Ennustearkisto

Pitkä rajuilmaennuste 10.8.-16.8.2017 (päivitys 11.8.)

Last Updated: Friday, 11 August 2017 01:06
Written by A-J Punkka

Torstai 10.8.

Ukkosen todennäköisyys 40 - 60 %

 

---

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
60 Seuraa
40 Ei vaaraa
Perjantai 11.8.

Ukkosen todennäköisyys < 20 %

 

Suomeen saapuu heikko väliselänne. Keskitroposfääri on stabiili lähes koko maassa ja alatroposfäärin kosteusmäärät ovat varsin niukkoja kautta maan. Syvän kostean konvektion osalta perjantaista tulee välipäivä lähes koko maassa.

 

Samanaikaisesti Baltiaan leviää etelästä erittäin kosteaa ja ukkosherkkää ilmamassaa. Perjantain syvä kostea konvektio, sen voimakkuus ja laajuus tulevat vaikuttamaan viikonlopun sään kehitykseen Suomessa. Erityisesti järjestelmätason konvektio, mikäli sellaista esiintyy, tulee lisäämään ennusteen epävarmuutta Suomessa.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
0 Seuraa
100 Ei vaaraa
Lauantai 12.8.

Päivitetty 11.8. klo 01:00

 

Ukkosen todennäköisyys 40 - 70 %

 

Ennusteessa merkittäviä epävarmuuksia

 

Lännestä on lähestymässä yläsola ja samanaikaisesti yläselänne Suomen itäpuolella vahvistuu. Sola saa maamme eteläpuolella olevan kuuman ja kostean ilmamassan liikkeeseen kohti pohjoista. To-illan ennusteajoissa kostean ilmamassan reittiin oli tullut lisää varmuutta ja todennäköisyys, että ilmamassa ohittaisi Suomen oli enää melko pieni. Saapumisaikataulu on ehkä aavistuksen myöhäisempi kuin edellisessä päivityksessä. Alla on kuvattu ennusteparven keskilinjan mukainen ratkaisu.

 

Ukkosherkän ilmamassan lämmin rintama saavuttaa iltapäivällä maan eteläosan. Lämpimän pintarintaman jälkipuolella seuraa ilmamassa, jonka ominaisuudet ovat ehdottomasti Suomen kesäilmaston äärilaidassa (T850 ~ 18C, MIXR500 ~ 14 g/kg ja MUCAPE ~ 2 kJ/kg). Tämän lisäksi keskitroposfäärin lämpötilavähete kuvastaa kaukaa etelästä saapuvaa residuaalikerrosta, kun lukema ylittää arvon 7 K/kg. Viimeisin ilmentymä kyseisestä kombinaatiosta on tavattu kesän 2010 rajuilmojen yhteydessä. Vuorokauden vaihteeseen mennessä kostea kieleke on levittäynyt linjan Turku-Jyväskylä-Lappeenranta eteläpuolelle.

 

Tilanne käynnistynee iltapäivän kuluessa maan lounaisosassa lämpimään rintamaan liittyvällä syvällä kostealla konvektiolla. Illan ja alkuyön aikana salama-aktiivisuus kasvaa huomattavasti, kun Suomen lounaispuolelle kehittynyt pintamatala voimistaa lämmön ja kosteuden advektiota kohti pohjoista mahdollisesti alatroposfäärin suihkuvirtauksen avustamana. Tilanne on erittäin vahvasti tulpattu, joten edellä mainittu kehityskulku vaaditaan ylittämään vallitseva konvektiivinen esto. To-illan ennusteajot olivat yleisesti sitä mieltä, että käynnistymiskynnys ylittyy. Näin ollen Suomen alueella esiintyvä syvä kostea konvektio tulee olemaan pääsääntöisesti kohomoodissa. Illan ja alkuyön kuluessa on erittäin todennäköistä, että alatroposfäärin suihkuvirtaus fokusoi konvektiosolut laajahkoksi konvektiiseksi järjestelmäksi, joka tulee liikkumaan antisyklonaalisella liikeradalla maan etelä- ja keskiosassa (ensin kohti pohjoiskoillista ja lopuksi kohti itäkoillista). Tilanne lienee kokonaisuudessaan ohi vasta sunnuntain puolella.

 

Merkittävimpänä erona vuoteen 2010 on, että tilanne tulee tapahtumaan suurelta osin kohomoodissa. Näin ollen vaaraa aiheuttavien ukkospuuskien ennakoiminen on hyvin vaikeaa. Mahdollista on, että voimakkaita puuskia esiintyy merialueella, mutta ei enää välttämättä pitkällä sisämaassa. Mikäli konvektiivisessa järjestelmässä on SE-NW-suuntaisia lineaarisia elementtejä, puuskat ovat todennäköisimpiä näiden yhteydessä. Merkittävimmät vaaratekijät liittyvät kuitenkin erittäin runsaaseen sateeseen (jopa 30-50 mm/h) sekä todella voimakkaaseen salamointiin. Konvektiivisen järjestestelmän eteläinen tai kaakkoinen osa saattaa siirtyä ns. upstream-moodiin ja mikäli näin käy, sademäärät voivat kohota entisestään. Ennustetut tuuliprofiilit mahdollistavat (koho)supersolut, joiden yhteydessä saattaa sataa isoja rakeita, vaikkakin huomattavan korkea lämpötilan nollaraja pienentää todennäköisyyttä.

 

Tilanne on täysin kiistatta hiljaisen kauden 2017 toistaiseksi potentiaalisesti vaarallisin. Tilanteessa on edelleen käynnistymispaikkaan ja -aikaan sekä konvektiiviseen moodiin liittyvää merkittävää epävarmuutta. Tästä huolimatta on varsin todennäköistä, että episodin salamamäärä nousee kirkkaalle ykkössijalle tänä vuonna. 2000-luvun statistiikan perusteella vastaavista ainesosista on kehkeytynyt vähintään 5 000 ja enimmillään yli 20 000 maasalaman vuorokausia.

 

Päiväkohtainen ennuste grafiikan kera pyritään päivittämään perjantain kuluessa.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
15 Varaudu
60 Seuraa
25 Ei vaaraa

Sunnuntai 13.8. -

Keskiviikko 16.8.

Ei ennustetta.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
0 Seuraa
0 Ei vaaraa
Pitkää rajuilmaennustetta päivitetään keskimäärin kaksi-kolme kertaa viikossa. Tarkempia päiväkohtaisia ennusteita julkaistaan edelleen karttakuvineen merkittävimpien säätilanteiden yhteydessä. Pitkä ennuste syntyy suppeahkon analyysin perusteella, joten se on tarkkuudeltaan ja osuvuudeltaan heikkolaatuisempi kuin päiväkohtainen ennuste. Ennustetta laaditaan vapaa-ajalla, joten laatijat eivät voi taata ennusteen säännöllistä saatavuutta.
päivitetty 9.8.2017 klo 22:30 /AJP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Comments  

#1 Chara 2021-12-03 08:45
Excellent post. I was checking constantly this weblog and I'm impressed!
Extremely useful info specially the ultimate part :
) I deal with such info a lot. I was seeking this particular info for a very
lengthy time. Thanks and good luck.

Feel free to surf to my blog post: where to buy cialis online safely: https://cialiswwshop.com/
Quote