Ennustearkisto

Pitkä rajuilmaennuste 29.6.-1.7.2020 (Päivö)

Last Updated: Sunday, 05 July 2020 22:21
Written by Pauli Jokinen

Maanantai 29.6.

Ukkosen todennäköisyys 20 - 30 %

 

Lännestä on lähestymässä ylämatala, joka työntää kapeaksi laihtunutta yläselännettä edellään. Matalapaineen alueeseen liittyvä okluusiorintama saapuu maan länsiosaan viimeistään illalla. Keskitroposfääri on ehdollisesti epävakaa etenkin Lapissa, mutta lievästi myös maan länsiosassa okluusiorintaman edellä. Rajakerroksen kosteutta on monin paikoin niukasti, mutta kosteusmäärät kasvavat rintaman myötä lännestä alkaen. Rintama tuo mukanaan myös runsasta pilvisyyttä eikä asetelma muutenkaan ole suosiollinen suurten energiamäärien muodostumiselle. Salamoinnin esiintymiselle on pieni mahdollisuus rintaman läheisyydessä illan aikana maan lounaisosassa. Haittaa voi aiheutua lähinnä runsaasta sateesta, koska ohjaavat virtaukset ovat likimain rintamansuuntaiset.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
20 Seuraa
80 Ei vaaraa
Tiistai 30.6.

 

Ukkosen todennäköisyys 20 - 30 %

(päivitetty 29.6.2020 klo 23.30)

 

Yläselänne väistyy itään ja suurin osaa Fennoskandiasta siirtyy matalapaineen vaikutuspiiriin.  Keskitroposfääri on aluksi kaikkialla melko stabiili, mutta ylämatalan läheisyys alkaa vähitellen kasvattaa lämpötilavähetteitä erityisesti maan länsiosassa.

 

Su-illan päivitykseen verrattuna ennuste on muuttunut maan itäosaa koskien merkittävästi. Suomen eteläpuolelle kehittyvä voimakas ja todennäköisesti järjestelmätasolle yltävä syvän kostean konvektion alue kehittää rintamaan syvenevän matalapaineen, joka liikkuu tiistaina aikana Baltiasta maan itäosaan. Alatroposfäärin kosteus on erittäin runsasta tällä reitillä ja heti sen itäpuolella. Keskitroposfääri on vain marginaalisesti epävakaa tällä alueella (maan itäosassa), joten mahdollinen salamointi jää vähäiseksi ja rajoittunee Suomenlahdelle ja maan kaakkoisosaan. Suuri kosteussisältö kohottaa myös matalapaineen sademäärät merkittävälle tasolle ja maan itäosaan voi kertyä paikoin 50-80 mm sadetta tiistaiaamun ja keskiviikkoaamun välillä. Runsaasta sateesta voi aiheutua paikallisesti haittaa.

 

HUOM! Matalapaineen tarkka reitti ja etenkin voimakkuus oli ennusteen päivityksen yhteydessä vielä epävarma. Mikäli voimakkaampi skenaario toteutuu, Suomenlahden itäosassa esiintyy iltapäivällä myrskyä ja maan itäosassa (ainakin rajan läheisyydessä) myrskypuuskia. Mikäli näin käy, tuuli voi aiheuttaa merkittävän määrän vahinkoja ja sähkökatkoja maan itäosassa. Vaikka tapahtumaan on vain vähän aikaa, ennusteen epävarmuus on huomattava ja toteuma on erittäin vahvasti sidoksissa siihen, miten voimakas Suomen eteläpuolelle muodostuva ukkosalue on. Toteuma saattaa alkaa hahmottua vain 3-6 tuntia ennen h-hetkeä, kun matalapaineen syveneminen alkaa kiihtyä. Tuulisin skenaario oikeuttaisi jopa vaaratason kohottamisen oranssiksi.

 

Vaaratasojen todennäköisyydet

(sade)

0 Suojaudu
0 Varaudu
20 Seuraa
80 Ei vaaraa

 

Vaaratasojen todennäköisyydet

(tuuli)
0 Suojaudu
15 Varaudu
60 Seuraa
25 Ei vaaraa
Keskiviikko 1.7.

Ukkosen todennäköisyys 30 - 50 %

 

Suomi on matalapaineen syövereissä ja keskitroposfääri on lähes koko maassa ehdollisesti epävakaa. Lännestä on advektoitunut lisää rajakerroksen kosteutta ja näin ollen asetelma on otollinen kuuropilvien muodostukselle laaja-alaisesti. Ohjaavat virtaukset ovat melko heikkoja, kuten myös konvektiivinen esto. Näin ollen konvektiivista pilvisyyttä syntyy runsaasti jo varhain, ja muodostuva energiamäärä jakautuu suurelle joukolle kuuropilviä. Salamointia esiintyy monin paikoin, mutta salamamäärät eivät todennäköisesti ole kovin suuria. Keskiviikko lienee silti koko viikon runsassalamaisin päivä. Haittaa voi aiheutua lähinnä runsaasta sateesta.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
15 Seuraa
85 Ei vaaraa

Torstai 2.7. -

Sunnuntai 5.6.

Ylämatala pysyttelee Suomen lähistöllä ja torstain-perjantain aikana aalto helteistä ja ukkosherkkää ilmamassaa kulkee Suomen eteläpuolitse itään. Loppuviikon salamamäärä jäänee meillä hyvin vaatimattomaksi.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
0 Seuraa
100 Ei vaaraa
Pitkää rajuilmaennustetta päivitetään keskimäärin kaksi-kolme kertaa viikossa. Tarkempia päiväkohtaisia ennusteita julkaistaan edelleen karttakuvineen merkittävimpien säätilanteiden yhteydessä. Pitkä ennuste syntyy suppeahkon analyysin perusteella, joten se on tarkkuudeltaan ja osuvuudeltaan heikkolaatuisempi kuin päiväkohtainen ennuste. Ennustetta laaditaan vapaa-ajalla, joten laatijat eivät voi taata ennusteen säännöllistä saatavuutta.
päivitetty 28.6.2020 klo 22:45/AJP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments  

#1 AbertFaift 2022-03-05 11:50
коли закінчиться війна в україні 2022 екстрасенси скільки триватиме війна в україні коли закінчиться війна
Quote