1950-52 Heinäveden ja Mouhijärven myrskytuhot

Last Updated: Wednesday, 04 April 2018 19:44
Written by Leevi Korpela

MYRSKYT 1950-52

 

 

 

03.07.1950

RAESADE TUHOSI  TALON VILJELYKSET

Heinäveden kylän Mäkelän ja Haverin kylien läheisyydessä raivonnut raesade tuhosi yli kymmenen talon viljelykset. Ruispellot olivat kuin viikkokaudet karjan jaloissa lahmautuneet. Rakeet olivat suuria, muutamat jopa 3-4 senttiä läpimitaltaan. Ne olivat myös niin kovia, että tekivät selvät merkit seinälaudoitukseen. Metsässä rakeet tekivät myös pahaa jälkeä, kun lehtipuiden lehdet karisivat maahan samoin kuin kuusen kasvannaisetkin. Lisäksi myrskytuuli kaatoi puita. (HS 4.7)

 

 

 

30.07.1952

PYÖRREMYRSKY MOUHIJÄRVELLÄ KAATOI TUHANSIA PUITA

Mouhijärvellä raivosi sunnuntai-iltana ukkosen yhteydessä pyörremyrskymäinen rajuilma. Se kulki pitäjän yli kahden kilometrin levyisenä rintamana, kaatoi maasta juurineen tuhansia kasvavia puita sekä katkoi puhelin- ja sähköpylväitä. Useat kylät ovat edelleen pimeinä ja myös puhelinyhteydet ovat poikki.

Mustianojan kylässä myrsky vei Nousiaisen talon navetasta katon ja osan asuinrakennuksenkin kattoa mennessään sekä iski talon ikkunat sisään. (HS 1.8)

 

Aamulehti 1.8:

MYRSKY AIHEUTTI MILJOONAVAHINGOT SATAKUNNASSA

Varsin tuhoisaa jälkeä teki Satakunnassa keskiviikkona raivonnut myrsky. Sen keskus liikkui 1,5 kilometrin levyisenä Mouhijärven pitäjän yli ja vahinkoja koitui runsaasti myös Karkussa, Kiikassa ja Vammalassa. Alustavien laskelmien mukaan vahingot kohoavat useisiin miljooniin markkoihin, mistä yksistään Kiikassa palaneiden muuntajien osuus on noin 4 milj. mk. Salama sytytti muuntajat kello 19 jälkeen miltei samanaikaisesti eri puolilla pitäjää.

 

Myrsky puhkeaa

Jo puolelta päivin vallitsi tavallista voimakkaampi lounaistuuli enempiä vahinkoja kuitenkaan tekemättä. Illan suussa alkoi taivaalle kertyä uhkaavannäköisiä pilviä, salamat välähtelivät ja niitä säesti taukoamaton jyrinä. Mouhijärveläiset kertoivat aavistaneensa jotain erikoista olevan tulossa.

Kello 20 myrskyaalto saapui pikajunan nopeudella ja seuraavat viisi minuuttia paikkakunnalla olivat pelottavat. Suuret puut katkeilivat monin paikoin kuin tulitikut, monet kuuset ja männyt irtosivat juurineen maasta tukkien ajoväyliä tai kaatuen sähkö- ja puhelinlinjojen päälle. Tuulen voimakkuutta kuvaa useista taloista särkyneet ikkunat, pihamailta katkeilleet omenapuut ja peltojen seipäiltä tuulen mukaan hajonneet heinät. 

 

Isännän huima 20 metrin lento pihamaallaan

Mouhijärven Mustianojan kylässä myrsky repäisi Nousiaisen tilan navetan katon paiskaten sen päärakennuksen viereen. Katto särkyi pirstaleiksi. Pihamaalla samaan aikaan liikkuneen talon isännän, mv. Toivo Nousiaisen pyörre nosti ilmaan ja lennätti parinkymmenen metrin päähän. Huimassa ilmalennossa Nousiainen sai tartutuksi kuusen oksiin ja pelastui siten vahingoittumattomana.

Rajumyrskyä seurasi välittömästi ankara kaatosade ja raekuuro, joka pieksi viljelyksiä pitkähkön ajan aiheuttaen suuria tuhoja. Rovasti K. Wilka kertoi, että pappilan pihamaalle sataneet rakeet olivat ainakin miehen peukalonpään kokoisia ja samantapaisia tietoja saatiin pitäjän muiltakin kulmilta. Mouhijärveläiset vanhukset eivät muista koskaan aikaisemmin sattuneen näin suuria tuhoja aiheuttanutta rajuilmaa.

 

Kiikassa salama sytytti tuleen neljä muuntajaa miltei samanaikaisesti ja niistä kaksi paloi perustuksiaan myöten.