1980 87 mm vettä tunnissa Orimatilassa

Last Updated: Friday, 14 December 2018 15:21
Written by Leevi Korpela

MYRSKYT 1980

 

 

 

10.06.1980

UKKOSMYRSKYJÄ JA RANKKASATEITA

Pari viikkoa Etelä-Suomessa jatkunut hellekausi katkesi tiistaina iltapäivällä kovaan ukkosmyrskyyn. Jokioisten observatoriossa mitattiin 2 tunnin aikana yli 2000 salamaa ja vettä satoi 70 milliä. Jokioisissa satoi iltapäivällä myös 3,5-senttisiä rakeita (lähde: Jari Tuovisen raetutkimus).

Forssan kaduilla liikenne puuroutui täysin autojen moottoreiden sammuessa veden paljouteen. Useita keskustan liikkeitä suljettiin veden tunkeutuessa niiden kellareihin jopa kahden metrin korkeudelle.

Salamat sytyttivät useita tulipaloja koko Lounais-Hämeen alueella, kuten myös Pohjois-Kymenlaaksossa ja pitkin Etelä-Suomea. Aineelliset vahingot olivat varsin huomattavat.

Riihimäellä iltapäivällä raivoisa kaatosade aiheutti useiden satojen tuhansien markkojen vahingot. ”En muista vastaavaa 30 vuoteen”, kertoi palopäällikkö Aatos Laine. Vettä pumpattiin 50:stä eri kiinteistöstä.

Lahdessa ja lähiympäristössä ukkonen teki vain pieniä tuhoja, mutta kuitenkin se ja paikoittaiset rankkasateet aiheuttivat työruuhkan kahdeksi kolmeksi päiväksi sekä kadunrakennustoimelle että sähkölaitokselle, jolle jouduttiin värväämään ensi hätään 20 ylimääräistä asentajaa. Sade sorrutti teitä, mm. Seponkadulla oli vierinyt suuria kiviä keskelle kevyen liikenteen väylää. Launeen sääaseman kohdalla sade ei ollut kaikkein rankinta, vettä tuli 19 mm neljässä tunnissa. Raivoisa tuuli koetteli puiden kestokykyä. Joutjärven Joutsaaressa kaatui parisenkymmentä koivua.

Varsin mittava näyttö ukkosen voimasta saatiin, kun salama iski Mankalan-Vuolenkosken väliseen sähkölinjaan pimentäen kertaheitolla koko Heinolan ja osan Itä-Hämettä runsaaksi tunniksi.

Sysmän Nikkaroisissa salama sytytti metsäpalon pitkin kallionkielekkeen laitaa viidestä eri kohdasta, jolloin kuusimetsää tuhoutui vajaa hehtaari. (ESS).

 

RAIVOKAS UKKOSMYRSKY KEITELEELLÄ

Keiteleen pohjoisinta osaa koetteli sellainen ukkosmyrsky, ettei moista liene tapahtunut miesmuistiin. Myrsky kulki luode-kaakko linjalla pitkin vedenjakajaa Pihtiputaan suunnasta laantuen Pielaveden rajamailla. Tuhoalue on viitisen kilometriä leveä noin kymmenen kilometrin matkalta.  

Ensimmäisissä vahinkoarvioinneissa todettiin, ettei pienistä ole kyse. Tiistai-iltapäivänä raivonnut ukkosmyrsky jätti näkyvimmän tuhon alueen metsiin, joissa kaatuneita puita arveltiin olevan tuhansia. Suuret tukit katkeilivat kuin tulitikut tai vääntyivät kumoon juuriltaan, ja myrskylle kelpasivat niin männyt, kuuset kuin koivutkin. Alueen metsäautotiet olivat muuttuneet vihreiksi rakeiden piiskattua neulaston maahan.

Rakeet kuin luoteja. Myrskyn tehoa lisäsi harvinaisen suuret rakeet, jotka kovalla nopeudella iskeytyessään olivat kuin luoteja. Kaikki ikkunat, jotka olivat myrskyn tulosuunnassa, helisivät rikkinäisinä alas. Rakeet olivat väriltään kirkkaita, siis pelkkää jäätä. Paikalliset asukkaat mittasivat rakeiden pituudeksi jopa neljä senttiä.

Rakeiden nopeutta kuvaa hyvin se, että erääseen Kumpuselän entisen koulun ikkunaan oli ilmestynyt siisti pyöreä reikä. Mansikkamaiden muovipeitteet olivat repaleina, ikään kuin niihin olisi osunut konekivääritulitus. Mansikkasadosta eivät kyläläiset suuria odota, mutta orastava vilja oli onneksi vasta "piikillä" ja selviytynee. Samankaltaista jälkeä näkyi huopakatoissa ja myrskynpuoleisilta seiniltä oli maali hakkautunut ja sälöjä sinkoillut. Kumpuselän Kennään talosta tuuli kaatoi rakenteilla olleen lisärakennuksen. Peltikattoja vääntyili piloille.

Laitumilla olleet kotieläimet säästyivät vahingoilta, mikäli ehtivät suojaan. Ne eläimet, jotka jäivät taivasalle, kantavat nyt veripahkuroita nahan alla.

Viimeksi alueella riehui lähes yhtä paha myrsky kuusi vuotta sitten, mutta tämänkertainen tuho oli kuitenkin lähihistorian pahin. (Pielavesi-Keitele-lehti)

 

 

 

 

08.07.1980

UKKONEN TOI ENNÄTYSSATEEN ORIMATTILAAN

Raju ukkoskuuro  pudotti Orimattilan kirkonkylään tiistaina iltapäivällä kaikkien aikojen vesimäärän. Runsaassa tunnissa tuli vettä 87,2 mm, mikä ylittää koko heinäkuun normaalin sademäärän parillakymmenellä millimetrillä. Vesimäärät olivat valtavia ja palokunta sai 15 hälytystä, joista 14 vesivahinkoja. Sade tuli vain kirkonkylän alueella, jossa ukkonen pauhasi voimallisimmin kello 15. maissa. Salamoiden ja jyrinän lomassa vettä alkoi tulla yhä sankemmin ja rakeet piiskasivat ikkunoita ja kasvimaita. Veden tuolle ei näyttänyt olevan loppua. Näin suuria vesimassoja ei ole ollut kevättulvienkaan aikaan.

 

Kello 15 jälkeen alkoivat puhelimet paloasemalla kilistä. Ensin kello 15.45 Hannele Pokkinen Laaksotieltä ilmoitti veden tulvivan ovesta sisään.  Klo 16.20 Pakaantieltä Seppo Murtomaa ilmoitti, että autotallissa oli metrin paksuudelta vettä.  Mäntylän alueelta ilmoitti Kalle Peltola, että hänen talonsa alakerta tulvii ja pakastin ja jääkaappi ovat veden huuhdeltavina.

Sitten olivat vuorossa virastot. Kello 16.30 tuli ilmoitus valtion virastotalolta, jossa vesi uhkasi alakerran arkistotiloja, puhelinkeskusta ja muuntajaa.

Lukuisiin paikkoihin keskustassa muodostui paikoin syviäkin lampia. Peltolan alueen katuojat olivat piripintaan vettä. Kolmisen tuntia kaatosateen jälkeen Suotien varren asukkaat Sikosuolla olivat vaikeuksissa. Koivulan alueelta virtasi ojien ja pihojen poikki jatkuvasti lisää vettä niin, että yksityinen Suotie oli paikoin kokonaan veden vallassa. Tien viereinen noin kolmen metrin syvyinen viemäri sortui ja kun rummut eivät vetäneet, tuli vesi yli äyräiden. Eräänkin talon pihamaa oli lähes kokonaan veden peittämä, perunamaasta näkyi vain varsia ja kaalimaa näytti vetelältä suolta. Pienehköjä tiesortumia sattui siellä täällä. Palokunta tuli illalla apuun pumppujen kanssa.

 

VUOSIKYMMENEN RAJUILMAN koki Ruoveden Murolan kylä lähellä Tampereen rajaa. Puolenpäivän aikaan idästä noussut ukkosmyrsky yllätti heinämiehet kello 11.15 aikaan. Korvia huumaava jylinä ja voimakas tuuli saattelivat rankkasadetta. Puoli tuntia kestänyt sade ryöpytti 1,5 sentin suuruisia rakeita ja maa oli vielä kahden tunnin kuluttua aivan valkoinen. Paikkakuntalaiset muistelivat nähneensä vastaavaa viimeksi joskus 50-luvulla. (ESS)

 

 

25.10.1980

TODELLINEN TALVIMYRSKY yllätti Etelä-Suomen viikonloppuna ja se oli samalla ensilumi. Myös ennusteet lupailivat runsasta lumentuloa. Lunta satoi paikoin lähes 30 senttiä, lisäksi raju tuuli kasvatti paikoin puolimetrisiä nietoksia. Taksit olivat kaikki liikekannalla, kun ihmiset eivät päässeet omilla autoillaan kulkemaan ja aurojen jäljiltä tiet tukkeutuivat heti uudestaan. (omat muistiinpanot/ESS)