Myrskypuuskia sunnuntai-illasta maanantaiaamuun maan lounaisosassa

Last Updated: Saturday, 06 January 2018 22:15
Written by A-J Punkka

Pienikokoinen, mutta voimakas myrskykeskus liikkuu sunnuntaina Norjanmereltä Suomen keskiosaan. Keskus aiheuttaa rajuimmat tuulet Norjan ja Ruotsin keskisosassa, mutta tuuli tulee samaan aikaan vaikutuksia myös Suomen puolella.

Kovimmat puuskat sijoittuvat myrskykeskuksen lounais- ja länsipuolelle. Tuuli saattaa voimistua myrskyksi Selkämerellä jo sunnuntaina iltapäivällä, mutta voimakkain lännen ja luoteen välinen puhallus ajoittuu Selkämerellä iltaan. Tuolloin keskituuli saattaa yltyä noin 25 metriin sekunnissa.

Maa-alueilla merkittävimmät vaikutukset koetaan Satakunnan rannikolla sekä Varsinais-Suomen länsiosassa. Tuulihuippu ajoittuu tällä alueella klo 20 ja 02 välille, jolloin puuskat voivat olla rannikolla noin 25 metriä sekunnissa. Myrskypuuskia saattaa esiintyä karkeasti rajaten linjan Lohja-Kaskinen länsipuolella. Rannikon tuntumassa rajakerros on melko hyvin sekoittunut noin kilometrin korkeuteen, jossa alatroposfäärin suihkuvirtauksen tuulennopeus on 25-30 m/s.

Hyvin vaatimaton routatilanne altistaa puita kaatumiselle. Kaatuvat puut ovat lähinnä yksittäisiä, mutta erillisiä vahinkopaikkoja esiintynee runsaasti. Sähkökatkoiltakaan tuskin vältytään, vaan Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa on todennäköisesti katkoja yli 10 000 taloudessa. Vahinkojen korjaus pääsee käyntiin kuitenkin varsin pian tilanteen lyhyen keston vuoksi. Tilanne on kokonaisuudessaan ohi viimeistään maanantaina aamupäivällä.

Ennustetun kaltaisia tuulia esiintyy Suomen merialueilla kerran-pari vuodessa. Satakunnan ja Varsinais-Suomen vastaavien tuulien toistuvuudeksi voi arvioida kerran vuodessa tai kahdessa.

Vaaratasojen näkökulmasta tapaus sijoittuu oranssin vaaratason alalaitaan. Vaaratasojen todennäköisyydet: Punainen 5%, oranssi 45%, keltainen 40%, vihreä 10%

Comments  

#2 Myra 2020-12-04 23:26
It is not my first time to goo to see this website, i am visiting this web page
dailly and take good information from here all the time.


Look at my blog: donate your vehicle: https://Www.Xiaguw.com/home.php?mod=space&uid=11506&do=profile&from=space
Quote
#1 Reed 2020-12-04 23:26
Really interesting information, I am sure this post haas touched all internet users, its really really pleasant piece of writing on building up new website.


my web blog; car donation centers: http://xn--m3cf0b.com/index.php?action=profile;u=50523
Quote