1933 Toholammilla tohahteli

Last Updated: Sunday, 17 December 2017 19:47
Written by Leevi Korpela

MYRSKYT 1933

 

 

10.07.1933

RAJUILMA RAUDUSSA  (Karjalan kannas)

Raudun pitäjän Orjasaaren kylän tienoilla puhkesi maanantaina kello 17 aikaan ankara rajuilma, jollaista ei siellä ole nähty miesmuistiin. Ensin kulki kylän yli pyörremyrsky, joka kaatoi puita, rikkoi rakennusten kattoja ja kuljetti mukanaan halkoja ja muita esineitä.

Pyörteen jälkeen ankaran tuulen kanssa seurasi jääsade, joka mylläsi ruislaihot ja toukopellot aivan mustalle mullalle. Rakeet olivat noin peukalonpään kokoisia tullen sellaisella voimalla, että katkoivat kaikki viljankorret. Rinnemailta vei vesi mullat ja viljantaimet mukanaan aivan pohjakiviä myöten. Myrskyn tuho Orjansaaren kylän maanviljelijöille oli varsin ankara, sillä mikä säilyi poudalta, sen nyt jäät särkivät tai kaatosade vei mukanaan. (Maakansa 14.7)

 

 

12.07.1933

UKKOSMYRSKYT TUHOTÖISSÄ ERI PUOLILLA MAATA

Ukkosmyrsky kaatoi metsää Kuopion seuduilla

Keskiviikkona raivosi harvinaisen ankara ukkosmyrsky Kuopion seuduilla. Melalahdessa sellaista ei ole nähty miesmuistiin. Myrsky kulki noin 20 kilometrin levyisenä kaataen puita ja puhelinpylväitä, mitkä sulkivat tiet Melalahteen useiksi tunneiksi. Lisäksi myrsky riisti katot useista ladoista. Puhelinyhteydet moniin paikkoihin olivat vielä torstainakin poikki maakunnassa.

Riistaveden hautausmaalta kaatuivat kaikki puut, ladoista repeytyivät katot ja eräs lato, jonka kattoa parhaillaan tehtiin, siirtyi metrin verran paikoiltaan. Myös Muuruveden kirkonkylässä kaatui puita ja puhelinpylväitä sekä erään talon riihi ja useampi lato menettivät kattonsa.

Leppävirralla myrsky repi irti suuren osan kirkon peltikatosta, kaatoi puutarhoissa mm. omenapuita sekä metsissä useita tuhansia tukkipuita. Sorsakoskella lähti katto tehtaan saunarakennuksesta. (Maakansa 14.7)

 

Pyörremyrsky Toholammilla hävitti neljässä minuutissa laajan alueen

Toholammilla keskiviikkona kello 14 aikaan raivonnut hirveä pyörremyrsky teki noin yhden neliökilometrin alalla ääretöntä tuhoa hävittäen sananmukaisesti kaiken. Tämä valtava luonnonilmiö sattui Sykäräisten kylän alueella kulkien aivan läheltä, mutta koskematta kuitenkaan itse kyläryhmään. Myrsky kesti noin 4 minuuttia, jona aikana sen ylittämä alue muuttui aivan autioksi. Lisäksi satoi runsaasti suurikokoisia rakeita.

Pyörremyrsky, jota oli silminnäkijäin kertoman mukaan hyvin kaamea katsella, liikkui verrattain hitaasti, muuttaen välillä aina suuntaansa. Se repi maasta kaiken kasvullisuuden, rukiin, ohran, kauran, perunat, heinän ja mitä vain eteen sattui. Puunkappaleita, ruohoa ja muuta lensi korkealle ilmaan. Niin ikään myrsky veti puita juurineen ja hajotti useita kymmeniä heinälatoja aivan täydellisesti, kuten myös erään suuren riihen aivan kappaleiksi pirstoen samalla puimakoneiston. Tuhoutunut riihi oli iso ja aivan uusi.

Eräs pienenpuoleinen asuinrakennus taas siirtyi paikoiltaan toiseen paikkaan. Rakennuksen ikkunat kehyksineen painuivat luultavasti ilmanpaineesta sisään. Onneksi ei kylän ihmisille sattunut vahinkoa. (Aamulehti 14.7)

 

Maakansa 14.7:

Toholammin Sykäräisten kylän pyörremyrskyä torstaina lähemmin tarkasteltaessa havaittiin, että hävitys oli ollut perusteellisempi ja laajempi kuin ensihätään osattiin arvioida:

Kaikki kasvullisuus on perusteellisesti hävinnyt lähes 6 km pituiselta ja 2 km levyiseltä alalta. Alue on pääasiassa niittyjä, viljapeltoja ja perunamaita sekä vähemmältä osalta metsää. 40-50 latoa särkyi, toiset aivan sirpaleiksi, joistakin taas katto tai seinä oli sinkoutunut pois. Erään ladon katto lensi 80 metrin päähän ja erään keskeneräisen rakennuksen hirret kohosivat silminnäkijäin kertomuksen mukaan kevyesti korkealle ilmaan. Muuan 10 x 15-metrinen riihirakennus siirtyi puoli metriä paikoiltaan.

Pyörremyrsky teki tuhojaan noin 30 talon mailla. Metsätuhot rajoittuivat verrattain vähiin, mutta parin talon metsäpalstalla katkesi kuitenkin useita satoja puita. Myrskyn voimasta kertoo, että 8-tuumaiset puut katkesivat kuin tulitikut ja 15-tuumaisia kaatui.

Vesojan kylän taloista särkyi noin 50 ikkunaruutua. Myrskyn aiheuttamat vahingot nousevat huomattaviin summiin. Keski-Pohjanmaan maanviljelysseuran puolesta saapuu agr. Aarre arvioimaan vahinkoja. Meteorologinen keskuslaitos arvioi myrskyn olleen miltei yhtä voimakas kuin edellisenä kesänä Oitissa raivonnut, mutta pienialaisempi.

 

Pyörremyrsky Itä-Uudellamaalla

Keskiviikkona liikkui ukonilma pyörremyrskyn seuraamana kapealla rintamalla halki Itä-Uudenmaan. Tessjön kylässä myrsky siirsi pellolla muutamia makasiineja ja kiskoi useista ladoista katot. Muuan autoilija ajaessaan Iitistä Elimäen kautta Loviisaan, on kertonut matkallaan havainneensa sadoittain myrskyn kaatamia puita.

Keskiviikkona kello 15 aikaan raivosi harvinaisen ankara pyörremyrsky myös Kouvolassa ja Valkealassa. Kouvolan kauppalassa särki myrsky asemahuoneen ikkunoita ja kaatoi kadulla liikkuneita ihmisiä.

Kouvolasta Valkealaan menevän maantien varsilta aina Tuohikottiin saakka oli myrsky kaatanut puita tielle niin runsaasti, että autolla oli vaikeata kulkea. Samoin oli myrsky kaatanut heinäseipäitä ja haasioita niityiltä. (Maakansa 15.7)