Ennustearkisto

Pitkä rajuilmaennuste 17.6.-19.6.2020

Last Updated: Tuesday, 16 June 2020 22:12
Written by A-J Punkka

Keskiviikko 17.6.

Ukkosen todennäköisyys 30 - 50 %

 

Ylemmän troposfäärin kylmä pisara liikkuu Ruotsin itärannikkoa pitkin pohjoiseen. Samaa reittiä seuraa myös heikko pintamatala, jonka lämmin sektori on iltapäivällä maan etelä- ja keskiosan yllä. Keskitroposfääri on sektorissa niukahkosti epävakaan puolella, ja sektoriin sijoittuu on myös kapeahko kiila alatroposfäärin erittäin runsasta kosteutta (MIXR500m ~11 g/kg). Syvän kostean konvektion ainesosat asettuvat siis päällekkäin likimain linjalle Helsinki-Tampere-Vaasa, jossa ukkosen todennäköisyys on suurin iltapäivän aikana.

 

Kuuropilvet muodostuvat kylmän pisaran vähitellen voimistaessa ohjaavia virtauksia, mutta vielä keskiviikkona kinemaattiset parametrit asettuvat vain marginaalisesti vaarallisen puolelle. Kostean ilman sektori on niin kapea, että sinne muodostuva energia on nopeasti kulutettu loppuun. Vaaraa aiheuttavien kuuropilvien todennäköisyys on suurin alueen pohjoisosassa, joskin etelämpänä asetelma lienee suosiollinen taakse rakentuvalle kuuropilvikehitykselle. Mikäli konvektiivinen moodi on tämä, sademäärät voivat paikallisesti nousta erittäin suuriksi. Tilanteessa vallitsee huomattava epävarmuus pilvisyyden suhteen, mikä tuli jossain määrin esille jo tiistaina. Runsas pilvisyys voi heikentää huomattavasti keskiviikon kuuropilvikehitystä.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
30 Seuraa
70 Ei vaaraa
Torstai 18.6.

 

Ukkosen todennäköisyys 40 - 70 %

 

Merkittävä vaaraa aiheuttavan syvän konvektion episodi mahdollinen

 

Kylmä pisara etenee Selkämereltä Oulun tienoille pintamatalan seuratessa melko tavalla samaa reittiä. Tämä tietää myös lämpimän sektorin vähittäistä siirtymistä kohti itää ja terävän kylmän rintaman seuraamista sektorin takalaidassa. Iltapäivällä keskitroposfääri on ehdollisesti epävakaa muualla paitsi maan länsiosassa ja alatroposfäärin suurin kosteus on puristuneena kiilaksi kylmän rintaman eteen. Rintama sijaitsee iltapäivällä likimain linjalla Oulu-Lahti. Kostea sektori on hieman keskiviikkoa leveämpi, koska rintaman eteen on advektoitunut etelästä lisää kosteutta. Salamoivat kuuropilvet (kohokonvektio) ovat mahdollisia jo vuorokauden alkupuolella lähellä okluusiopistettä ja kostean ilman sektorin kärkeä.

 

Torstain syvän kostean konvektion episodi kulminoituu kuitenkin iltapäivään, jolloin kostean ilman sektorissa saattaa syntyä melko laaja-alaisesti salamoivia kuuropilviä. Todennäköisintä ukkosen esiintyminen on välittömästi kylmän rintaman itäpuolella (linja Oulu-Lahti itäpuoli). Kylmän pisaran läheisyyden vuoksi tilanteen kinematiikka on selvästi keskiviikkoa vahvempi, ja pilvet kohoavat monin paikoin runsasväänteiseen ohjaavaan virtaukseen. Synoptisen mittakaavan pakotteiden vuoksi todennäköisintä on pohjois-eteläsuuntaisen kuuropilvien ketjun muodostuminen. Tämä skenaario ja ennustetut suorahkot hodografit huomioiden voimakkaiden syöksyvirtausten esiintyminen on todennäköistä. Näin käy erityisesti itään tai koilliseen pullistuvien nopealiikkeisten kaarikaikujen yhteydessä.

 

Ennen kuin kuuropilvet ryhmittyvät yhtenäiseksi linjaksi, osa kuuropilvistä saattaa kehittyä supersoluiksi erityisesti vaara-alueen pohjoisosassa (Keski-Suomi, Kainuu, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala). Mikäli pinnanläheiset virtaukset kehittävät tällä alueella reilummin itäistä komponenttia, suurien rakeiden ja Suomen oloihin voimakkaiden trombien mahdollisuus on myös olemassa.

 

HUOM! Kostean ilman sektori voi edelleen olla varsin pilvinen, mikä johtaisi merkittävästi alempaan aktiivisuuteen vaara-alueella. On kuitenkin huomattava, että näin voimakkaan ohjaavan virtauksen vallitessa mataliinkin ja salamoimattomiin kuuropilviin sisältyy vaaraa aiheuttavan sään mahdollisuus.

 

Seuraava tilannepäivitys 17.6.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
20 Varaudu
60 Seuraa
20 Ei vaaraa
Perjantai 19.6.

Ukkosen todennäköisyys < 20 %

 

Kylmä pisara ja pintamatala siirtyvät Suomen itäpuolelle ja viilenevä pohjoisvirtaus valtaa alaa. Samalla keskitroposfääri stabiloituu laajalla alueella, ja alatroposfäärin kosteusmäärät putoavat huomattavasti torstaihin verrattuna. Ukkosen esiintyminen Suomessa on epätodennäköistä.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
0 Seuraa
100 Ei vaaraa

Lauantai 20.6. -

Tiistai 23.6.

Ei ennustetta.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
0 Seuraa
0 Ei vaaraa
Pitkää rajuilmaennustetta päivitetään keskimäärin kaksi-kolme kertaa viikossa. Tarkempia päiväkohtaisia ennusteita julkaistaan edelleen karttakuvineen merkittävimpien säätilanteiden yhteydessä. Pitkä ennuste syntyy suppeahkon analyysin perusteella, joten se on tarkkuudeltaan ja osuvuudeltaan heikkolaatuisempi kuin päiväkohtainen ennuste. Ennustetta laaditaan vapaa-ajalla, joten laatijat eivät voi taata ennusteen säännöllistä saatavuutta.
päivitetty 16.6.2020 klo 22:15/AJP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments  

#1 Randell 2021-11-30 04:40
I've learn several excellent stuff here. Certainly value bookmarking
for revisiting. I surprise how much effort you
place to make the sort of fantastic informative site.

my web page ... canadian pharmacy cialis 20mg: https://cialiswwshop.com/
Quote