Kesän 2010 rajuilmoista harvinaista kuvamateriaalia

Last Updated: Sunday, 05 September 2010 16:23
Written by A-J Punkka

Rajuilmojen laaja-alainen esiintyminen heinä-elokuussa 2010 johti poikkeuksellisen mittavien vahinkojen lisäksi valtavaan rajuilmavideo- ja valokuvien tulvaan. Sanomalehtien verkkoversiot pullistelivat toinen toistaan hurjempia lukijoiden kuvia ukkospilvistä, salamoista ja suurista rakeista. Kuvamateriaalin joukossa oli myös todellisia harvinaisuuksia.

Valokuvasaaliista voisi nostaa esille Sastamalan ja Kurun rakeet, joiden valokuvin vahvistettu koko oli 8 cm. Kohtalaisen varman mittauksen mukaan isoimmat "hileet" olisivat olleet jopa 9 cm, mutta tätä ei voida kuvatodisteen puuttuessa hyväksyä viralliseksi Suomen ennätykseksi.

Kuvia Kurun rakeista (Esa Palmi) >>

Video Sastamalan jättirakeista >> | Toinen video >>

Jo alkukesästä hidasliikkeinen, mutta rankasti satava ukkoskuuro aiheutti Suomen oloihin poikkeuksellisen rajun taajamatulvan Perniössä:

Kuva ja juttu tulvasta Perniönseudun lehdessä >>

Useimmat heinä-elokuun rajuilmat olivat oppikirjamaisia esimerkkejä ukkospilvijärjestelmistä. Näiden lipuminen havaintopaikalle saattaa olla jopa pelottavakin kokemus. Pääosan näissä tilanteissa ryöstää yleensä ukkospilvijärjestelmän etureunassa tietään raivaava agressiivisen näköinen vyörypilvi. Kesän mittaan saatiinkin vyörypilvistä valokuvia, joiden kaltaisia ei juuri ole Suomessa aiemmin kuvattu.

Panu Lahtisen valokuva Sylvi-rajuilman vyörypilvestä >>

Jari Yliojan valokuva Kalajoella esiintyneestä vyörypilvestä >>

Ulkomaisiinkin medioihin levinnyt video Sylvin saapumisesta Helsinkin >>

Ukkospuuskien kaatamaa metsää on kuvattu lähes vuosittain. Ennen kesää 2010 ei ainakaan verkossa julkisena ole nähty kotimaista videomateriaalia syöksyvirtauksen sisältä. Nyt videoklippejä on nähtävillä useitakin syöksyvirtauksista, joissa voi nähdä jopa puiden kaatuvan. Seuraavat videot Veeran päivän rajuilmasta voidaankin ehkä julistaa ensimmäisiksi suomalaisiksi videoleikkeiksi vahinkoa aiheuttavien syöksyvirtausten ytimestä:

Video 1 | Video 2 | Video 3 | Video 4 | Video 5 | Video 6 | Video 7

Veeran jälkeen vastaavaa kuvamateriaalia kertyi myös Lahjan ja Sylvin päiviltä:

Video 1 | Video 2 | Video 3 | Video 4

Comments  

#1 Aurora 2019-12-08 21:42
Чтобы получать прибыль и иметь посещаемость на сайтах - нужно заказывать продвижение сайта: http://1-mecto.ru.


Выбирать исполнителя нужно тщательно и лучше опираться на его позиции и его портфолио.

Заказать комплексное продвижение сайта просто - а получить результат сложно.

Выбрав исполнителями нас,
вы получаете профессиональны е услуги по
продвижению сайта.
Quote