2007 Hillosensalmen syöksyvirtaus, elokuun rajut salamoinnit

Last Updated: Tuesday, 05 November 2019 23:05
Written by Leevi Korpela

MYRSKYT 2007

 

 

 

10.01.2007

MYRSKYTUULTA JA ENNÄTYSLÄMMINTÄ

Kova tuuli kaatoi puita, irrotteli kattopeltejä ja katkoi sähköjä tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Etelä-Suomessa. Esimerkiksi Fortumin asiakkaista 14 000 oli ilman sähköjä yhdeksän aikaan aamulla. Eniten katkoksia oli Lounais-Suomessa. Suur-Savon Sähkön jakelualueella Itä-Suomessa sähköittä jäi noin 5 000 taloutta.

Merialueilla lännen ja lounaan välinen tuuli voimistui myrskylukemiin Merenkurkkua ja Perämerta lukuun ottamatta. Kovin keskituuli/puuska 25/31 m/s mitattiin Rauman Kylmäpihlajassa keskiviikkoaamuna klo 8. Vesi nousi rannikoilla paikoin yli metrin normaalitasosta.

Sisämaassakin mitattiin 12-15 sekuntimetrin keskituulia ja ainakin Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja Kumpulassa kovimmat puuskat olivat yli 20 m/s.

 

Myrskytuulen yhteydessä tiistain ja keskiviikon välisenä yönä levisi Etelä- ja Keski-Suomeen lämpöaalto, jossa mitattiin poikkeuksellisen korkeita tammikuun lämpötiloja. Korkein lukema 9,6 astetta mitattiin Ahvenanmaan Jomalassa. (Suomen ennätys on 10,9 6.1.1973 Maarianhamina). Paikkakuntakohtaisiin ennätyksiin päästiin mm. Turun lentoasemalla, 8,4 astetta ja Lahden Launeella, 7,5 astetta.

 

 

14-15.01.2007

HIRMUMYRSKYLUOKAN SYKLONI (Per) teki suurta tuhoa Etelä-Ruotsissa ja raapaisi yöllä hiukan Pohjoista Itämerta. Ahvenanmerellä Märketissä mitattiin 27 m/s keskituulilukema.

Etelä-Ruotsissa talvimyrskyn tuulet kohosivat jopa 33:n ja puuskissa 40 metriin sekunnissa. Kaksi vuotta sitten raivonneen Gudrunin tavoin pahiten Per-myrskystä kärsi Vänern-järven eteläpuoli, Vätternin itäranta ja Ljungbyn seutu Kronobergin läänissä. Vahingot olivat mittavat, vaikka jäivätkin noin puoleen Gudrunin aiheuttamista. Tuulituhot metsissä olivat 12 miljoonaa kuutiometriä, kuudennes Gudruniin verrattuna. Sähköt katkesivat 270 000 taloudesta. Rautatie- ja maantieliikenne kärsi pahoin. Satoja junayhteyksiä jäi ajamatta ja tilanne normalisoitui vasta vähitellen useiden päivien aikana. Kolme ihmistä sai surmansa jäätyään kaatuvan puun alle.

Baltiaan saapuessaan myrsky ei aiheuttanut niin suuria tulvia kuin pelättiin, vaikka merivesi nousikin Riikan kaduille saakka.

 

Voimakkaan matalapainetoiminnan tuulet aiheuttivat Itämerellä ns. ”kylpyammeilmiön” ja merivesi pysytteli huomattavan korkealla noin viikon ajan myös Suomen rannikoilla. Helsingissä vedenkorkeus kävi 123 sentissä nousten uhkaamaan rannan kiinteistöjä. Turussa yli kriittisen 100 sentin noussut vesi tulvi satama-alueelle, jonne pystytettiin tilapäisiä kävelysiltoja.

18.1 Kirill-myrsky pyyhki Brittein saarilta Keski-Euroopan yli itään saavuttaen hirmumyrskyn voiman. Tuulen nopeudet kohosivat jopa 55 metriin sekunnissa. Se aiheutti suuren luokan tuhot ja ihmishenkiä menetettiin useita kymmeniä.

 

 

 

05.04.2007

KEVÄTMYRSKY RIEHUI ERI PUOLILLA MAATA

Kiirastorstain tuiverrus aiheutti paikallisia puiden kaatumisia, sähkökatkoksia ja kattopeltien repeytymisiä. Läntisille merialueille annettiin 23 m/s myrskyvaroitus ja Länsi-Suomen maa-alueille vaarallisen voimakkaan tuulen varoitus. Kovimmat keskituulet maalla hipoivat 15 metriä sekunnissa ja länsituulen puuskat yltyivät jopa 25 m/s.

Pohjois-Pohjanmaalla lumimyrsky vaikeutti liikennettä. Lunta satoi paikoin 10 senttiä. Pohjois-Ruotsissa lumimyrsky sekoitti pahasti liikennettä ja tuulet puhalsivat jopa 30 metrin sekuntinopeudella.

 

Sähkökatkoja oli eniten maan lounaisosissa. Lounais- ja Etelä-Suomessa sähkökatkot koskivat noin 6000 taloutta, Kanta-Hämeessä ja Pirkanmaalla 3000, Etelä- Savossa ja Etelä-Karjalassa 2000 kummassakin. Myös Pohjanmaalla ja Pohjois-Savossa oli paikallisia sähkökatkoksia.

Pelastuslaitosten kiirastorstai kului suureksi osaksi myrskyvaurioiden korjaamisessa. Helsingin pelastuslaitoksella ja muualla Uudellamaalla saatiin kummassakin runsaat 20 myrskyyn liittyvää tehtävää. Pelastuslaitosten yksiköillä oli tehtäviä samaan tahtiin myös esimerkiksi Päijät-Hämeessä, jossa niitä kertyi 15.

Radalle kaatunut puu pysäytti junaliikenteen Savon radalla Pieksämäen ja Haukivuoren välillä.

Puuskaisena tuivertanut tuuli kaatoi Pohjois-Espoossa puun koulun päälle. Lahdessa Paasikivenkadulla putosi ikkunaruutu kerrostalon 9. kerroksesta alas auton konepellille. Niin ikään Lahdessa Hämeenkatu jouduttiin osittain eristämään, kun tuuli rullasi kerrostalon kattopeltiä aiheuttaen vaaran. Henkilövahingoilta kuitenkin vältyttiin.

Palomiehet hämmästelivät näkemäänsä iltapäivällä Heinolan Kausantiellä. Maasturilla kaatuneen puun luo saapunut nainen haki takakontista moottorisahan, pätki puun palasiksi ja siirsi ne syrjään. Palomiesten saapuessa nainen oli jo raivannut tien auki ja jatkoi lapsensa kanssa matkaa.

 

 

 

11.04.2007

TUULTA JA UKKOSTAKIN

Kova länsituuli aiheutti jonkun verran tuulivahinkoja lähinnä Pirkanmaalla ja Hämeessä. Sähköä vaille jäi enimmillään 6000 taloutta ja katkoksia alkoi ilmaantua puolestapäivästä lähtien. Rakennusten ja autojen päälle kaatuneet puut sekä kuivassa säässä syttyneet maastopalot työllistivät myös pelastuslaitoksia. Vähemmässä määrin hälytystehtäviin jouduttiin myös Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa. (MTV-3)

 

Joensuussa jyrähteli ukkonen

Joensuun keskustan eteläpuolella kulkenut ukkosrintama salamoi ja jyrähteli keskiviikkona klo 17.30 aikaan. Ukkosen yhteydessä satoi myös pieniä rakeita. Ukkosta havaittiin jo aamulla myös Tampereella, myöhemmin Kuopiossa. Meteorologi Antti Jylhä-Ollila kertoi ukkosten liittyneen kylmän rintaman jälkeiseen ilmamassaan ja sen lumikuuroihin. (Karjalainen)

Myrskybongauksen harrastajat kertoivat Joensuun suunnalla kuullun parikymmentä jyrähdystä. Myös Lapualla oli bongattu tämä melko varhainen huhtiukkonen.

 

 

 

29-30.04.2007

KOVA JA PUUSKAINEN LUOTEISTUULI kaatoi puita ja katkaisi sähköt  noin 25 000 kotitaloudelta sunnuntai-iltana ja vapunaaton vastaisena yönä. Ainoastaan maan läntisin ja lounaisin osa säästyivät häiriöiltä.

Pohjois-Savossa katkoista kärsi noin 8000, Etelä-Savossa 4000,  Kainuussa, Keski-Suomessa ja Päijät-Hämeessä kussakin 3000 asiakasta.

Voimakas tuulenpuuska vei mennessään noin 200 neliötä kerrostalon kattopinnoitetta Pudasjärven keskustassa Pohjois-Pohjanmaalla. Tuulen mukaan lähti myös katolla ollutta tekniikkaa, mm. tv-antennit.

Lahdessa tuuli alkoi hajottaa Gigantin korkeaa mainostaulupylvästä ja poliisi joutui eristämään alueen pylvään yläosan purkutöiden ajaksi. Pohjois-Karjalassa tiet muuttuivat paikoin liukkaiksi lumisateen vuoksi.

 

 

 

16.05.2007

KOVA TUULI aiheutti runsaasti sähkökatkoksia varsinkin Keski-Suomessa, Savossa ja Pirkanmaalla. Myös Hämeessä, Kymenlaaksossa ja Pohjois-Karjalassa oli vähäisemmässä määrin sähkönjakeluhäiriöitä.

Kaikkiaan sähkökatkoksia oli lähes 20 000 kotitaloudessa, joista Pohjois-Savossa 8000, Keski-suomessa 6000 ja Pirkanmaalla 2000. Sähkölinjoille kaatuneita puita raivattiin aamupäivästä alkaen eri puolilla Savon Voiman toimialuetta. Uusia ilmoituksia tuli pitkin päivää ja vikoja korjaamaan yhtiö hälytti kaikki saatavilla olevat työntekijät. Iltaa kohti kovan tuulen alue siirtyi etelämmäksi.

 

 

 

27.05.2007

SALAMA ISKI JA KIVIÄ SATOI TAIVAALTA

Salama iski rajusti mökin pihaan sunnuntaina Sirkjärvellä, joka sijaitsee Kaakkois-Suomessa Ylämaalla. Tuija Sillanpää tuli vävynsä Timo Juumaan kanssa pistämään mökkiä kesäkuntoon. Pihaan johtavalle tielle kaatuneet männyt olivat ensimmäinen, mutta edessä olevaan verrattuna harmiton vastoinkäyminen rakkaalla mökillä.

Vävy alkoi moottorisahahommiin ja anoppi mökin siivoukseen. Iltapäivä oli edennyt puoleen väliin ja oli kahvipaussin paikka. Auringonpaisteen jälkeen alkoi sataa. Terassilla vietetyn kahvitauon aikana alkoi jytinöitten jytinä. Kaksikko pakeni nopeasti mökin suojaan.

- Kun kurkistin terassilta, kipinöitä sinkoili ja ilmassa oli rikin haju, kuvaili Sillanpää pitkiltä tuntuneita sekunteja, joita seurasi hiljaisuus. Kumpikaan ei tiennyt, mistä oli kysymys.

Järkytyksen jälkeinen tarkastus paljasti, että salama oli kyntänyt syvän ojan tiehen, jossa vävy oli hetkeä aiemmin katkonut puita. Parinkymmenen metrin suora ura oli edennyt puiden juuria repien kohti taloa. Tukeva kivijalkakaan ei pysäyttänyt sitä. Salama ”kiipesi” rautatikkaita kohti kattoa, nosti tikkaita ja repi samalla peltikattoa ylös.

Taloa huojutettuaan salama ilmeisesti kaivoi mökin rannan puoleiseen kulmaan noin metrin levyisen ja puoli metriä syvän kuopan.

- Se iski kauhealla voimalla ja moneen paikkaan yhtä aikaa. Ääni oli niin hirveä, ettei sellaista ole sodassakaan, sanoi Sillanpää kahdesti evakkoon lähteneen ihmisen kokemuksella. Hänen mielestään kyseessä oli pallosalama. Pihalle satoi kiviä ja muuta maa-ainesta ja niitä tippui mm. auton päälle ja talon katolle. (IS)

 

 

 

30.05.2007

RANKKASATEITA JA UKKOSIA

Kaakosta levisi Etelä- ja osittain Keski-Suomeenkin lämmintä ja erittäin kosteaa ilmaa. Toukokuun lopulle epätyypillinen ilmamassa nosti kosteusprosentin jopa yli 90:n. Esimerkiksi Jyväskylässä kosteus oli yli 90 % kolmena päivänä peräkkäin.

Venäjällä oli vahva korkeapaine ja hyvin kuumaa, mm. Pietarissa helle nousi yli 30 asteen ja Moskovassa mitattiin toukokuun kaikkien aikojen lämpöennätys, 32,4 astetta. Lämpö ja kosteus kulkeutuivat Suomeen vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen kaukaa, jopa Välimereltä ja Mustalta mereltä saakka, kertoi Ilmatieteen laitoksen ylimeteorologi Anneli Nordlund.

 

Ahvenanmaalla satoi 100 mm

Kostean ja lämpimän kohdatessa pohjoisen kylmemmän ilmamassan rajapintaan syntyi ajoittain rankkoja sateita ja kuuroja. Ahvenanmaalla Eckerön saarella sadetta saatiin kerralla jopa 100 mm.

Tämänkaltainen trooppinen ilmatila on tyypillisintä normaalisti heinäkuussa. Anneli Nordlund näki tilanteen selväksi merkiksi ilmastonmuutoksesta.

–Nämä ovat suoria oireita kuten on ennakoitu, että rankat sadekuurot yleistyvät, kun kesätkin lämpenevät. (Yle uutiset)

 

Rajuilma Pohjanmaalla

Ukkosmyrsky ja rankkasade aiheuttivat vahinkoja Etelä-Pohjanmaalla keskiviikon vastaisena yönä (29-30 pv). Pahiten myrsky koetteli Ylistaroa ja Teuvaa, jossa vettä tulvi talojen kellareihin ja paikallisteitä jouduttiin sulkemaan liikenteeltä.

Ylistarossa palokunta pumppasi vettä talojen kellareista vielä keskiviikkona iltapäivällä. Pumppausapua tarvittiin Ylistarossa parissakymmenessä ja Teuvalla noin kymmenessä talossa tai liikerakennuksessa.

Ylistarossa kolme paikallistietä suljettiin liikenteeltä myräkän jäljiltä. Teuvalla puolestaan vesimassa vei mennessään siltarummun ja viisi metriä tietä. Sortuma sattui Runsalantiellä noin kilometri Teuvan keskustasta. Myös myrskyn tielle kaatamat puut työllistivät palokuntaa Teuvalla.

 

Maatalouden tutkimuskeskuksen Ylistaron koeasemalla mitattiin sademääräksi 70 millimetriä yhden tunnin aikana vähän ennen puoltayötä. Siellä on viimeksi mitattu yhtä rankkaa sadetta vuoden 1964 kesän suurtulvan aikana. Veden seassa tuli monin paikoin kovalla voimalla myös rakeita.

Yön aikana ukkosrintamat liikkuivat niin, että yksi kuuroalue kulki tiistai-illasta alkaen länsirannikkoa pitkin ja se oli keskiviikkoaamuna Pohjois-Pohjanmaalla. Toinen kuurorintama nousi mereltä pääkaupunkiseudulle ja kolmas merkittävämpi rintama liikkui Kaakkois-Suomen yli.

(Kaleva ja Yle uutiset)

 

Mereltä päin pääkaupunkiseudulle ja siitä hieman länteen noussut kuurorintama muodosti näyttävän elämyksen monille pääkaupunkiseudun myrskybongareille.  Taivas rannikolla oli pilvetön ja mahdollisti salamoinnin ihastelun, toisin kuin mm. Lahden itäpuolelta koilliseen liikkuneessa ukkoskuurossa, jonka salamoinnin alapilvikerros suodatti tehokkaasti vain yleisvaloksi.

 

 

 

13.06.2007

VOIMAKAS MYRSKYRINTAMA pyyhkäisi Pohjois-Karjalan yli keskiviikkoiltana. Pelastuslaitokset joutuivat raivaamaan puita ja torjumaan vesivahinkoja. Sotkuman ja Viinijärven alueella enimmillään 200 taloutta jäi ilman sähköjä. Kunnasniementiellä Kontiolahdella raivattiin tielle ja sähkölinjoille kaatuneita puita. Joensuun Prisman kesäpihan kaivot eivät ehtineet vetää vettä ja pelastuslaitos joutui tulvantorjuntatehtäviin.

Myräkkä muodostui hyvin nopeasti Varkauden lähellä, josta se kulki Liperin ja Joensuun kautta koilliseen. Tuhot lienee aiheuttanut ns. ”bow echo”- ilmiö, millä tarkoitetaan tehokasta tuulialuetta, kertoi joensuulainen myrskyharrastaja Rami Saarikorpi. Sama ilmiö aiheutti viime vuoden heinäkuun voimakkaat raekuurot ja myrskytuhot.

Ilmiön esiintyminen samalla alueella näin lyhyellä aikavälillä on Ilmatieteen laitoksen mukaan hyvin harvinaista. (Karjalainen).

 

Myrskyjä tutkiva meteorologi Ari-Juhani Punkka totesi tutkakuvien perusteella bow echo–ilmiön alkaneen kehittyä jossakin Liperin ja Outokummun välissä ja liikkuneen siitä itäkoilliseen kohti Höytiäistä. Hän mainitsi ”alueen ylittäneen ensiluokkaisen komean bow echo-ilmiön” kello 19.30-20.30 välillä. Ilmiöön liittyi voimakkaita raesateita.

Lisäksi Viron pohjoisrannikon tuntumassa esiintyi todennäköisiä supersoluja. (Myrskybongareiden sähköpostilista).

 

 

 

14.06.2007

SALAMA ISKI VARUSMIEHIIN

Kaikkiaan 33 varusmiestä loukkaantui myöhään torstai-iltana salamaniskusta Niinisalon Kankaanpäässä järjestetyssä sotaharjoituksessa. 11 loukkaantunutta vietiin Poriin Satakunnan keskussairaalaan. Kenenkään vammat eivät ole hengenvaarallisia.

22 varusmiestä selvisi turmasta lähinnä kuulovammoin ja heidät hoidettiin kuntoon paikan päällä. Kolme vakavimmin loukkaantunutta olivat harjoitusleirin purkutöissä lähellä ilmatorjunta-aseman tutkamastoa.

Onnettomuus tapahtui, kun hyvin äkillinen ukkoskuuro ylitti harjoitusalueen, kertoi everstiluutnantti Jukka Orava. Salama iski klo 22.40 kahteen eri tukikohta-alueeseen, joista toinen on Niinisalon varuskunnan alueella ja toinen 15 kilometrin päässä ampumakenttäalueella. (Yle-uutiset).

 

 

 

15.06.2007

KOVAKSI YLTYNYT LUOTEISTUULI teki tuhojaan itäisessä Suomessa perjantaina iltapäivällä. Linjoille kaatuneet puut katkaisivat sähköt noin 2000 taloudelta.

Palokunta raivasi tielle kaatuneita puita mm. Joensuussa, Ilomantsissa, Nurmeksessa ja Kiteellä. Tuuli kaatoi puita myös Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa. Tuuli yltyi kello 13 jälkeen, jonka jälkeen Kaakkois-Suomen hätäkeskuksen mukaan tehtäväilmoituksia tuli kymmenittäin. Vt. 6 oli hetken aikaa poikki Lappeenrannassa yksittäisen katuneen puun vuoksi.

Pyhäselällä mitattiin kovimmillaan tuulen keskinopeudeksi 14 m/s, puuskissa 17 m/s. Pielisellä tuulenpuuskat ovat saattaneet lähennellä myrskylukemia. (Karjalainen).

 

 

 

07.07.2007

UKKONEN AIHEUTTI VAHINKOJA

Ukonilmat riehuivat varsinkin Pohjois-Karjalassa ja Lahden seudulla lauantaina.

Varhain aamulla Lieksan yllä riehunut ukkonen aiheutti harmia paikalliselle paloasemalle, kun asemarakennukseen iskenyt salama rikkoi palolaitoksen viestintäjärjestelmän. Lisäksi kova vesisade sai viemärivedet tulvimaan yli äyräiden ja vesi nousi paloaseman pukuhuoneisiin ja peseytymistiloihin sekä varustevarastoon.

Salamat aiheuttivat runsaasti automaattihälytyksiä ja pimensivät lankapuhelinlinjat.

 

Trombi riehui Liperissä

Pippurinen trombi kaatoi puita lammen rannalla Koprasärkäntiellä Liperissä myöhään lauantai-iltana. Nurin meni yhdellä pyyhkäisyllä 15 puuta, joista viisi kaatui yhden kesämökin päälle. Muut rannan kesämökit säästyivät täpärästi vahingoilta.

Tuhoalue oli vain 20 metriä leveä ja 100 metriä pitkä. Sähkölaitos saapui paikalle katkaisemaan virrat sähkölinjoista.

Mökkiläiset olivat tapahtuma-aikaan paikalla. Eräs seurue vietti iltaa grillikatoksessa, kun silmänräpäyksessä alkanut myrsky kaatoi yhden petäjän vain metrin päähän katoksesta. (Karjalainen, Yle uutiset)

 

Lahden Liipolan kerrostaloissa ukkonen aiheutti lauantai-iltana laajoja sähköhäiriöitä ja särki kymmeniä televisioita ja niihin liitettyjä laitteita. Erityisesti digiboksit olivat herkkiä rikkoutumaan. Lisäksi osassa WO:n kerrostaloja hissit ja ulko-ovien sähkölukot lakkasivat toimimasta. Myös tietokoneita rikkoutui.

Alueen asukkaiden mukaan yksi salamoista osui ilmeisesti Jyrkänkadulla kerrostalon lähistöllä puuhun. Siitä sähköpurkaus siirtyi maassa kulkevaan telekaapeliin, joka vioittui. Teleyhtiö DNA:n mukaan kaapeli-TV:n vika on hankala korjata. (Lahden Radio).

MTV-3:n uutiset mainitsi Lahdessa sataneen rakeita.

(Tuttava joutui suojautumaan peukalonpään kokoisilta rakeilta Lahden Herralassa noin klo 20 ajaessaan moottoripyörällä).

 

 

 

12.07.2007

OULUSSA  TULVI JA KOILLIS-SAVOSSA KAATUI PUITA

Raju ukkosmyrsky työllisti pelastuslaitosta Oulun seudulla torstaina iltapäivällä. Oulunsalossa vesi tulvi alikulkutunneliin katkaisten lentokentälle johtavan tien. Lyhyessä ajassa vesi nousi yli metrin verran ja liikenne ohjattiin kiertotietä pitkälle iltaan asti.

Ukkonen sytytti myös tulipaloja. Tyrnävällä paloi maan tasalle yli 300 neliön varasto ja sen sisällä olleet työkoneet. (Kaleva)

Voimakkaat ukkospuuskat kaatoivat runsaasti puita Kaavilla ja Tuusniemellä. Puolenpäivän aikaan Tuusjärven yli pyyhkäissyt myräkkä kaatoi puita mm. vt. 17:lle Kuopio - Joensuu sekä Riistaveden ja Kaavin välisille teille, jotka tukkeutuivat täysin. Puiden kaatumiset aiheuttivat myös sähkökatkoksia.

 

Savon Sanomat:

RAEMYRSKY ISKI KOILLIS-SAVOON

Satoja puita kaatui Kaavilla ja Tuusniemellä. Liikkeellä ollut Juha-Pekka Väisänen kertoi olleensa mökillä, kun tuuli yltyi hyvin nopeasti rajuksi. Ukkosrintama kulki Kaavintielle ja ojaan satoi rakeita. Hänen tullessaan Kaavin ja Riistaveden väliselle päätielle kova ukkospuuska oli juuri kaatanut puita  tielle ja myös olutlastissa olleen tavara-auton päälle.

Tielle tuli heti jonoja ja Kaavintien ja Hoikantien risteys oli poikki liikenteeltä yli puoli tuntia, kunnes pelastuslaitoksen Kaavin ja Tuusniemen palokunnat saivat pätkittyä kaatuneet puut. Jonoissa seisoneet tukkirekat raivasivat myös omilla nostureillaan katkottuja puita syrjään.

Myös Ruostepurontie Tuusniemellä oli täysin tukossa kaatuneista puista. Raivaustyöt alueilla jatkuivat alkuiltaan.

 

Kovien ukkospuuskien sarjaan liittyi myös vesi- ja raesateita. Pelastuslaitoksen mukaan Tuusniemellä sataneet rakeet olivat suurimmillaan kolikon kokoisia. Myös vettä tuli ukkoskuurossa poikkeuksellisen voimakkaasti.

 

 

 

18.07.2007

HILLOSENSALMELLA KOVAN LUOKAN SYÖKSYVIRTAUS

Syöksyvirtauksen tuulenpuuskataiheuttivat mittavia vahinkoja Valkealan Hillosensalmellakeskiviikon ja torstain välisenä yönä.Puolenyön tietämiin sattunut ilmiö kesti vain parisenkymmentä sekuntia, mutta puita kaatui laajoilta alueilta. Alueesta suurin osa on vettä, mutta maa-alueilla vahingot olivat huomattavia. Suurimmat tuhot olivat Hillosensalmen entisen aseman lähellä, jossa pelastuslaitoksen mukaan puuskarintama kaatoi kaikki puut noin 300 metrin leveydeltä puolen kilometrin matkalla.

Alueella sijaitsevan vapaa-ajankylän 40 mökistä noin puolet sai kaatuneita puita päälleen ja kaksi henkilöautoa sekä matkailu- ja asuntoauto vaurioituivat pahoin, useita muita lievemmin. Henkilövahingoilta vältyttiin, mutta yhdestä mökistä jouduttiin aluepalomestari Pentti Parkon mukaan evakuoimaan ihmiset ulos. Alueen tarkastuksen jälkeen pelastuslaitos aloitti raivaustyöt, jotka saatiin päätökseen kello 13.45 mennessä. Utin jääkärirykmentin helikopteri avusti tekemällä tiedustelulennon ja kartoittamalla tuhot.

Myrskytuhoalue kokonaisuudessaan oli noin 4 km pitkä ja 600 metriä leveä ulottuen Vuohijärven ja Repoveden lähisaariin, joita ovat Mäntysaari, Lehtisaari, Korpisaari ja Kinansaari.

Sähköt katkesivat Suur-Savon Sähkön mukaan noin 1500 asiakkaalta. Viimeiset kytkennät verkkoon saatiin tehtyä iltapäivään klo 14 mennessä. Myös muualla Kymenlaaksossa sattui yksittäisiä vahinkoja.

 

Myrskykokemuksia

- Hillosensalmi pääsi Suomen kartalle kertarysäyksellä, sanoi Marjatta Välilahti torstaiaamuna katsellessaan poikkeuksellisen tuulenpuuskan aiheuttamia tuhoja kesämökkialueella. Hän ei itse asu paikassa, vaan tuli monen muun lailla ihmettelemään jälkiä.

Kuusankoskelaisen Siukkolan perheen mökkiin osui puu, joka rikkoi räystään. Lisäksi varastorakennus meni kasaan, vieraiden henkilöauto kärsi pahoja vaurioita ja perheen oma asuntoauto jäi kaatuvien puiden alle.

- Olimme paistamassa makkaraa grillimajassa parinsadan metrin päässä. Puolenyön aikoihin alkoi kuulua kauhea kohina jota luulimme junaksi. Sitten tuli kova sade ja tuuli ja ukkonen jyrisi. Pienin tyttö alkoi pelätä ja halusi takaisin sisälle, mutta sanoimme, että siihen sateeseen emme lähde, Tapoi Siukkola kertoi.

- Vähän ajan päästä tuli puhelu naapurilta. Hän kertoi, että mökin luona oli kaatunut puita nurin ja kyseli, olemmeko kunnossa.

- Sisarelleni kävi 5 vuotta sitten Jaalassa vastaavalla tavalla. Kaatuvat puut hajottivat uuden auton ja huvimajan.

Huonomminkin olisi voinut käydä. Perheiden lapset olivat vain muutama minuutti aikaisemmin käyneet asuntoautossa hakemassa grillauspaikalle tarvikkeita.

- Pelastuslaitos tuli paikalle tosi nopeasti. Täällä kävi useamman kerran ihmisiä rauhoittelemassa ja tiedustelemassa, olemmeko kunnossa, Leena Siukkola kiitti.

 

Perheessä oli puhuttu aiemmin päivällä rantapuiden kaatamisesta, mutta luonto teki päätöksen ja hoiti homman. Mökkialue on kooltaan noin 8 ha.

(Kouvolan Sanomat).

 

 

 

28.07.2007

JYVÄSKYLÄSSÄ TULVI lauantai-iltana, kun kaupunkiin iski raju ukkoskuuro kello 19 aikoihin. Päivystävän palomestarin Jarkko Inkkasen mukaan taivas syyti ronskisti vettä ja rakeita kaupunkilaisten niskaan ja sai kadut ja useiden rakennusten kellarit tulvimaan vedestä. Kellareiden tyhjennykset työllistivät palokuntia vielä sunnuntainakin.

Pelastuskalustosta ja miehistä tuli välillä suoranaista pulaa, kun tulvivan veden lisäksi palokuntaa työllistivät myös automaattiset palohälyttimet ja tuleen syttynyt omakotitalo. (IS)

 

Jyväskyläläisen myrskybongarin Eero Karvisen havaintojen mukaan sateen seassa saatiin huomattava määrä 1-1,5 sentin rakeita. Useita tunteja kuuron jälkeenkin maa oli vielä paikoin valkeana. Kuuropilvi kehittyi hieman Jyväskylän lounaispuolella ja suurin saderyöppy saatiin juuri kaupungin kohdalla.

 

 

 

31.07.2007

KESÄMYRSKY JA KOVA TUULI koettelivat Etelä- ja Keski-Suomea tiistaina, pahimmin eteläistä rannikkoaluetta ja Kymenlaaksoa. Suomenlahdella tuulet nousivat myrskylukemiin. Ilmatieteen laitoksen mukaan keskituuli Hangossa oli hurjimmillaan 23 m/s ja Helsingin majakalla mitattiin jopa 28 m/s tuulenpuuska.

Helsingin ja Tallinnan välinen pika-alusliikenne perui vuorojaan myrskyn aikana. Merivartioston mukaan vakavilta havereilta vältyttiin eikä vesillä ollut paljon kulkijoita. Ihmiset olivat kiitettävästi huomioineet säätiedotukset ja aamulla annetut myrskyvaroitukset.

 

Linjojen päälle kaatuneet puut katkoivat sähköjä enimmillään noin 15.000 asiakkaalta, joista Kymenlaaksossa 5000. Siellä tilanne oli pahin puolenpäivän aikaan ja rannikkoalue Loviisasta Virolahdelle oli hankalinta aluetta. Pohjois-Karjalassa puita alkoi kaatua linjoille myöhemmin illalla. Vielä keskiviikkoaamuna sähkökatkoksia ilmaantui Ilomantsissa.

 

Myrsky työllisti myös pelastuslaitoksia eri puolilla maata ja varsinkin kaakossa. Kymenlaaksossa riitti töitä koko päivälle. Eniten työtä teettivät puunraivaustehtävät, joita Pyhtään ja Miehikkälän välillä hoidettiin ainakin 54. Haminassa puita kaatui ainakin Mannerheimintielle, Huutokalliontielle ja Helsingintielle, joka oli tiistain aikana poikki kahteen otteeseen.

Kotkan Metsolassa tuuli repi irti yhden omakotitalon katon. Mussalon satamassa automatiikka pysäytti konttinosturit, kun tuuli nousi myrskyrajoille. Sataman turvallisuuspäällikkö Timo Kalli kertoi, että tuuliraja on asetettu 22 tai 25 m/s. Automatiikka puuttuu peliin pari kertaa vuodessa, mutta kesäisin se on harvinaisempaa.

102 senttimetriä normaalia korkeammalle kohonnut merivesi uhkasi laitureita ja veneitä rannikolla. Muun muassa Kotkan Sapokassa aallonmurtajan kupeessa ollut laituri uhkasi irrota ja aiheutti vaaran veneille.

Runsaat sateet lakoonnuttivat pahasti viljaa eri puolilla maata.

 

 

 

12.08.2007

PORIN SADEKATASTROFISTA MILJOONAVAHINGOT

Porin seudun kello 16 yllättänyt paikallinen ukkoskuuro kaatosateineen sai kadut tulvimaan pahemman kerran. Kaupungissa kello 17-18 aikaan autoilleiden mukaan keskustasta poispääsy tuntui välillä lähes mahdottomalta. Talojen kellareihin vyöryi vettä, kun viemärijärjestelmä ei pystynyt purkamaan äkkisadetta. Hätäkeskuksen linjat uhkasivat tukkeutua vesivahingoista kärsivien ihmisten puheluista.

Kaupungissa satoi säätutkamittauksiin perustuvan arvion mukaan reilun kahden tunnin aikana liki 100 milliä, mikä on kaksinkertaisesti koko elokuun sademäärä. Virallisessa mittauksessa päivän suurin sademäärä, 80 mm, satoi hieman Porin eteläpuolella Satakunnan Luvialla.

Satakunnan rannikolla iltapäivällä nopeasti kehittyneet ukkoskuurot syntyivät erittäin lämpimässä ja kosteassa ilmassa, joka on vallinnut Suomessa jo viikon ajan.

 

Kellareihin ja taloihin tulvinut vesi aiheutti alueen kiinteistöille todennäköisesti miljoonavahingot. Pelkästään Porin kaupungin omistamien kiinteistöjen vahinkojen arveltiin kohoavan 100 000 euroon. Pelastuslaitos joutui ottamaan kaiken mahdollisen kaluston käyttöön ja pumppaustöitä jatkettiin ylikierroksilla koko illan. Alikulkutunnelit ja talojen kellarit täyttyivät vedestä ja asukkaita kehotettiin pysymään sisällä.

- Emme muista miesmuistiin vastaavaa katastrofia. Sellaista viemäriverkostoa ei ole, joka imisi tällaisen määrän vettä, sanoi verkostopäällikkö Jouko Halminen Porin vedestä.

 

Vedenpaisumus

Porin keskustan kadut peittyivät veteen ja tulvat haittasivat liikennettä. Notkelmiin pysäköidyt autot jäivät paikoin pahoin veden alle. Joistakin näkyi vain katto. Rautatieaseman Promenadi-tunneli houkutteli ihmisiä uimaan ja kumiveneilemään!

Vedenpaisumus katkaisi liikenteen myös monissa alikuluissa, mm. poliisilaitoksen läheisen, täysin veden vallassa olleen suljetun alikulun ohi autoja ohjasi vanhempi konstaapeli Jarmo Katila, joka oli hälytetty töihin klo 18.30. Pitkin kaupunkia – etenkin alikulkujen läheisyydessä – oli kastuneita autoja hätäparkissa.

 

Tulvavahinkoja korjattiin vielä myöhään illalla ja esimerkiksi alikulkutunneleita jouduttiin pitämään suljettuina. Vedenpinnan noustua viemärijärjestelmässä useiden satojen talojen kellareihin tulvi myös jätevettä. Sadevettä kertyi myös maanpinnalle niin paljon, että vettä pääsi ulkokautta sisätiloihin.

 

Pori pyysi valtiota osallistumaan tulvan vahingonkorvauksiin maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilalle osoittamassaan kirjeessä (20.8).

 

 

 

14-15.08.2007

TUKALA SÄÄ PURKAUTUI RAJUKSI UKKOSEKSI JA YÖSALAMOINNIKSI 

Helle ja korkeaksi noussut ilman kosteusprosentti tekivät säästä poikkeuksellisen hiostavan ja ihmisten olon tukalaksi. Ilman suhteellinen kosteus kohosi useana iltapäivänä yli 80 prosentin ja tyyninä 17-20 asteisina lämpiminä öinä yli 95 prosentin. Parikkalassa mitattiin tiistaina 14 päivä myös kesän lämpöennätys, 30.7 astetta. Näissä olosuhteissa alkoi muodostua voimakkaita monisolu-ukkosia, jotka liikkuivat etelästä kohti koillista.

 

Ensimmäinen rypäs rantautui pääkaupunkiseudulle tiistaiaamuna klo 10 jälkeen. Koko ajan voimakkaasti salamoiden se kulki kymmenessä tunnissa itärajalle siirtyen Venäjän puolelle Oulujärven korkeudella. Näkyvimpinä jälkinä olivat lähes kananmunan kokoiset rakeet Mikkelin Otavassa iltapäivällä ja 10.000 motin puunkaatosavotta Savossa Leppävirralla illansuussa.

 

Toinen voimakas solu sai alkunsa Mäntsälän länsipuolella kello 20 aikoihin ja liikkui hiukan luoteisempaa reittiä kuin aikaisempi ukkoskeskus. Kello 22 se välkytteli Lahden länsipuolella yltyen puoliyötä kohti huikeaksi salamointinäytökseksi Päijänteen keskiosissa ja itäpuolella. Näihin aikoihin syöksyvirtaus puhkui maanpintaan Sysmässä kaataen metsää 15 kilometrin matkalla.

Itse olin katsomassa tätä aktiivisinta vaihetta Hollolan Kapatuosian mäen tornissa. Kyseessä olivat tosin kaukaiset ”perävalot” eikä jyrinääkään enää aikoihin kuulunut, mutta salamat leimahtivat parhaimmillaan sekunnin kahden välein. Suurin osa oli pilvisalamoita.

Esittäydyttyään mennessään mm. Jyväskylän seutukunnalla ”yöotus” saapui itärajalle noin 10 tunnin kuluttua lähtöpisteestään, kuten aiempikin ukkonen.

 

Helsingin seutu sai vielä toisen ärhäkän ukonilman niskaansa yön pikkutunneilla. Myös itäiseltä Uudeltamaalta levittäytyi pohjoiseen Järvi-Suomen alueelle repaleista ukkossolukkoa aamuyön tunneiksi.

Virallinen salamalaskenta rekisteröi yöukkosessa noin 7000 salamaa. Kuitenkin  aamupäivällä alkanut ja yön yli aamuun saakka jatkunut radion ”ukkoskanavan” lähes tauoton rätinä viestitti huomattavasti suuremmista lukemista. Karkea harrastajan arvio liikkuu pilvisalamoineen useissa kymmenissä tuhansissa, joista suurin osa Suomen alueella.

 

 

UUTISOINTIA UKKOSEN AIHEUTTAMISTA TUHOISTA

HELTEISTÄ RAKEIKSI  (IS)

Elokuun helleputki sai lopulta taivaan putoamaan ainakin eteläsavolaisten niskaan, kun Mikkelin Otavan kylässä riehunut ukkosmyrsky syöksi taivaalta kerrassaan silmittömän kokoisia rakeita.

- Autot olivat raekuuron murjomia ja katot lommoilla, kuvaili entiseen Mikkelin maalaiskuntaan kuuluneessa kylässä asuva Jan Hakkarainen. Hän tarkkaili tuhoja myrskyn jälkeen ulkoiluttaessaan koiraansa.

- Rakeet olivat lähes kananmunan kokoisia, mutta olimme onneksi sisällä silloin, Hakkarainen luonnehti ja otti vakuudeksi kuvan. Aiemmin hän on nähnyt moisia rakeita vain muiden ottamissa kuvissa ja miettinyt, voivatko ne olla tottakaan. Nyt oli pakko uskoa.

Tiettävästi megarakeet eivät aiheuttaneet henkilövahinkoja. Otavan kylä on sen verran pieni asutuskeskus, ettei ulkona pyörinyt ihmisiä kovimman kuuron aikaan.

Samana päivänä särkyi taas kesän lämpöennätys ja 30 asteen raja. Parikkalassa mitattiin 30,7, Lappeenrannassa ja Puumalassa tasan 30 ja Joutsenossa 29,7 astetta.

Suurin sademäärämittaus Mikkelistä, 37 mm.

 

METSÄÄ KAATUI YMPÄRI SAVOA  (mm. Savon Sanomat)

Pohjois-Savon yli tiistai-iltana liikkunutta ukkosrintamaa seurannut myrsky aiheutti paikallisesti merkittäviä  tuhoja erityisesti Varkauden ja Leppävirran seudulla. Sähköt katkesivat noin 3500 Savon Voiman ja 4000 Pohjois-Karjalan Sähkön asiakkaalta.

Pahinta jälkeä syntyi Leppävirran Näätänmaalla ja Haapamäellä, mutta myös Saakarlahdessa, Sarkamäessä ja Turpeensalmella puita on kaatunut runsaasti. Ensiarvion mukaan kaatunut puumäärä oli noin 10.000 kuutiometriä. Teiden päälle kaatuneet puut katkoivat ajoreittejä ja sähköjohdot tuhoutuivat täysin usean sadan metrin matkalta.

- Joillekin yksittäisille maanomistajille myrsky on voinut tehdä pahaakin tuhoa. Joidenkin tilojen metsiä on kuin jyrätty, kertoi Keski-Savon metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Sikanen. Tuhoa ei nyt kuitenkaan tullut ollenkaan siinä laajuudessa kuin vuoden 2002 Unto-myrskyssä.

- Tämä oli ukkosrintamaan liittynyt myrsky, joka tuli aika leveällä kaistalla Joroisten, Varkauden ja Leppävirran yli. Joroisissa tapahtui aika vähän vahinkoa. Varkauden Akonlahdessa tuli paljon siivottavaa, koska siellä on paljon asutusta, sähkölinjoja ja yksittäisiä puita, joita kaatui teille ja pihoille. Sarkamäessä ja Saakarlahdella alkaa sitten olla nurin puuryhmiä ja metsälöitä, kertoi Sikanen.

 

”Aika monen kuution savotta”

Varkauden suunnalla noin kello 17 alkaneen myräkän jäljiltä tiet saatiin ajettavaan kuntoon ja vaaranpaikat purettua ennen keskiyötä. Puita oli kaatunut runsaasti mm. Kangaslammintien ja Akonlahden sataman suunnalla sekä Leppävirralla Heinävedentiellä. Puita oli nurin myös valtatie 23:lla Varkauden ja Heinäveden välillä, mutta tie ei ollut täysin tukossa. Lähijuna törmäsi Pieksämäen ja Joensuun välisellä osuudella raiteille kaatuneeseen puuhun ilman suurempia vahinkoja.

- Aika monen kuution savotta. Myrskyalue kiersi Akonlahden ja Harjurannan kautta valtatie 23:n yli Näätänmaan suuntaan. Siitä se painui sitten Vehmersalmea kohti. Aina kun reitillä mentiin tien tai sähkölinjan yli, puuta oli nurin, kertoi palomestari Ilpo Hartikainen.

Varkauden alueella liikkeellä olivat kaikki yksiköt Stora Enson tehdaspalokuntaa myöten. Itse Varkauden kaupungissa kaatui vain parikymmentä runkoa.

 

Valtatien 23 suuntaisesti edennyt ukkonen kohteli kaltoin sähköverkkoa. Leppävirralta Heinäveden rajan suuntaan noin 50 kilometrin verran sähköjohtoa oli keskiviikkoaamuna virratta. Korjaustöihin ryhdyttiin heti yöllä, mutta laajat metsätuhot vaikeuttivat työn etenemistä. Keskiviikkona Savon Voima tarkasti tuhon laajuutta helikopterilennolla.

- Osan verkosta joudumme rakentamaan koneellisesti täysin uudelleen. Se ei onnistu muutamassa tunnissa, vaan jotkut asiakkaat saattavat joutua odottamaan sähköjään vielä torstainkin ajan, kertoi Savon Voiman käyttöpäällikkö Pekka Miettinen. Pahimmat vauriot olivat juuri Näädänmaalla ja Haapamäellä.

 

Koillis-Savoon ukkosmyrsky ehti noin kuuden aikaan. Keskimääräiset sähkökatkokset kestivät Kaavilla, Tuusniemellä, Juankoskella ja Heinävedellä 4-6 tuntia, pisimmillään 10 tuntia. Pahimmillaan tilanne sähkönjakelussa oli noin kello 20.30.

 

Vakuutusyhtiöt Savossa alkoivat vastaanottaa ilmoituksia myrskyvahingoista keskiviikkona. Lähivakuutus ennakoi tiistai-illan myräkästä koituvan yhtiölle maksettavaa noin 100.000 euroa, kun Unto-myrskystä osuus oli 500.000 euroa.

 

Silminnäkijäkertomus: Sähköt, vesi ja tie poikki

Leppävirran Näätänmaalla asuvat Martti-Einari ja Anna-Liisa Laitinen olivat jumissa kotonaan tilalle johtavalle tielle kaatuneiden puun runkojen takia.

- Sieltä se myrsky hujahti Könönpellolta kallion viertä tänne päin ja hujahti yli, kertoi isäntä.

- Ikkunasta katseltuamme luulimme navetan katon lähtevän trombin mukana ja välillä koko navetta hävisi hurjan veden tulon takia näkyvistä, kuvaili Anna-Liisa menneen tiistai-illan tapahtumia.

Laitiset jäivät ilman sähköä, vettä ja mahdollisuutta poistua tietä pitkin kotoaan keskiviikkopäivään sakka. Martti-Einarin mukaan myrsky oli Näätänmaan pahin 75 vuoteen.

 

UKKOSMYRSKY MURJOI SYSMÄÄN SOTAMAISEMAT  (ESS)

Keskiviikon vastaisen yön ukkosmyrsky osui tavallista ankarampana Sysmän pohjoisosiin Itä-Hämeessä. Palopäällikkö Markku Vintturin mukaan Vintturintie oli aamulla keskivaiheiltaan ”kuin sodan jäljiltä”.

Palopäällikön mukaan myrskyn silmä osui metsäalueelle. Hänen tietoonsa ei tullut henkilö- tai rakennusvahinkoja, mutta myräkässä katkesi kymmenien talojen sähkö- ja puhelinlinjoja.

Puita kaatui noin 2 kilometriä leveältä vyöhykkeeltä 15 kilometrin matkalta. Suunnilleen kaikki puut kaatuivat 50-60 metriä leveällä ydinalueella Vintturin paikallistien keskivaiheilla ja se saatiin jonkinlaiseen liikennöintikuntoon vasta kolmen tunnin ponnisteluilla.

- Tukkipuita on katkennut 3-4 metrin korkeudelta ja osa on kaatunut kokonaan, kuvaili palopäällikkö Numminen jälkiä.

Sysmän palokunnan piti raivata satakunta puuta, ennen kuin Vintturintiestä saatiin avatuksi edes toinen puolikas. Työtä jatkoivat Destia (ent. tielaitos) sekä paikalliset isännät moottorisahoineen.

Puut tukkivat Sysmän pohjoisosissa myös sivu- ja mökkiteitä. Itä-Hämeen metsänhoitoyhdistys arvioi myrskyn kaataneen puuta 3000 kuutiometriä.

 

SALAMA ISKI VARUSMIESTEN TELTTAAN

Salama iski varusmiesten telttaan Vekaranjärvellä varuskunnan lähiharjoitusalueella yöllä kello kahden aikaan. Paikalle saatiin alle puolessa tunnissa viisi ambulanssia ja 10 varusmiestä toimitettiin Kuusankosken aluesairaalaan ja varuskuntasairaalaan tarkastettavaksi. Varusmiesten vammat olivat lieviä ja he palasivat palvelukseen vointinsa mukaan seuraavana päivänä.

Salama löi teltan 2,5 metriä korkeaan metalliseen keskisalkoon. Teltta oli korkeiden mäntypuiden ympäröimä ja kymmenen metrin päässä oli kuusi, johon salama oli iskenyt jo aiemmin.

 

 

 

17.08.2007

KOVAA KELIÄ PERÄMEREN POHJUKASSA 

Kova etelätuuli on kaatanut puita teille ja rakennusten päälle Kemi-Tornion alueella. Henkilövahingoilta on vältytty, kuin myös sähkökatkoksilta. Palomestari Heikki Laitinen kertoi tuulen puhaltaneen puuskissa yli 20 m/s voimalla.

 

Kova tuuli keskeytti Hailuodon lauttaliikenteen.

Ajoittain myrskyisänä puhaltanut tuuli katkaisi osittain lauttaliikenteen Perämerellä Hailuodon ja Oulunsalon välillä perjantaina. Matkustajat joutuivat odottelemaan tuulen tyyntymistä päälautta Merisillalla tuntikausia. Lopulta lautta ajoi poikkeuksellisesti Ouluun Toppilan satamaan, jonne se saapui noin puoli kahdeksan aikaan illalla.

Hailuodon lauttaliikenne keskeytettiin useampia kertoja odottamaan puuskaisen tuulen heikkenemistä. Hailuodon lauttaliikenteen keskeytykset tuulen takia ovat harvinaisia.

Merisillan päällikkö Juha Hietala kertoi:

- Puoliltapäivin lähdimme, ja silloin tuli myräkkä. Tuuli puhalsi huomattavasti yli 20 m/s, kun 16:ta luvattiin. Jos olisimme tämän tienneet, olisimme tehneet eri ratkaisuja.

Lautta odotteli rantautumismahdollisuutta Hailuodossa kyydissään mm. lapsiperheitä.

- Heillä meni pipariksi koko päivä. Yleensä tällaiset puhurit eivät kestä kuin tunnin tai pari maksimissaan.

- Vielä silloinkin, kun lopulta saimme luvan lähteä, merellä myrskysi 20-25 metriä sekunnissa. Täällä Toppilassa ollaan metsän keskellä ja talot ovat välissä, joten täällä ei tiedä tuulesta mitään. Hailuodon päässä on yhä paha ilma, Hietala kertoi iltakahdeksan aikoihin. (Kaleva Plus)

 

 

 

22.08.2007 

UUDENMAAN UKKOSMYRSKY HARVINAISEN RAJU

Ilmatieteen laitos antoi kello 9.55 viranomaistiedotteen:

Uudenmaan länsiosaanon saapunut Suomenlahdelta erittäin voimakas ukkoskuuroalue, joka saapuu pääkaupunkiseudulle klo 10 ja 11 välillä. Runsas salamointi, rankkasade ja paikoin myös rakeet voivat aiheuttaa vaaraa.

Ilmatieteen laitos varoitti ukkosen mahdollisuudesta jo tiistaina, mutta rajuilman voimakkuus oli mahdollista ennustaa tarkasti vasta keskiviikkoaamuna.

Edellisen kerran viranomaistiedotteella on varoitettu 10.7.2006 jättirakeita ja syöksyvirtauksia aiheuttaneesta rajuilmasta.

 

Heikompia ukkosia liikkui yön aikana Riianlahdelta pohjoiseen kohti Hankoniemeä, jossa rajuilma alkoi selvästi voimistua klo 8 aikaan aamulla. Ukkospilvet muodostivat laajan ja yhtenäisen ukkoskuuroalueen, joka liikkui hitaasti itäkoilliseen.

Ukonilma alkoi Helsingissä kello 10.30. Poikkeuksellisen rajuilmasta teki suuri salamatiheys, kun verrattain pienellä Porkkalan ja Helsingin välisellä alueella iski 83 salamaa sadalla neliökilometrillä. Poikkeuksellisen salamatiheyden raja on 80 salamaa sadalla neliökilometrillä. Viimeksi raja ylitettiin v. 2004.

Suomen maa-alueilla, lähinnä Uudellamaalla, havaittiin kello 13 mennessä 2500 salamaa, mutta Ilmatieteen laitoksen salamatutkat havaitsivat koko ukkossysteemissä Pohjois-Itämereltä Laatokalle noin puolessa vuorokaudessa yli 21.000 salamaa, joista 20 300 maasalamaa. Wetterzentralen Euroopan salamakartan mukaan salamoinnin intensiteetti oli suurimmillaan vasta kello 18-20 kaakkoisrajan takana.

Ukkosen yhteydessä saatiin rankkoja, lyhytaikaisia sateita koko Uudellamaalla. Säätutkatietojen perusteella arvioidut suurimmat vajaassa tunnissa kertyneet sademäärät olivat yli 50 millimetriä.

 

 

 

UKKOSEN VAHINGONTEKOJA  (HS, YLE)

Eteläisen ja kaakkoisen Suomen yli keskiviikkona kulkenut rajumyrsky aiheutti runsaasti tuhoja. Harvinaisen voimakas rajuilma katkoi sähköjä, haittasi liikennettä ja aiheutti vesivahinkoja.

 

Sähkökatkoissa oli pahimmillaan Itä-Helsingissä noin 18.000 ja Kaakkois-Espoossa noin 20.000 kotitaloutta jonkun aikaa ilman sähköjä, muualla Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa muutamia tuhansia.

 

Metro- ja raitiovaunuliikenne takkuili ja se palautui normaaliksi vasta kello puoli viiden aikaan.

Rantaradalla Karjaan ja Kirkkonummen välillä ukkonen vaurioitti aamulla liikenteenohjausjärjestelmää niin pahoin, että sen korjaaminen kesti koko päivän. Junaliikenne Turkuun ja Hankoon myöhästeli tämän vuoksi.

Karjalan radalla Imatran ja Parikkalan välillä ukkonen rikkoi ajojohtimia ja liikenne keskeytyi. Korjaukset kestivät koko illan ja VR järjesti matkustajille korvaavan bussikuljetuksen.

 

Helsingissä sammuivat liikennevalot 50 risteyksestä, kun ukkonen pimensi valojen ohjauskeskuksen. Liikenne ruuhkautui paikoin pahasti. Niin ikään taksien ohjausjärjestelmä kaatui Pasilan tukiaseman rikkouduttua, eikä taksikeskuksesta voinut tilata ajoja pariin tuntiin.

Myrsky vaurioitti myös matkapuhelinoperaattoreiden tukiasemia, laukaisi lukuisia automaattisia palohälytyksiä ja keskustassa ja Pitäjänmäen alueella kuului salamaniskun aiheuttama yleinen hätämerkki. Lisäksi Helsingin poliisilaitoksen puhelinvaihde vioittui.

 

Ylen valtakunnalliset radiokanavat mykistyivät noin tunniksi, kun salama iski Pasilan linkkitorniin hieman kello 11 jälkeen. Tv-kanavat ja maakunnalliset lähetykset toimivat koko ajan. Korjaustoimia hidasti verkonhallintakeskuksessa ollut palohälytys. Tietojen mukaan linkkitorniin osui ainakin neljä salamaniskua.

 

Länsi-Uudenmaan hätäkeskus sai satoja ilmoituksia rajuilman takia. Salamat sytyttivät saunarakennuksia Tammisaaressa ja Inkoossa.

Nainen loukkaantui salaman iskusta Veikkolan S-marketin pihalla Kirkkonummella.

hiukan kello 10 jälkeen. Salama ei ilmeisesti osunut suoraan naiseen. Hän sai ensiapua paikalla ja oli tajuissaan pelastusyksikön saapuessa. Hänet kuljetettiin jatkohoitoon Meilahden sairaalaan.

 

Kotkan seudulla vesi tulvi kaduilla ja viemäreissä. Vesi nousi kaivojen kautta Kymen Puhelimen maanalaiseen puhelinkeskukseen ja dataliikenteen katkeaminen oli muutamista senteistä kiinni. Pelastuslaitos pumppasi sadevettä myös keskustassa kauppakeskuksen alakerrasta.

Kymenlaaksossa vesivahinkoja oli eniten juuri Kotkan seudulla.

Kouvolassa salaman sytyttämässä tulipalossa 240 neliön suuruinen talo kärsi mittavat vahingot.

Kaakkois-Suomen hätäkeskus oli rajuilman aikaan täystyöllistetty ja soitot ruuhkauttivat keskuksen puhelinvaihdetta. Hätäkeskus oli hoitanut klo 20 mennessä yli 300 tehtävää.

 

PÄIVÄ PIMENI HELSINGISSÄ (Ilta-Sanomat)

Kuin yö olisi tullut, helsinkiläiset ihmettelivät valon katoamista kesäpäivästä. Syynä oli aamupäivällä lounaasta lähestynyt ukkosrintama.

- Siitä olisi ollut enää yksi pykälä täydelliseen auringonpimennykseen. Pientä esimakua, sanoi meteorologi Jouko Korhonen Ilmatieteen laitokselta.

- Jos ukkospilvellä on korkeutta yli 10 kilometriä ja leveyttä sata kilometriä suuntaansa, niin eipä sieltä silloin paljon aurinko läpi paista, Korhonen selittää.

Ukkospilvi oli 14 kilometriä korkea ja vyöryessään kaupungin ylle se peitti myös auringon suunnan.

-Kuin yö olisi tullut, koko läntinen taivas pimeni, kuvaili kontulalaisen kerrostalon ikkunasta luonnonnäytelmää tarkkaillut mies.

 

Valot syttyivät Helsingissä kuin johonkin aivan toiseen vuoden- ja vuorokauden aikaan. Ukkosen ehdittyä päälle valoja myös sammui kun salamat alkoivat katkoa sähköjä.

Kauppatorilla nousi nopea tulva, kun laaja Senaatintori syöksi vetensä pienemmän Kauppatorin ylitse Kolera-altaaseen. Pahiten tulvan silmään jäivät torimyyjät Pirjo Purse, Eero Niskanen ja Tuulikki Holmström jäätelökioskeissaan.

- Luulin ihan oikeasti, että hukun. Vesi nousi polveen asti, Purse kertoo.  

Niskanen sai ylimääräistä jännitystä hänen kojunsa vieressä olevasta sähkökaapista.

- Kerran rämähti oikein kunnolla.   

Holmströn luki kioskissaan ruotsalaista Charles de Gaullen elämänkertaa, kun asiakkaat eivät päässeet veden keskelle. Hetken näytti kuin kioski ajelehtisi kohta mereen.

- Enemmän pelkäsin salamia, vaikka aika matalahan tämä kioski on, Holmströn mietti. Vesi laski yhtä nopeasti kuin oli noussutkin.

 

YLEn sivuilta: lukijoiden kokemuksia:

Ostaessani vihanneksia Töölön torilta kysyin, kuinka myyjät pärjäsivät ukkosmyrskyn aikana: ”Olen seissyt tässä 42 kesää ja koskaan en ole aiemmin joutunut hakemaan taskulamppua keskellä päivää, niin pimeää oli. (Annikka Alanko).

 

Puoli yhdentoista aikaan taivas oli Otaniemessä aivan sysimusta ja ulkona pimeää kuin keskellä yötä. Kaikki katuvalot paloivat ja sinne olisi tarvinnut taskulampun mukaansa nähdäkseen, mihin on astumassa.  Yhdessä välissä kuului hurja räsähdys kaikkien talon rakenteidenkin läpi. Sanottiin toisillemme, että se kyllä osui johonkin ja hetkeä myöhemmin koko niemi pimeni. (Niko).

 

Hämeentien alapäässä, minne vesi laskee linjoja myöten, vesi virtasi niin korkealla että muoviset työmaatolpat kelluivat. Paikoin vettä oli Hämeentiellä niin paljon, että se nousi jalkakäytävälle asti. (Aleksi).

 

 

 

24.08.2007

YÖLLINEN UKONILMA PYYHKÄISI YLI ETELÄ-SUOMEN.

Ajoittain voimakas ukkosrintama eteni viime yönä ja aamun tunteina yli eteläisen Suomen. Ilmatieteen laitoksen mukaan ukkonen sai aikaan erittäin voimakasta salamointia yöllä etenkin Hangossa, jonne se rantautui ensimmäisenä Itämereltä Viron edustalta. Sen täysi voima ohitti Helsingin ja aamupäivällä rajuilma kaatosateineen oli saavuttanut Kymenlaakson.

Länsi-Uudenmaan hätäkeskus sai yöllä nelisenkymmentä hälytystä, joista useimmat aiheutuivat automaattihälytyksistä ja kellareiden tyhjennyksistä. Sähköt katkesivat Uudellamaalla noin 500 kotitaloudelta.

Varsinais-Suomessa salamat sytyttelivät muutamia pieniä paloja yön aikana.

Ukkonen vioitti ohjausjärjestelmän Siuntion ja Inkoon välillä vaikeuttaen junaliikennettä koko päivän rantaradalla ja Itä-Suomessa.

Ukkosrintaman rankkasateet aiheuttivat harmia autoilijoille Hämeenlinnassa ja Lahdessa. Hämeenlinnan Brahenkadulla kaksi autoa juuttui aamulla tulvaveteen moottoritien ali kulkevassa tunnelissa. Palokunta joutui hinaamaan henkilö- ja pakettiauton pois ennen yhdeksää.

Henkilöauton kuljettaja oli autossaan veden saartamana puolisen tuntia; auton kyydissä olleet kolme koulutyttöä pelastautuivat ikkunoiden kautta.

Lahdessa vesi täytti viemärit ja sitä kertyi notkokohtiin paikoin 20-30 senttiä.

(MTV-3 ja Yle).

 

Rankkasateita ja salamointia, myrskybongausta Hankoniemellä

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Asko Hutila ennakoi julkisuuteen jo varhain iltapäivällä, että uusi ukkosrintama saapuu eteläiseen Suomeen yöllä. Ukkoskuurot voisivat iskeä voimakkainakin varsinkin Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa. Rintama siirtyisi perjantain aikana koilliseen.

Juuri näin kävikin. Ukkonen rantautui mereltä Hankoniemelle kello 2 jälkeen yöllä salamoiden hyvin voimakkaasti. Salamanäytelmän oli ennakoinut hyvin myös 13 myrskybongaria, jotka yhteisellä ”joukkochasellaan” kokivat mieliin painuvan elämyksen Hankoniemen rantakallioilla. Taivaan tulitus oli tauoton. He joutuivat myös raesateeseen; suurimpien rakeiden halkaisija oli 1,5 senttiä.

Salolainen myrskybongari Teemu Mäntynen lausahti toimittaja Talvikki Salinin Salon Seudun Sanomiin tekemässä jutussa ”Myrskyä metsästämässä”:

”Upein myrsky, jota olen itse ollut kuvaamassa, oli elokuussa Hangossa. Toistasataatuhatta salamaa illan ja yön aikana. Se oli aika hieno näytelmä.”  (Lehtijuttuun päässyt tahaton virhe?..toistasataatuhatta salamaa tarkoittanee toistatuhatta/toistakymmentätuhatta).

 

IL:n salamapaikantimien mukaan Suomessa ja Suomen lähialueilla leimusi klo 23-05 välisenä aikana noin 80 000 pilvisalamaa. Maasalamoita rekisteröityi yli 10 000. Salamoinnista ilmeisesti suurin osa tapahtui meren yllä. Ukkossolukon pohjoisreuna ulottui likipitäen Hämeenlinna-Lahti-Lappeenranta-linjalle.

Voimakkain keskittymä räiskähteli mereltä Länsi-Uudellemaalle ja liikkui siitä vähitellen heikentyen kohti Hämeenlinnaa ja edelleen itään. Toinen päärypäs kulki hajanaisempana Suomenlahtea pitkin rannikoita viistäen itään.

 

 

 

01.10.2007

TUHANNEN SALAMAN LOKAUKKONEN

Ukkonen sytytti useita tulipaloja Pirkanmaalla. Maanantain vastaisena yönäSuomen eteläpuolelta virranneen lämpimän ilman ja kylmän pohjoisen yläilman kohtaaminen synnytti laajan ukkosrintaman, joka leiskui Etelä- ja Länsi-Suomen taivaalla yön tunteina. Säätila on viime päivinä ollut ajankohtaan nähden varsin lämmin.

Pirkanmaalla ukkosen aiheuttamat tulipalot ja vikailmoitukset juoksuttivat palokuntia aamusta asti. Varhaisina aamun tunteina syttyi ainakin kolme tulipaloa. Kangasalan Kuohunharjuntiellä liekehti omakotitalo ja Oriveden Laasolantiellä ulkorakennus. Henkilövahingoilta vältyttiin, mutta rakennukset kärsivät ilmeisesti pahoja vaurioita.

(HS ja Aamulehti).

 

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä (30.9.-1.10) Oulun yli pyyhkäissyt ukkosrintama oli vuodenaikaan nähden harvinainen, mutta ei tavattoman poikkeuksellinen. Ukkonen paukahteli lisäksi myös Tornionjokivarressa ja Rovaniemi-Sodankylä alueella.

Oulussa ukkosen aiheuttama sähkökatkos pimensi poliisilaitoksen tietokoneita, eikä akkukäyttöinen varajärjestelmä käynnistynyt. Hälytystehtäviin ongelmalla ei ollut vaikutusta. Palolaitoksella ei ollut ukkosesta johtuneita hälytyksiä. (Kaleva).

 

Kaksi ukkosrintamaa

Jo 30.9 iltapäivällä ukkosti Seinäjoen tienoilla. Illan suussa Turun ja Porin välissä salamoi yksittäinen ukkospilvi, jonka välähdykset näkyivät mm. Helsinkiin saakka. Illalla ja yöllä ukkosia syntyi pohjoisemmaksi aina Oulua ja Etelä-Lappia myöten. Merenkurkussa ja Ruotsin itärannikolla salamoi runsaahkosti.

Varhain aamulla nousi etelästä vielä uusi laaja ukkosrintama Etelä- ja Länsi-Suomeen. Ilmatieteen laitoksen mukaan tuolloin iski lähes 1000 salamaa, mitä voidaan pitää ajankohtaan nähden varsin poikkeuksellisena.

 

 

 

30.12.2007

MYRSKY RIEHUI MAALLA JA MERELLÄ ETELÄ-SUOMESSA

Ilmatieteen laitoksen myrskyvaroitus koski eteläisiä merialueita. Lounaan puoleisen tuulen nopeus oli enimmillään 23 m/s. Iltaan mennessä tuuli oli heikkenemässä, mutta merenkäynti edelleen kovaa ja aallon korkeus yli neljä metriä. Tallinnan laivaliikenne peruutti vuorojaan.

Laivaliikenteelle aiheuttamiensa haittojen lisäksi myrsky kaatoi yksittäisiä puita, repi peltikattoja ja katkoi jonkun verran sähköjä. Helsingissä putosi sähköjohtoja kadulle, minkä vuoksi Mäkelänkadun liikenne välillä Sturenkatu-Hämeentie jouduttiin sulkemaan yli tunniksi liikenteeltä.

Yksittäisiä puunkaatoja sattui myös mm. Päijät-Hämeessä. Etenkin aamupäivän aikana pelastuslaitoksen väki sai ajaa ympäriinsä korjaamaan tuulen aiheuttamia vahinkoja.