26.12.2011
Tapaninpäivänä 2011 Skandinaviassa riehunut myrsky jää alueen säähistoriaan yhtenä tuhoisimmista talvimyrskyistä. Jo Norjanmerellä mitattiin hirmumyrskylukemia, mutta Tapani-myrsky (Norjassa ja Ruotsissa Dagmar) säilyi lähes rajuimmassa terässä myös Suomen puolelle. Merialueiden keskituuli 28,5 m/s ja puuskat 36 m/s sekä maa-alueiden puuskat 30 m/s ovat maassamme hyvin harvoin toistuvia tapahtumia. Nämä ovat samaa luokkaa tai rajumpia lukemia kuin 2000-luvun aiemmissa voimakkaissa talvimyrskyissä (Janika 2001, Irene 2003 ja Rafael 2004). Ilmatieteen laitos antoikin Selkämerelle harvinaislaatuisen tuulivaroituksen 30 m/s sekä ensimmäistä kertaa ylimmän tason tuulivaroituksen maa-alueille. Myös viranomaistiedotteita käytettiin ensimmäistä kertaa talvimyrskyn yhteydessä.
Maa-alueiden tuhoisin 2000-luvun talvimyrsky on tähän mennessä ollut Janika, joka koetteli 15.-16.11.2001 maan etelä- ja keskiosia. Yhdessä marraskuun alun Pyry-myrskyn kanssa nämä kaatoivat noin 7 miljoonaa kuutiometriä puustoa. Lisäksi pelastustoimelle kertyi Janikan jäljiltä lähes 6 000 tehtävää. Tapaninpäivän iltaan mennessä pelastustoimen tehtävämäärä ylitti jo 5 000 tehtävän rajapyykin (ks. oheinen animaatio) ja on mahdollista, että jälkijunassa tulevat hälytykset nostavat määrän jopa Janikaa suuremmaksi. Myös raportoitujen sähkökatkojen määrä (vajaat 300 000 taloutta) lienee lähes ennätysluokkaa sinä aikana, kun niistä on laajemmin uutisoitu. Onnettomuustutkintakeskuksen tutkintaraportin mukaan kesän 2010 rajuilmojen aiheuttamat häiriöt sähkönjakelussa koskivat noin 480 000 taloutta, mutta nämä tapahtuivat reilun viikon mittaisella ajanjaksolla. Vahinkoalueen laajuus ja sähkökatkojen pituus indikoivat, että tälläkin kerralla kaatuneen puuston määrä mitattaneen miljoonissa kuutiometreissä.
KUVA: Pelastustoimen tehtävät ja puuskahavainnot puolen tunnin välein 25.12. klo 23 - 26.12. klo 23. Puuskahavainnot yli 20 m/s sinisellä ja yli 30 m/s punaisella. Lähde: Ilmatieteen laitos
Myös tiistaina tuulivahinkoja Lappia lukuun ottamatta
Tiistaina Norjanmereltä saapuu lähes Tapanin reittiä kulkeva matalapaine, johon liittynee merellä myrskyä (jopa 23-25 m/s) ja maalla tuulivahinkoja. Tuulet lienevät Tapania heikompia, mutta kaatanevat puita etenkin maan keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Tuuli saattaa yltyä puuskissa 20-25 metriin sekunnissa. Tuulitilanne kestää noin keskipäivästä myöhäisiltaan ja siitä saattaa muodostua maa-alueiden vahingoilla mitattuna vuoden toiseksi vilkkain päivä.