksinkertaiseen kielelliseen ja kuvalliseen sisältöön lisäisi ennusteen päällekkäisyytt ä muiden olemassaolevien ennustepalveluj en kanssa. Toivottavasti tämä valaisi syitä kiharaisen terminologian takana.
Quote
#7 Aku 2017-07-20 10:46
Moi, itse puolestaan olen sitä mieltä, että nämä meteorologian sivistyssanat nimenomaan kuuluvat tällaiseen asiantuntevaan pläjäykseen eikä niitä tule korvata joillakin kankeilla suomennosyrityk sillä (lainasanoista kun usein kysymys). Monien sanojen kohdalla sanan voisi toki selittää auki kuten ehdotettiin mutta jatka samaan malliin.
Quote
#6 Evapo... Mikä?!? 2017-07-18 10:54
Voisi lopettaa noiden sivistyssanojen (kuten evapotranspiraa tio) viljelyn ja käyttää selkeää suomenkieltä, ettei niitä tarvitse aina Googlettaa... Tai ainakin antaa suluissa selvitys sanan käyttötarkoituk sesta...
Quote
#5 Marko Helin 2016-06-21 10:05
Hei! Saisinko jostain "tilattua" tätä ennustetta rss-muodossa? Aina kun ei muista käydä täällä sivustolla katsomassa onko päivitetty vai ei. Olisi hyvä saada siis spostiin tietoa päivityksestä. Kiitos! :)
Quote
#4 Janne 2016-05-30 20:49
Moro.
Hienoa nähdä, että taas alkanut ennustuksia tulemaan.
Mutta oisko sivustoa mahdollista päivittää niin, että myös älypuhelimella toimisi?
Quote
#3 M 2015-06-13 11:48
Minkähän takia noista 13.6 mahdollisista ukkosista Keski-Suomessa ei ole mitään esimerkiksi Forecan täsmäsäässä taikka MTV3:n sääkartoissa eikä myöskään Ilmatieteenlait oksen sivuilla??
Quote
#2 Janne 2015-06-06 21:19
Voisiko sivustoa saada älypuhelimilla luettavaan muotoon?
Quote
#1 Toni 2014-08-08 18:26
Onkos teillä suunnitteilla mobiili versiota? Harmittaa kun ei ennusteesta näe kuin kolme päivää, ainakaan wp.llä.
Quote