Pitkä myrskyennuste

Last Updated: Tuesday, 21 November 2017 21:48

Keskiviikko 22.11.

Torstai 23.11.

Perjantai 24.11.

Lauantai 25.11. -

Tiistai 28.11.

 

Puuskat alle 14 m/s
 

Korkeapaineen keskus pysyttelee Fennoskandian pohjoisosassa, mutta Norjan rannikkoa lähestyy  matalapaine. Tuuli kääntyy matalapainetta enteillen maan etelä- ja keskiosassa keskiviikon aikana kaakkoon. Puuskat ovat illalla navakoita maan länsiosassa.

 

Puuskat 16 - 21 m/s
 

Laaja ja voimakas myrskykeskus pysyttelee Norjanmerellä. Se työntää korkeapaineen Suomesta Venäjälle. Etelän ja kaakon välinen tuuli voimistuu koko maassa. Torstain voimakkaimmat tuulet koetaan lämpimän rintaman ylityksen yhteydessä.

 

Pohjanlahdella esiintyy myrskyä (keskituuli 21-23 m/s). Maa-alueilla tuulisinta on maan länsiosassa ja erityisesti Satakunnassa, Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla, jossa puuskat ovat iltapäivän ja illan aikana noin 20 m/s. Alatroposfäärissä esiintyy voimakas suihkuvirtaus, mutta lämpimälle rintamalle ominainen stabiili lämpötilan pystyprofiili eliminoi rajuimmat puuskat. Tuuli aiheuttanee yksittäisiä vahinkoja, mutta vahinkojen kokonaismäärä jää melko vähäiseksi. Vastaavia tuulennopeuksia mitataan vaara-alueella joka talvikausi. Tilanne sijoittuu keltaisen vaaratason alalaitaan.

 

Lämpimän rintaman ylitykseen voi liittyä myös sakeaa räntä- ja lumisadetta, mikä voi huonontaa ajokeliä hetkellisesti merkittävästi. Sakein sade ei kuitenkaan kestä paria tuntia kauempaa.

 

 

 

Puuskat pääosin alle 14 m/s
 

Tuuli kääntyy vähitellen etelän puolelle ja heikkenee jonkin verran. Vielä päivälläkin puuskat ovat kuitenkin monin paikoin navakoita.

 

Jakson ennustettavuus on kahtalainen: laajan keskusmatalan painopiste näyttää pysyttelevän melko varmasti Suomen länsipuolella, mutta samanaikaisesti on huomattavaa epävarmuutta, millä aikataululla ja kuinka voimakkaina alueen osakeskukset saapuvat Suomeen.

 

Vallitseva ilmavirtaussuunta on todennäköisesti etelä, ja jakson aikana useana päivänä on syytä varautua navakoihin ja paikoin koviinkin tuulenpuuskiin. Globaalien mallien muodostama köyhän miehen parviennuste sisälsi ti-iltana ratkaisuja, joiden mukaan aivan viikon lopulla voisi olla eteläisessä Suomessa jopa myrskypuuskia. Varsinaisten parviennusteiden valossa vaaraa aiheuttavan sään signaali oli kuitenkin hyvin heikko.

Vaaratasojen

todennäköisyys

 

0 Suojaudu
0 Varaudu
0 Seuraa
100 Ei vaaraa

Vaaratasojen

todennäköisyys

 

0 Suojaudu
5 Varaudu
50 Seuraa
45 Ei vaaraa

Vaaratasojen

todennäköisyys

 

0 Suojaudu

0

Varaudu
0 Seuraa
100 Ei vaaraa

Vaaratasojen

todennäköisyys

 

0 Suojaudu
0 Varaudu
10 Seuraa
90 Ei vaaraa
Pitkää myrskyennustetta päivitetään keskimäärin kaksi-kolme kertaa viikossa. Tarkempia päiväkohtaisia ennusteita julkaistaan edelleen karttakuvineen merkittävimpien säätilanteiden yhteydessä. Pitkä ennuste syntyy suppeahkon analyysin perusteella, joten se on tarkkuudeltaan ja osuvuudeltaan heikkolaatuisempi kuin päiväkohtainen ennuste. Ennustetta laaditaan vapaa-ajalla, joten laatijat eivät voi taata ennusteen säännöllistä saatavuutta.

päivitetty 21.11.2017 klo 21:50 /AJP

.

Comments  

#5 112 2017-05-31 15:45
Sieltä on huomenna ja Pe (1. ja 2.6.17) tulossa voimakasta tuulta ja kaatuneita puita ja sähkökatkoja ja tieliikenne ongelmia. Alahan päivittää varoituksia NYT!!
Quote
#4 Emil 2017-03-26 15:13
Voisi sivuston jo päivitellä kännykällekin sopivaksi?
Quote
#3 Jalmari Pietu 2015-12-05 00:14
Heh onpa erikoista että juuri eilen katsoin, ei ennustetta. Nyt on ennuste mutta saman päivän eli perjantain kohdalla on puuskat aivan alimitoitettuja . Täällä rannikolla tuulee niin että tukka lähtee päästä....
Quote
#2 juha kankaristo 2015-12-01 11:34
kiitoksia hienosta sivustosta tulee luettua viikottain sää päivityksiä.

minulle on tullut ongelmaksi että kännykällä luettuna (anroid)jää pahasti aina tuo neljäs palkki piiloon.
zoomaus toimii suuremmaksi mutta "skrollaaminen"
on mahdotonta niin että saisi kaikki sivulla näkymään.

jos tähän ongelmaan saa jotain korjausta niin saisi kännykällä myös päivitykset tarkastettua.


T.Juha Kankaristo
Quote
#1 ö 2015-01-02 22:24
Sitä vaan lomaillaan vaikka parhaillaan myrskyää :/ olisi asiallisempaa päivittää tietoja ja pitää kansalaiset ajantasalla
Quote