1999 Juhannusukkoset, Iitin trombi

Last Updated: Thursday, 14 November 2019 19:18
Written by Leevi Korpela

MYRSKYT 1999

 

 

 

16.02.1999  

MYRSKY JA PYRY SEKOITTIVAT LIIKENTEEN

Harvinaisen kova lumimyrsky sotki laskiaistiistaina liikennettä pahoin varsinkin Etelä-Suomessa. Iltaan mennessä liikkuvan poliisin tietoon oli tullut 170 liikennevahinkoa Etelä-Suomen läänin alueelta, joukossa kolme kuolonkolaria. Kymmenet autot myös hyytyivät hankeen.

Kahden rekan törmäyksessä Tammisaaren ja Salon välisellä tiellä puoli seitsemältä aamulla kuoli toisen rekan 28-vuotias kuljettaja.

Malmin kuolonkolarissa noin kello 15 aikaan väärälle kaistalle liukunut bussi musersi 20-vuotiaan miehen kuljettaman henkilöauton päin pylvästä.

Kirkkonummen Masalassa Kehä III:lla kello 18 jälkeen kuoli nokkakolarissa viisivuotias lapsi. Molempien autojen kuljettajat loukkaantuivat. Tiellä on paljon raskasta liikennettä mm. Hangon satamasta, ja se oli pitkään poikki kolarin vuoksi. Myös kiertotielle ohjattu liikenne jumiutui pahoin ja takkuili aina puolille päiville saakka.

 

Myrsky tukki vaihteet

Junaliikenteessä kärsivät sekä lähi- että kaukoliikenne jo aamusta alkaen. Vuoro toisensa jälkeen jouduttiin perumaan ja liikenteessä olevat myöhästelivät enemmän ja vähemmän. Lähiliikenne saatiin lähes kuntoon kello 15 maissa, mutta kaukoliikenne oli loppupäivänkin sekaisin. Syynä oli vaakana tuleva lumisade, joka tukki vaihteita ja peitti opasteita.

Helsingin Kaisaniemeen lunta tuli tiistaina noin 40 senttiä ja lisäksi tuuli oli kaupungissakin harvinaisen kovaa. Myrsky ravisteli Kaisaniemessä ilmatieteen laitoksen katolla olevaa mittaria puuskissa kovimmillaan 25 metriä sekunnissa.

 

Rekat jäivät ylämäkiin

Pääkaupunkiseudun busseille hankalin oli aamu. Bussit ajoivat myöhässä eikä aikatauluja voitu aina noudattaa. Hankalimpia olivat ylämäet, joihin rekat jäivät jumiin muu liikenne perässään.

Raitiovaunut kulkivat myös pitkin päivää myöhässä. Vaihteet olivat jäässä tai raiteilla oli autoja esteinä. Lumi tukki metron vaihteita aamupäivällä. Munkkiniemessä kiskoille kaatui puu. Kova tuuli katkoi muutenkin puita ja isoja oksia pitkin kaupunkia.

Supistettuna pyörivä lentoliikenne selvisi lumisateesta pienillä myöhästymisillä.

 

Sankka lumipyry aiheutti kaaoksen Nuijamaalta Viipuriin johtavalla kanavatiellä keskiviikkoaamuna (17.2). Useat rekat luisuivat ojaan ja poikittain tielle tukkien sen raskaalta liikenteeltä useiden tuntien ajaksi. Rekat pysäytettiin Nuijamaalle odottamaan tien avautumista. Henkilöautolla kuljettavaksi tie saatiin aamulla.

 

 

 

18.04.1999

KEVÄISET UKKOSMYRSKYT RIEHUIVAT KAUTTA MAAN

Sunnuntaipäivän lämpimän ilmamassan perässä Suomen ylitse rymisteli hyvin laaja ukkosrintama, joka aiheutti paikoin myös vahinkoja. Ukkoset syntyivät lämpimään sektoriin työntyneeseen kylmään rintamaan. Lämpötila kohosi ennen kuurorintamaa Tampereen Pirkkalassa 19,8, Lahdessa 19,4 ja Lappeenrannassa 21,1 asteeseen.

 

Kova keväinen ukkosmyrsky kaatoi runsaasti puita ja tukki teitä sunnuntaina iltapäivällä Itä- ja Kaakkois-Suomessa, mm. Mikkelissä. Aluehälytyskeskusten mukaan kello 17.30-18 aikoihin pahiten riehuneessa äkkimyräkässä puita kaatui myös Lappeenrannassa, Savitaipaleella, Taipalsaaressa, Ylämaalla ja Kouvolassa, joissa palokunnat olivat koko illan työllistettyjä teiden auki raivaamisessa.

Keväinen ukkosmyrsky yllätti myös Pohjois-Karjalan sunnuntai-iltana. Maakunnassa oli linjoille kaatuneiden puiden takia vailla sähköä enimmillään noin 2 500 taloutta.

Pohjois-Karjalan Sähköstä kerrottiin, että korjauspartiot saivat selvitetyksi linjaviat suurimmalta osalta yöllä kahteen mennessä, mutta palokunnat jatkoivat puunrunkojen raivausta eri puolilla myrskyaluetta vielä maanantaina. Raju tuuli aiheutti linjavikojen lisäksi myös muita vahinkoja. Esimerkiksi Värtsilän urheilutalon katto irtosi myrskyssä. (HS)

 

Kevään ensimmäinen ukonilma riehui rajusti Vilppulan Kolhossa Koillis-Pirkanmaalla, missä salama sytytti vanhasta maatalon päärakennuksesta peruskorjatun omakotitalon ja aiheutti samalla mäellä muutakin vahinkoa. Palokunta sai hälytyksen kello 18.43, ehti ajoissa paikalle ja sai palon hallintaansa. Vahingot jäivät muutamaan 10 000 markkaan.

Samalla matkalla palokunta joutui käymään viidessä muussakin Kolhon talossa salaman iskettyä sähkömittareihin ja johtoihin saaden aikaan palonalkuja. (Aamulehti)

Aurinkoa ei Lahdessakaan riittänyt iltaan saakka. Ulkoilusta nauttineet joutuivat palaamaan äkkiä sisätiloihin, kun ukkosmyrsky mellasti Lahden alueella. Myrskyn ja sateen seurauksena erään keskustan ravintolan verhomarkiisi tipahti alas. (ESS)

 

Keski-Suomen hätäkeskus pimeänä kaksi tuntia

Keski-Suomen hätäkeskuksen hätäpuhelu-, radio-, tieto- ja faksiyhteydet mykistyivät ukonilman aiheuttaman sähkökatkoksen vuoksi sunnuntain ja maanantain välisenä yönä, eivätkä varajärjestelmät käynnistyneet. Myöskään automaattiset palo-, murto- ja kiinteistönvalvontalaitteet eivät toimineet.

Tiedonsiirto-ongelmien vuoksi korjaustoimet viivästyivät. Päivystys hoiti yhteyksiä käsipuhelimilla ja toimenpiteet kirjattiin käsin. Pelastustoimet hidastuivat kahden tunnin ajaksi maakunnan alueella, mutta eivät keskeytyneet. Hätäkeskuksen päällikkö Jukka Jalasvuoren mukaan hätäkeskuksen tietoon ei tullut, että kukaan olisi jäänyt ilman apua. Häiriöt osuivat viikon hiljaisimpaan aikaan puoli yhdestätoista puoli yhteen yöllä.

Lapissakin salamoi

Etelä- ja Keski-Lapissa salamoi maanantain vastaisena yönä. Poikkeuksellisen aikainen ja harvinainen ukkonen ei kuitenkaan aiheuttanut tiettävästi vahinkoja. Rovaniemen aluehälytyskeskuksen puhelin soi yöllä tiuhaan, kun ihmiset kyselivät yötaivaan valaisseen leiskunnan syytä.

Myrsky ravisteli myös läntistä Suomea, merellä Utössä mitattiin keskituulen nopeudeksi 24 ja Bogskärissä 22 sekuntimetriä. Rannikolla tuuli puhalsi 10 m/s voimalla ja puuskissa se yltyi 15 sekuntimetriin.

Mereltä ei tullut tietoon vahinkoja, mutta mantereella puita kaatui sähkölinjoille ja teille. Kovimmillaan tuulen voima oli maanantaina aamuyöllä.

 

 

 

22.05.1999 

TROMBI OUTOKUMMUSSA

Poikkeuksellisen vinhasti pyörinyt trombi säikäytti Lasaroffien perhettä Outokummussa perjantaina iltapäivällä nostaen yllättäen yläilmoihin osan navetan peltikatosta. Perheenjäseniä ei onneksi ollut ulkona, kun peltilevyt palasivat ryminällä maanpinnalle pyörteen silmästä.

Harmaasalolaisten Lasaroffien tuvassa oltiin juomassa iltapäiväkahveja, kun kylässä ollut naapuri Sulo Kontkanen huomasi ikkunasta, että navetan peltikattoa alkoi hävitä pala palalta pyörteen nielemänä. Peltikatto navetan siipiosan toiselta lappeelta irtosi lähes kokonaan ja levisi pitkin pihamaata.

Pyörteen halkaisija näytti olevan sellaiset parikymmentä metriä. Se pyöritti levyjä kiekkona ympäriinsä ja nosti pellit niin korkealle, ettei ikkunasta katsoen voinut enää nähdä niitä, silminnäkijä kuvasi havaintoaan.

Emäntä Raija Lasaroffin mukaan aurinko meni trombin vierailuajaksi pilveen, mutta hetkessä kaikki oli taas ennallaan – navetankattoa lukuun ottamatta. Pellolla pyörteen eteneminen näkyi vähän aikaa pölypilvenä. Talon isäntä Timo Lasaroff suhtautui ensin hyvin epäillen traktoriin saamaansa viestiin.

- Kun Raija soitti, niin en uskonut, että muka navetasta katto on irronnut. Ajattelin, että ei voi olla totta, vasta kaksi vuotta sitten tehty katto ei irtoa ihan herkästi. Mutta uskottava se nyt on, isäntä naureskeli myöhemmin. Aluksi nauru ei naapureiden mukaan ollut kovinkaan herkässä.

Isäntä arveli tuhojen olleen huomattavasti suuremmat, jos trombi olisi kulkenut pitkin katon harjaa eikä poikittain, kuten tapahtui. Tai jos pyörre olisi pujahtanut konehallin katosta sisään  (Outokummun paikallislehti)

 

 

 

30.05.1999 LUMIMYRÄKKÄ POHJOIS-SUOMESSA aiheutti runsaasti ojaanajoja.  Lunta satoi 10-15 senttiä. Jalkapalloliigan ottelu RoPS-HJK jouduttiin peruuttamaan lumimyrskyn takia. (ESS).

 

 

 

09.06.1999

UKKOSPUUSKIA JA MAHDOLLINEN TROMBI HELSINGISSÄ

Helsinkiä riepotellut ukkosmyrsky kaatoi mm. Stadionille Lasten olympialaiset-tapahtumaa varten pystytetyn pomppulinnan. Kolme aikuista ja yksi lapsi vietiin sairaalaan. Onni onnettomuudessa oli, että aivan vieressä oli poliisin esittelyteltta ja pelastuslaitoksen näytille tuotu auto.

Vanhempi konstaapeli Pertti Taimio kertoi:

- Se oli kuin tornado! Myrsky vyörytti pomppulinnan. Onneksi järjestäjät huomasivat vaaran ja ehtivät ajaa lapset linnasta. He olivat juuri saaneet kengät jalkaansa, kun teltta lähti lentoon.

Teltta löi ihmisiä pieniä lauta-aitoja vasten. Vanhemman konstaapelin ripeyden ansiosta eräs nainen säästyi pahemmalta loukkaantumiselta, kun hän sai juuri napattua naisen sivuun suuren äänentoistokaapin ollessa kaatumassa hänen päälleen.

Konstaapeli Taimion mielestä teltta oli hyvin kiinnitetty vahvoilla köysillä, eikä hän nähnyt huomautettavaa järjestäjien toimissa. Palomestari Keijo Mökkönen puolestaan totesi, että tuollaisia ukkospuuskia on hyvin vaikea ennakoida.

Loukkaantuneiden vammat olivat lieviä ja he pääsivät jo illalla sairaalasta kotiin.

 

Outo ulina jäi mieleen

Pekka Parikka istui vaimonsa ja veljensä perheen kanssa Kaivohuoneen terassilla nauttien kuuman kesäpäivän illasta, kun vähän ennen klo 19. mereltä alkoi kuulua ulinaa, joka voimistui.

- Kun vilkaisin Cafe Ursulan suuntaan ääntä kohti, siellä jo puut kaatuilivat. Samassa myrsky oli päällä.

Kun puut alkoivat kaatua ympärillä, Parikka sieppasi nelikuukautisen tyttövauvansa vaunuista juosten avoimelle paikalle juuri ennen kuin parikymmentä senttiä vahva oksa tipahti suoraan lastenvaunujen päälle.

- Se pako oli sellainen refleksi, ei ehtinyt paljon ajatella. Kyllä siinä niin pahaa jälkeä tuli, että ei varmasti oltaisi tässä, Parikka kertasi järkyttyneenä parikymmentä minuuttia trombin iskun jälkeen näyttäen kohtaa, joka jäi puun alle.

 

Helsinkiläinen Otto Putkonen seurasi tilannetta Puistokadun vaiheilta.

- Pilvet kulki hurjaa vauhtia ja sanoin kaverille, että kohta tulee vettä. Vaan eipä tullut, tuli myrsky, Putkonen naurahtaa. Myös hänelle jäi mieleen outo ujellus.

- Olen viettänyt paljon aikaa merillä, mutta sellaista ääntä en ole koskaan kuullut.

 

Harmajan merisääasemalla ukkosrintama havaittiin klo 18.50. Tuulen nopeudeksi mitattiin parhaimmillaan noin 27 metriä sekunnissa. Silminnäkijäkuvausten mukaan trombi saapui Suomenlinnan takaa kapeana nauhana. Maalle ehtiessään se sai aikaan tuhoa kaataen heti Kaivopuiston rannassa syliä vahvemmat lehmuksen ja vaahteran juurineen samansuuntaisesti nurmikolle. Loitommalla puistossa toistakymmentä puuta repesi tai kaatui. (Ilta-Sanomat)

 

Helsingin Sanomat aiheesta:

Aluehälytyskeskukseen tuli puhelinsoittoja tiuhaan tahtiin. Pelastuslaitos sai tusinan verran ilmoituksia kaatuneista puista. Kattopeltejä irtosi ja puita kaatui ainakin Lauttasaaressa, Kaivopuistossa, Kulosaaressa ja Helsingin keskustassa. Muun muassa Kulosaaren kirkon kellotapulin peltikatto lensi ilmaan.

Länsisatamassa myrsky kaatoi konttikasoja  (kuva ainakin Ilta-Sanomissa).  Espoon poliisi sai Espoosta ja Nurmijärveltä ilmoituksia vauhkoina karanneista koirista, joista poliisi kirjasi muistiin omistajatietoja.

Kolme kevytpurjevenettä meni nurin Lauttasaaren edustalla Lohiapajanlahdella, mutta veneilijät käänsivät itse paattinsa takaisin kölilleen ja jatkoivat matkaansa.

 

Kylmän lman laskuvirtaus

Ukkosrintama johtui Ilmatieteen laitoksen mukaan kylmästä rintamasta, joka saapui lounaasta. Lauttasaaren edustalla tuulet aiheuttivat niin voimakkaita pyörteitä, että meri tyrskysi silminnäkijä Nina Lindforsin mukaan jopa 20 metrin korkeuteen. Tuulen perusvirtaus Suomenlahdella oli idästä ja enimmäkseen kovaa. Puuskarintaman tuulet taas tulivat vastakkaisesta suunnasta ja virtausten kohtaaminen nosti veden ilmaan.

Puita ja kattopeltejä keskiviikkona heitellyt myrskypuuska herätti helsinkiläisissä suurta ihmetystä. Meteorologi Anneli Nordlundin arvion mukaan kyseessä oli  kylmän ilman laskuvirtaus. Ukkospilven yläosan kylmä ilma putosi tummanharmaana kärkenä kohti lämmintä maata aiheuttaen vyörypilven.

 

 

 

15.06.1999

ETELÄ-SAVO RAJUN UKKOSMYRSKYN KOURISSA

Voimakas ukkosmyrsky sytytti tulipaloja, kaatoi puita ja irrotti talojen kattoja koko Etelä-Savon alueella tiistai-iltapäivän ja illan aikana. Pahimpia tuhot olivat Pertunmaan, Hyrynsalmen, Mäntyharjun ja Mikkelin alueilla sekä Juvalla ja Sulkavalla.

Ensimmäiset havainnot myrskyn tuhoista tehtiin kello 16.12 alueen länsiosissa Pertunmaalla, jossa puita oli kaatunut Joutsaan johtavalle tielle ja linjoille. Sulkavalla useimmat hälytykset tulivat kello 18 tienoilla.

Etelä-Savossa myrsky katkaisi sähköt noin 10 000 taloudesta. Suur-Savon Sähkö korjaili katkenneita linjoja läpi yön. Suurjännitelinjat olivat yhtiön toimialueella poikki noin 30 kohdassa, pienjännitevikoja oli moninkertainen määrä.

 

Pahimmat vauriot koettiin Hirvensalmen Väisälänsaareen johtavan tien alkupäässä, jossa oli kaatunut tuhansia puita teille ja rakennusten katoille. Valtaosa rakennuksista oli vapaa-ajan asuntoja, mutta joukossa oli myös maalaistaloja ja teollisuusrakennuksia.

Tuuli pyyhkäisi kokonaan irti yhden maalaistalon varaston katon ja sähkölinjoille kaatuneista puista aiheutuneet sähkökatkot  vaikeuttivat mm. saarelaisten lehmien lypsämistä ja pakasteiden säilymistä.                 

Kymmenittäin puita kaatui myös Hirvensalmen keskustassa teille ja talojen päälle.

Osansa puuston kaatumisista saivat myös Mikkelin Laajalammen kaupunginosa, Mikkelin mlk:n Kokkosenlahden suunta ja Ristiinan kunta. Sulkavalla salama sytytti kolme tulipaloa.

 

Metsää arveltiin Etelä-Savossa kaatuneen tuhansia kuutioita. Tuhojen koko laajuus selvinnee vasta vähitellen. Hirvensalmelaiselta maanviljelijältä Seppo Manniselta kaatui vakuuttamatonta metsää noin 10 hehtaarin alalta. Tuuli pyyhkäisi alas myös Mannisen rehuvaraston katon. Tilalla oltiin keskiviikkona iltapäivällä edelleen ilman sähköä satojen muiden maakunnan asukkaiden kanssa.

- Painuttiin emännän ja pojan kanssa kellariin, kun se alkoi. Pahin myrsky kesti vain muutaman minuutin ja viimeinen 10-15 sekunnin aalto vei puut mennessään, Manninen kertoi. Manninen oli huolissaan karjansa puolesta.

- Pelkäsimme, että ne ovat menneet suojaan metsään ja jääneet puiden alle. Karja oli kuitenkin älynnyt pysytellä kaikkein aukeimmalla paikalla. Sähkömiehet toivat tilalle aggregaatin kello kahden aikaan yöllä, jolloin lehmät lopulta saatiin lypsettyä.

 

Lahden seudulla ukonilma ei ollut niin raju kuin Etelä-Savossa. Salama aiheutti muutamia vahinkoja ja Vääksyssä katkesivat sähköt illalla muutamaksi tunniksi. (ESS ja HS).

 

 

 

18.06.1999

TROMBI HEITTI AUTON YMPÄRI

Perjantainen paluumatka mökiltä ei hevin unohdu Auli ja Martti Mäkelältä. Pariskunta osui Mikkelissä suoraan myrskynsilmään.

- Katso, mikä tuuli, autoa ajanut Matti Mäkelä ihmetteli vaimolleen. Tuuli riuhtoi roskia ilmaan ympärillä, taivas oli musta ja vettä tuli niin, ettei auton ikkunoista nähnyt läpi. Vaimo käski miestään pysäyttämään.

Matti ehti ajaa tien sivuun, mutta ei ehtinyt sammuttaa moottoria ennen kuin auto tempautui ilmaan! Takaa hiipinyt myrskyn silmä, trombi, tarttui autoon ja heitti sen ympäri. "Mihin pilviin tässä noustaan", muistaa Auli Mäkelä ajatelleensa.

- Lento kesti varmaan muutaman sekunnin, mutta tuntui iäisyydeltä, hän muistelee.

Auto kävi noin 1,5 metrin korkeudessa. Pyörähdettyään ilmassa ympäri se putosi maahan ajajan puoleiselle etukulmalleen ja jäi lopuksi kyljelleen makaamaan.

- Kuuntelin, että vieläkö tässä pyöritään. Sitten kysyin, että kävikö mitään, Auli Mäkelä kertoo. Mies makasi rikkoutuneen ikkunalasin sirpaleiden seassa vaimo hänen päällään. "Ei kai tässä ihmeitä", Matti Mäkelä vastasi.

Matti Mäkelä sammutti moottorin, joka oli hyrrännyt koko voltin ajan. Pelastuslaitos ehti paikalle nopeasti ja pariskunta saatiin ulos.

 

Ilmalennolla oli ainakin yksi silminnäkijä. Viereisen Mikkelin keskussairaalan ikkunasta ihmetteli lääkäri Risto Hämäläinen lenteleviä oksia. Samassa halkaisijaltaan kolmimetrinen trombi pyyhälsi esiin.

– Se pyöri vinhasti ja otti kiinni auton peräpäästä. Jos joku minulle olisi ennen tätä moista kertonut, en olisi uskonut, Hämäläinen ihmetteli näkemäänsä.

Matti Mäkelä sai aivotärähdyksen, mikä pyyhki koko lennon hänen muististaan, hän vain kyseli, miksi ollaan sairaalassa. Vaimo sen sijaan muistaa tapahtumat tarkasti.

– Aika jännä, että ensimmäinen ajatus oli, että nyt varmaan tulee lehdistä valokuvaajia ja pitää kerätä takakontista levinneet tyhjät olutpullot pois tieltä.

Onnettomuuden jälkitilasta Auli Mäkelä kertoi:

- Vasta toisena iltana se iski. Kun silmät sulki, alkoi auto pyöriä. Ei meitä autoon nouseminen silti pelota. ei se mylläkkä toista kertaa osu kohdalle.

Onnettomuusauton näkeminen myöhemmin veti ilmeet vakaviksi. Pressun alta paljastui toiselta kyljeltään täysin ruttuun painunut Toyota. Se tuntui kuitenkin pieneltä harmilta koetun jälkeen. Tapaus pani nöyrtymään suurempien voimien edessä.

– Kyllähän se on niin, ettei noille luonnonvoimille oikein mitään voi. Aikamoisia temppuja ne tekee, Matti Mäkelä pohti vakavana.

                

Viranomaisetkin ihmettelivät trombin voimaa

Myös Mikkelin poliisissa jaksetaan ihmetellä trombin voimaa. Tutkimuksia johtava Ari Ikonen ei ole ennen kuullut moisesta.

Poliisissa on kirjattu onnettomuuden tapahtumisajaksi  kello 16.27. Sama trombi sai paljon tuhoa aikaan pienellä alueella Mikkelin keskustassa. Kerrostalon peltikatto repesi irti, puita ja lipputankoja kaatui. Viimekesäinen kuuluisa Mikkelin trombi kaatoi metsää aivan Mäkelöiden naapurista. Autoja ei ole kuitenkaan ennen noussut ilmaan.

– Pitää olla auton sattunut ihan siihen myrskyn silmään, Ikonen pohtii.

Auton ilmalennon silminnäkijä, lääkäri Hämäläinen kuvailee trombia näin:

- Se oli ihan kuin tornadot, joita näkee tv:ssä, mutta pienempi. (Ilta-Sanomat)

 

Itä-länsi-suunnassa kulkenut ukkospuuska kaatoi Mikkelissä runsaasti puita, jotka vaurioittivat kahden talon kattoa ja lisäksi alle jäi ainakin kolme pysäköityä autoa. Naisvuoren vesitornin tuntumassa myrsky heitteli ilmaan roskiksia ja kaatoi lipputangon. Päivystävän palomestarin Tapio Rannan mukaan vahinkoja tapahtui vain ydinkeskustassa ja hyvin rajatulla alueella. Palokuntaa ja vesilaitosta työllistivät pitkin iltaa kaduilla tulvineet sadevedet. (HS)

 

 

 

26.06.1999

JUHANNUSPYHINÄ UKKOSMYRSKYJÄ

Hyvin helteisenä juhannuspäivänä muodostui Etelä-Suomeen voimakkaita kaakkois-luoteissuuntaisia ukkosjonoja. Savossa, Etelä-Karjalassa ja Itä-Suomessa ukkonen myllersi paikallisesti lauantai-iltana ja laajemmin sunnuntaina. Ilmatieteen laitoksen iskukarttojen mukaan molempina päivänä salamaniskuja rekisteröitiin 25 000 - 30 000 kappaletta.

Juhannusviikonloppuna ukkospuuskat työllistivät pelastuslaitoksia katkoen puita ja sähköjä ainakin Savossa, Etelä-Karjalassa, Hämeessä ja länsirannikolla. Ukkosmyrskyn jälkiä päästiin korjaamaan vasta maanantaina täysipainoisesti.

 

Juhannusmyrskyistä miljoonatuhot Savon metsille

Tuhoja havaittiin pitkin Etelä- ja Pohjois-Savoa, erityisesti Kuopiossa, Leppävirralla, Heinävedellä ja Iisalmessa, jonka Kirman ja Viittaan kylissä tukkimetsää kaatui kymmenien hehtaarien alueelta.

Puun hinta putoaa... Juhannuspäivänä lauantaina sää oli Savossa helteinen ja hiostava lämpötilan kohotessa 30 asteen kieppeille. Kello 19 Iisalmessa nousivat etelän taivaalle mustat pilvet. Tuuli alkoi puhaltaa puuskittain eteläkaakosta. Pian paikallisissa ukkosmyrskyissä kaatui metsää niin, ettei yhtään puuta jäänyt pystyyn.

Iisalmen metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Veikko Jauhiainen arvioi maanantaina, että vahingot nousevat vähintään 7 000 kuutiometriin ja 1,5 miljoonaan markkaan.

- Tehtaita ja sahoja on kiinni, mutta puut saataneen kaupaksi. Hinta on tällaisessa pakkotilanteessa kuitenkin huonompi kuin suunnitellussa kaupassa.

Pääosin kaatui kuusitukkimetsää, mutta myös mäntytukkeja ja nuortakin metsää. Kirmassa ja Viittaalla jouduttaneen uudistamaan noin kilometrin pituinen ja 500 metrin levyinen alue kokonaan. Jauhiainen lohduttautui, että onneksi päästiin vähemmällä kuin miltä aluksi myrskyn jälkeen näytti.

Sähkö- ja puhelinyhtiöiden partiot raivasivat linjoja auki. Päätiet saatiin auki jo lauantai-iltana muutama tunti myrskyn jälkeen. Varsinainen puiden kuljetus tehtaille alkaa lähipäivinä.

 

Salama vei ihmishengen. Vuonna 1932 syntynyt vaasalaismies kuoli salamaniskuun Vaasan lähellä Mustasaaressa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Salama iski kesämökkiin, jossa mies vaimoineen oli nukkumassa. Nainen sai palovammoja.

 

SALAMA JYSÄHTI AUTOON

Salama iski liikkuvaan autoon juhannuspäivän iltapäivänä Etelä-Hämeen Tuuloksella. Kyydissä olleet neljä nuorta selvisivät vammoitta.

Harvinainen tapaus sattui, kun nuoret ajoivat rankkasateessa vain 30 kilometrin tuntinopeudella. Pienellä paikallistiellä Tuuloksen Syrjäntakana auto oli ohittamassa suurta kuusta. Puusta löydettiin myöhemmin roikkumassa metallinen johto, jonka toinen pää oli kiinni maassa.

Audi Avant-merkkisen auton kyydissä olivat kuljettaja Esko Eerola, hänen sisarensa Lotta, serkkunsa Ville Puurtinen ja tuttava Johanna Salmi. Salaman iskiessä auto tärähti.

– Näkyi välähdys ja kuului tsip-ääni. Yhtäkkiä kaikki muuttui siniseksi ja kuului kauhea räjähdys, Lotta Eerola kertoo.

- Joku kysyi, että voi kauhea, iskikö se meihin. Vastasin että joo, ja vielä ollaan elossa. Juuri vähän ennen oltiin vitsailtu, että mitäs jos salama iskee. Veli vielä vakuutteli, että täysin turvallista on.

Kalpeat matkustajat huomasivat, että auton oikea eturengas ja vasen takarengas alkoivat tyhjetä. Radiokin mykistyi, mutta yksi kanava palasi hetken päästä. Auton mittarit menivät aivan sekaisin, mutta vähitellen ne palautuivat normaaleiksi. Nuorten jatkettua ajamista epäuskoisissa tunnelmissa renkaat tyhjenivät pian kokonaan.  He itse eivät saaneet edes päänsärkyä. (Ilta-Sanomat).

 

(Nastolassa huomasimme Ruuhijärventien varressa todennäköisesti ukkosen syöksyvirtauksen aiheuttaman kapean tuhoalueen. Tuhojälkiä näkyi noin kilometrin matkalla. Mäenrinteestä kaatui kymmeniä järeitä tukkipuita. Maastollisesti alempana sijaitsevasta sekametsästä katkeili suuria haapoja muutaman metrin korkeudesta. Tarkempi paikka noin 5 km Nastolan kirkolta Ruuhijärvelle päin. Palokunta joutui raivaamaan tuhoalueella tielle ja linjoille kaatuneita puita.

Tuona päivänä mittasin omien säätilastojeni kesäkuun lämpöennätyksen, 32,6 astetta, tilastoa on vuodesta 1971.)

 

 

 

30.06.1999

PYÖRRE KAATOI TORIKATOKSEN

Kaksi äitiä ja kaksi lasta kiidätettiin keskiviikkona iltapäivällä sairaalaan Tampereen Laukontorilta, kun pyörre kaatoi painavan torikatoksen heidän päälleen. Loukkaantuneet, mutta tajuissaan olleet uhrit vietiin sairaalaan kahdella ambulanssilla. Kyseessä saattoi olla trombi. Pyörre nostatti ilmaan torikatoksia ja lennätti esineitä myös edellisen viikon tiistaina. (HS/STT).

 

PUHELINYHTEYDET ONGELMISSA. Päiväkausia jatkuneet ukkosmyrskyt ja voimakas salamointi ovat aiheuttaneet poikkeuksellisen paljon puhelinvikoja eri puolilla maata. Linjat pätkivät erityisesti Pohjois-Karjalassa, Savossa ja Kaakkois-Suomessa. Keskuksissa on ollut pisimmillään 10 tunnin katkoksia ja yksittäisillä tilaajilla puhelimet mykkinä päiväkausia.

Soneran verkonhallinta-alueen päällikkö Risto LehtoKouvolasta sanoo, että jo viime kesä oli aika paha, mutta tämä kesä näyttää muodostuvan vielä hankalammaksi. Erityisesti korttiviat ovat kaataneet keskuksia, joita on jouduttu korjaamaan yömyöhään. Lehdon mukaan keskusten lisäksi ukkonen on mykistänyt myös Soneran matkapuhelinten tukiasemia ja vioittanut linkkejä. Vikojen suureen määrään ei ole osattu varautua riittävin varaosin.

 

Telekarelian alueella Joensuun seudulla jyrisi yhtä mittaa viime lauantaista (26 pv) keskiviikkoaamuun asti. Pahimmillaan vikailmoituksia tuli jopa sata päivässä. Kun linjat saatiin toimimaan, ukkonen iski moneen paikkaan uudestaan.

Telekarelian teknisen johtajan Ilkka Tammen mukaan uusimmat keskukset ovat aiempaa herkempiä ukkosvaurioille, perinteisiä linjavikoja on ollut varsin vähän. Yllättävän suuri riesa on tullut myös uusista ISDN-verkkopäätteistä. (HS)

 

 

 

06.07.1999

RAJUA UKKOSTA, JÄTTIRAKEITA

Kaksi voimakasta ukkoskeskittymää aiheutti tiistaina tulipaloja, katkoi puhelinlinjoja ja kaatoi puita Keski- ja Itä-Suomessa. Suomeen tuli tiistaina lännestä kylmä rintama, jonka eteläpuolella kulki lännestä itään useita pitkiä ja kapeita ukkosjonoja, joissa rekisteröitiin 16 000 salamaniskua. Ukkoset olivat voimakkuudeltaan samaa luokkaa kuin juhannuksena palokuntia työllistäneet ukkosmyrskyt.

Pohjoisin ukkosrintama eteni Porin pohjoispuolelta Nurmekseen. Tampereen länsipuolella syntynyt jono eteni kohti Joensuuta. Päijänteen itäpuolella satoi suuria rakeita.

 

Trombeja?

Mikkelin maalaiskunnassa Korpikoskella ja Harjunmaalla riehui kaksi trombia, ja puuta kaatui arviolta 3 000 kuution verran. Teille ja autojen päälle kaatuneet puut eivät kuitenkaan vahingoittaneet ihmisiä, ja puut saatiin raivattua maanomistajien avustuksella. Ukkonen repäisi alas myös kuplahallin Mikkelin Kalevankankaalla.

Mikkelin ja Pieksämäen välinen junarata katkesi kello 18 jälkeen kahdesta kohdasta muutama kilometri Mikkelin pohjoispuolella, kun myrsky kaatoi puita radalle. Puut saatiin raivattua illalla, mutta sähköistyksen kunnostaminen venyi keskiviikon puolelle. Yhteydet korvattiin busseilla. Toivakassa ja Leivonmäellä puhelinlinjat olivat poikki yli 12 tuntia.

Savonrannalta noin 11 kilometrin päässä oleva Säimenen vanhainkoti jouduttiin tyhjentämään 18 asukkaastaan, kun salama iski rakennuksen kellariin ja aiheutti savuvahinkoja. Sammutustöissä oli kymmenkunta palokunnan yksikköä.

Omakotitalojen ja muiden rakennusten palot Rantasalmella, Enonkoskella, Heinolassa, Tampereen Teiskossa, Loimaalla ja Pyhäjärvellä aiheuttivat yhteensä satojen tuhansien markkojen vahingot. Salamanisku kattotuolitehtaaseen Vaajakoskella aiheutti suurpalovaaran.

Jyväskylän keskustassa satoi tiistaina puolen tunnin ukkoskuuron aikana niin paljon, että kadut lainehtivat polveen asti, viemärit eivät vetäneet ja palokunta joutui imemään vettä kiinteistöjen kellareista, hissikuiluista, sähkökeskuksista ja rakennustyömailta. (HS)

 

Itä-Hämeen ukkoset

Heinolan seudulla kova ukonilma riehui tiistaiaamuna sytytellen tulipaloja. Kelloniemessä, 20 kilometriä Heinolasta Kouvolan suuntaan, puolitoistakerroksinen omakotitalo kärsi pahoja vahinkoja.

Salaman iskiessä talon asukkaat olivat ulkona ihmettelemässä myrskyn lähitienoolta kaatamia puita. Palomiehet löysivät palopaikan läheltä tien yli menevän kymmenien senttien korkuisen, nähtävästi salaman möyhentämän kohouman. Sen jälkeen salama oli edennyt metsään, johon se teki paljaan uoman putsatessaan aluskasvillisuuden ja katkoessaan oksia. Kivien ympäriltä oli kuoriutunut maata.

Palomiehet arvelivat paikalla riehuneen jonkunlaisen pallosalaman.

Samaan aikaan omakotipalon kanssa salama sytytti tulipalon kuitulevytehtaalla Heinolan Sahaniemessä. Palo saatiin rajoitettua tehtaan sisätiloihin. Heinolan Vierumäellä salama tuhosi Teollisuus Oy:n kyllästämön paloilmoitinkeskuksen.

 

Raekuuro pieksi autoja lommoille

Raju raekuuro iski tiistaina klo 17 aikoihin Vehkasalon saaressa Sysmän ja Luhangan välissä rusikoiden viittä autoa. Kuuron alle joutuneiden synttärijuhlijoiden mukaan järveltä alkoi kuulua kovaa pauketta, kun jopa kuuden senttimetrin läpimittaiset rakeet iskivät veden pintaan. Saaren yli pyyhkäissyt raekuuro hakkasi viiden auton peltipinnat lommoille. (ESS)

 

 

 

15.07.1999

IITIN TROMBISTA MILJOONATUHOT

Useita kymmeniä ihmisiä oli  hengenvaarassa erittäin rajun trombin iskiessä Iitin pitäjään torstai-iltana. Trombi teki tuhoaan 20 kilometriä pitkällä ja kaksi kilometriä leveällä kaistaleella. Se sai alkunsa kello 19 jälkeen Kausalan eteläpuolelta kulkien hyppelehtien Iitin kirkonkylän ja Lyöttilän kylän halki Pyhäjärvelle asti, missä se lopulta menetti voimansa.  Useita satoja puita kaatui trombin tuhoreitillä vaurioittaen kymmeniä taloja, rakennuksia ja autoja.

Pahin vaaratilanne sattui kesken kirkonkylän kesäteatterin näytelmää, jota seurasi 50-60 henkeä. Myrskyn kaataman  puun alle jäi kaksi henkilöä, joista toinen istui pyörätuolissa. He selvisivät ruhjeilla.

Kesäteatterin välittömässä läheisyydessä kaatui kymmeniä puita, kuten isoja mäntyjä aivan väkijoukon vieressä. Ihmiset juoksivat läheisen museorakennuksen taakse suojaan.

- Oli todellinen onni, ettei pahempaa tapahtunut, kertoi Iitin palopäällikkö Petri Hammer. Ihmiset järkyttyivät tapahtuneesta voimakkaasti.

Myrskyn jälkeen etsittiin 60-vuotiasta naista, jonka pihapiiri oli vaurioitunut pahasti. Muun muassa talo ja auto kärsivät vahinkoja. Nainen oli paennut myrskyä ja löytyi myöhemmin hyvissä voimissa.

Kaatuneet puut tekivät useat tiet kulkukelvottomiksi ja pelastuslaitos pyrki avaamaan niitä illan aikana. Sähkölinjojen korjaukset kestivät lauantaihin saakka. Palopäällikön arvion mukaan vahingot nousevat miljooniin markkoihin. Lisäksi kaatuneesta metsästä aiheutuivat suuret taloudelliset ja maisemalliset vahingot. Esimerkiksi kirkonkylässä kaatui paljon historiallista metsää.

Pelastuslaitos sai akuutit raivaustyöt päätökseen myrskyä seuranneena yönä, mutta yksityisille pihamaille ja metsille sattuneita vahinkoja korjataan varmasti viikkoja.

 

SILMINNÄKIJÖIDEN KUVAUKSIA:

Iitin kesäteatterissa paikalla olleiden mukaan ilma muuttui sakeaksi tuulen riepottelemista risuista ja oksista. Säikähdys oli melkoinen. Perjantaina alueen raivaukset olivat täydessä käynnissä ja moottorisaha sai laulaa vielä useita tunteja.

Myrskyn silmään joutuneiden mukaan trombi yltyi rajuksi yllättäen ja meni nopeasti ohi. Kaikki tapahtui muutamassa hetkessä. Urajärven rannalla lähellä kirkonkylän ja Lyöttilän rajaa asuva Eero Eirto kertoo myrskyn nousseen järveltä klo 19.30 aikoihin.

- Lähes äänettömästi liikkunut pyörre nostatti metrejä korkean vesipatsaan, joka lähti kulkemaan kohti rantaa. Tuuli alkoi piiskata vettä vaakasuoraan. Pihamaan puut taipuivat ja lopulta kaatuivat maahan. Koko show oli ohi kolmessa minuutissa, Eirto kuvaili tapahtumia.

Kaikkiaan huvilan ympäriltä kaatui kymmenen kookasta mäntyä ja kuusta, mutta rakennus säilyi kuin ihmeen kaupalla ehjänä, vaikka puita oli nurin pitkin pihaa. Myös kymmenien muiden iittiläisten tontit ja rakennukset kärsivät vahinkoja.

(Etelä-Suomen Sanomat)

 

 

 

16.07.1999

UKKOSMYRSKY RIEHUI POHJANMAALLA JA KOILLIS-SAVOSSA

Pohjois-Pohjanmaalla perjantaina riehunut ukkosmyrsky kaatoi puita teille ja sähkölinjoille. Oulun läänin länsiosissa palokunnat raivasivat tielle kaatuneita puita useiden kuntien alueella, mm. Rantsilassa, Pyhännällä ja Kestilässä. Nelostiellä Limingan Tupoksella matkailuvaunuyhdistelmä suistui pellolle alkuillasta.

Utajärvellä ukkosmyrsky vei navetan katon. Puita kaatui myös Oulun eteläpuolella Kempeleessä ja Oulunsalossa, jossa yksi puu romahti omakotitalon päälle. Kempeleen Honkasessa sähköt katkesivat useaksi tunniksi.

Ukkonen sytytti myös metsäpaloja. Nuorta metsää tuhoutui lähes 30 hehtaaria iltapäivällä Haapajärven Heivarinperällä todennäköisesti salamasta syttyneessä metsäpalossa. Palopäällikön mukaan suurpalo oli todella lähellä. Sammutustehtävissä oli noin 50 palomiestä kahdeksasta eri palokunnasta.

Etelä-Savossa Enonkoskella paloi kolmisen hehtaaria kivikkoista mäkimaastoa ja kaakossa Virolahden-Vehkalahden rajamailla viitisen hehtaaria metsää, jota oli sammuttamassa yli 30 palomiestä. (HS)

 

Eri puolilla Koillis- ja Ylä-Savoa perjantaina iltapäivällä riehunut myräkkä mm. katkoi puita maanteille, ja yksi auto jäi puun alle Juankoskella. Kuopio-Joensuu valtatiellä Ohtaansalmessa oli jonkun aikaa vain toinen kaista käytössä. Kaatuneet puut vaikeuttivat liikennettä myös Juankosken ja Nilsiän välisellä tiellä sekä Iisalmessa ja Sonkajärvellä.

Myrsky oli kiivaimmillaan Iisalmen ja Sonkajärven seudulla illansuussa aiheuttaen metsätuhoja. Tuulen kaatamat puut haittasivat liikennettä mm. viitostiellä. Sähkökatkoista kärsittiin usean kunnan alueella.

Päivä oli helteinen Itä- ja Pohjois-Suomessa. Joensuussa mitattiin peräti 32,8 astetta. (ESS)

 

 

 

22.07.1999

TROMBI KAATOI METSÄÄ VAHDOLLA

Pyörremyrsky riehui torstaiaamuna Vahdolla Varsinais-Suomessa. Pahiten se iski Mauri Laineen talon lähistöllä sijaitsevaan metsään. Myös Laineen puusuojan kattopelti sai kyytiä. Metsänhoitoyhdistyksen arvion mukaan metsää kaatui Valpperintien lähistöllä noin kahden hehtaarin alueelta.

- Yhdeksältä aamulla alkoi ukkonen ja sade. Sitten tuli kova raekuuro, joka  kesti   alle kymmenen minuuttia. Olin tuossa lähellä kylällä ja huomasin, että jotain outoa oli tulossa. Koko taivas pimeni aivan mustaksi, Mauri Laine kertoi.

Raemyräkkä oli niin kova, ettei kukaan nähnyt trombia itse teossa. Mauri Laineen vaimo sen ensimmäiseksi huomasi ja soitti, että nyt on pihapuu nurin ja metsää kaatunut. Laine on asunut seudulla koko ikänsä eikä ole ennen nähnyt mitään vastaavaa.

- Vanhat isännät kertovat, että alueella on viimeksi vuonna 1948 ollut sellainen  myrsky, joka on kaatanut paljon puita. Trombia ei varmaan ole ollut koskaan.

Luonnonmullistuksen osuminen omalle takapihalle tietysti harmittaa, mutta vakuutusyhtiöstä lohdutettiin, että suurella todennäköisyydellä myrsky ei toista kertaa osu samaan paikkaan.

 

Myöhään keskiviikkoiltana (21.7) Helsingin yllä pyörinyt ukonilma piti palokuntaa kiireisenä. Voimakas sade tukki viemäreitä ja laukaisi automaattihälyttimiä ympäri kaupunkia iltakymmenen jälkeen. Rajuilma kaatoi myös muutamia puita. (HS)

 

 

 

25.07.1999

MYRSKY KAATOI PUITA MIKKELIN RADALLE

Voimakas pyörremyrsky kaatoi sunnuntaina puita junaradalle noin 20 kilometrin matkalla alkaen muutama kilometri Mikkelistä pohjoiseen. Junaliikenne oli poikki useita tunteja puiden katkottua ajojohtoja. VR sai tiedon ratavaurioista kello 14.20. Mikkelin ja Pieksämäen välin liikenne korvattiin linja-autoilla iltapäivästä alkaen. Myöhemmin osa Savonradan junista kulki Helsinkiin Tampereen kautta.

Ukkosmyrskyt katkoivat puita teille ja sähkölinjoille myös Pohjois-Karjalassa Kiteellä ja Tohmajärvellä. Sähköt katkesivat Puumalassa ja Ristiinassa. Puiden kaatumiset aiheuttivat lyhyitä liikennekatkoksia myös Vehkalahdella, Virolahdella ja Miehikkälässä. Kouvolan hätäkeskukseen ilmoitettiin useista sähkökatkoksista.

Merellä mitattiin tuulen nopeudeksi puuskissa 21 metriä sekunnissa.

 

Haukivuorella hukkui keski-ikäinen nainen, kun ukkosmyrsky yllätti veneilemässä olleen seurueen. Onnettomuus tapahtui hieman puolenpäivän jälkeen Haukivuoren kirkonkylän lähellä Varissaaren luona. Kaksi miestä ja yksi nainen liikkuivat matalalla tasaperäisellä lasikuituveneellä, jossa oli neljän hevosvoiman perämoottori. Myrsky täytti veneen, nainen ajautui erilleen muista ja hukkui. Kaikilla oli pelastusliivit. (HS)

 

KOVA UKKOSMYRSKY RIEHUI sunnuntaina päivällä Heinolassa, Sysmässä, Hartolassa ja Pertunmaan itäosissa. Kova tuuli kaatoi lähinnä yksittäisiä puita siellä täällä sähkölinjoille ja ajoradoille, joita sähkölaitoksen ja palolaitosten miehistö korjasi iltaan saakka. Sähköt olivat poikki muutamalta sadalta taloudelta.

Raju tuuli lopetti alkuunsa Heinolan satamassa kello 13 alkaneen kuorojen konsertin, jonka piti olla kesämusiikkitapahtuman päätös. Tuuli oli vähällä kaataa koko esiintymisteltan, kun sen metalliset myrskysalot huojuivat uhkaavasti. Järjestysmiehet pitelivät kaikin voimin mastoja paikoillaan. Raju tuuli ulvoi mikrofonienkin kautta ja valonheittimiä poksahteli hajalle. Lisäksi kova rankkasade ja raekuuro ropisivat kohisten teltan kattoon.

Noin 300 ihmisen turvallisuuden vuoksi konsertti keskeytettiin. (ESS)

 

 

 

26.07.1999

MYRSKY KATKAISI TAAS SAVONRADAN

Mikkelin seutuvilla riehunut ukkosmyrsky katkaisi jälleen maanantaina junaliikenteen neljäksi tunniksi. Radan päälle kaatunut puu pysäytti Helsingistä Ouluun matkanneen junan. Savonradalla junaliikenne oli pysäyksissä viimeksi eilen trombin jäljiltä ja jo aikaisemmin heinäkuun alussa.

Jyväskylässä satoi maanantaina iltapäivällä rakeita niin paljon, että keskustassa maa muuttui hetkeksi valkoiseksi. Ilman lämpötila laski 11,5 asteeseen. (HS)

 

 

08.09.1999 ”INTIAANIKESÄN” loppuvaiheissa melko voimakkaita ukkosia Pohjois-Savossa ja -Karjalassa (yli 5 000 iskua). Metsääkin nurin paikoitellen. Maksimilämpötilat noin viikon verran 20-25 asteen välillä.

 

 

 

11.10.1999

SELKÄMEREN RANNIKOLLA MYRSKYSI

Syysmyrsky yltyi vaaralliseksi Porin ja Rauman seuduilla maanantaina illansuussa. Raumalla raju tuuli katkoi puita ja sähköjohtoja niin, että poliisi arvioi puolen kaupungista olleen pimeänä.Puiden kaaduttua teille poliisi joutui useammassa paikassa ohjaamaan liikennettä. Rauman pelastuslaitoksen työvuorossa olleet hälytettiin satamaan, missä myrsky repi veneitä ja uhkasi upottaa niitä. Osa veneistä vaurioitui.

Porissa poliisin hälytyskeskuksesta tilannetta kuvattiin erittäin huolestuttavaksi ja poliisi esittikin vetoomuksen, että varsinkin liikenteessä olevat noudattaisivat erityistä varovaisuutta. Kaikille Poriin johtaville valtateille oli kaatunut puita, liikennemerkkejä ja -opasteita. Valtatie 8:lla kaatunut puu aiheutti kolmen auton ketjukolarin. Vahinkoja oli myös kauempana Porista Kokemäellä asti.

Porin Pohjoispuistossa keskellä kaupunkia tuuli repi irti katon. Mäntyluodossa luoteistuuli raivosi illalla 21 metriä sekunnissa, puuskissa tuuli yltyi lähes 30 metriin sekunnissa.

 

 

 

02.11.1999

UKKOSMYRSKY RIEHUI POHJANMAALLA JA ITÄ-SUOMESSA

Myrskynpuuskiksi äitynyt tuuli kaatoi puita teiden, sähkölinjojen ja talojen päälle Keski-Pohjanmaalla sekä Seinäjoen ja Kokkolan seuduilla tiistai-iltana. Vetelin ja Perhon välinen valtatie 13 oli osan aikaa poikki.

- Osa pienemmistä teistä on yhä poikki, koska niitä ei ole ennätetty raivata. Muun muassa Vimpelin suunnassa on kaatunut valtavasti puita, myös talojen päälle, kertoi Vetelin palopäällikkö Osmo Läspä. Kokkolan aluehälytyskeskuksesta arvioitiin tuulen nopeudeksi 21 m/s. Paikoin esiintyi myös ukkosta.

 

Nurmeksessa salamoi

Tuulivahingot työllistivät palo- ja sähkömiehiä myös Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa. Maakunnissa oli ilman sähköä pahimmillaan yli 7 000 taloutta. Nurmeksessa nähtiin illalla myös voimakasta salamointia. (HS)

Samana päivänä mitattiin Maarianhaminassa marraskuun Suomen ennätyslämpötila, 14,1 astetta.

 

 

 

29.11.1999

RAJU SYYSMYRSKY ETELÄSSÄ

Ilta-Sanomat revitti otsikossaan:  Raju myrsky raivosi Etelä-Suomessa - Tuuli puhalsi merellä yli 100 km/tunnissa. Aallot kerrostalon korkuisia.

Etelä-Suomea ravistellut rankka syysmyrsky sekoitti pahoin laivaliikenteen. Kovimmillaan 28 m/s puhaltanut puuskainen tuuli jätti laituriin kaikki Tallinnan katamaraanivuorot ja myös Tukholman autolauttavuorot myöhästelivät useita tunteja. Ne joutuivat hiljentämään vauhtiaan, kun Itämerellä mitattiin alkuillasta jopa 11 metrin korkuisia aaltoja. Kaikki hinaajat olivat merellä avustustehtävissä.

Hurjimmillaan aallot kohosivat pienen kerrostalon korkuisiksi myös Tallinnan ja Helsingin välillä. Helsinkiin hieman kello 19 jälkeen saapuneen Vana Tallinnan matkustajat kokivat myrskyn vimman rajuimmillaan.

Porilainen Marja Korkeaoja piteli selkäänsä Länsisataman terminaalissa.

- Selkä on mustelmilla, kun lattia lähti alta suihkussa. Onhan näillä laivoilla tullut käytyä, mutta ikinä en ole ollut näin kovassa heilutuksessa. Risteilylaivan menomatkallakin oli jo vuoristorataa muistuttavaa merenkäyntiä, mutta vasta paluumatka perätuulessa pisti kaiken sekaisin. Jouluateria oli jäänyt monelta muultakin väliin molempiin suuntiin.

- Istuin viidennellä kannella ja tyrskyt löivät ikkunat sielläkin märäksi.

Kymmenet risteilymatkustajista jäivät jopa suosiolla maihin Tallinnan satamassa.

 

Mereltä maalle

Syksyn kovin myrsky näytti mahtavat luonnonvoimansa maanantaina maan etelä- ja länsirannikolla. Sade piiskasi myös sisämaan asukkaita ja lämpötilat nousivat vuodenaikaan nähden korkealle, 7-9 plusasteeseen.

Etelä- ja Kaakkois-Suomea illalla riepotellut kova talvimyrsky aiheutti hälytyskeskuksiin toistasataa hälytystä lähinnä katkenneista puista ja revenneistä katoista. Pelastuslaitosten vakituiset ja vapaaehtoiset joukot työskentelivät täysitehoisesti ympäri Uuttamaata. Kaikki yksiköt olivat maanantai-iltana irrottamassa katoille, teille ja autojen päälle kaatuneita runkoja. Vakavilta henkilövahingoilta tietävästi vältyttiin.

- Suuria omaisuusvahinkoja ei ole ollut, mutta peltikattoja on rullautunut runsaasti, kertoi palomestari Taisto Hakala Helsingin kaupungin pelastuslaitokselta.

- Kaikki yksiköt ovat koko ajan liikkeellä ja avuksi on hälytetty myös muutama vapaapalokunta, kertoi samoista ongelmista puolestaan päivystävä palomestari Arto Latvala myös Vantaan pelastuslaitokselta.

 

Myrskytuulen ajolankojen päälle kaatamat puut katkaisivat junaliikenteen Helsingin ja Turun välisellä rantaradalla Inkoon ja Pohjankurun välillä hieman klo 15 jälkeen.  Liikenne jouduttiin korvaamaan busseilla. Radan raivaus- ja korjaustyöt kestivät useita tunteja. Junaliikenteen odotettiin pääsevän täyteen vauhtiinsa vasta yön kuluessa.

Kaakkois-Suomessa myrsky riepotteli pahiten Haminan itäpuolelle jääviä alueita. Varsinkin vanhan museotien ympäristössä kaatuili puita runsaasti teille ja sähkölinjoille.

Loviisassa ja Porvoossa myrsky aiheutti vahinkoja laajoilla alueilla. Sähkönjakelu pätki erityisesti Porvoon saaristossa, jossa kolme suurjännitelinjaa oli poikki. Tuhannet asuinkunnat jäivät ilman sähköä, epäonnekkaimmat yli neljä tuntia. Tuulennopeuden arvioitiin olleen jopa 30 metriä sekunnissa. Pornaisissa tuuli irrotteli kunnan koulukeskuksen kattorakenteita.

 

Myös seuraavana päivänä 30.11 lounaistuuli yltyi myrskyksi. Ainakin Kotkan edustalla mitattiin 31 m/s puuskalukemia. Tuhannet kodit jäivät ilman sähköä Länsi-Uudellamaalla ja Espoossa alkuviikon myrskyjen aikana. Suurin osa katkoista tapahtui sähköyhtiö Elnovan alueella, muun muassa Siuntiossa, Lohjalla, Riihimäellä, Hyvinkäällä, Vihdissä ja Karjaalla. Katkot kestivät pari tuntia maanantain ja tiistain sekä tiistain ja keskiviikon välisinä öinä. Elnovan mukaan viat saatiin korjatuksi keskiviikkoaamuun mennessä. Espoossa ja Kirkkonummella sähköt katosivat tuhansista talouksista keskiviikon vastaisena yönä kahden aikaan.

 

 

 

6-7.12.1999

MYRSKYKAUSI JATKUI

Itsenäisyyspäivän myrsky repi kattoja, katkoi puita ja sähkölinjoja sekä nosti vettä kaduille ja teille. Sähkökatkokset kismittivät erityisesti Linnan itsenäisyyspäivän juhlien tv-katsojia. Tielle noussut vesi haittasi maantieliikennettä mm. Espoon Otaniemessä ja Helsingin Itäväylällä ja Kehä 1:llä. Liikenne jouduttiin maanantai-iltana sulkemaan vähäksi aikaa kokonaan.

Välillä jopa 30 metriä sekunnissa puhaltanut tuuli (keskituuli Hanko Tulliniemi 25 m/s) riepotteli maanantain iltapäivästä tiistain aamuyöhön eteläistä rannikkoa ja itäistä Suomea. Etelälounainen myrskytuuli nosti Helsingin edustalle jopa 5 metrin aallot. Itämerellä mitattiin kaikkien aikojen toiseksi suurin merkitsevä aallon korkeus, 7,4 metriä. Aallokko pysäytti katamaraanit satamiin ja myöhästytti Ruotsin-laivoja; maanantai-illan Silja Europan vuoro peruttiin kokonaan.

Myrsky riepotteli eteläistä rannikkoseutua jo kolmannen kerran viikon sisällä. (HS)

 

 

 

17-18.12.1999

TALVIMYRSKY RIEHUI JÄLLEEN

Voimakas talvimyrsky riepotteli Etelä-Suomea ja erityisesti sen rannikoita perjantain ja lauantain välisenä yönä. Pelastuslaitokset kamppailivat irronneiden peltikattojen ja kaatuneiden puiden kanssa. Talvimyrsky irrotti mm. Stora Enson Kotkan sahan kattoa monta sataa neliömetriä.  Puhelinliikenteessä ja sähkönjakelussa oli katkoja eri puolilla eteläistä Suomea. Aamuviiteen mennessä pahin myrsky laantui.

Itämerellä puhalsi puuskittainen tuuli pahimmillaan 28 m/s tuulen keskinopeuden ollessa enimmillään 25 m/s (Bogskär). Kello 22 jälkeen Hangossa tuuli ujelsi keskimäärin 24 m/s. Etelä-Suomen rannikolla tuulet olivat yöllä 20-25 m/s. Merkitsevä aallon korkeus nousi samaan kuin itsenäisyyspäivän myrskyssä, 7,4 metriin.

 

Myrsky haittasi jälleen pahasti laivaliikennettä. Katamaraanit ja kantosiipialukset pysyivät satamassa koko päivän sekä perjantaina että lauantaina. Isot autolautat myöhästelivät vähän ja normaalikäytännön mukaan jättivät väliin poikkeamisen Maarianhaminan satamassa. Yön aikana Silja Serenaden 11:nnen kannen hyteissä sängyt siirtyivät paikaltaan, yöpöydät kaatuilivat, lamppuja rikkoutui ja lasit putoilivat baareissa. Myös tanssiesitys peruttiin kovan keinunnan vuoksi.

Kotkan ja Helsingin satamissa konttilaivojen lastaus jouduttiin lauantaina keskeyttämään kovan tuulen vuoksi. Kotkan syväsatamassa koettiin läheltä piti-tilanne tuulen repiessä hollantilaista kuivalastialusta irti laiturista miehistön nukkuessa. Kiinnitysköysien katkettua alus saatiin viime hetkillä hallintaan ennen kuin se olisi ajelehtinut nestesataman rantaan.

Rahtilaivat olivat vaikeuksissa merelläkin, sillä sankan lumisateen vuoksi näkyvyys Suomenlahdella oli usein nolla. Lentoliikenteessä oli vähäisiä myöhästelyjä.

 

Espoossa merivesi nousi tuulen takia niin paljon, että Otaniementie suljettiin. Paha keli näkyi myös liikenteessä, jota kova lumisade haittasi. Esimerkiksi Uudellamaalla sattui kymmeniä ojaanajoja ja kolareita, kun lisäksi tiet jäätyivät liukkaiksi.

Liukas keli aiheutti rekkaruuhkan Virolahdella ennen Vaalimaan raja-asemaa lauantai-iltana. Pahimmillaan ruuhkassa seisoi Vt. 7:llä Kellarimäen kohdalla toistasataa Venäjälle menossa ollutta rekkaa ja liikenne oli Vaalimaalla täysin poikki noin tunnin. (HS)