Vuoden voimakkain myrsky murjoo Tapaninpäivänä maan länsiosaa

Last Updated: Sunday, 25 December 2011 23:52
Written by A-J Punkka

25.12.2011

Tapaninpäivän aikana erittäin voimakas myrskykeskus liikkuu Keski-Ruotsista Pohjois-Pohjanmaalle ja siitä edelleen Venäjälle. Loppuvuoden aiemmista matalapaineista poiketen myrsky on lähes voimakkaimmassa elinkaaren vaiheessaan ylittäessään Suomen. Suurella todennäköisyydellä myrskystä tulee vuoden voimakkain ja se tulee aiheuttamaan merkittävän määrän vahinkoja.

Tuuli voimistuu myrskylukemiin joulupäivän ja tapaninpäivän välisenä yönä läntisillä merialueilla. Voimakkaimmat tuulet saapuvat Pohjanlahdelle kuitenkin vasta aamulla. Tuolloin Selkämerellä keskituuli saattaa olla ylimmillään 27-30 m/s. Maa-alueita rajuimmat tuulet koettelevat klo 8 ja 14 välillä. Voimakkaimmin myrsky iskee Pohjanmaan, Satakunnan ja Varsinais-Suomen maakuntiin, mutta myös muualla maan länsi- ja eteläosassa tuuli on vaarallisen voimakasta. Myrskypuuskia esiintyy yleisesti ja rajuimmillaan puuskat ovat 25 m/s tienoilla. Tuulitilanne on ohi iltaan mennessä.

Alimman kilometrin ennustetut tuuli- ja stabiilisuusprofiilit ennakoivat harvinaisen voimakasta myrskyä. Kilometrin korkeudelle ennustetut tuulet ovat merialueilla jopa 40-45 m/s ja maa-alueillakin yleisesti 30-35 m/s. Alimmat sadat metrit näyttävät lisäksi olevan lähes neutraalisti kerrostuneita. Kun otetaan vielä huomioon maaperän roudattomuus, odotettavissa on laajalti puustovahinkoja ja todennäköisesti pitkäkestoisia sähkökatkoja. Säätilanne tulee haittaamaan merkittävästi myös joulun paluuliikennettä sekä maanteillä, raiteilla että ilmassa. Kyseessä on merkittävin jouluviikon myrsky sitten Rafaelin vuonna 2004.

Add comment


Security code
Refresh