2009 Supersolu-ukkonen Pohjois-Savossa (Leo)

Last Updated: Sunday, 10 November 2019 23:21
Written by Leevi Korpela

 

MYRSKYT 2009

 

 

 

20.03.2009

TALVISALAMOINTIA KUHMOSSA

Harvinainen maaliskuun salamointi sytytti omakotitalon yläkerran tuleen Kuhmossa Haukijärventiellä  noin 10 kilometrin päässä Lentiirantien risteyksestä.

- Perjantaina vähän ennen kello 14 salamat löivät ja rakeita tuli taivaan täydeltä. Salama iski joko rakennukseen tai sen läheisyyteen niin rajusti, että jakorasioista olivat kannet lentäneet ja sähköjohtoja sulanut, vt. palomestari Kari Kähkönen kuvaili.

Talon asukkaat, Sauli Heikkinen ja Miia Musikka kertoivat istuneensa keittiössä, kun kuului kova jysäys ja eteisen sähkötaulu lensi kappaleiksi. Samalla hetkellä yläkerran vintillä pistorasia räjähti osiin ja liekit iskivät reijästä taloon sisään, pitkälle huoneen puoliväliin asti, Heikkinen kertoi. Isäntä kiirehti jysäyksen kuultuaan vintille, havaitsi palonalun ja sai sen sammumaan jauhesammuttimella. Vt. palomestari Kähkönen kehui talonväen omatoimisuutta, ripeyttä ja varustautumista tilanteeseen. Jauhesammutin oli ostettu vuosi sitten.

Heikkinen kertoi ensin olleen raekuuron, sitten alkoi kirkastua ja silloin salama iski ”kuin kirkkaalta taivaalta”.

 

Kuhmon taajamassakin tehtiin havaintoja ukkosesta ja salamoinnista kello 13.45-14.00. Paloasemallakin oli juuri ennen hälytystä ihmetelty ukonilmaa.

- Taivas ihan säkenöi. Joku sanoi, että kylläpä ne lyövät kaikki maihin asti, vt. palomestari muisteli mainiten myös, että Hukkajärven suunta tunnetaan Kuhmossa pahamaineisen ukkosherkkänä alueena. Ilmatieteen laitoksen mukaan salamat olivat mahdollisesti vuoden ensimmäiset Suomessa.

Noin kahden kilometrin päässä asuva Kauko Tolonen kuuli kaksi kovaa jysäystä ja talo suorastaan tärisi. – Jyrinä oli kuin Naton koneista. Voi sitä jysäystä. Luulin, että nytkö se uusi rähinä alkaa. Oli se tosissaan, voi helvetti! Herneenkokoisia rakeita ja isompiakin piiskasi ikkunaan ja pihaan. Piippa-autoja meni ohi monta.

 

 

 

19.04.2009 

TUULI RAIVOSI VAARALLISEN VOIMAKKAASTI sunnuntai- iltana Länsi-Lapin maa-alueilla ja tuntureilla. Ilmatieteen laitoksen mukaan pohjoisen ja luoteen välinen tuuli puhalsi puuskissa Rovaniemellä jopa 27 metriä sekunnissa ja tuntureilla aikaisemmin päivällä jopa 36 metriä sekunnissa.

Kova myräkkä juoksutti myös palomiehiä. Esimerkiksi Rovaniemellä he joutuivat raivaamaan teille kaatuneita puita ja naulaamaan tuulen repimiä kattopeltejä. Tuulen ennustettiin heikkenevän yöllä. (Ilta-Sanomat)

 

Suomen yli pyyhkäisi kaksi matalapainetta peräkkäisinä päivinä. Edellispäivänä pohjoisen ja luoteen välinen tuuli puhalsi puuskaisena lähes koko maassa. Sisämaan tuulisin paikka oli Jyväskylä, jossa mitattiin lukemat 15/22 metriä sekunnissa. Tuulivahingot jäivät vähäisiksi mm. routaisen maan vuoksi.

 

 

 

11.05.2009

SALAMA ISKI AUTOON TURUNVÄYLÄLLÄ

Pääkaupunkiseudulla maanantaina riehunut ukkosmyräkkä runteli erityisen kovakouraisesti helsinkiläistä Ilkka Harikoskea ja hänen vaimoaan. Eläkkeellä oleva opettajapariskunta ajeli Halikosta kohti kotiaan Helsingin Etelä-Haagaan, kun autoon iski salama keskellä Turunväylää puoli viideltä iltapäivällä.

Ratissa ollut Ilkka Harikoski huomasi Lohjan kohdalla, että Helsingin päällä on synkkä rintama. Sitten he osuivat raekuuroon ja tie oli pian tuumanpaksuisen raemassan peitossa. Espoon Nupurin kohdalla pamahti.

- Meitä kohtasi melkein tajunnan vienyt pamaus. Konepellin päällä näkyi sininen valosoikio. Se oli niin epämiellyttävä kokemus, ettei halua sellaisen toistuvan. Vastenmielinen tilanne, Harikoski kuvaa.

Auton mittarit nollaantuivat iskun voimasta. Huonon kelin takia tiellä oli 60 km nopeusrajoitus ja Harikoski sai pidettyä auton tiellä. Hän sanoi pysyneensä yllättävän rauhallisena, eikä tiensivuun olisi edes pystynyt ajamaan, sillä autot menivät eteenpäin tiiviissä jonossa.

Vakuutusyhtiö ei aluksi uskonut tarinaan. Pamauksesta jäi kirveeniskua muistuttanut jälki konepeltiin. (HS)

 

 

 

18.05.2009

PYÖRRE HEITTI PIHAKALUSTEET KUUSEEN Haukivuorella maanantaina. Paikallinen tuulenpyörre tarttui Pitkäahossa talon pihamaalla olleisiin kalusteisiin ja heitteli ne 20 metrin päähän lehtikuuseen. Matti Maaranen Haukivuorelta kertoi, että tavallista voimakkaampi tuuli lennätti myös halkopinojen välistä purut taivaalle ja tuntui, että halotkin lähtevät. Hän huusi tyttärelle, joka oli juuri tulossa koulutaksilta pihatielle, ja varoitti vaarasta. Taapelien kattoelementit lensivät kuitenkin onneksi toiseen suuntaan. Tytär kertoi, että kiviä tuli niskaan. Maarasen pihalla ei vastaavaa ilmiötä ole aikaisemmin koettu.

Meteorologi Ari-Juhani Punkka Ilmatieteen laitokselta kertoi, että tähän aikaan vuodesta ei kyse ole luultavasti trombista vaan pölypyörteestä, joita syntyy aurinkoisina ja kuivina alkukesän päivinä. (Länsi-Savo)

 

 

 

21.05.2009 

HELATORSTAIN UKKOSKUUROT TAMPEREEN JA LAHDEN KIUSANA

Aamulehti:

Rakeiden ryydittämä ukkoskuuro sotki kaupunkilaisten helatorstai-illan Tampereella kello 17 jälkeen, kun vesi tulvi kaduille ja kellareihin. Aleksanterinkatu jouduttiin sulkemaan rakeiden tukittua viemärit. Kaduilla oli vettä pahimmillaan 40 sentin korkeudelta. Pelastuslaitos lähetti kahdeksan yksikköä selvittelemään vesivahinkoja.

Päivystävä palomestari Jari Hiltunen kertoi tehtäviä olleen yli kaksikymmentä. Sokoksen alakerta oli viisisenttisen vesipatjan peitossa ja palomestarin mukaan myymälän lattiatasossa olleet tavarat kärsivät vesivahinkoja.  Vettä tulvi myös Tampellan Esplanadin kiinteistöihin ja mm. Ojakadulla sijaitsevaan kulttuurikahvilaan. Ukkoskuuro aiheutti tulvan myös lukuisiin yksityisasuntojen kellareihin.

 

Myrskybongausta harrastava Anne Pöyhönen seurasi sateen aiheuttamia tuhoja Aleksanterinkadulla.

- Vesi tulvi ravintolaan ja palokunta johti sitä letkulla tilasta katuviemäriin, Pöyhönen kertoi. Hetkeä aiemmin kadut muuttuivat valkoisiksi, kun raekuuro iski. Rakeet eivät kuitenkaan olleet erityisen kookkaita, suurimmat 6-7 millimetrin luokkaa. Pahiten ukkoskuuro kuritti itäistä Tamperetta.

 

Etelä-Suomen Sanomat:

Päijät-Hämettä ja erityisesti Lahtea riepotteli helatorstaina kova ukkosmyrsky. Pelastuslaitoksesta arvioitiin, että vastaavaa ei ole koettu vuosiin. Tuhannet kodit Paimelassa, Asikkalassa ja Vääksyssä jäivät sähköttä noin 40 minuutiksi salaman rikottua katkaisijan Kalliolan sähköasemalla hieman kello 19 jälkeen.

Noin kello 19.30 sähköt katosivat  Jokimaan, Renkomäen ja Hangasmäen alueelta salaman rikottua jakelumuuntajan. Uuden muuntajan arveltiin olevan käytössä ennen puoltayötä.

Koko Kymijärven voimala putosi verkosta kello 20, mutta alueelle saatiin välittömästi sähköä valtakunnan verkosta. Kaukolämmön tuotto häiriintyi kuitenkin pariksi tunniksi varsinkin laita-alueilla. Käyttöteknikko Markku Hauta-aho kertoi tapahtumista:

- Tämä ukonilma oli poikkeuksellisen raju. Tällaista ei ole ollut viime vuosina. Ei tule mieleen, milloin oli viimeksi, Hauta-aho pohti.

- Pystysalamat iskivät maahan, mikä on meille paha. Se rikkoo laitteita. Välillä ukonilmoilla on vaakasalamoita ja niistä ei ole meille haittaa.

 

Päijät-Hämeen pelastuslaitokselle tuli parikymmentä lähtöä noin tunnin aikana kello 18 jälkeen. Alueella oli kaksi rakennuspaloa. Lahden Jokimaalla uudehko 150 neliön omakotitalo kärsi tulipalossa vakavia vaurioita. Asikkalassa paloi saunarakennus. Vesivahinkoja aiheutui eri puolilla, mm. omakotitaloissa Keijupuistossa ja yleensä Jokimaan alueella. Illalla noin kello 22 vettä tulvi vielä Kempin teollisuuskiinteistöön viemäreiden kautta.

- Tie oli kuin peili, kun ajoimme Jokimaalle palopaikalle. Vettä tuli niin paljon ja lisäksi rakeet tukkivat viemäreitä. Tällaiset myrskyt eivät ole jokavuotisia. Myrskyt ovat olleet lisääntymään päin, kertoi päällystöpäivystäjä Heikki Suomalainen.

 

Ukkosmyrsky ruuhkautti kodinkonehuollot Lahdessa. Raju ukonilma mykisti pakastimia, jääkaappeja, pesukoneita ja viihde-elektroniikkalaitteita. Kodinkoneita on mennyt rikki jopa niin paljon, että huoltoyhtiöiden työntekijöitä oli perjantaina vaikea saada langan päähän. Expert-konehuollosta puhelimeen vastaa kiireinen työntekijä:

- Koko aamun on tullut soittoja ja tupa on täynnä asiakkaita. Soita myöhemmin, myyjä sanoo ja rientää takaisin töihinsä.

Myös kaapelitelevisio- ja nettiyhteydet kärsivät katkoksista Lahdessa. Ukkonen rikkoi mm. Lahden ja Mikkelin liikennettä välittävän Elisan laajakaistakeskittimen sekä muutamia matkapuhelintukiasemia Lahdessa ja Hollolassa.

 

Helatorstain ukkospilvet olivat varsin hidasliikkeisiä, minkä vuoksi sademäärät muodostuivat suuriksi. Lahden Launeella mittariin kertyi 35,5 mm. Maasalamoita paikannettiin noin 1000 kappaletta.

 

Muuallakin tapahtui:

TROMBI RIEHUI POHJANMAALLA (MTV-3)

Pitkää viikonloppua viettämään matkalla ollut Hillevi Kivelä osui miehensä kanssa poikkeuksellisen sääilmiön todistajaksi Pohjanmaalla torstai-iltapäivällä, kun suuri trombi pyyhälsi matkaajien matkailuauton edestä tien poikki Vöyri-Maksamaan kohdalla.

- Hurjalta tuntui. Piti vain toivoa, ettei se tule kohti, Kivelä kertaa kohtaamistaan pyörreilmiön kanssa. Kivelä arvioi vinhasti kieppuneen trombin olleen ainakin 50 metriä korkean. Pyörteen hän näki miehensä kanssa jo pitkältä.

- Se erottui jo noin parin kilometrin päästä ennen kuin saavuimme kohdalle. Katsoimme ensin, että palaako siellä vai mikä on, kun maaperä pyöri niin omituisesti.

Lähemmäs ajaessa totuus paljastui ja Kivelä ymmärsi todistavansa trombin riehumista keskellä peltoa. Tien varteen piti pysähtyä, sillä trombi oli liikkeessä.

- Noin sadan metrin päästä se lopulta meidän auton ohitti.

Kivelä kertoo nähneensä trombin pyyhältävän kahden asuinrakennuksen vierestä, mutta minkään kiinteän yli se ei tainnut mennä. Trombi jaksoi raivota poikkeuksellisen pitkään ja Kivelällä oli hyvää aikaa tallentaa ilmiö kännykkäkamerallaan.

- Aika pian se purkautui, kun otin viimeisen kuvan ja heti sen jälkeen alkoi sataa valtavia rakeita. Ilma muuttui täysin.

Vaasasta Oulunjärven rannalle Manamansaloon matkalla olleen pariskunnan tuntikausien ajomatka ei tällä kertaa ollut ainakaan tylsä.

 

 

 

28.05.2009

TUULISTA POHJOISESSA

Voimakas ja puuskittainen tuuli aiheutti sähköverkon vikoja torstaina koko Pohjois-Suomen alueella. Matalapaine liikkui Lapin yli koilliseen Jäämerelle. Kaikkein voimakkaimmat tuulet osuivat Oulun läänin pohjoisosan ja Koillismaan tienoille. Tuuli puhalsi paikoin puuskissa yli 20 metriä sekunnissa.

Kainuussa sähkökatkot koskivat kaikkiaan 15000 asiakasta ja enimmillään sähköittä oli yhtä aikaa 8500 asiakasta. Matkapuhelimien tukiasemissa esiintyneiden häiriöiden vuoksi mm. hätänumeroon soittaminen oli vaikeaa Oulun ja Lapin läänien alueella.

Kainuun pelastuslaitoksella oli yli 50 hälytystehtävää.

- Ylä-Kainuu oli aivan sekasorron partaalla, päällystöpäivystäjä Juha Kärkkäinen kuvaili tilannetta aamupäivän ja kello 17 välillä. Puita kaatui teille ja sähkölinjojen päälle. Kahdesta talosta irtosi katot Kainuussa.

Oulun alueella puita kaatui useiden rakennusten ja autojen päälle. Lisäksi teille kaatuneet puut vaikeuttivat liikennettä. Koillismaalla yksi ihminen loukkaantui jäätyään kaatuneen puun alle.

(Kainuun Sanomat ja Lapin Kansa)

 

Kova tuuli aiheutti harmia myös eri puolilla Pohjanmaata. Pohjanmaan hätäkeskus ilmoitti vahinkotapauksia olleen nelisenkymmentä, joista suurin osa Etelä-Pohjanmaalla. Raivaustehtäviä aiheuttivat puiden kaatumiset ja tuuli oli myös irrotellut kattorakenteita. Puu kaatui voimalinjojen päälle Alajärvellä sytyttäen metsäpalon ja vastaavanlainen tapaus sattui myös Kauhajoella. Merenkurkussa tuuli yltyi illalla 21 metriin sekunnissa. (Pohjalainen)

 

 

 

04.06.2009

KESÄMYRSKY "TOIVO" RAIVOSI KESKI- JA ITÄ-SUOMESSA

Kovatuuli aiheutti torstaina tuhoja melko laajalla alueella. Tuulen kaatamat puut katkoivat sähköjä etenkin Keski- ja Itä- Suomessa, pahimmin Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa, joissa molemmissa ilman sähköä oli enimmillään yli 30.000 taloutta. Keski-Suomen ja Pirkanmaan alueilla sähköittä jäi lähes 15.000 ja Kainuussa noin 3500 asiakasta. Myös eri puolilla Pohjanmaata kärsittiin sähkökatkoista. Yhteensä sähköt olivat poikki yli 80.000 taloudesta.

 

Palomiehillä ennätysurakka Pohjois-Savossa

Pohjois-Savon pelastuslaitos antoi poikkeuksellisesti päivällä viranomaistiedotteen, jossa se varoitti maakunnan väestöä erittäin voimakkaasta puuskittaisesta tuulesta. Kuopion lentokentän havaintoasemalla puuskittainen koillistuuli puhalteli 17-18 m/s. Keskituuli jäi kuitenkin noin 9 metriin sekunnissa.

Pelastuslaitos huhki ennätysmäärän pelastustehtäviä myrskyn takia. Hälytykset alkoivat aamukahdeksalta ja iltayhdeksään mennessä niitä oli kertynyt jo lähes 160 kappaletta. Sadat palomiehet raivasivat teille kaatuneita puita ja sammuttivat lähes 20 maastopaloa ympäri maakuntaa. Palot saivat alkunsa rikkoutuneiden sähkölinjojen aiheuttamista kipinöistä, jotka sytyttivät rutikuivan maaston. Puita kaatui myös autojen päälle.

Useat palomiehet kertoivat Savon Sanomille kyseessä olleen erittäin poikkeuksellisen päivän. Pielaveden palomestari Viljo Numminen kommentoi myrskypäivää 40 vuoden kokemuksella:

- Näitä sattuu hyvin harvoin. Unto-myrsky oli verrattavissa tämänpäiväiseen.

Suonenjoen palomestari Esa Timonen oli samoilla linjoilla:

- Kerran –70-luvulla oli useita maastopaloja saman päivän aikana. Kyllä Unto-myrskyssä oli samoja piirteitä kuin tänään.

Rautavaaran palokunnan palomies Mikael Mustonen listasi torstain uransa kiireisimmäksi päiväksi. - Meillä on ollut ennätykselliset seitsemän tehtävää kuuden tunnin aikana.

 

Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta kerrottiin myös, ettei siellä ole ollut vuosikausiin yhden päivän aikana niin monta tehtävää. Toivo-myrsky ei kuitenkaan tiettävästi aiheuttanut henkilövahinkoja tai merkittäviä omaisuusvahinkoja.

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos antoi niin ikään viranomaistiedotteen, jossa todettiin maakunnassa olevan sähkö- ja etenkin puhelinliikenteessä häiriöitä, joiden laajuutta ei tiedetä ja paloasemat päivystivät miehitettyinä läpi yön varmistaakseen avunpyynnöt hätäkeskukselle.

Myrsky vaikeutti myös junaliikennettä. Muun muassa junayhteydet Pieksämäeltä jouduttiin korvaamaan linja-autoilla.

 

 

 

08.06.2009

KATTOTIILET LENTELIVÄT LAHDESSA, kun yhtäkkinen tuulenpyörre iski iltakuudelta Jahtikatu 8:ssa Launeen Ala-Nikkilässä. Rivitalon asunnoista kolmen katosta irtosi tiiliä ja kova tuuli heitteli ne ympäriinsä. Huonoiten kävi Lauri Kettusen perheen katolle, josta tiiliä irtosi parin neliön alalta. Kettunen oli iloinen, ettei terassilla ollut tapahtumahetkellä ketään.

- Olimme perheen kanssa sisällä katsomassa televisiota, kun ulkoa kuului kova ääni. Sirpaleita vain lensi, kun pyörre rikkoi kattoa. Tiiltä ja sirpaleita lensi 20-30 metrin päähän, Kettunen kertoo.

Kattovahingon lisäksi asunnon terassin pleksilasit hajosivat. Vaimon samana päivänä istuttamat kasvit lähtivät ruukkuineen kaikkineen lentoon. Naapurin pojan pallokin nousi taivaalle ja katosi sen sileän tien.

- Se oli outo tapaus, kun ei päivällä tuullutkaan. Oli se sellainen rimpsaus, että pelästyttiin. Olisi voinut sattua mitä vain, päivittelee Kettunen. (Etelä-Suomen Sanomat)

 

Lehti nimesi ilmiön mm. otsikossaan trombiksi, mutta kyseessä oli ilmeinen pölypyörre (koostajan huomautus). Säätietoja kyseiseltä päivältä: Lahti Laune maksimilämpötila 16,2 astetta, selkeää ja heikkoa luoteistuulta. Yöt olivat hyvin kylmiä, mm. Alajärven Möksyssä mitattiin –4,8 kahden metrin korkeudella, maanpinnassa peräti –8,5.

Tämä oli jälleen osoitus siitä, kuinka kevätkesän korkealta paistava aurinko voi kuumentaa paikallisesti maastokohtaa ja saada ilman pyörteilemään jopa vaarallisen voimakkaasti, myös kylmän ilmamassan vallitessa.

 

 

 

13.06.2009

KOVA UKKOS- JA SADEMYRÄKKÄ aiheutti runsaasti vesivahinkoja Länsi-Uudellamaalla sunnuntain vastaisena yönä. Rankkasateet huuhtelivat etenkin Siuntion- ja Karjaanjoen vesistöalueita, minne Ilmatieteen laitos antoi lauantaina varoituksen kovasta sateesta. Ilmatieteen laitoksen ja Suomen  ympäristökeskuksen kesän alussa aloittama varoitusjärjestelmä oli käytössä nyt ensimmäistä kertaa.

Espoossa vesi pääsi sisään kauppakeskus Isoon Omenaan, jonka tilat palokunta sai kuivaksi vasta varhain aamulla. Kaikkiaan Espoon pelastuslaitokselle oli aamuun mennessä ilmoitettu yli 30 vesivahingosta ympäri läntistä Uusimaata. Myrsky katkoi myös puita, joita jouduttiin illan ja yön aikana raivaamaan.

Rankkasade huuhteli myös Helsinkiä, missä vesivahingot jäivät kuitenkin Espoota vähäisemmiksi. Myös tv-yhteydet katkeilivat Etelä-Suomessa ilmeisesti ukkosen takia. Esimerkiksi Canal-kanavapaketin lähetyksissä oli katkoja noin kello 21 lähtien. (HS)

 

Etelä-Suomessa paikannettiin yhteensä noin 3300 salamaa. Tutkamittausten mukaan rankimmillaan satoi jopa 49 mm tunnissa. Kovimmat ukkoset jäivät Suomen eteläpuolelle Baltiaan ja Venäjälle, jossa salamien määrä oli kymmeniätuhansia.

 

 

 

25.06.2009

”TROMBEJA”

Kankaanpään kauppatorin läpi pyyhkäissyt voimakas trombi teki tuhoja torstaina puoliltapäivin. Useita torikojuja kaatui ja pyörre nostatti ilmaan tavaroita kuten vaatteita ja muovipusseja. Tori-isäntänä toimiva Esko Myllymäki kertoi yrittäneensä pitää yhden kojun metalliosista kiinni, ettei se lähtisi lentoon, mutta luovuttaneensa siinä vaiheessa, kun teltan ylimmät osat kohosivat kohti pilviä. Henkilövahingoilta vältyttiin.

Myös Lappeenrannassa riehui trombi 23.6 tiistaina marketin parkkipaikalla. Pyörre nosti ilmaan ostoskärryjen suojakatoksen, joka putosi kahden auton päälle rikkoen toisesta tuulilasin. (Iltalehti)

 

Kyseessä olivat uutiskielen käyttämien trombien sijaan jälleen tavanomaisemmat pölypyörteet.

 

 

 

28.06.2009

POHJOIS-SAVON ANKARA UKKOSMYRSKY OLI SUPERSOLU

Ukkosrintaman mellastus nelostien tuntumassa kesti noin viiden tunnin ajan sen edetessä Iisalmen pohjoispuolelta Kuopion kautta Leppävirralle saakka. Puuskissa yli 30 metriä sekunnissa puhaltanut tuuli kaatoi metsää kymmeniä hehtaareja pitkin rintaman etenemislinjaa. Tuhot olivat pistemäisiä ja samansuuntaisesti kaatuneiden puiden ryppäitä on siellä täällä useiden kuntien alueella.

Trombeja alueella ei esiintynyt, vaan kyse oli ukkosrintaman reunan syöksyvirtauksista, jotka iskivät rankimmin Lapinlahden Martikkalassa ja Kuopion Puutossalmella.

Ukkoseen liittyi myös kovia raekuuroja ja osa rakeista oli poikkeuksellisen suuria. Halkaisijaltaan yli viiden sentin jääkimpaleita satoi ainakin Leppävirralla. Raekuuro alkoi kello 20 jälkeen ja kesti noin vartin verran.

 

PUUSKISTA ISOT TUHOT

Myrsky iski Iisalmeen kello 16, Lapinlahdelle kello 17.30 ja Kuopioon kello 19 jälkeen. Myrskytuuli kaatoi puita ja sähkötolppia kymmenien hehtaarien alueelta. Palomestari Risto-Matti Raatikaisen mukaan pahiten myrsky koetteli Lapinlahden Väisälänmäkeä. Hän arvioi, että alueelta on kaatunut useita satoja puita. Päivystävä paloesimies Jari Marttila kertoi rakennusten ja autojen päälle kaatuneita puita ja irronneita peltikattoja olevan ”kyllä ihan riittävästi”.

Väisälänmäen juurella asuvan Jari Ruotsalaisen pihalta kaatui myrskyssä kymmenkunta puuta. Rakennukset säästyivät, mutta hevostarha meni remonttiin.

– Onneksi näin myrskyn lähestyvän ja ehdin viedä hevoset talliin, muuten olisin joutunut etsimään niitä hyvin kaukaa. Kyllä tämä oli pahin myrsky miesmuistiin.

 

Kuopion Puutossalmella maisema on lohduton. Useiden kilometrien matkalla puita makasi kallellaan kaikki samaan suuntaan. Pahinta jälki oli kioskin vieressä lossin kupeessa.

Sunnuntaipäivänä kioskin terassilla istui asiakkaita, kun järvellä tummeni. Kovan tuulen mukana tuli vettä ja rakeita ja salamat iskivät harvakseltaan, kertoi kioskin pitäjä Tuomo Laitinen. Isoja mäntyjä kaatui myös Laitisen pyöräkoneen päälle. Kioskin seinät ja ikkunat olivat täynnä myrskytuulen irti repimiä koivunlehtiä, jotka tuuli liiskasi vasten rakennusta. Sähköjen katkettua aggregaatti antoi virtaa niin, että sai kahvit keitettyä, kioskin pitäjä Tuomo Laitinen kertoi.

Kaatuneet puut katkaisivat liikenteen Puutossalmentiellä useaksi tunniksi. Tie yhdistää Kuopion ja Vehmersalmen lossin kautta.

Puutossalmentien varrella Kallaveden rannalla on kymmeniä veneitä. Pahimmalla tuhoalueella useita moottoriveneitä jäi kaatuneiden puiden alle. Osaan niistä päästään käsiksi vasta sitten, kun puut koko rannalta saadaan raivatuiksi.

 

Kuopiolaisten Harri Miettisen ja hänen avovaimonsa Henna Mönkkösen matka kohti kaupunkia tyssäsi pian Puutossalmen lossin jälkeen Kuopion puoleiselle rannalle.

- Tiellä oli kuusia, ja avomieheni lähti raivaamaan tietä vesurilla, kun myrsky iski uudelleen. Mieheni joutui maastoutumaan mahalleen. Tilanne oli hurja, mutta onneakin oli matkassa ja selvittiin pahemmalta. Pienet haavat ja ruhjeet täytyi kuitenkin lähteä näyttämään Kysiin. Olen nähnyt myrskyn jälkiä, mutta en koskaan kohdannut tällaista näin läheltä.

Miettisen ja Mönkkösen auto vaurioitui ajokelvottomaksi.

 

Kuopiolainen Kyllikki Strengell oli Puutossalmen lähistöllä Kallavedellä puolisonsa kanssa kalaverkoilla, kun Kuopion suunnasta näytti nousevan tumma muhkea pilvi.

- Lähdimme alta pois mökille Kalasaareen. Sieltä sisältä katselimme, kun pihaan satoi isoja rakeita. Auto oli venerannassa. Sen päälle oli kaatunut kaksi isoa puuta niin, että takaikkuna rikkoutui. Kalasaaressa olevien viiden mökin päälle ei ihme kyllä kaatunut puita.

 

Jynkässä asuvan Kari Oksasen kesäasunnolta Puutossalmella tuhoutui myrskyssä huvi- ja grillimajat ja vastarakennettu ulkorakennus. Rannasta kaikki puut lensivät taivaan tuuliin.

Puita kaatui myös Kuopion Saaristokaupungissa. Särkiniemessä rakeet hakkasivat autoja lommoille. Siilinjärvellä maa muuttui kesken hellepäivän valkeaksi sormenpään kokoisista rakeista.

Pohjois-Savon pelastuslaitos sai myrskyn vuoksi yhteensä tasan 20 hälytystä.

 

Sähkökatkot

Savon Voiman linjoja korjaavat työmiehet huhkivat sunnuntai-illasta alkaen. Kaikkiaan sähkökatkot koskivat yli 2000 taloutta. Maanantaina sähköittä jäi vielä sata taloutta Kuopion Puutossalmella ja Lapinlahden Martikkalassa. Savon Voiman mukaan pahimmat tuhot rajoittuivat näille alueille, mutta vaikka alue on rajattu, niin jälki on poikkeuksellisen rajua: Kova tuuli oli jopa katkonut sähkötolppia pirstaleiksi ja lennättänyt niiden osia metrien päähän. Lisäksi pudonneiden linjojen ympärillä on paljon kaatuneita puita. Esimerkiksi Puutossalmella kesti pitkälle maanantaille, ennen kuin puut saatiin raivatuksi ja vasta sen jälkeen päästiin käsiksi itse linjoihin.

Kuopion Petosen kaupunginosassa myrsky kaatoi isoja kuusia sähkölinjojen päälle niin, että linjat putosivat maahan. Sähkölinjoja jäi puiden alle myös Leppävirralla.

 

Varkauden tienoilla heikentynyt ukkosrintama jylläsi vielä illan mittaan etelämpänä aiheuttaen  siellä täällä puiden kaatumisia ja sähkövikoja mm. Etelä-Savossa. Iltaseitsemän jälkeen myös Kouvolan seudulla Kuusankoskella ja Jaalassa riehunut ukkoskuuro kaatoi puita ja katkoi sähköjä. Kouvolan Prismassa viemärit tulvivat yli ja vettä pääsi myös myymälätiloihin.

 

Kajaanissa sunnuntaina iltapäivällä tunnin kestäneen ukkoskuuron aikana satoi vettä niin paljon, että keskustan sadevesiviemärit eivät pysyneet perässä ja vesi tulvi liikehuoneistoihin, kellareihin ja alikulkutunneleihin. Kaikkiaan toistakymmentä rakennusta kastui.

(koosteet pääasiassa Savon Sanomista)

 

 

SUPERSOLU

Ilmatieteen laitos antoi 13.7.2009 julki tiedotteen, jossa ilmoitettiin Pohjois-Savon ukkosen varmistuneen ns. supersolu-ukkoseksi. Ukkospilvi syntyi Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjois-Savon rajalla, josta se liikkui eteläkaakkoon voimistuen monisolu-ukkoseksi. Kuopion ja Leppävirran välillä pilvellä oli havaittavissa supersolu-ukkosen rakenne. Ukkospilvi heikkeni vasta Varkauden kohdalla.

Syöksyvirtaushavainnoista Ilmatieteen laitos sai ilmoituksia Lapinlahdelta ja Kuopiosta. Raehavaintoja tuli Lapinlahdelta, Siilinjärveltä, Kuopiosta ja Leppävirralta. Kuopiossa rakeet olivat suurimmillaan 3-senttisiä ja Leppävirralla 5,5-senttisiä.

 

Myrskyvaroitus.comin tiedotteessa 22.11.2009 meteorologi-myrskytutkija Ari-Juhani Punkka totesi supersolu-ukkosen kestäneen peräti viisi tuntia ja osoittautuneen monilta osin harvinaiseksi Suomen oloissa. Soluun liittyen saatiin Lapinlahdella ensimmäiset varmat ja valokuvin todennetut havainnot ns. puuskarintamapyörteistä. Lisäksi tutkamittausten tarkka analysointi paljasti supersoluun liittyneen nk. mesosyklonin okkluusion, mikä puolestaan oli toinen todettu kerta Suomessa. Kolmanneksi supersolu viskoi suurimmillaan 8 sentin kokoisia rakeita, mikä sivuaa Suomen ennätystä aikavälillä 1930-2009.

 

 

 

09.07.2009

KESÄMYRSKYN  vahingot jäivät lopulta vähäisiksi Etelä-Suomessa. Merialueilla paikoin myrskyksi äitynyt tuuli aiheutti vain muutamia pelastustehtäviä johtuen hyvästä vaaraa aiheuttavan sään etukäteistiedottamisesta ja siitä, ettei kyseessä ollut viikonloppu. Tallinnan laivalinjoilla peruutettiin joitakin vuoroja.

Poikkeuksellisen säästä teki kesäiseksi syvä matalapaine. Meteorologi Tuomo Bergman Ilmatieteen laitokselta luonnehti tilanteen muistuttaneen enemmänkin syksyistä matalapainetta. jollaisia ei joka kesä edes esiinny.

Puuskittainen tuuli kaatoi torstaipäivän aikana joitakin puita teille Etelä-Suomen alueella. Sähköt olivat poikki muutamalta sadalta asiakkaalta ainakin Lounais-Suomen ja Hämeen alueilla.

Sadealue oli kapea, mutta antoi paikoin runsaasti vettä. Sadevesiä kertyi teille sekä yksittäisten talojen kellareihin, joissa pelastuslaitos on käynyt  pumppaustehtävissä. Aamulla maan eteläosassa esiintyi useita ukkospuuskia, mutta ne hiipuivat aamun jälkeen. Pari salamavahinkoa sattui Itä-Uudellamaalla. (HS)

 

 

 

16.07.2009

KAUNIS KESÄILTA MUUTTUI HETKESSÄ UKKOSMYRSKYKSI Tampereella torstai-iltana. Taivas pimeni, salamoi ja lopulta alkoivat raivoisat vesi- ja raeryöpyt. Pelastuslaitos sai hetkessä kymmeniä hälytyksiä Tampereen ympäristössä. Suurin osa niistä koski vesivahinkoja ja automaattisia palohälytyksiä. Vesi tulvi kaduilla, mutta liikenteelle suurempi haitta oli paikoin erittäin huono näkyvyys. Kuuro meni ohi osapuilleen tunnissa.

Lempääläinen Johanna Heino ja urjalainen Maria Peltonen olivat tulossa moottoritietä etelän suunnasta kohti Tamperetta, kun he joutuivat ukkosmyrskyyn.

- Rakeita tuli niin paljon, että kuskin piti pysäyttää auto moottoritielle. Taivaalla näkyi salamoita aivan valtavasti. En muista moneen vuoteen nähneeni niin paljon, tytöt hämmästelivät.

 

Sadevaroitus

Ilmatieteen laitos antoi varoituksen rankkasateesta. Ylimeteorologi Markku Seppänen selitti sääilmiön johtuneen Ruotsista saapuneesta kylmästä ilmavirtauksesta. Ilmakehä oireili jo noin kello 18 aikaan ja kehitystä pystyttiin seuraamaan säätutkalla. Yläilmakehään virrannut kylmä ilma muutti sään nopeasti epävakaiseksi kello 20 aikaan illalla. Kohdatessaan lämpimän ja kostean pintailman syntyi korkeita kuuropilviä ja voimakasta salamointia. (Aamulehti)

 

Ilta-Sanomien verkkosivut kertoivat voimakkaiden paikallistuulien tehneen tepposia Länsi-Suomen alueella niin ikään torstaina. Harjavallassa hiekkakentän jalkapallomaali kaatui kovan tuulen vuoksi. Vaasassa samoin kävi rakennustelineille. Tuulet liittyivät kuuropilviin. Ähtärin suunnalla satoi rakeita, jotka olivat suurimmillaan parin sentin kokoisia.

 

Aamulehden nettikommentointia Tampereen ukkosmyrskystä:

- Janka-Messukylä-Takahuhti-akselilla tuli vartin verran aika rankasti rakeita, suurimmat sormenpään kokoisia. Näkyvyyttä ehkä 100 metriä, siitä eteenpäin aivan sumeaa.

- Saatiin kaupan päälle ikkunoiden pesu, niin armottomalla paineella vesi tuli. Kun tuli vielä kera rakeiden, niin ikkunat peseytyi varmasti, onneksi ei keretty pesemään.

- Kuninkaankadulla tulvii kellarit. Tuuli veti vaakasuoraan rakeita kanssa täällä. Kävi kyllä pyöräilijöitä sääliksi ihan aidosti. Sokoksen edessä on kaksi paloautoa, siellä kai sellainen keli että tarttee alkaa kerätä kaksi eläintä kutakin lajia kohta. Trombia epäilen täällä käyneeksi kanssa, kieputti rakeita päälle meinaan niin suoraan, että mikään sade ei sellaista systemaattisesti tee. Ikinä nähnyt tällaista myrskyä ennen!

- Olihan myteri. Olin suihkussa ja yhtäkkisestä rytinästä päätellen ihmettelin kuka hitto tuli pihaan rääkkäämään harrikkaansa tähän aikaan illasta. Vilkaisu olohuoneen ikkunasta pihalle, ja näytti siltä että lähimetsän korkeat kuuset kaatuvat just kohta poikki. Myrskytuulen jälkeen tuli vettä ja rakeita lähes vaakasuorassa. Komea iltanäytös kaikkiaan Itä-Tampereen suunnalla.

- Itäinen taivas Reuharinniemessä musta, salamoiden välke valaisee välillä koko taivaan…pilvet kuin maalauksesta! Mahtava näytös luonnolta meille maan matosille!!

- Ihmettelin myös Epilässä ennen ukkosmyrskyn alkua suppiloa pilven alla. Sitten taivas pimeni hetkessä. Ukkosmyrskyn alettua salamointi oli hurjaa, suuria ja teräviä salamoita näkyi etelän suunnalla. En muista vuosiin nähneeni vastaavaa.

- Tuli seurattua autolla ukkosta! Olipahan mahtavaa! Kuviakin tuli otettua myrskyn tulosta, myrskynsilmästä ja lopusta. Kaupungilla oli tosiaan vettä paikoin yli auton etuoven kynnyksen!

- Oli kyllä hurjaa menoa, kun ukkonen oli ihan kohdalla pitkät ajat täällä Tammelassa. Ulkoa kuului ihmisten huutoa, ihan semmoista ulinaa. En olisi todellakaan minäkään halunnut olla ulkona pienissä hellevaatteissa kun se myräkkä alkoi.

- Ristimäessä ukkonen oli päällä. Kauhea jyrinä ja salamoita tuhottomasti. Ilmeisesti ei salama kuitenkaan iskenyt mihinkään, vaikka välillä kyllä kuulosti siltä.

- Uskomattoman hieno näytös Kissanmaalla. Ukkonen jyrisi ja taivas salamoi ainakin puoli tuntia  ennen kuin tuli rakeita ja sitten satoi raivolla ja kauan. Kuulin hälytysajoneuvojen ulinaa ja kissatkin ihmettelivät näytöstä, eivät kuitenkaan pelänneet vaan katselivat kiinnostuneina. Upeaa nähtävää! Tiesin kyllä jo migreenistä päivällä, että illalla tulee myrsky ja kunnollinen, joten sanoin kaverille, joka on tien päällä, että tarkkailee säätä ja ajoittaa lähtönsä sen mukaan. Ja siellähän se oli tietty motarilla pahimmassa myrskynsilmäkkeessä!

- Pappilassa tuli rakeita sen verran lujasti, että tuli reikiä pergolan valokatteeseen.

- Komein näkemäni myrsky vuosiin, näitä lisää!

- Mahtavaa luonnonvoimaa. Oli hieno katsoa omasta pihasta kun salamat löivät suoraan yläpuolelta isoina kuvioina  ja ukkonen sen kun paukkui. Huomasin myös saman suppilon muotoisen harmaan ja uhkaavan ison pilven, näytti kyllä enemmän kuin vain pilveltä mutta onneksi ei imaissut taloja mukaan. Sadevesikin oli niin lämmintä, ettei yhtään haitannut vaikka kastuikin. Lisää tuommoisia ilmoja, ne kuuluvat kesään.

- Oli muuten hieno kokemus Pyhäjärven rannalla keskellä myrskyä. Kaksi kertaa meni ylitse. Voi sitä jyrinää ja välkehdintää. Voin vaan kuvitella jonkun trombin voimaa. Tai sitten se oli sellainen. Istuin puskassa ja pidin oksista kiinni, enpä ole sellaisen tuulen voimaa vielä kokenutkaan.

- Oli muuten upee ukkonen! Ennen myräkän alkua vein roskat ja tuntui kun käsikarvat nousi pystyyn ja takana välähteli, siinä tuli semmonen tunne et äkkiä pois. Kuulostaa mahtavalta kun jyrinä kulkeutui talon takaa pilvien mukana aivan kuin pommitusta olisi tehty! Parvekkeelta oli upea näky kaupunkiin päin, pilvet vaaleanpunaisia ja yläpuolella sähkönsinistä. Sitten alkoi se sade ja sellasta ei oo nähty vähään aikaan ja puut oli kyllä kolminkerroin. En yhtään ihmettele, jos tuosta harjulta olisi puita kaatunut.

- Lipputangon nupista tuli entinen Itsenäisyydenkadun OP:n katolla. Melkoinen paukku noin 50 metrin etäisyydeltä kuultuna.

- Itsenäisyydenkadun ja Yliopistonkadun kulmassa salama paistoi lokin suoraan lennosta. Raato oli vielä aamullakin kadulla lojumassa!

 

 

 

01.08.2009

TROMBI RIEHUI PAIMIOSSA. Lapsiperhe eli jännittäviä hetkiä, kun trombi näyttäytyi metsänlaidassa Paimiossa. Kari Lehto ehti ikuistaa trombin videokamerallaan. Trombia oli edeltänyt voimakas ukkosrintama puolenpäivän jälkeen. Pyörre kieppui paikallaan noin 10-15 minuuttia. Vahinkojälkiä tapahtumasta ei kuitenkaan jäänyt. Videokuvaa Iltalehden verkkosivuilla.

 

 

 

26-27.08.2009

KESKIKOVA YÖUKKONEN VÄLKYTTELI  salamoitaan maan lounaisosista itään illan ja yön mittaan, suunnilleen Lahti-Kotka-linjalle saakka. Myrskybongareiden sähköpostilistalla käytettiin ilmaisuja ”mahtava valoshow” mm. Lahden seudulta. Ukkonen esiintyi pääasiassa pilvisalamointina iskutiheyden ollessa paikoin jopa 15-25 leimahdusta minuutissa. Ilmatieteen laitoksen salamapaikantimet havaitsivat Suomen maa-alueilla noin 1800 maasalamaa ja lähialueilla yhteensä noin 39.000 pilvisalamaa. Myös ukkospuuskia, rae- ja rankkasateita esiintyi.

Ilmatieteen laitoksen tutkimuspäällikö Tapio J. Tuomi kuvaili ukkosta voimakkuudeltaan keskikovaksi. Rintama tuli Ahvenanmaan ja Hiidenmaan välistä. Kello 3 aikaan yöllä se saavutti Lahden-Porin korkeuden ja hyytyi niille paikkeille

.

Ilta-Sanomien mukaan salamat sytyttivät keskiviikon ja torstain välisenä yönä useita tulipaloja. Suurimmassa palossa Heinolan Vierumäellä Versowood Oy:n saharakennuksen kattopalo aiheutti noin puolen miljoonan euron vahingot. Salaman nähtiin iskevän ilmastointilaitteisiin puoli kolmelta yöllä.

Turussa salama iski suuren puutalon ullakolle puoli yhdeksän jälkeen illalla, Hämeenlinnassa kesämökin saunarakennus tuhoutui puoliltaöin. Myös Hausjärvellä ja Porvoossa salama aiheuttii palonalut.

 

 

 

09.09.2009

SYYSMYRSKY RIEHUI Pohjois-Pohjanmaalla ja Meri-Lapissa keskiviikkona iltapäivällä. Pelastuslaitoksella oli Oulun alueella kello 20 mennessä yli 30 vahingontorjuntatehtävää, pääasiassa kaatuneiden puiden raivaamista.  Sähkökatkoista kärsi runsaat 4000 taloutta.

Henkilövahinkoja tai merkittäviä omaisuusvahinkoja ei sattunut. Yksi puu kaatui omakotitalon päälle. Ylikiimingin Kaarelassa tie 8342 oli noin tunnin ajan osittain suljettu liikenteeltä sähkölinjalle kaatuneen puun takia. Kemin keskustassa palokunta joutui kiinnittämään Sauvonsaaren koulun kattoa, jonka myrsky uhkasi viedä mennessään.

 

Voimakkaat etelätuulet toivat Suomeen myös harvinaisen lämmintä ilmamassaa. Yli 22 asteen lämpötiloja mitattiin monin paikoin maan etelä- ja keskiosissa. Ilmatieteen laitoksen havaintojen mukaan korkein lämpötila, 24,3 astetta,  mitattiin Kokemäellä.

Tuuli ylsi myrskylukemiin pohjoisilla merialueilla ja Lapin tuntureilla. Keskituulen nopeus oli merellä kovimmillaan Hailuodon Marjaniemessä 22 m/s ja puuskissa 27 m/s.

 

 

 

28.09.2009

TROMBI PYYHKÄISI LÄPI RANUAN MUSTIKKAMAAN maanantaina kello 15 aikaan. Suuria kuusia kaatui pitkin poikin omakotialueella ja läheisellä metsäalueella. Yhden omakotitalon pihassa kaatui useita kuusia, yksi osittain talon päälle. Sähkölinjalle kaatunut puu katkaisi sähköt Mustikkamaan alueelta ja laajemminkin Posion suuntaan pariksi tunniksi.

Trombi oli raju, mutta hyvin hetkellinen, kertoivat asukkaat. Samalla satoi rakeita. Melkoisesta ryskeestä huolimatta suurempia aineellisia vahinkoja ei sattunut, eikä kukaan ihme kyllä loukkaantunut.

Seuraavana yönä mm. Sallaan satoi kolme senttiä lunta. (Lapin Kansa)

 

 

 

30.09.2009

RAKEITA JA UKKOSTAKIN 

Syksyn tuomat raekuurot ovat sekoittaneet liikennettä eri puolilla Suomea. Raesohjo on aiheuttanut useita ulosajoja ja kolareita, mutta vakavilta henkilövahingoilta on vältytty.

Kuopiossa ukkoskuuro rakeineen pahensi iltapäiväruuhkaa ja sekoitti liikennevalot. Kolareita sattui iltapäivän aikana poikkeuksellisen paljon. Kajaanissa kolme autoa kolaroi illalla liukkaalla ajotiellä, mutta matkustajat selvisivät lievin vammoin. Myös Oulussa liukas ajokeli haittasi liikennettä ja aamun aikana nelostiellä sattui useita ulosajoja.

Juankoskella tiehallinto ja poliisi varoittivat alkuillasta paikoitellen liukkaasta tiestä numero 569 Nilsiän ja Juankosken välillä. Tielle kertyi raesateen takia paikoin jopa neljän sentin kerros sohjoa, joka suli kuitenkin pois parin tunnin kuluessa. Sateiden aikaan lämpötila putosi noin 10 asteesta 2-4 asteeseen. Myös eteläisessä Suomessa sattui joitakin kolareita liukkaiden teiden takia.

Syksyinen kuuropilvimuodostus 30.9 oli voimakasta myös siitä päätellen, että myrskybongareiden sähköpostilistalla ilmoiteltiin ukkosen jyrähdelleen myös Oulussa, ja Mikkelin seudulla bongattiin jopa mammatuspilviä.

 

 

 

03.10.2009

SYYSMYRSKY RIEPOTTELI ETELÄ-SUOMEA YÖLLÄ jatkuen rankkasateina sunnuntain puolella. Sade haittasi alkuillasta liikennettä Uudellamaalla. Keravalla junaradan alikulkutunneli jouduttiin sulkemaan tulvimisen vuoksi. Tiehallinnon mukaan tunnelissa oli enimmillään kaksi metriä vettä. Kehä 1:llä Pakilantien liittymän kohdalla yksi kaista suljettiin jättimäisen lätäkön vuoksi.

Aamulla myrskyn jäljiltä oli Hämeen ja Pirkanmaan alueella noin tuhat taloutta ilman sähköä. Uudellamaalla kaatui puita ja irtosi kattopeltejä. Sadevesi sai viemärit tulvimaan.

Tallinnan pika-alukset jäivät sunnuntaina satamiin kovan merenkäynnin vuoksi. Rannikkoalueilla muutamia veneitä on myrskyn jäljiltä uponnut ja saariin on jäänyt useita ihmisiä mottiin. (HS)

 

 

 

07.10.2009

SYYSMYRÄKKÄÄ, UKKONEN PYHÄTUNTURILLA.  Syysmyrsky aiheuttisähkökatkoja maassamme aina Etelä-Lappia myöten. Sähköt olivat poissa noin 20.000 kotitaloudelta Itä-Suomessa ja noin 10.000 kotitaloudelta muualla maassa. Eniten vikoja oli Pohjois-Karjalassa. Tuuli yltyi merialueilla myrskylukemiin ja maa-alueillakin vaarallisen voimakkaaksi. Suurin keskituulen nopeus mitattiin Kristiinankaupungissa, 24 m/s.

Kova tuuli riepotteli ehkä pahiten Savoa. Tuuli repi irti kattoja ja veneitä laitureistaan. Kuopion keskustassa Sairaalakadulla putoili kattopeltejä alas vähän ennen puoltapäivää. Tapauksessa ei tidetty sattuneen vahinkoja ihmisille. Lisäksi palokunnat kävivät raivaamassa teille kaatuneita puita useilla paikkakunnilla eri puolilla Itä-Suomea. Eniten pieniä tuulen aiheuttamia vahinkoja sattui Kuopion ja Siilinjärven seuduilla sekä Heinävedellä.

Kova tuuli kaatoi puita, haittasi lauttaliikennettä ja sotki hetken myös kotimaan lentoliikennettä Pohjois-Suomessa. Lumimyräkkä aiheutti Lapissa useita peltikolareita ja tieltä suistumisia. Päivän aikana satoi jopa parikymmentä senttiä lunta reippaan itätuulen säestämänä.

Pyhätunturin tienoilla Pelkosenniemellä ihmeteltiin harvinaista sääilmiötä., kun sakean lumipyryn aikana jyrähteli ukkonen ja salamat leimahtelivat.

 

 

 

09.10.2009

HARRASTAJA KUVASI SUOMEN ENSIMMÄISET YLÄSALAMAT

Pieksämäkeläinen Timo Kantola on ottanut Suomen ensimmäiset valokuvat ilmakehän ja avaruuden rajalla esiintyvistä yläsalamoista. Kantolan yläsalamat ovat maailman pohjoisimmat koskaan havaitut. Ilmatieteen laitoksen tutkija Antti Mäkelä yhdisti kuvien ilmiöt salamapaikannuksiin Itämerellä. Kuvat ja artikkeli aiheesta julkaistiin Tähdet ja avaruus -lehdessä nro 8/2009 ja myös maamme tiedotusvälineet uutisoivat havainnosta 7.12.2009.

 

Ote Tähdet ja Avaruus-lehdestä:

Timo Kantolan valokuvien ilmiöt varmistuivat harvinaisiksi keiju- ja kajosalamoiksi suomalaisten ja ulkomaisten salamatutkijoiden ja Ursan tulipallotyöryhmän yhteistyönä.

Ensin työryhmän matemaatikko Esko Lyytinen määritti kuvista salamoiden tarkat suunnat ja korkeudet. Sen jälkeen Ilmatieteen laitoksen tutkija Antti Mäkelä pystyi yhdistämään kuvien ilmiöt pohjoisella Itämerellä liikkuneiden ukkospilvien salamapaikannuksiin. Professorit Martin Füllekrug (University of Bath) ja Yoav Yair (Open University of Israel) vahvistivat ilmiön tulkinnan ja kertoivat kuvissa näkyvän pohjoisimmat tähän mennessä havaitut yläsalamat.

– Yhdysvaltalaiset salamatutkijat olivat ihmeissään ja onnittelivat Kantolan valokuvista. Edes Kanadasta ja Alaskasta ei tunneta vastaavia havaintoja, Antti Mäkelä kertoo.

Tänään ilmestyneessä Tähdet ja avaruus -lehdessä nro 8/2009 Timo Kantola kertoo löydöstään ja tutkija Antti Mäkelä yläsalamoista.

– Tulipallokamerani on tarkkaillut taivasta 3,5 vuotta 24 tuntia vuorokaudessa ja ottanut tuossa ajassa 2,8 miljardia videokuvaa. Yhteen niistä oli tallentunut keiju- ja toiseen kajosalama.  Voidaan siis puhua harvinaisesta ja vaikeasta kuvauskohteesta, Timo Kantola sanoo.