Ennustearkisto

Rajuilmaennuste 25.6.2016

Last Updated: Friday, 24 June 2016 23:54
Written by Pauli Jokinen

YHTEENVETO

Lämmin ja kostea ilma purkautuu juhannuspäivänä ukkosina paikoin maan keskivaiheilla, etelän osalta ennuste on epävarma. Vaikka käytettävissä olevat energiamäärät eivät ole kovin merkittäviä, ukkoskuurot syntyvät dynaamisesti voimakkaaseen ympäristöön, jolloin paikalliset myrskypuuskat, rakeet sekä hetkittäin runsas salamointi voivat aiheuttaa vahinkoja juhannusjuhlijoiden riesaksi.
 
Tavanomaisesta poiketen ennustekarttaa ei esitetä.
 

Vaaratasot: vihreä 40 %, keltainen 50%, oranssi 10%, punainen 0%

SYNOPTISEN TILANTEEN KUVAUS

Itä-Euroopasta ulottuu yläselänne maan eteläosaan. Samaan aikaan Lappiin saapuu Norjanmereltä yläsola. Näiden välissä maan keskiosan yllä puhaltaa vuodenaikaan nähden melko voimakas ylätroposfäärin suihkuvirtaus. 
 
Alempana, heikkenevä pintamatala liikkuu Ruotsista iltapäiväksi Pohjois-Pohjanmaan ylle. Sen eteläpuolella on kosteaa helleilmamassaa. Kaikkein runsain alatroposfäärin kosteus on maan eteläosassa, kun taas Lappiin virtaa kuivempaa ilmaa. Keskitroposfääri on ehdollisesti epävakaa Lapissa siellä vaikuttavan yläsolan myötä. Etelämpänä lämpötilavähete on vaisumpi yläselänteen johdosta. 
 
Illalla pintamatala, tai lähinnä sola, on jo itärajan tuntumassa matkalla Venäjälle.
 

SYVÄ KONVEKTIO RISKIALUEILLA

Kosteus ja instabiilisuus kohtaavat "parhaiten" maan eteläosassa. Kombinaatio on köyhempi maan keskivaiheille mentäessä ja lähes olematonta Keski- ja Pohjois-Lapissa.
 
Maan eteläosa
 
Vaikka syvän kostean konvektion käytettävissä oleva runsain energiamäärä löytyy maan eteläosasta, on hyvin kyseenalaista syntyykö alueella lainkaan kuurosoluja. Maan keskivaiheilla oleva heikko pintamatala ei ulota vaikutusta etelään eikä yläselänteen myötä ole suuremman mittakaavan pakotteita käynnistämässä etelän kuurosoluja. Sama tilanne nähtiin perjantaina Ruotsin eteläosassa, jossa konvektio jäi yhden solun varaan, joka sekin syntyi vasta myöhään illalla (kehitys ei noudattanut osaa malliennusteista). 
 
Maan keskiosa
 
Syvän kostean konvektion käynnistävä pakote sen sijaan löytyy maan keskiosasta, jossa heikon pintamatalan ja yläsolan myötä konvektion voidaan olettaa käynnistyvän iltapäivällä. Epävarmuutta tilanteeseen tuo rintamavyöhykkeen luoma runsaampi pilvisyys sekä alueen pohjoisreunalla esiintyvä jatkuvampi sade. Mikäli nämä esiintyvät laajalla alueella ja kestävän pitkälle iltapäivään, voi ukkoskuurokehitys niin ikään jäädä maan keskiosassakin varsin vaisuksi. Todennäköisimmin ukkoskuurojen painopiste osuu karkeasti ottaen Vaasa-Joensuu –linjalle. 
 
Maan keskiosassa rajakerroksen kosteusmäärä ja keskitroposfäärin instabiilisuus on maltillisempaa kuin etelässä ja niinpä ennustetut käytettävissä olevat energiamäärät eivät itsessään suosi kovin räväköitä ukkosia. Kuitenkin tilanteessa valloillaan oleva dynamiikka kompensoi, jolloin vähäisestä energiamääristä huolimatta mahdolliset ukkoskuurosolut pystyvät järjestäytymään.  Solujen liikesuunta on itäänpäin. Tuuliprofiilit ovat alueella varsin suorat, joten aluksi kehittyvät solut voivat esittää hieman supersolumaisia piirteitä, joskaan olosuhteet eivät suosi pitkäkestoisempia, jompaankumpaan suuntaan kaartavia supersoluja. Ajan myötä solut saattavat muuntua pohjois-etelä tai koillinen-lounas-suuntaisiksi pieniksi nauhoiksi. Jos tällaisia nauhoja esiintyy, on niiden yhteydessä yli 20 m/s ukkospuuskat mahdollisia. Muutoin haittaa aiheutuu lähinnä hetkittäin runsaasta salamoinnista sekä mahdollisesti rakeista. 
 
Maan pohjoisosa
 
Rintamavyöhykkeen pohjoispuolella Meri-Lapista Kainuuseen ulottuvalla alueella voi myös esiintyä ukkosia kapealla vyöhykkeellä. Ne tuntevat pitkälti saman voimakkaan tuuliväänteen kuin eteläisemmät solut, mutta vähäisemmän kosteuden myötä energiamäärät jäävät melko marginaalisiin lukemiin. Silti ukkospuuskariski on tälläkin alueella olemassa.
 
Epävarmuudet
 
Lauantain tilanteessa oli alkuviikon ennusteissa potentiaalia erittäin rajuille ukkosille. Päivän lähestyessä dynamiikka on pysynyt tuuliväänteen osalta melko ennallaan, mutta pakotteiden hiipuminen ja kosteimman ilman jääminen Viroon ovat tuoneet salamoinnin todennäköisyyttä ja vaikutuksia alaspäin päivä päivältä. Silti juhannuspäivän vuoksi on tilanteeseen syytä kiinnittää erityistä huomiota. 
 
Juhannuspäivän kaltaiset low cape-high shear-tilanteet voivat joskus yllättää. Todennäköisesti salamamäärä mitataan joissakin tuhansissa, mutta ukkosen alueellinen kattavuus voi jäädä melko pieneksi. Silti niillä alueilla, joissa salamoivaa kosteaa konvektiota pääsee kehittymään, ne syntyvät tuuliprofiileiltaan melko voimakkaisiin olosuhteisiin, joissa on aineksia myrskypuuskiin yltäviin tuuliin. Epävarmuutta on maan keskiosan energiamäärien suhteen etenkin pilvisemmän ja jatkuvamman sateen skenaariossa ja toisaalta siinä, kuinka etelässä syvää kosteaa konvektiota pääsee pakotteiden puuttuessa syntymään. Tilanteen ennustamista ei ole helpottanut eri mallien varsin poikkeavat tulkinnat mm. rajakerroksen kosteuden suhteen. 
 
TUNNUSLUKUJA RISKIALUEILLE
 
MLCAPE 200-600 J/kg, Shear6km 20-25 m/s, MIXR500m 10-12 g/kg, PW 20-30 mm
 

Comments  

#1 Rudy 2020-10-31 00:30
Having read this I believed it was very informative.
I appreciate you finding the time and effort to put this
content together. I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and commenting.
But so what, it was still worthwhile!

Visit my webpage - Renee: http://movie22.com
Quote