Pitkä rajuilmaennuste

Last Updated: Sunday, 18 August 2019 22:12
Written by Pauli Jokinen

Maanantai 19.8.

Ukkosen todennäköisyys 20 - 30 %

 

Suomen länsipuolella on ylämatala, jonka reunaa etenee lyhyt yläsola Suomen poikki koilliseen. Pintamatala on iltapäivällä Ruotsin pohjoisosassa ja siihen liittyvä okludoituva lämmin sektori maan itäosassa. Keskitroposfääri on ehdollisesti epävakaa maan länsiosassa ja toisaalta suurin alatroposfäärin kosteus on tarjolla em. sektorissa idempänä. Syvän kostean konvektion ainesosat ovat näin ollen läsnä eri alueilla. Jonkinlainen päällekkäisyys löytyy ainoastaan kostean kielekkeen länsireunasta, jossa on pieni mahdollisuus heikolle salamoinnille (osittain rintamasateen seassa). Alue on aamulla maan länsiosassa ja iltapäivällä Keski-Suomesta kohti pohjoista yltävällä vyöhykkeellä. Muodostuvat energiamäärät jäävät alhaisiksi, mutta esiintyvät varsin voimakkaiden virtausten vallitessa. Matalahuippuisten supersolujen mahdollisuutta ei voi täysin sulkea pois.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
20 Seuraa
80 Ei vaaraa
Tiistai 20.8.

 

Ukkosen todennäköisyys 40 - 60 %

 

Lämpimän ja kostean ilman sektori on siirtynyt Suomen itäpuolelle. Keskitroposfääri on kuitenkin muuttunut koko maassa ehdollisesti epävakaaksi. Vaikka kosteutta on tarjolla vähemmän kuin maanantaina, kombo tuottaa kuitenkin hyvin laajalle alueelle kohtalaisen määrän energiaa. Kuuropilviä muodostuu näin ollen suureen osaan maata ja salamointia esiintyy monin paikoin iltapäiväpainotteisesti. Vähäisen konvektiivisen eston vuoksi konvektiosolukohtainen energiamäärä jää niukaksi. Kokonaissalamamäärä voi kuitenkin nousta muutamaan tuhanteen. Maan keskivaiheilla efektiivinen tuuliväänne on koholla ja saattaa riittää jopa supersolujen esiintymiseen. Mikäli pohjois-eteläsuuntaisia kuuronauhoja esiintyy, ukkospuuskien todennäköisyys on näiden yhteydessä kohonnut.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
40 Seuraa
60 Ei vaaraa
Keskiviikko 21.8.

Ukkosen todennäköisyys 50 - 70 %

 

Keskitroposfääri muuttuu vielä entistä epävakaampaan suuntaan lännessä ja pohjoisessa. Alatroposfäärin kosteus on lähellä tiistain lukemia, joskin määrät saattavat vähän huveta lännestä alkaen. Kuuropilviä kohoaa taivaalle jälleen laajalla alueella ja tiistain tapaan pilvien peittävyys on varsin suurta. Tuuliväänteet ovat pääosin vähän tiistain tasoa alempana, mutta maan itäosassa liikutaan paikoin lukemissa, jotka voisivat mahdollistaa supersolujen muodostumisen. Elokuun salamasaldo saattaa jälleen kasvaa muutamalla tuhannella iskulla. Pohjois-etelä- ja kaakko-luodesuuntaisten kuuronauhojen yhteydessä voi myös esiintyä paikallisesti vahinkoa aiheuttavia puuskia.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
30 Seuraa
70 Ei vaaraa

Torstai 22.8. -

Sunnuntai 25.8.

 

Ei ennustetta.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
0 Seuraa
0 Ei vaaraa
Pitkää rajuilmaennustetta päivitetään keskimäärin kaksi-kolme kertaa viikossa. Tarkempia päiväkohtaisia ennusteita julkaistaan edelleen karttakuvineen merkittävimpien säätilanteiden yhteydessä. Pitkä ennuste syntyy suppeahkon analyysin perusteella, joten se on tarkkuudeltaan ja osuvuudeltaan heikkolaatuisempi kuin päiväkohtainen ennuste. Ennustetta laaditaan vapaa-ajalla, joten laatijat eivät voi taata ennusteen säännöllistä saatavuutta.
päivitetty 18.8.2019 klo 22:10/AJP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Comments  

#25 Antti 2018-09-26 10:39
Kiitoksia ylläpidolle ukkoskauden ennusteista. Näitä on aina mukava lukea, mitä enemmän ammattisanastoa , sen parempi. :-)
Quote
#24 Vesa 2018-08-09 20:07
Ensinnäki, eiköhän olla kiitollisia mr. Punkalle, että sivuja vapaa-ajallaan päivittää. Olen useamman vuoden Myrskyvaroitust a seurannu ja ainakin itsesaan siitä oppia / käytännön hyötyä sääennusteisii merkittävuen myrskytilanteid en näkökolmasta.

Toiseksi, on erittäin häiritsevää lukea imperatiivin muotoon kirjoitettuja ”päivitä” -komentoja. Vähän kunnoitusta peliin, eikä käsketä kuin koiria.
Quote
#23 Niin 2018-08-08 19:05
Quoting Ama:
Quoting Niin:
Päivitä

Lopeta tuo joutava meuhkaaminen. Tämä sivu kyllä päivittyy heti kun on jotain päivitettävää. Tuo ennuste on ihan tarpeeksi tarkka tässä vaiheessa viikkoa tulevan rajuilman ajankohtaan nähden.Itsehän tulit kommenttiin meuhkaamaan (sitten voisit sanoa meihkaamisesta jos olisin isoilla kirjoittanut, tavuttanut ja ryydittänyt huutomerkeillä) saat sitä touhuasi jatkaa koska en alennu moiseen kahinointiin.
Quote
#22 Ama 2018-08-07 20:09
Quoting Niin:
Päivitä

Lopeta tuo joutava meuhkaaminen. Tämä sivu kyllä päivittyy heti kun on jotain päivitettävää. Tuo ennuste on ihan tarpeeksi tarkka tässä vaiheessa viikkoa tulevan rajuilman ajankohtaan nähden.
Quote
#21 Niin 2018-08-07 19:39
Päivitä
Quote
#20 AJP 2018-07-29 13:34
GFS-karttojen vajavaisen päivittymisen taustalla ovat tekniset ongelmat. Ylläpito pahoittelee tilannetta, mutta huomauttaa, että tämän sivuston ja weatherbingo.eu n päivittäminen tapahtuu sataprosenttise sti ylläpitäjien vapaa-ajalla. Näin ollen esimerkiksi ennusteen päivittyminen ei riipu aina siitä, miten rajua säätä Suomeen on tulossa. Jos ylläpitäjät eivät ole näissä tilanteissa datan äärellä, ennuste ei päivity. Kiitokset ymmärryksestä ja kärsivällisyyde stä.
Quote
#19 Weather Bingo 2018-07-28 17:30
Weatherbingon "Ensemble Meteograms" - meteogrammit eivät ole ajan tasalla, koska ovat kesän alusta 29 May - 13 Jun.

Pitäisi päivittää noitakin vähän useammin!

http://weatherbingo.eu/gfs/
4. sarake
Choose ensemble meteograms

http://weatherbingo.eu/gfs/?ensemble=Joensuu&ensembletype=e1

Voisitteko välittää tietoa eteenpäin.
Quote
#18 Niin 2018-07-20 21:16
Päivitä!!!
Quote
#17 jukka 2018-07-20 20:50
Päivitä
Quote
#16 Niin 2018-07-12 12:05
14.7 esim. Viitasaarella ennusteeseen (Forecalla) ukkosta 18 tunnin ajalle alkaen 04
Quote