Äärevä sääviikonloppu tulossa

Last Updated: Friday, 23 July 2010 16:44
Written by A-J Punkka

Kesäsää näyttää loppuviikolla vaihtelevan puolensa, kun vuodenaikaan nähden huomattavan voimakas matalapaine ja sen terävä kylmä rintama ylittävät Suomen perjantain aikana. Rintaman ylitystä seuraa äkillinen tuulen suunnan kääntyminen etelälounaasta pohjoisen ja lännen välille. Rajuinta tuuli on perjantaiaamun ja -keskipäivän välillä Lapissa. Numeeriset mallit ovat ennustaneet tälle ajalle alimman kilometrin kerrokseen ylimmillään 20-25 m/s tuulia. Maanpinnalla tämä tarkoittaisi paikoin 20 m/s ylittäviä puuskia. Tuntureilla puuskat voivat olla yli 25 m/s.

Välittömästi matapaineen ylityksen jälkeen Suomeen alkaa vahvistua korkeapaine samanaikaisesti, kun matalapaine Suomen eteläpuolella syvenee. Tämä johtaa virtausten kääntymiseen koilliseen maan etelä- ja keskiosassa samalla, kun ilmamassan lämpötila eteläisen Suomen yllä pysyy "helteisenä". Käytännössä asetelmasta seuraa kolean ilman kiilautuminen hyvinkin etelään helleilmamassan alle. Lauantai onkin kuluneiden viikkojen mittapuulla tarkasteltuna hyvinkin kolea päivä, kun voimistuva koillistuuli saa ilman tuntumaan entistä viileämmältä. Paikoin lämpötilat saattavat jäädä iltapäivälläkin jopa 10 asteen tuntumaan.

Konvektiopilvien ystäville lohdullista on se, että säätilanne on suotuisa kohokonvektion esiintymiselle. Jo perjantai-illasta alkaen ukkospilvijärjestelmiä saattaa muodostua pintarintaman tuntumaan Baltiaan, josta ne lähestyvät vähitellen koilliseen kaartuvilla radoilla eteläistä Suomea. Se, mistä ukkosalueet tarkalleen kulkevat, oli tätä kirjoittaessa täysin auki. Sekä ohitukset kaakosta että ajautumiset syvälle maan sisäosiin vaikuttivat mahdollisilta. Ukkosten tarkkailua haittaava tekijä saattaa olla koillistuulen tuoma melko tiheä alapilvilautta.

Sunnuntain aikana maan etelä- ja itäosa pääsevät todennäköisesti takaisin pintarintaman lämpimälle puolelle, ja lämpötilat nousevat uudelleen hellelukemiin. Maan kaakkoisosassa lauantain ja sunnuntain välinen kontrasti saattaa olla huikea. Kolea koillistuuli, vesisateet ja reilun 10 asteen lämpötila saattavat vaihtua auringonpaisteeseen ja 30 asteen helteeseen.

Add comment


Security code
Refresh