1987 Ukkosmyrsky Siilinjärvellä

Last Updated: Thursday, 24 November 2016 12:37
Written by Leevi Korpela

MYRSKYT 1987

 

 

 

04.08.1987

RAJU PYÖRREMYRSKY SIILINJÄRVELLÄ

Raju pyörremyrsky vieraili tuhoisin seurauksin Siilinjärvellä tiistai-iltana. Veeraksi paikkakunnalla ristitty puhuri kaatoi kymmenittäin puita viitostien varrelta ja keskustasta, irrotti kauppojen valomainoksia ja lakaisi viljapellot lakoon. Pyörremyrsky aloitti seikkailunsa noin kello 18.35 heti siellä raivonneen ukonilman jälkeen. Kymmenisen minuuttia riehunut myrsky pyöritti pahiten Siilinjärven pohjoispuolista Pyylammen aluetta sekä keskustaa Mantun kentän ympärillä.

Kaatuneet puut tukkivat 10-20 minuutiksi viitostien, parista kohtaa Kasurilantien, sekä katkoivat sähkölinjoja. Ensitietojen mukaan ihmisille tai eläimille ei aiheutunut vammoja.

Vaikka puita kaatuikin huomattava määrä, palokunnalle ilmoitettiin vain kahden osuneen asuinrakennuksen päälle. Ahmon urheilukentän jääkiekkokaukalon laidat myrsky korjasi mukaansa, samoin välivaraston katon. Palokunta kävi välittömästi raivaustöihin ja vähitellen tiet ja kevyenliikenteen väylät avautuivat taas liikenteelle. Raivaus päättyi noin kello 23 aikaan.

Ukkosmyrsky riehui lievempänä myös muualla Pohjois-Savossa ja ainakin Sonkajärvellä kaatui puita. (Savon Sanomat)

 

 

05.08.1987

UUSI LUONNONTUHO SIILINJÄRVELLÄ

Siilinjärvi koki tällä viikolla jo toisen suuren luonnonturmansa, kun yksi sen suurista taajamista alkoi keskiviikkona hukkua veden alle. Päiväkausia kestäneet sateet kävivät keskiviikkona ylivoimaisiksi Vuorelan ja Simpan alueiden viemäreille. Vesi tulvi kaduille ja puutarhoihin sekä juoksi valtoimenaan rinteitä alas.

Vesi nousi muutamien talon lattioille ja useilla talonomistajilla saattoi olla edessään lattiaremontti. Teknisen viraston miehet pumppasivat vettä yötä päivää pahimmilla tulvapaikoilla talojen lattioiden tasolle nousseista lammikoista. Lisäksi kaivettiin väliaikaisia raviojia estämään tulvan riistäytyminen. Tilanne saatiin hallintaan, mutta uusia sateita oli odotettavissa. Alueen asukkaat syyttivät kuntaa hutiloinnista viemärisuunnitelmien laadinnassa.

Paloesimies Jyrki Tuomainen arvioi keskiviikkoiltana alustavasti vahinkojen rahalliseksi arvoksi muutamia satoja tuhansia markkoja.

 

Otsikko Savon Sanomista:

YLI 10 KM PILVIKERROS! KUUKAUDEN VEDET KERRALLA

Tiistain ja keskiviikon ennätysmäiset sateet saivat pellot lainehtimaan kuin kevättulvien aikaan. Ukkoskuurojen vuoksi paikalliset erot sademäärissä olivat suuria. Useimmilla paikkakunnilla Savon pohjoisosissa ylitettiin viidessä päivässä koko elokuun pitkäaikainen keskiarvo, 65 mm. Tiistaipäivän ja keskiviikon vastaisen yön sademäärät olivat 30-40 mm (Pohjois-Savon tutkimusasemalla Maaningalla 32,6 mm.). Useilla kylillä mittarit yltivät lähes 50 millimetriin nousten päivän mittaan jo 60 millimetriin.

 

Ylimeteorologi Antero Oksa antoi meteorologisen selityksen siihen, kun maallikko ei tahdo ymmärtää, miten taivaalla voi pysyä nyt niskaan kaadetut vesimäärät: Pilvikerros oli poikkeuksellisen vahva. Oksa piti harvinaisena, että pilvikerros ulottuu 10-12 kilometriin, kuten tiistaina ja keskiviikkona.

 

Maataloudessa puhutaan jo hyvistä katastrofin aineksista sateiden myötä. Viljat olivat jo entuudestaan myöhässä pari viikkoa, Länsi-Suomessa jopa kolme viikkoa. Kauran ja vehnän ei uskota enää joutuvan ajoissa, ohra on laossa kuin jyrättynä. Nyt tarvittaisiin poikkeuksellisen kuiva ja lämmin syksy.

 

 

 

07.08.1987

MUSTALTA MERELTÄ nousseen matalan pohjoisvirtaus aiheutti joitakin tuulituhoja Etelä-Suomessa. Yksittäisiä puita kaatui ja pieniä sähkökatkoja oli siellä täällä. Ilmatieteen laitoksen mukaan pohjoistuuli puhalteli kovimmillaan Suomenlahdella 19 m/s, puuskissa jopa 29 m/s.

Tuulen lisäksi perjantaina saatiin kärsiä myös runsaista sateista. Lounais-Suomessa sademäärät olivat 40-50 mm ja ne aiheuttivat kesätulvia Aurajoella ja Etelä-Pohjanmaalla. Muuallakin saatiin vettä runsaasti, mm. Lahden Launeella satoi 31 mm.

Viileän kesän ylenpalttinen vedentulo sai näin jatkoa ja lakovauriot ovat suuria peltoviljelmillä kautta maan. Ensimmäisiäkään puintitöitä ei päästä aloittamaan ennen syyskuuta, koska myös viljojen tuleentuminen on hidastunut kunnon poutajaksojen puuttuessa. (ESS ja omat muistiinpanot)

 

 

14.12.1987

MYRÄKKÄ JA UKKONEN HERÄTTELI HEINOLALAISET

Heinolassa maanantaiaamun varhaisia töihin menijöitä riepotellut ukkonen oli harvinainen, mutta ei outo joulukuinen ilmiö. Myrsky alkoi hieman ennen kello seitsemää rajulla raekuurolla, jonka jälkeen nähtiin kirkas salaman leimahdus ja kuultiin voimakas jyrähdys. Puolisen tuntia kestänyttä myräkkää säesti voimakas tuuli. Hieman myöhemmin rintama pyyhkäisi Lahden yli jo parhaan teränsä menettäneenä.

Joulu-ukkosen ainoaksi haitaksi näytti jääneen liikenteelle aiheutunut hidastus. Huono näkyvyys ja tuulilasiin jäätyneet rakeet haittasivat autoilijoita. Poliisille ja palokunnalle ei tullut ilmoituksia myrskyvahingoista. (ESS)